اقتصاد ایران در هفتهای که گذشت با رشد بهای ارز و سکه و نوسانات شاخص کل بورس و تغییر یکی مدیران پرحاشیه وزارت راه همراه بود.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک؛ نگاهی به تحولات و اخبار حوزه اقتصادی در طول یک هفته اخیر، موارد متعددی را نشان میدهد که سعی کردیم در این گزارش به برخی از آنها که توسط تابناک به طور ویژه بررسی شده بود، بپردازیم.
آمریکا، رقیب تازه نفس اوپکیها و غیراوپکیها
فریدون برکشلی، رئیس دفتر مطالعات انرژی وین در گفتوگو با تابناک اظهار داشت: تولید نفت و گاز امریکا روند افزایشی میگیرد و به رقیبی سرسخت برای تولید کنندگان اوپک و غیر اوپک تبدیل میشود. البته یعنی بیش از گذشته. زیرا که هم اکنون هم امریکا بخش مهمی از بازارهای اوپک در اروپا را به خود اختصاص داده است. به گفته برکشلی، لازم به ذکر است که تولید نفت و گاز در امریکا تماما توسط بخش خصوصی و شرکتهای نفتی انجام میگیرد؛ بنابراین تصمیم آنها منبعث از محاسبات سود و زیان و ارزش سهام شرکت هاست. اقدامات دولت تنها به کاهش قوانین و پارهای محدودیتهای مربوط به حفظ محیط زیست محدود میشود. این کارشناس ارشد بین المللی نفت با تاکید بر اینکه نتایج تصمیمات دولت ترامپ، نتایج آنی ندارند، اظهار داشت: در امریکا، هریک از ایالات قوانین و مقررات خود را دارند.
قیمت نفت داخلی، گرانتر از نفت صادراتی
فردین راشدی، مدیرعامل پالایشگاه نفت آبادان با تاکید بر اینکه ضریب نلسون (پیچیدگی) پالایشگاه آبادان حدود ٥ است، تصریح کرد: قیمت نفتی که به پالایشگاهها داده میشود بعضا از قیمت نفت صادراتی گرانتر است. طبیعتا در چنین شرایطی پالایشگاهها نمیتوانند سودده باشند.
بورس سبزپوش بسته شد
در پایان معاملات روز چهارشنبه - ۳ بهمن- بازار سرمایه، رشد ۵۳ هزار و ۳۲۱ واحدی در شاخص رخ داد و شاخص کل بورس با پس گرفتن کانال ۲.۸ میلیونی، به رقم ۲ میلیون و ۸۱۴ هزارو ۳۲۷ واحد دست یافت.
سکه ۵۹ میلیونی شد
قیمتهای اعلام شده توسط اتحادیه طلا و سکه تهران خبر از رشد قیمت سکه تمام بهار آزادی طرح جدید به رقم ۵۹ میلیون تومان در پایان روز چهارشنبه دارد. تغییراتی که تحت تاثیر رشد نرخ دلار و اونس طلا بوده است.
وزیر اقتصاد: قیمت طلا پایین نمیآید
عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد و دارایی در برنامه گفتگوی ویژه خبری صداوسیما با اشاره به واردات ۶.۵ میلیارد دلار طلا به کشور، در پاسخ به سوال مجری مبنی بر اینکه اگر قیمت طلا پایین آمد چه میکنید؟، با قاطعیت گفت: نمیآید پایین! صحبتی که با موجی از انتقاد مردم و فعالان اقتصادی مواجه شد و برای بسیاری یادآور سیگنال دلار ۷۳ هزار تومانی همتی بود.
سودآورترین و زیان دهترین صنایع ایران
پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی به بررسی سود در صنایع بورسی با استفاده از اطلاعات شرکتهای بورسی در بازههای عملکردی ۱۲ماهه ۱۴۰۲ و سه ماهه و شش ماهه ۱۴۰۳پرداخته است. بر اساس آمار شش ماهه ۱۴۰۳ از میان ۴۷۴ شرکت، ۷۶ شرکت در گزارشهای صورت مالی خود در این دوره سود خالص منفی را اعلام کردند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۴ شرکت بیشتر شده است. افزایش قابل توجه تعداد شرکتهای زیان ده در صنایعی مانند خودروسازی، محصولات دارویی، محصولات غذایی و فلزات اساسی اتفاق افتاده است. در شش ماهه ۱۴۰۳ تنها در صنایع محصولات شیمیایی و محصولات غذایی رشد اسمی سود مثبت بوده و در سایر صنایع موردبررسی رشد سود اسمی منفی بوده است. بررسی وضعیت سودآوری در صنایع بورسی ایران در شش ماهه اول امسال نشان میدهد که ۴ صنعت از ۶ صنعت به جای سود، زیان به بار آوردهاند. در این میان، خودروسازی با منفی ۸۴ درصد در رتبه نخست صنایع زیان ده قرار دارد و پس از آن فرآوردههای نفتی با زیان ۴۶ درصدی و صنایع دارویی با زیان ۲۳ درصدی به ترتیب در جایگاه دوم و سوم زیان دهی قرار دارند. صنایع خودروسازی درحالی جز زیان دهترین صنایع قرار گرفتهاند که بنا به آمار بانک مرکزی، از ابتدای سال جاری تا دی ماه میزان ارز تأمینی برای صنایع حمل و نقل و خودرو هفت میلیارد و ۱۸۹میلیون دلار است. همچنین صنایع دارویی درحالی با زیان ۲۳ درصدی مواجه شده است که از ابتدای سال بیش از سه میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار برای واردات دارو، مواد اولیه دارویی و تجهیزات پزشکی تامین ارز شده است که از این مبلغ بیش از ۲ میلیارد و ۴۰۵ میلیون دلار با نرخ ارز ترجیحی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان بوده است.
تهاتر، بهانه جدید بی نام و نشانها
بهرام شکوری، رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران در خصوص واردات آیفون به جای ارز حاصل از صادرات مس به تابناک گفت: رانت حاصل از صادرات مس بسیاری از شرکتهای بی نام و نشان درحوزههای مختلف از جمله شرکتهای لوازم خانگی و حتی خودروسازان را برآن داشته تا اقدام به واردات آیفونهای بازسازی شده یا ریپک کنند. رئیس انجمن مس ایران تاکید کرد: بارها این مشکلات را به مسئولان گوشزد کردیم و مشکلات حاصل از برگشت ارز صادراتی و سوء استفادههای شرکتها از صادرات مس و واردات کالاهای غیرضروری تاکید شده است، اما توجهی به آن نشده است. وی بیان کرد: تازمانی که نرخ ارز یکی نشود این رانتها وجود دارد و صادرکنندگان بی نام و نشان دنبال حیف و میل کردن منابع کشور و سودهای نجومی برای خودشان هستند، اما اگر مانند کشورهای دیگر همسایه نرخ ارز تک نرخی شود صادرکنندگان محصولی را در بازار میآورند که نیاز جامعه باشد نه اینکه صرفا به دنبال سود اقتصادی آن باشند.
تذکر جدی رهبر انقلاب به وزیر نیرو
رهبری انقلاب از نمایشگاه «پیشگامان پیشرفت، رویداد ملی توانمندیها و دستاوردهای بخش خصوصی» بازدید کردند و در خلال این بازدید تذکر جدی خطاب به عباس علی آبادی، وزیر نیرو و البته مدیر ۱۴ ساله گروه مپنا (فعال در صنعت نیروگاهی) مطرح کردند. رهبر انقلاب خطاب به وی فرمودند: ... همان گازهای هدررفته نیروگاهها را در دولتهای مختلف تاکید و سفارش شده و آنها قول دادند و گاهی گزارش دادند که فلان قدر انجام دادیم، هنوز نشده. هنوز شما میگویید میخواهیم انجام دهیم، بروید و عمل کنید.
تغییر در مدیریت سازمان بنادر و دریانوردی
در پی انتقادها از عملکرد ضعیف علی اکبر صفایی در مدیریت سازمان بنادر و دریانوردی، وزیر راه و شهرسازی، سعید رسولی را به سرپرستی این سازمان منصوب کرد.
بازار ارزی جدید آغاز به کار کرد
از اول بهمن ماه سامانه نیما به تاریخ پیوست و تمامی صادرکنندگان موظف به عرضه ارز صادراتی خود در بازار ارز تجاری شدند. این تحولی بزرگ در عرصه مبادلات ارزی کشور است که میتواند مسیر تأمین نیازهای ارزی کشور را به طور جدی تغییر دهد.
کاهش سوددهی در پالایشگاه بندرعباس
بررسی صورتهای مالی ۹ ماهه شرکت پالایش نفت بندرعباس (شبندر) نشان میدهد که در سال جاری، این شرکت پالایشی با کاهش ۵۹ درصدی در سود خالص خود نسبت به سال گذشته مواجه شده است. این کاهش چشمگیر سود، در واقع به معنای از دست رفتن بیش از ۱۴ هزار و ۱۱۷ میلیارد تومان در حسابهای مالی و سوددهی این شرکت است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.