برای ترامپ ضروری است که روابط خود را با ماسک بازنگری کند، کسی که ممکن است در حرف «آمریکا اول» باشد، اما در عمل «چین اول» راه برود.
به گزارش سرویس بین الملل تابناک، اندیشکده آمریکایی «نشنال اینترست» در تحلیلی به بررسی سیاستهای «ایلان ماسک» در دولت ترامپ پرداخته و معتقد است رویکرد او به نفع چین است تا آمریکا.
نزدیک به پایان سال ۲۰۲۴، کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) شکایتی علیه ایلان ماسک مطرح و اعلام کرد که او در سال ۲۰۲۲ مرتکب تقلب در اوراق بهادار شده است، زیرا او سهام خود در توییتر را پنهان کرده بود.
این بیدقتی، به او این امکان را داد که سهام را با قیمتهای پایین خریداری کند. این شکایت چند هفته پس از آن انجام شد که مقامات فدرال به تحقیق در مورد تعاملات ماسک با رهبران خارجی، به ویژه دشمنان آمریکا، پرداخته بودند.
در ایام کریسمس، بنیانگذار اسپیساکس و تسلا در یک درگیری با گروههای حاشیهای جنبش MAGA بر سر ویزاهای کاری گرفتار شد. به تازگی، ماسک از یکی از کارکنان DOGE (سازمان کارآمدی دولت ) که به خاطر اظهار نظرهای توهینآمیز مانند «نرمالسازی نفرت از هندیها» اخراج شده بود، دفاع کرد.
ثروتمندترین مرد جهان مشکلی با دست زدن به کارهای دشوار ندارد، چه در کسبوکار و چه در پلتفرم X.
ترامپ به چشم بادامی ها سخت می گیرد؟
با این حال، مشکلات قانونی ماسک و تلاشهای او در عرصههای بینالمللی، مانند میزبانی از رهبر یک حزب مخالف جنجالی آلمان یا اظهارنظر در مورد رسوایی باندهای پرورش در بریتانیا، ممکن است به مسئولان دولت و روزی به خود ترامپ ضربه بزند.
رئیسجمهور ترامپ تعدادی از جنگطلبان چین را منصوب کرده است، از جمله مایکل والتز و مارکو روبیو، که این تصور را ایجاد میکند که دولت او ممکن است در برابر چین سختگیر باشد. اما این انتصابات ممکن است فریبدهنده باشند.
در حالی که رئیسجمهور تعرفههایی بر کالاهای چینی وضع کرده است، او همچنین رئیسجمهور چین، شی جینپینگ، را به مراسم تحلیف خود دعوت کرد، با مدیرعامل تیکتاک در مارآلاگو ملاقات کرد و حتی پیشنهاد داد که ایالات متحده و چین میتوانند مسائل جهانی را با هم حل کنند. بیتردید این یک تغییر بزرگ از مواضع دوره اول ریاستجمهوری او است. چه چیزی تغییر کرده است؟
برخلاف دوره اول ریاستجمهوری خود، ترامپ از شخصیتهای محافظهکار مانند مایک پومپئو یا نیکی هیلی برای هدایت تفکرات سیاستی خود اجتناب کرده است. اما مهمتر از همه، او ارتباط نزدیک خود را با کسانی مانند ایلان ماسک و جف یاس حفظ کرده است که منافع تجاری وسیعی در چین دارند: ماسک از طریق تسلا و یاس از طریق سرمایهگذاری در بایتدنس، شرکت مادر تیکتاک.
روابط ماسک با ترامپ میتواند بیشتر از هر حامی یا اهداکننده دیگری بر سیاست چین دولت تأثیر بگذارد. در نهایت، ماسک نه تنها از ترامپ از طریق کمکهای انتخاباتی حمایت کرده است، بلکه با راهاندازی X به چالشی برای رسانههای اصلی تبدیل شده است.
صراحت ماسک در ابزار علاقه به چینی ها
محدودیتهای کم این پلتفرم در مورد سخنان نفرتآمیز، تئوریهای توطئه و تعصب آشکار طرفدار ترامپ، آن را برای ترامپ بیش از حد حیاتی میکند که مشاورههای این میلیاردر رسانهای را نادیده بگیرد. این پیوند میتواند به مسائل سیاست خارجی و امنیت ملی نیز گسترش یابد.
در حالی که رئیسجمهور با تعرفهها بر لفاظی ضدچینی خود تأکید کرده است، به نظر میرسد که در راههای دیگری هم برای کسبوکارهای چینی تسهیلات قائل شده است.
در سال ۲۰۲۳، شایعاتی مطرح شد که یک اهداکننده برجسته ترامپ، یاس، که سرمایهگذاریهایی در بایتدنس دارد، ممکن است بر موضع ترامپ در مورد این اپلیکیشن دیجیتال تأثیر بگذارد.
منافع تجاری ماسک در چین و ارتباطات نزدیک او با مقامات ارشد این کشور، او را برای اجرای پروژههای دولتی که به اولویتهای «آمریکا اول» مربوط است، از جمله پروژههایی مانند اسپیساکس، غیرمناسب میکند.
ماسک بارها به صراحت از علاقهمندی خود به چین گفته است. او حتی از رهبری حزب کمونیست چین به عنوان مسئولتر برای رفاه مردم ش نسبت به ایالات متحده دموکراتیک تمجید کرده است.
گزارشی از نیویورک تایمز فاش کرد که ماسک و اسپیساکس به طور مکرر از رعایت پروتکلهای گزارشدهی فدرال درباره اسرار دولتی امتناع کردهاند و جزئیات گستردهای از دیدارهای او با رهبران خارجی ارائه نکردهاند. ماسک با مقامات ارشد حزب کمونیست چین ملاقات کرده و حتی مکالمات تلفنی با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، داشته است.
او بیش از ۵۰۰ میلیون دلار وام از بانکهای دولتی چین برای ساخت گیگافکتوری تسلا در شانگهای گرفته است. در سال ۲۰۲۳، تسلا تقریباً به همان میزان خودرو در چین فروخته که در ایالات متحده فروخته است. مانند ژاپن، که یک دهه را به دلیل رشد کند در حوزه خودروهای برقی از دست داده است، ایالات متحده، در طول چندین دولت، نتوانسته است میزان پذیرش ملی خودروهای برقی را افزایش دهد.
تمایل ماسک به شرق، قوت گرفت؟
در حالی که دولت بایدن تلاش زیادی از طریق سیاستهای صنعتی انجام داد، ترامپ سریعاً دستورات مربوط به خودروهای برقی را لغو کرده است. به طور شگفتانگیزی، ماسک تلاش نکرده است تا دولت ترامپ را به گونهای لابی کند که به نظر میرسد به نفع منافع او باشد.
برعکس، او خواستار پایان دادن به اعتبار مالیاتی خودروهای برقی شده است. این بار دیگر شک و تردیدهایی در مورد انگیزههای ماسک ایجاد میکند. گذار به خودروهای برقی تنها به منظور مقابله با تغییرات اقلیمی نیست بلکه به طور فزایندهای تضمین موقعیت ایالات متحده در یک بخش اقتصادی حیاتی است.
چین در دهه گذشته توانسته است بر بخشهای کلیدی فناوری سبز تسلط یابد و ایالات متحده و دنیای غرب را از خود عقب گذاشته است. یک انحراف عمده در سیاست میتواند به چین و شرکتهای دولتی آن مزیتهای بیشتری در تسلط بر بازار جهانی بدهد.
از حمایت مؤثر از پذیرش کمتر خودروهای برقی در ایالات متحده در حالی که از آن در چین حمایت میکند، تا رد درخواستها برای جداسازی اقتصادی و تحسین حزب کمونیست چین، ماسک میتواند ضعیفترین حلقه ترامپ در رقابت با پکن باشد.
با توجه به این ملاحظات پیچیده ژئو-اقتصادی و امنیت ملی، برای ترامپ ضروری است که روابط خود را با ماسک بازنگری کند، کسی که ممکن است در حرف «آمریکا اول» باشد، اما در عمل «چین اول» راه برود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.