به گزارش خبرنگار تابناک از خراسان جنوبی، سنت حسنه «چراغ برات» قدمتی هزار ساله دارد و از گذشته رسم بر این بوده است که از روز یازده تا چهاردهم شعبان در خراسان بزرگ(خراسان رضوی،شمالی و جنوبی فعلی) این مراسم برگزار می شود، هرچند که این مراسم ریشه دینی نداشته و در دوران حضور اسلام در ایران مورد تأیید پیشوایان دینی قرار نگرفته است اما این سنت حسنه متعلق به ایران باستان است و به سبب عجین شدن با دین مبین اسلام تاکنون با هیچ مخالفتی از سوی مراجع دینی روبرو نشده است.
حالا مردم این استان بر این باور هستند که باید در روزهای سیزدهم و چهاردهم و پانزدهم شعبان، خیرات بدهند تا اگر مردگان آنها با خشم خدا رو به رو هستند با دعا و خیرات رهایی پیدا کنند و روحشان آرام بگیرد.
وقتی تجملات در چراغ برات حرف اول را می زند!
با نزدیک شدن به این ایام ، هزینههای مربوط به چراغ برات و مراسم مشابه به شکل چشمگیری افزایش یافته است. درحالیکه هدف اصلی این مراسم، یادبود عزیزان از دست رفته و دعا برای آرامش روح آنهاست، اما در سالهای اخیر شاهد رشد چشمگیر هزینههای مربوط به تزئینات، چراغانیهای پرزرق وبرق و تجمل گرایی در این مراسم هستیم.
بسیاری از خانوادهها با صرف هزینههای هنگفت برای خرید شمعهای گران قیمت، گلآراییهای ویژه و حتی استفاده از نورپردازی های پرهزینه، این آیین سنتی را به سمت نوعی رقابت در تجمل سوق دادهاند. این در حالی است که کارشناسان مذهبی و اجتماعی بر ساده زیستی و معنویت این مراسم تأکید دارند و معتقدند که این هزینههای بالا نه تنها کمکی به آرامش روح متوفیان نمیکند، بلکه میتواند به اسراف و فشار مالی بر خانوادهها منجر شود.
فاطمه محمدی یکی از شهروندان بیرجندی گفت: وقتی راهی آرامستان بیرجند می شویم به خصوص در روزبرات می بینیم که هر کسی چه مقدار زیادی انواع میوه،شیرینی ، کیک و... را آورده است.
وی با اشاره به اینکه به نطر من این امر تنها سبب اسراف می شود، افزود: در این روز شاهد حضورتعداد زیادی متکدی بر سر مزار مردگان هستیم که برای گدایی میایند و چهره آنجا در آن روز مبارک زشت می کنند .
وی اداکه داد: در زمان گذشته مردم بیشتر محصولی که خودشان درست می کردند را بر سر مزار اموات خود می آورند اما امروز می بینید که هر سال رنگی تر از سال قبل می شود و حالا چاشنی تجملات به این مراسم اضافه می شود .
وی گفت: به نظر من مردگان به این هزینه های بی مورد احتیاجی ندارند و باهمان خواندن فاتحه و قرآن روحشان شاد می شود و بهتر این خیرات به نیازمندان واقعی برسد.
برات واقعی دستگیری از نیازمندان است
رضا رسولی، یکی دیگر از شهروندان بیرجندی گفت: اگر قرار است خیراتی هم داده شود به نظرم بهتر است به دست نیازمند واقعی برسد، مردم میتوانند در این ایام خیرات خود را،به مددجویان بهزیستی ،کمیته امداد و یا آزادی زندانیان و... بدهند تا اینکه به دست تعدادی متکدی برسد.
وی گفت: به نظر می رسد مراسم چراغ برات از آنچه که در گذشته بوده است فاصله بسیاری گرفته است و حالا بیشتر در آن چشم وهمچشمی صور میگیرد و این موضوع نیاز به فرهنگ سازی دارد تا چراغ برات، بهجای نمایش تجمل، به محملی برای دعا و نیایش خالصانه برای اموات تبدیل شود.
استقرار 5 پایگاه برای جمع آوری کمک های مردمی در آرامستان بیرجند
علیرضا سالافرد مسئول مشارکت های توانبخشی حضرت علی اکبر(ع) بیرجند گفت: فردا 5 پایگاه برای جمع آوری کمک های مردمی در محل آرامستان بیرجند مستقر می شود.
وی افزود: خوشبختانه مردم همیشه در روز برات به موسسه حضرت علی اکبر (ع) کمک می کنند و امسال هم پیش بینی می کنیم که شاهد کمک های بسیاری از سوی مردم در این روز باشیم.
وی افزود: نظر ما بر این است که مردم به جای آنکه به این صورت خیرات خود را بر سر مزار اموات خود بیاورند در همان ابتدا به سراغ نیازمندان واقعی بروند.
وی اشاره ای به حضور متکدیان در روز برات در آرامستان بیرجند کرد و گفت: باتوجه به آنکه بخشی از موسسه در خصوص نگهداری متکدیان است 2 سال قبل در روز برات متکدیان زیادی را به مرکز ما آورند به طوری که یک اتاق 12 متری تنها از خوراکی و میوه هایی که این افراد بر سر مزار اموات در روز برات جمع کرده بودند پرشد!
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.