طرح پیشنهادی مصر درباره غزه شامل بازسازی غزه طی سه تا پنج سال آینده، بدون جابهجایی ساکنان آن است.
به گزارش سرویس بین الملل تابناک، «میدل ایست آی» در مقالهای به قلم یاسمین السباوی به بررسی طرح ترامپ درباره غزه و تغییر در رویکرد اولیه او در این خصوص پرداخته است.
به نظر میرسد ترامپ درباره غزه تغییر موضع داده و میگوید که از اعراب خواسته است طرحی تهیه کنند.
دقایقی پیش از ترک تریبون در نشست خبری کاخ سفید در روز چهارشنبه، «کارولاین لیویت»، سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید، اعلام کرد که یک نکته دیگر را باید اضافه کند. به گفته او، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، از کشورهای عربی خواسته است که طرحی برای نوار غزه ارائه دهند.
این اعلامیه پس از دیدار ترامپ با «عبدالله دوم»، پادشاه اردن، در روز سهشنبه منتشر شد. پس از این دیدار، پادشاه اردن تأکید کرد که در مذاکرات خصوصی موضع قاطعی اتخاذ کرده، هرچند در انظار عمومی واکنشی نشان نداده است.
لیویت در جمع خبرنگاران گفت: «پادشاه اردن ترجیح میدهد که فلسطینیان در سرزمین خود باقی بمانند و از اراضی اضافی برای توسعه جدید استفاده شود، چراکه این اقدام فرصتهای شغلی بیسابقهای ایجاد خواهد کرد. اما رئیسجمهور معتقد است که جابهجایی فلسطینیان به مناطق امنتر، گزینهای بهتر و باشکوهتر خواهد بود.»
وی افزود: «رئیسجمهور کاملاً متعهد به تحقق صلح در خاورمیانه است و از شرکای عرب منطقه خواسته شده است که طرحی صلحآمیز تهیه کرده و به رئیسجمهور ارائه دهند.»
با وجود این، هیچ جدول زمانی برای این طرح اعلام نشد.
این اقدام میتواند نشانهای باشد که ترامپ اکنون آماده شنیدن پیشنهادهای دولتهای عربی است، هرچند که روز سهشنبه در پاسخ به یک خبرنگار، همچنان از طرح خود برای تخلیه غزه و ساخت یک مجتمع تفریحی ساحلی در آنجا دفاع کرد.
ترامپ گفت: «فکر میکنم ما تا حد زیادی مسیر را مشخص کردهایم. تقریباً میدانیم که چه چیزی قرار است ارائه شود.» به نظر میرسید که او این طرحها را کماهمیت جلوه میدهد.
او افزود: «فکر میکنم این [طرح]برای فلسطینیان فوقالعاده خواهد بود. آنها عاشقش خواهند شد. من در حوزه املاک عملکرد بسیار خوبی داشتهام. میتوانم به شما درباره املاک بگویم. آنها عاشقش خواهند شد.»
پیش از اعلام کاخ سفید، تصور میشد که مصر، در هماهنگی با کشورهای عربی بزرگ، بهطور مستقل در حال تهیه یک طرح جایگزین برای غزه است تا رئیسجمهور آمریکا را از ایده انتقال اجباری جمعیت و «تصرف» غزه توسط آمریکا منصرف کند.
اکنون، واشنگتن اعلام کرده است که درواقع، ترامپ از آنها خواسته این کار را انجام دهند.
طرح عربی
به گزارش تلویزیون العربی در روز چهارشنبه، نشستی میان سران مصر، اردن، قطر، امارات متحده عربی و عربستان سعودی قرار است پیش از نشست اضطراری ۲۷ فوریه درباره غزه در قاهره برگزار شود، هرچند تاریخ دقیق آن هنوز مشخص نشده است.
منابع مصری به این شبکه گفتهاند که طرح پیشنهادی مصر شامل بازسازی غزه طی سه تا پنج سال آینده، بدون جابهجایی ساکنان آن است.
طبق گزارشها، طرح پیشنهادی در دو مرحله اجرا خواهد شد: ابتدا پاکسازی آوارها و سپس بازسازی مجتمعهای مسکونی. این تلاشها از رفح، در جنوب غزه که با مصر مرز دارد، آغاز خواهد شد و سپس به سمت شمال پیش خواهد رفت و تمام نوار غزه را در بر خواهد گرفت.
در بیانیهای که روز چهارشنبه از دفتر رئیسجمهور مصر منتشر شد، عبدالفتاح السیسی دوباره در تماس تلفنی با پادشاه عبدالله تأکید کرد که غزه تنها با حضور ساکنان آن باید بازسازی شود.
در خصوص تأمین مالی این طرح، مصر به دنبال مشارکت دنیای عرب، اتحادیه اروپا و سازمان ملل است، و شبکه العرابی تیوی اعلام کرده که ایالات متحده در این معادله جایی ندارد.
تصمیم ترامپ برای "مالکیت" غزه و توسعه آن توسط خود نشان میدهد که مگر آنکه واشنگتن از غزه بهصورت اقتصادی بهرهبرداری کند، تمایلی به مشارکت در بازسازی آن با استفاده از دلارهای مالیاتدهندگان ندارد.
مقامات دولت ترامپ همچنین از زمانی که رئیسجمهور سه هفته پیش به کاخ سفید وارد شد، به دنبال کاهش تقریبا تمامعیار کمکهای خارجی بودهاند.
تعویق دیدارها
در مصاحبهای با شبکه فاکس نیوز در اوایل این هفته، رئیس رژیم صهیونیستی، اسحاق هرتزوگ، اعلام کرد که رهبران مصر و عربستان به زودی به کاخ سفید خواهند رفت تا با ترامپ در مورد غزه دیدار کنند.
اما هیچکدام از این دیدارها توسط واشنگتن اعلام نشده است.
اما روز چهارشنبه، خبرگزاری رویترز گزارش داد که عبدالفتاح السیسی اگر ترامپ از طرح خود برای "ریویرا خاورمیانه" در غزه عقبنشینی نکند، بهطور کامل از سفر خود صرفنظر خواهد کرد.
ترامپ در ابتدا از مصر و اردن خواسته بود که بیش از ۱.۸ میلیون فلسطینی را از غزه پذیرش کنند.
همچنین در روز چهارشنبه، فایننشال تایمز به نقل از یک منبع آگاه اعلام کرد که فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سفر برنامهریزیشده خود به واشنگتن را پس از اعلام طرح ترامپ به تعویق انداخت.
پادشاهی سعودی در روزهای اخیر لحن خود را در مقابل ایالات متحده و اسرائیل تشدید کرده است، به ویژه پس از آنکه نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، در مصاحبهای پیشنهاد داد که عربستان سعودی «سرزمین زیادی» دارد که میتواند آن را به فلسطینیان بدهد.
رسانه دولتی الاخباریه نتانیاهو را بهعنوان یک «صهیونیست و پسر یک صهیونیست... که افراطگرایی را در ژنهای خود به ارث برده است» توصیف کرد، در حالیکه العربیه از خود پرسید که آیا نخستوزیر در حال تجربه «حالت توهم» است.
رسانههای سعودی پیشتر بیشتر هفته گذشته را به انتقاد از واشنگتن گذرانده و گفته بودند که پادشاهی «مذاکره یا حراج» در مورد فلسطین را نمیپذیرد و بدون تشکیل دولت فلسطینی، روابط دیپلماتیک با اسرائیل را پیگیری نخواهد کرد.
آتشبس در آستانه بحران
چند ساعت پس از اظهارات ترامپ در روز یکشنبه به فاکس نیوز مبنی بر اینکه فلسطینیان پس از «تصرف» آمریکا حق بازگشت به غزه را نخواهند داشت، حماس اعلام کرد که به هیچوجه قرار نیست هفتمین گروه از اسرا که قرار بود شنبه آزاد شوند را رها کند.
این گروه به نقض آتشبس توسط اسرائیل اشاره کرد، از جمله تقریباً ۳۰ حمله هوایی، ۹ حمله تکتیرانداز، امتناع از عقبنشینی از خطوط توافق شده در امتداد کریدور فیلادلفی، عدم تحویل واحدهای مسکونی قابل حمل و مسدود شدن انتقال پول به بانکها.
با این حال، زمانبندی این اعلامیه بهعنوان پاسخی به اظهارات ترامپ نیز دیده شد.
کاخ سفید روز چهارشنبه اعلام کرد که ترامپ به پادشاه عبدالله گفته است که باید اطمینان حاصل کند حماس "شدت وضعیت" را در صورتی که اسرا تا مهلت شنبه آزاد نشوند، درک کند.
ترامپ همچنین اشاره کرد که با وجود توافقات قبلی در مورد تبادل اسرا در چارچوب توافق آتشبس، او میخواهد که "تمام گروگانها، از جمله تمام آمریکاییها، تا شنبه آزاد شوند و از پادشاه خواسته است که کمک کند. "
در حال حاضر مشخص نیست که چقدر از این خواستهها تحقق خواهد یافت.
شبکه تلویزیونی القاهره مصر روز چهارشنبه گزارش داد که مصر و قطر - دو واسطه عربی میان اسرائیل و حماس - در حال برقراری ارتباط با طرفین توافق آتشبس غزه هستند، در حالی که فشارهای آمریکا و اسرائیل برای از سرگیری عملیات نظامی ادامه دارد.
وزیر جنگ اسرائیل، یوفال اشتاینیتز گفته است که دولت اسرائیل آماده است تا طرح جابهجایی ترامپ را در صورتی که اسرا تا شنبه آزاد نشوند، اجرا کند و از "جنگ جدید غزه" هشدار داده است.
اما در تحولی دیگر در اواخر چهارشنبه، ایتامار بنگویر، نماینده راستگرای افراطی و وزیر پیشین امنیت ملی اسرائیل، گفت که آزادی سه اسیر از سوی حماس - طبق توافق قبلی - "کافی خواهد بود"، حتی اگر اسرائیل مجوز لازم از ترامپ برای "آزاد کردن جهنم" را دریافت کند.
از سوی دیگر، حماس اعلام کرد که تنها در صورتی به توافق پایبند خواهد ماند که اسرائیل نیز به آن پایبند بماند.
حازم قاسم، سخنگوی حماس، گفت: "موضع ما روشن است و تهدیدات آمریکا و اسرائیل را نمیپذیریم. "
وی افزود که رئیس مذاکرات گروه، خلیل الحیه، روز چهارشنبه به قاهره رفته است تا در مورد "اجرای توافق آتشبس" گفتوگو کند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.