به گزارش سرویس بین الملل تابناک، مثبت خواندن مذاکرات ریاض از سوی آمریکا و روسیه؛ آمادگی رژیم صهیونیستی برای از سرگیری جنگ در نوار غزه و حمله مجدد اوکراین به تأسیسات نفتی روسیه از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بودهاند.
ترامپ: مذاکرات ریاض بسیار مثبت بود
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا با ارزیابی مثبت مذاکرات انجام شده بین این کشور و روسیه در ریاض با محوریت جنگ اوکراین، گفت که اطمینانش نسبت به حل و فصل این بحران افزایش یافته است.
ترامپ پس از امضای فرامین اجرایی جدید در «مار-ئه-لاگو» گفت: مذاکرات بسیار خوب بود و اطمینان (نسبت به توافق صلح) به مراتب افزایش یافته است.
وی افزود: روسیه میخواهد کاری انجام دهد و بربریت وحشیانه را متوقف کند.
روسیه و آمریکا دیروز (سهشنبه) در عربستان سعودی در مذاکراتی که چهار ساعت و نیم طول کشید، درباره حل و فصل صلحآمیز جنگ اوکراین گفتوگو کردند.
آمادگی رژیم صهیونیستی برای از سرگیری جنگ در نوار غزه
شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی گزارش داد که آمادگیهایی برای از سرگیری جنگ در نوار غزه به دلیل پیچیدگیهای مرحله دوم آتش بس و احتمال شکست آن وجود دارد.
این شبکه پیشتر نیز گزارش داده بود که تل آویو و واشنگتن طی ۴۸ ساعت آینده در خصوص اعزام هیئت مذاکره کننده به قطر برای بررسی مرحله دوم توافق آتش بس تصمیم گیری میکنند.
بر اساس این گزارش، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی تاکید کرده که در مرحله دوم آتش بس باید عملیات خلع سلاح جنبش حماس انجام شود. وی همچنین با طرح انتقال حاکمیت بر نوار غزه از حماس به تشکیلات خودگردان مخالفت کرد.
نتانیاهو از وزرای کابینه خود خواسته اطلاعاتی در این خصوص منتشر نکنند تا روند آزادی اسرای صهیونیست با مشکل رو به رو نشود.
حمله مجدد اوکراین به تأسیسات نفتی روسیه
فرماندار منطقه سامارا بامداد امروز با انتشار پیامی در تلگرام اعلام کرد که اوکراین پالایشگاه نفت سیزران را هدف حملات پهپادی خود قرار داده است.
وی در این باره افزود: «خدمات عملیاتی و اضطراری در محدوده شرکت فعالیت میکنند. بر اساس اطلاعات اولیه این حادثه تلفات جانی نداشته است.»
فرماندار منطقه اشارهای به خسارات وارد بر پالایشگاه نکرده است، اما منابع غیررسمی از وقوع آتشسوزی در پالایشگاه خبر میدهند.
این مقام مسئول پس از حدود سه ساعت از پایان خطر حملات پهپادی خبر داد. پیش از این نایبرئیس شورای امنیت فدراسیون روسیه دیمیتری مدودف اعلام کرد که کییف به ایستگاه پمپاژ متعلق به خط لوله خزر حمله نموده و خساراتی را به آن وارد کرده است.
به گفته رئیسجمهور اسبق روسیه این خط لوله بینالمللی بوده و بخشی از آن و متعلق به شرکتهای آمریکایی است. این حملات هوایی و پهپادی در حالی انجام میشود که مقامات ارشد روسی و آمریکایی روز گذشته در عربستان سعودی مذاکرات درباره جنگ اوکراین را آغاز کردهاند.
رئیسجمهور اوکراین ولودومیر زلنسکی نیز پیش از این در واکنش به این گفتوگوها اعلام کرد که این کشور هیچگاه توافق صلحی که بدون حضور و مشارکت کییف باشد را به رسمیت نخواهد شناخت.
منابع اوکراینی نیز بامداد چهارشنبه از وقوع چندین انفجار در جنوب و مرکز این کشور خبر دادند. اسپوتنیک به نقل از تلویزیون اوکراین گزارش داد که در کییف، پایتخت این کشور چندین صدای انفجار شنیده شد.
زاخارووا نشست ریاض را «مثبت» و «سازنده» خواند
سخنگوی وزارت خارجه روسیه با اشاره به اینکه نشست ریاض و مذاکره آمریکا و روسیه مثبت و سازنده بود، تاکید کرد که نکته اصلی درباره مذاکرات ریاض این است که تماس برقرار شد.
روز سهشنبه هیأتهای روسیه و آمریکا، مذاکراتی را در سطح عالیرتبه در عربستان سعودی با هدف احیای روابط دیپلماتیک و هموار کردن راه برای حل و فصل مناقشه اوکراین برگزار کردند. این نشست با حضور وزیر خارجه عربستان و تیم آمریکایی به ریاست «مارکو روبیو» وزیر خارجه آمریکا و تیم روس به ریاست «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه برگزار شد.
نشست ریاض، نخستین نشست سطح بالای میان روسیه و آمریکا در عربستان سعودی طی سه سال گذشته است. آخرین دیدار حضوری بین وزیران امور خارجه روسیه و آمریکا در ژانویه ۲۰۲۲، یک ماه پیش از آغاز جنگ در اوکراین، برگزار شد.
مقامهای روسی پیشتر گفته بودند که اهداف اصلی این مذاکرات شامل «احیای کامل روابط روسیه و آمریکا»، «آمادگی برای مذاکرات احتمالی درباره بحران اوکراین» و «زمینهسازی برای دیداری میان پوتین و ترامپ» است. این مذاکرات حساس پس از تماس تلفنی هفته گذشته بین «دونالد ترامپ» و «ولادیمیر پوتین» روسای جمهور آمریکا و روسیه ممکن شد.
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه امروز (چهارشنبه) گفت: «نکته اصلی در مورد دیدار هیئتهای روسیه و آمریکا در ریاض این است که تماس برقرار شد و طرفین آن را مثبت توصیف کردند.»
زاخارووا به رادیو ریانووستی گفت: «مهمترین چیز این است که تماس برقرار شد و هر دو طرف آن را با لحنی مثبت و با لحنی سازنده توصیف میکنند. این مهمترین چیز است.»
در پی این نشست، «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین در نشست خبری مشترک با همتای ترکیهای خود، از نشست اخیر روسیه و آمریکا در عربستان سعودی، بهعلت «عدم حضور اوکراین»، انتقاد کرد.
نگرانی رژیم صهیونیستی از طرح جایگزین عربی درباره غزه
پس از اعلام تاریخ برگزاری نشست سران عرب برای مقابله با طرح رئیس جمهور آمریکا برای نوار غزه، منابع رسانهای عبری از نگرانی صهیونیستها نسبت به طرح جایگزین عربی برای این باریکه پرده برداشتند.
روزنامه صهیونیستی «معاریو» گزارش داد که در سطح سیاسی رژیم صهیونیستی نظرات متفاوتی درباره طرح عربی جایگزین طرح «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا برای نوار غزه وجود دارد.
به گفته برخی منابع صهیونیست، باید توجه ویژهای به تلاش مشترک کشورهای عربی برای تدوین طرحی جایگزین بهجای طرح ترامپ به منظور کوچاندن فلسطینیها از نوار غزه داشت.
معاریو نوشت: در این راستا، این تصور وجود دارد که نتانیاهو کاملاً به ترامپ متکی است و واقعیت این است که او و دولتش در موضع رژیم صهیونیستی با وی همنظر هستند، به این معنا که نه حماس و نه تشکیلات خودگردان فلسطین نباید اداره غزه را در دست داشته باشند.
طبق این گزارش، صهیونیستها معتقد هستند که نباید ابتکار عمل کشورهای عربی را دستکم گرفت، زیرا این واقعیت که ترامپ و کارکنانش در حال حاضر درباره روز بعد از جنگ با موضع رژیم صهیونیستی همسو هستند، تضمین نمیکند که این وضعیت در آینده نزدیک نیز ادامه یابد.
منابع صهیونیستی گفتند: آنچه در این میان مهمتر از خود ابتکار کشورهای عربی است، توانایی این کشورها در متقاعد کردن ترامپ برای پذیرش این طرح است.
معاریو در ادامه آورده است بر همین اساس، رژیم صهیونیستی نسبت به این مسئله هوشیار است که کشورهای عربی، بهویژه قطر و مصر، اخیراً فشارهایی را بر حماس وارد کردهاند تا طرح آنها را بپذیرد. این طرح بر اساس مدل لبنان تنظیم شده و حماس هشت ماه پیش با آن موافقت کرده است. کشورهای عربی معتقد هستند که حماس نمیتواند در قدرت باقی بماند، ازاینرو اخیراً ایدههایی درباره تشکیل یک کمیته مدنی برای اداره نوار غزه مطرح شده است.
طبق این گزارش، آنچه که سطح سیاسی رژیم صهیونیستی را نگران کرده است، نشانههایی از انعطافپذیری حماس در قبال حضور تشکیلات خودگردان فلسطین در غزه، در قالب کمیته مدنی پیشنهادی است.
این رسانه صهیونیستی گزارش داد: حماس دیگر در مورد جایگاه تشکیلات خودگردان فلسطین در غزه سختگیری گذشته را ندارد و کسانی که تحولات جهان عرب را در راستای پیشبرد ایده کمیته مدنی بهعنوان جایگزینی برای حماس دنبال میکنند، بر این باورند که اگر اسرائیل این طرح عربی را جدی نگیرد، ممکن است در مرحله بعد با یک غافلگیری ناخوشایند مواجه شود.
معاریو همچنین نوشت که در چنین حالتی، رژیم صهیونیستی ممکن است خود را در برابر «یک موضع مشترک از سوی تمامی طرفها، در حمایت از راهکار کمیته مدنی» ببیند و در صورت نهایی شدن این طرح و ارائه آن به کاخ سفید، ممکن است رژیم صهیونیستی دیگر قادر به مخالفت با آن نباشد، چه رسد به اینکه دوباره به گزینه جنگ بازگردد.
این گزارش پس از آن منتشر شد که وزارت امور خارجه مصر روز سهشنبه اعلام کرد قاهره در تاریخ چهار مارس (۱۴ اسفند) میزبان اجلاس فوقالعاده سران کشورهای عربی خواهد بود.
این اجلاس که پیشتر برای ۲۷ فوریه (۹ اسفند) برنامهریزی شده بود، در پی تحولات مرتبط با مسئله فلسطین و طرح رئیسجمهور آمریکا درباره نوار غزه و آوارگی فلسطینیها برگزار میشود.
پیشتر «احمد ابوالغیط» دبیرکل اتحادیه عرب درباره نشست فوقالعاده این اتحادیه پیرامون نوار غزه گفته بود که در این نشست یک طرح عربی در مقابل پیشنهاد «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا بررسی خواهد شد. این طرح بر اساس اجماع فلسطین و حمایت عربها و بینالمللی خواهد بود.
رئیس جمهور آمریکا در دیدار با نخستوزیر رژیم صهیونیستی گفته بود: «شرایط در غزه بسیار خطرناک است. باید آن را بازسازی کنیم. چیزی جز خرابی و مرگ در غزه وجود ندارد. امیدوارم فلسطینیان بهدنبال بازگشت به غزه نباشند».
خواست ترامپ برای جابهجایی فلسطینیها که در ابزار نگرانی تصنعی او نسبت به آنها نهفته است، درحالی است که کشورهای منطقه و جامعه جهانی هرگونه جابهجایی اجباری آنها را محکوم و با آن مخالفت کردهاند.
در شرایطی که فلسطینیان در حال بازگشت میلیونی به سراسر غزه هستند، رئیس جمهور آمریکا مدعی شد: «فلسطینیها در غزه باید به کشورهایی فراتر از اردن و مصر بروند.»
دونالد ترامپ پیشتر نیز خواستار کوچاندن موقت اهالی نوار غزه به کشورهای همسایه از جمله مصر و اردن شده بود. پافشاری رئیسجمهور آمریکا برای کوچاندن ساکنان غزه از این باریکه ادامه دارد؛ اقدامی که بسیاری از مقامات عربی آن را «خطرناک» توصیف کردهاند. این اظهارات تحریکآمیز با محکومیت بینالمللی مواجه شده است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.