به گزارش سرویس بین الملل تابناک، محورهای اصلی گفتگوی لاوروف در ایران؛ حمایت روسیه از قطعنامه آمریکا درباره جنگ اوکراین و دیدار وزرای دفاع آمریکا و عربستان در واشنگتن از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بودهاند.
تصویب قطعنامه آمریکا برای جنگ اوکراین در شورای امنیت
شورای امنیت سازمان ملل بامداد سهشنبه قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای پایان دادن به جنگ اوکراین را تصویب کرد.
اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد بامداد سهشنبه قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای پایان دادن به جنگ اوکراین را تصویب کردند.
به نوشته خبرگزاری «تاس»، در این قطعنامه بر لزوم پایان سریع درگیریها بین روسیه و اوکراین و برقراری صلح پایدار بین دو کشور تاکید شده است.
در این گزارش تاکید شده که قطعنامه پیشنهادی آمریکا درباره اوکراین، به شکل اصلی و بدون لفاظی ضد روسیه تصویب شده است. خبرنگار تاس در سازمان ملل گزارش داد: «۱۰ عضو شورای امنیت از جمله روسیه، آمریکا و چین به این سند رای مثبت دادند و پنج کشور از جمله انگلیس و فرانسه به این سند رای ممتنع دادند.
هیچ کس این سند را وتو نکرد، بنابراین تصویب آن امکان پذیر شد». «واسیلی نبنزیا» نماینده روسیه در سازمان ملل نیز گفت: «مسکو قطعنامه پیشنهادی آمریکا درباره بحران اوکراین را یک ابتکار منطقی و گامی در جهت درست میداند».
ماکرون: انتظار آتشبس در اوکراین در هفتههای آتی را داریم
رئیس جمهور فرانسه بامداد سهشنبه گفت که سران کشورهای اروپایی آمادهاند تا بخشی از تضمینهای امنیتی برای اوکراین باشند.
«امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه بامداد سهشنبه گفت: «انتظار داریم طی هفتههای آینده در اوکراین آتشبس برقرار شود».
ماکرون در مصاحبه با شبکه «فاکسنیوز» توضیح داد: «ما ابتدا به آتشبس در اوکراین نیاز داریم و باید سریع حرکت کنیم و [دونالد]ترامپ [رئیس جمهور آمریکا]هم باید مراقب باشد».
وی در ادامه اظهار داشت: «من با سران کشورهای اروپایی صحبت کردم و بسیاری از آنها آمادهاند تا بخشی از تضمینهای امنیتی برای اوکراین باشند».
طبق این گزارش، رئیس جمهور فرانسه ادامه داد: «ما برای اعزام نیروهای حافظ صلح فرانسه و انگلیس [به اوکراین]پس از جلب حمایت آمریکا تلاش خواهیم کرد. من و ترامپ درباره اوکراین بسیار همنظر هستیم».
ماکرون در اینباره تصریح کرد: «واشنگتن با کییف بر سر فلزات و مواد معدنی کمیاب معامله خواهد کرد که یکی از بهترین راهها برای آمریکا جهت انجام تعهداتش است».
خبرگزاری «رویترز» به نقل از وی گزارش داد: «نیاز فوری به افزایش هزینههای نظامی در اروپا وجود دارد. ما خواستار جنگ تجاری نستیم و بر آمریکا تعرفه وضع نمیکنیم».
بیانیه وزارت خارجه روسیه درباره موضوع گفتگوی لاوروف با مقامات ایرانی
وزارت خارجه روسیه درباره سفر امروز سه شنبه سرگئی لاوروف به تهران بیانیهای صادر و به موضوعات اصلی در جریان این سفر اشاره کرد.
در ادامه این بیانیه آمده است که در این سفر سه موضوع تحولات سوریه، مسائل خاورمیانه و موضوع هستهای ایران قرار است مورد بحث و تبادل نظر قرار گیرد.
وزارت خارجه روسیه در ادامه تاکید کرد: لاوروف با همتای خود در تهران درباره مسائل جاری از جمله سوریه، یمن و حل و فصل بحرانهای منطقه گفتوگو خواهد کرد.
در ادامه این بیانیه آمده است: لاوروف و عراقچی درباره وضعیت برنامه جامع اقدام مشترک درباره برنامه هستهای ایران نیز گفتوگو خواهند کرد.
رأی ممتنع ایران به قطعنامههای مربوط به اوکراین در نشست ویژه سازمان ملل
نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد پس از رأی ممتنع به دو قطعنامه مرتبط با بحران اوکراین با عناوین «پیشبرد صلح جامع، عادلانه و پایدار در اوکراین» و «مسیر صلح»، طی بیانیهای مواضع اصولی ایران را تشریح کرد.
نمایندگی ایران در نیویورک ضمن تأکید بر موضع ثابت و شفاف جمهوری اسلامی ایران پیرامون بحران اوکراین، تصریح کرد: ایران همواره بر این باور است که تمامی اختلافات باید از طریق روشهای مسالمتآمیز و گفتوگو، مطابق با حقوق بینالملل و منشور ملل متحد، حلوفصل شوند.
نمایندگی دائم ایران نزد سازمان ملل متحد تأکید کرد که تمامی کشورهای عضو سازمان ملل باید به مقاصد و اصول مندرج در منشور ملل متحد، از جمله حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی کشورها و همچنین ضرورت پرهیز از تهدید یا توسل به زور، پایبند باشند.
این نمایندگی در ادامه افزود: جمهوری اسلامی ایران بارها خواستار توقف فوری درگیریها و کاهش تنشها شده و تأکید دارد که برای دستیابی به راهحلهای پایدار و بلندمدت، باید به ریشههای بحران پرداخت. همچنین خاطرنشان شده که اقدامات و تصمیمات تحریکآمیز برخی کشورها و سازمان ناتو، موجب تعمیق شکافهای ژئوپلیتیکی در منطقه حساس اروپای شرقی شده است.
نمایندگی دائم ایران نزد سازمان ملل متحد با اشاره به انگیزههای برخی کشورهای بانی قطعنامههای ارائهشده در نشست امروز، اظهار داشت که این اقدام، بخشی از رقابتهای ژئوپلیتیکی گستردهتری است و ماهیتی سیاسی دارد. همچنین تأکید شد که استنادهای صورتگرفته به «اهداف و اصول ملل متحد» در قطعنامههای تصویبشده، نباید به منزله تفسیری مجدد از منشور ملل متحد تلقی شود.
نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در انتها خاطرنشان کرد که کشورمان همچنان به نقشآفرینی سازنده خود در راستای حلوفصل مسالمتآمیز این بحران ادامه خواهد داد.
انگلیس بازگشت روسیه به گروه ۷ را بررسی میکند
معاون وزیر کشور انگلیس در امور امنیتی گفت لندن بازگشت روسیه به گروه هفت را رد نمیکند و این موضوع با متحدانمانش مورد بحث قرار خواهد داد.
«دن جارویس» در پاسخ به این سوال که آیا روسیه باید اجازه داشته باشد دوباره به گروه هفت (G ۷) بپیوندد، خاطر نشان کرد این موضوعی است که باید با متحدان بینالمللی مورد بحث قرار گیرد.
او که با نشریه تایمز گفتوگو میکرد در ادامه با بیان اینکه «بریتانیا پیوستن دوباره روسیه به گروه هفت را رد نمیکند» اظهار داشت: این موضوعی است که بدون شک در نقطه پایان درگیری در اوکراین مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
جارویس همچنین گفت «کر استارمر» نخست وزیر انگلیس ممکن است در جریان سفر خود به واشنگتن موضوع بازگشت روسیه به گروه هفت را در مذاکرات آتی با «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا مطرح کند.
ترامپ در اوایل ماه فوریه گفت که مایل است روسیه را در گروه هفت ببیند و تصمیم اعضا برای اخراج این کشور از این مجمع سیاسی را یک اشتباه خواند.
پوتین: روسیه آماده همکاری با آمریکا در زمینه معادن عناصر کمیاب است
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه اعلام کرد مسکو آماده همکاری با واشنگتن برای توسعه معادن عناصر نادر، از جمله در دونتسک و لوهانسک و مناطق خرسون و زاپوریژیا است.
پوتین در مصاحبهای با «پاول زاروبین» خبرنگار شبکه روسیا ۱ در روز دوشنبه گفت که توافق مربوط به عناصر معدنی کمیاب که دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور پیشین آمریکا در اوکراین دنبال میکند، «به مسکو ارتباطی ندارد.»
رهبر روسیه خاطرنشان کرد که ارزش واقعی ذخایر عناصر کمیاب اوکراین هنوز مشخص نیست. او گفت که مسکو با توجه به اهمیت عناصر نادر در بخشهای مختلف اقتصاد، بر توسعه داخلی این منابع تمرکز خواهد کرد.
پوتین تأکید کرد: «ما آمادهایم این همکاری را به شرکای آمریکایی خود پیشنهاد دهیم... اگر آنها علاقهای به همکاری نشان دهند»، و افزود که منظورش هم شرکتهای خصوصی و هم دولتی است.
او گفت که روسیه، به عنوان یکی از رهبران جهانی در زمینه ذخایر عناصر کمیاب، مایل به همکاری با سرمایهگذاران بینالمللی برای توسعه این معادن است.
ولادیمیر پوتین افزود: «این همکاری شامل "مناطق جدید" هم میشود. سرزمینهای تاریخی جدید ما که به فدراسیون روسیه بازگشتهاند، دارای ذخایر قابل توجهی هستند.»
جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک و مناطق خرسون و زاپوریژیا پس از برگزاری همهپرسی در سال ۲۰۲۲ به فدراسیون روسیه پیوستند.
طبق برآورد مجله فوربس در سال ۲۰۲۳، ارزش کل ذخایر معدنی اوکراین نزدیک به ۱۵ تریلیون دلار است، اما تقریبا نیمی از این ثروت معدنی در جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک که تحت کنترل روسیه هستند، قرار دارد. ترامپ در ازای کمکها به اوکراین در جنگ ۵۰۰ میلیارد دلار منابع آن را میخواهد، اما بنیاد روس گزارش داد که ارزش منابع معدنی اوکراین بسیار کمتر از ۵۰۰ میلیارد دلار است.
اروپا در مذاکرات اوکراین مورد نیاز است
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه روز دوشنبه گفت که مشارکت اروپا در مذاکرات صلح اوکراین در نهایت مورد نیاز خواهد بود، اما مسکو ابتدا میخواهد با واشنگتن اعتماد ایجاد کند، در حالی که اشاره کرد توافق برای پایان دادن به درگیری ممکن است هنوز دور از دسترس باشد.
پوتین به تلویزیون دولتی روسیه گفت که ترامپ منطقی و نه احساسی به مناقشه روسیه و اوکراین نزدیک میشود، اما این تصور را ایجاد کرد که ممکن است به محض اینکه ترامپ بخواهد این درگیری به پایان نرسد.
پوتین افزود که هم مکالمه تلفنی او با ترامپ و هم مذاکرات اخیر بین ایالات متحده و روسیه در ریاض به موضوع حل و فصل مناقشه در اوکراین پرداخته است. او در مصاحبه خود گفت: «اما این موضوع به تفصیل مورد بحث قرار نگرفت. ما فقط توافق کردیم که به سمت این مساله برویم؛ و البته در این مورد از مشارکت کشورهای اروپایی امتناع نمیکنیم.»
ایجاد اعتماد با ایالات متحده امری کلیدی است
پوتین گفت که اروپا با مذاکرات ریاض «هیچ ارتباطی» ندارد، زیرا این مذاکرات بر ایجاد اعتماد بین مسکو و واشنگتن متمرکز شده است که به گفته او کلیدی است.
پوتین گفت: «برای حل مسائل پیچیده و نسبتا حاد مانند اوکراین، روسیه و ایالات متحده باید اولین قدم را بردارند. این شامل چه چیزی است؟ این گام اول باید به افزایش سطح اعتماد بین دو کشور اختصاص یابد. اما اروپاییها چه ربطی به آن دارند؟»
او گفت که چند دور بعدی مذاکرات و تماسهای سطح بالا به ایجاد این اعتماد اختصاص خواهد یافت، اما زمانی که مذاکرات به حل و فصل مناقشه تبدیل شود، حضور شرکای اروپایی منطقی خواهد بود.
پوتین گفت: «مشارکت آنها در روند مذاکرات ضروری است. ما هرگز آن را رد نکردیم، ما دائما با آنها گفتوگو کردیم.»
رئیسجمهور روسیه همچنین گفت که پیشنهادی مبنی بر اینکه روسیه و ایالات متحده میتوانند کاهش عمیق، تا نصف هزینههای نظامی را مورد بحث و بررسی قرار دهند، تایید کرده است.
پوتین در ادامه هرگونه تصوری مبنی بر اینکه تغییر شدید ترامپ در سیاست واشنگتن در قبال اوکراین، از جمله انتقاد از ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین و پیشنهاداتی مبنی بر اینکه کییف ممکن است تمام قلمروهای از دست رفته را بازپس نگیرد، بر اساس احساسات است را رد کرد.
به گفته او، ترامپ منطقی و فارغ از محدودیتهای وعدههای رهبران اروپایی به اوکراین عمل میکند. او گفت: «بر خلاف آنها، رئیس جمهور جدید ایالات متحده دستش از غل و زنجیر آزاد که به شما اجازه نمیدهد جلو بروید، آزاد است. او به شیوهای مستقیم و بدون محدودیتهای خاص حرکت میکند. او در موقعیت منحصربهفردی قرار دارد. او فقط آنچه را که فکر میکند نمیگوید، بلکه آنچه میخواهد میگوید. این امتیاز رهبر یکی از قدرتهای بزرگ است.»
وزیر دفاع آمریکا و عربستان در واشنگتن دیدار کردند
شاهزاده خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان که راهی آمریکا شده است، و پیش مورد استقبال پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا در واشنگتن قرار گرفت.
بن سلمان در مقر وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) مورد استقبال هگست قرار گرفت.
العربیه در این زمینه اعلام کرد که بن سلمان با همتای آمریکایی خود گفتوگو کرد.
سفر وزیر دفاع عربستان به واشنگتن نخستین سفر یک مقام سعودی پس از تحلیف دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا است.
العربیه نوشت که این سفر با هدف بررسی تقویت روابط دوجانبه میان عربستان و آمریکا و گفتوگو درباره مسائل دارای اهتمام مشترک انجام میشود.
این خبر پس از آن بیان میشود که خبرگزاری واس عربستان از ورود بن سلمان به واشنگتن برای دیدار با همتای آمریکایی خود خبر داد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.