چارهجویی طلا از رمز ارز!
دغدغه شهروندان برای حفظ ارزش سرمایهشان در شرایط نوسانات اقتصادی، باعث رونق گرفتن یک بازار نوپا در ایران شده است. خرید و فروش آنلاین طلای آبشده! کسبوکارهای فعال در این حوزه، طی ماههای اخیر با هزینه هنگفت و تبلیغات گسترده موفق شدند، توجه طیف وسیعی از شهروندان را جلب کنند. آنها اما خیلی سریع درگیر یک مناقشه سفت و سخت شدند؛ پرسش اصلی این بود چه کسی تضمین میکند این پلتفرمهای خالیفروش نیستند؟ در این دعوا پای خیلی از نهادها و دستگاههای مرتبط و غیرمرتبط به میان آمد اما هنوز دقیقا مشخص نشده چه کسی باید مسئولیت نظارت و پاسخگویی به ریسکهای احتمالی را بر عهده بگیرد. در ادامه حالا به طور مختصر آنچه در هفتههای اخیر بر این بازار گذشته را مرور میکنیم اما به نظر میرسد حلقه مفقوده این زنجیره، استفاده از ظرفیت فناوریهای نوین است. این دقیقا همان نقطهای است که وجه تمایز صنعت رمزارز و فناوری بلاکچین را با سایر بازارهای مالی مشخص میکند. در دنیای رمزرزها ارائه گواهی اثبات ذخایر یا PoR یک روند تثبیت شده است که به با چند کلیک ساده به کاربر در مورد امنیت داراییاش اطمینان میدهد اما خب میبینیم که در مورد بازار طلای آب شده تبدیل به یک بحران تمام عیار شده است.
قصه از کجا شروع شد؟
در هفتههای اخیر بحث درباره شیوه عملکرد پلتفرمهای فروش آنلاین طلا بالا گرفته است. از یکسو گروهی معتقدند که اپلیکیشنهای فروش آنلاین طلای آب شده که تعدادشان کم هم نیست، به مقداری که طلا عرضه میکنند اصلا دارایی ندارند و اصطلاحا در حال خالی فروشی هستند. از سوی مقابل بعضی از این کسبوکارها با انتشار اسنادی مدعی شدند که ما معادل طلای فروخته شده به کاربران، در بانک کارگشایی سپردهگذاری کردیم. در این فاصله گزارشهایی از شهروندان در شبکههای اجتماعی منتشر شد که بر خلاف وعدههای قبلی، برای تحویل گرفتن طلای فیزیکی با بد قولی شرکتها مواجه شدند.
پلیس وارد میشود!
در نتیجه این کشمکشها رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا وارد گود شد و گفت پلیس 1.5 تُن طلا از این سکوها طلا تحویل گرفته و به بانک کارگشایی منتقل کرده است. ضمن اینکه بر مقابله با خالی فروشی پلیس مجبور است به صورت دورهای به این 280 شرکت فروش طلا سر بزند. پیش از این بین بانک مرکزی و وزارت صمت هم در مورد نحوه نظارت بر این پلتفرمها مجادله دامنهداری وجود داشت. حتی مدیرعامل بورس کالا هم چند روز پیش نسبت به فعالیت این کسبوکارها هشدار داد و اعلام کرد این پلتفرمها باید از شورای عالی بورس مجوز بگیرند.
یک راهحل پرهزینه
همه این اتفاقات در شرایطی رخ میدهد که میلیونها کاربر دارایی خود را تحت تاثیر تبلیغات گسترده در رسانههای رسمی و سطح شهر، به این پلتفرمها سپردند؛ به طوری که یکی از از آنها اعلام کرده 4.5 میلیون کاربر دارد. مسئله اصلی اما هنوز پابرجاست. چطور میشود از خالی فروشی نکردن این پلتفرمها مطمئن شد؟ آیا راهحل پرهزینهی نظارت میدانی پلیس و بازدید دورهای از سکوها کفایت میکند؟ آیا بعد از تمام این تردیدها و حواشی اخیر، هنوز هم طلا همان گزینه امن و کلاسیک برای سرمایهگذاری محسوب میشود؟ اگر قرار بر تحویل گرفتن طلای فیزیکی توسط همه کاربران باشد شرکتها توانایی تامین هزینهها و امنیت فرآیند ضرب و توزیع آن را دارند؟ آیا به دلیل همین دردسرهای ریز و درشت برای تحویل طلای فیزیکی، کارمزد نسبتا بالایی به صورت جداگانه در نظر گرفته شده است؟
راهکار سریع و بهصرفه در صنعت رمزارز
برای پاسخ به این سوالات بد نیست گزینه سرمایهگذاری در بازار طلا را با یکی از بازارهای مالی دیگر مقایسه کنیم. حدس میزنید چرا عدهای از شهروندان، گزینه خرید طلا از پلتفرمهای آنلاین را به خرید صندوقهای طلای بورسی یا بازار سنتی طلا ترجیح دادند؟ احتمالا مسائلی مثل 24 ساعته بودن بازار و ریسک بالای نگهداری از طلای فیزیکی دغدغه اصلی کاربران بوده؛ اما درباره بازار رمزارز باید بگوییم دقیقا همین مزیتها وجود دارد. بازار رمزارزها هم 24 ساعته است، دردسر نگهداری دارایی فیزیکی را ندارد و با هر میزان پول میتوان اقدام به خرید کرد. علاوه بر این از یاد نبریم که چالش اصلی بازار طلای آب شده یعنی گواهی اثبات ذخایر هم مدتها پیش به لطف تکنولوژی بلاکچین حل شده است. در صنعت رمزارز کسبوکارهای سرشناس دنیای مکانیزمی دارند به «پروف آف ریزرو». به کمک این فرآیند کاربران میتوانند مطمئن شوند دقیقا به ازای دارایی رمزارزی که در پنل کاربری آنها نمایش داده میشود، در کیف پول شرکت مورد نظر هم رمزارز وجود دارد. این شیوه در سطح جهانی که خیلی متداول است اما در ایران به دلیل به خطر افتادن امنیت دارایی کاربران از ناحیه تحریمهای بینالمللی، خیلی از شرکتها به سراغ آن نرفتند. اوایل تابستان امسال اما یکی از پلتفرمهای شناخته شده تبادل رمزارز یعنی نوبیتکس برای اولین بار سیستم پروف آف ریزرو را با حفظ حریم خصوصی کاربران ارائه داد. در واقع نوبیتکسیها با یک اقدام نوآورانه راهحلی ارائه دادند که بدون به خطر افتادن دارایی کاربران، بتوانند گواهی اثبات اندوخته اتریوم بگیرند. بنابراین میتوانیم با قطعیت بگوییم به جای راهحلهای پرهزینه برای اثبات ذخایر فیزیکی طلا، دنیای رمزارزها راهحلهای مبتنی بر تکنولوژی، سریع و مقرون به صرفه برای این مسئله دارد.
خرید و فروش آسان طلای دیجیتال
شاید بگویید خب دلیل علاقه سرمایهگذاران طلا به این دارایی نوسانات محدود آن نسبت به رمزارزهاست. در مورد این مسئله هم باید بگوییم موضوع خیلی وقت پیش حل شده است. همین حالا رمزارزهایی با پشتوانه طلا وجود دارند که قیمت آنها دقیقا منطبق با نوسانات قیمت طلاست. به طور مثال رمزارز پکسگلد و تترگلد دو رمزارزی هستند که در پلتفرمهای مختلف در حال خرید و فروش هستند و میتوانید دقیقا طبق قیمت اونس جهانی طلا، آنها را به هر میزانی که لازم دارید خریداری کنید. ضمن اینکه همه مزیتها بازار آنلاین طلای آب شده، مثل 24 ساعته بودن و دسترسی آسان را دارد و برای خرید طلا با قیمت جهانی و کمترین کارمزد فقط چند کلیک فاصله دارید.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.