سرویس سیاست خارجی ـ در حالي كه پس از انتشار پيام رهبر انقلاب به کنگره عظیم حج، مقامات هندي، كاردار سفارت ايران در هند را فراخواندند، به نظر مي رسد، پس از گذشت چندين روز، نشريات و مطبوعات هند، هنوز در تحليل هاي خود به اين موضوع پرداخته و گاه بياناتشان لحن تهديد نيز به خود گرفته است.
به گزارش «تابناك»، مقامات هندي به آن بخش از سخنان مقام معظم رهبري معترض هستند كه ايشان اظهار داشته اند:
«امروز کمک به ملت فلسطین و محاصره شوندگان غزه، همدردی و همراهی با ملتهای افغانستان و پاکستان و عراق و کشمیر، مجاهدت و مقاومت در برابر تعدی آمریکا و رژیم صهیونیستی، پاسداری از اتحاد مسلمانان و مبارزه با دست های آلوده و زبان های مزدوری که به این اتحاد ضربه میزنند و گستردن بیداری و احساس تعهد و مسئولیت در میان جوانان مسلمان در همه اقطار اسلامی، وظایف بزرگی است که متوجه خواص امت است.»
بنابراین، برداشت هندي ها از اين بخش از پيام رهبر انقلاب، يا با بدفهمي همراه بوده است يا عامدانه خود را به بد فهمي زده اند تا مقاصد ديگري را دنبال كنند، چرا كه همدردي و همراهي با مردمي مظلوم، هيچ گاه به معناي دخالت در امور كشور ديگري نيست و اتفاقا انگيزه هاي بشردوستانه بسياري در پس اين اظهارات نهفته است.
افزون بر اين، بايد به مقامات هندي يادآور شد، هنگامی كه رهبر انقلاب در خطبه هاي نماز عيد فطر، خواستار همراهي و همدردي با مردم سيل زده پاكستان مي شوند، نه تنها اين درخواست از سوي هيچ كس و حتي دولت پاكستان دخالت تلقي نشد، بلكه اظهاراتي از سر لطف تلقي شد، تا آنجا كه سيل انبوه كمك هاي مردمي ايران روانه پاكستان شد و حتي چند نفر از پرسنل هلال احمر ايران در اين كمك رساني جان خودرا تقدیم کردند؛ موضوعي كه هم ايرانيان و هم جامعه بين الملل به آن نپرداختند و نگفتند و ننوشتند كه جان ايرانياني به دلیل كمك به هم نوعان خود در معرض خطر و حتي شهادت قرار گرفته است.
همچنین اتفاقا رهبر انقلاب بر بيداري و تعهد مسلمانان تكيه وافر داشته و تأكيد كرده اند كه نگذارند دست هاي آلوده و زبان هاي مزدور، باعث تفرقه شوند؛ موضوعي كه هر از گاهي در هند پيش آمده و مي آيد و اين بيداري رهبران مذاهب و قوميت هاست كه مانع اين تفرقه افكني خواهد شد.
بنا بر اين گزارش، بايد تأكيد کرد، اين توضيحات در صورتي مفيد است كه مقامات هندي در اين باره دچار بدفهمي شده باشند؛ اما اگر عامدانه بخواهند اين اظهارات را دستاویز فشاري بر ايران قرار دهند، مسأله متفاوت خواهد بود. اينكه نشريه ای چون «ديلي نيوز اينديا»، ايران را تهديد مي كند كه هند در جنگ قدرت هاي جهاني عليه ايران شركت نكرده است، ولی از اين به بعد به منافع ملي خود توجه مي كند، نشان از بهانه قرار دادن اين موضوع از سوی هندي هاست تا در موقعيتي كه به دست آورده اند، فشارهاي ديكته شده از سوي ديگران را به ايران وارد كنند.
جالب اينكه اين نشريه، ايران را تهديد مي كند كه زين پس، هند درباره نقض حقوق بشر در ايران موضعگيري خواهد كرد. گویا، بهانه قرار دادن اين موضوع، بسيار محتمل تر از بدفهمي است و شايد رويكردي تازه از سوي هندي در آينده تلقي شود!
مسئولان سياست خارجي بايد به هوش باشند و مسائل را با دقت رصد كنند، چرا كه گاه يك خبر، مي تواند آغازگر يك روند باشد.