در پی اعلام دغدغه مندی وزیر علوم در خصوص ارائه مدارك بیاعتبار و پولی به دانشجویان ایرانی از سوی دانشگاههای خارج، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری 129 دانشگاه خارجی و تمام شعبات و نمایندگیهای آنها در ایران را فاقد مجوز صدور دانشنامه و مدرك تحصیلی معرفی كرد.
براین اساس از میان دانشگاههای معتبر خارجی نیز تنها نمایندگی یك دانشگاه خارجی در ایران اجازه فعالیت، اعم از پذیرش دانشجو و صدور مدرك دارد و آن دانشگاه بیرمنگام انگلستان است. در بین اسامی دانشگاههای غیر مجاز اعلام شده بلندترین فهرست به ترتیب به دانشگاههای امریكا، كشورهای مستقل مشتركالمنافع، آسیای میانه و انگلستان تعلق دارند.
به گزارش «جوان»، چندی پیش كامران دانشجو، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری فروش مدرك تحصیلی بیاعتبار دانشگاههای خارجی را یكی از دغدغههای خود اعلام كرد. وی با بیان اینكه تعدادی از دانشگاههای خارج از كشور با پول مدرك میفروشند، افزود: آنها جوانان كشور را فریب میدهند.
وزیر علوم گفت: ضمن اینكه دو تیم به صورت رسمی و غیر رسمی به این كشورها فرستاده شده است، به صورت خیلی شفاف و علنی موضوع را با مقامات رسمی آن كشورها مطرح كردهام و نتایج این بازدیدها را گفتهام. این دانشگاهها دارند پول جوانان این كشور را بدون هیچ سودرسانی میگیرند، این موضوع مدتی است كه دغدغه من شده است.
وی با تأكید بر اینكه مدارك دانشگاههای خارجی كه با پول مدرك میدهند در وزارت علوم ارزشیابی نمیشود، اظهار كرد: مقامات رسمی این كشورها مشكلات را قبول كردهاند و گفتهاند كه در آینده نزدیك درست میشود، تا زمانی كه این مشكلات حل نشود مدارك آنها در وزارت علوم ارزیابی نمیشود.
دانشجو با بیان اینكه اكثر دانشجویانی كه برای تحصیل به خارج از كشور رفتهاند خانوادههای مرفهی ندارند، گفت: اكثر این خانوادهها از نظر مالی در سطح متوسط رو به پایین هستند و باتوجه به تحصیل فرزندانشان در خارج از كشور با مشكلات زیادی رو به رو هستند.
براساس این گزارش، كمبود ظرفیت، پایین بودن كیفیت آموزشی و پژوهشی و خود كم بینی تلقینی كه از جمله بیماریهای مبتلا به آموزش عالی كشور در سالهایی نه چندان دور بودند، سبب شدند دردهای دیگری مثل مدرك گرایی، گسترش كمی بیبرنامه دانشگاههای غیردولتی و تربیت متخصص بدون توجه به نیاز و كشش بازار كار از سویی و درمانهای پرعوارضی همچون مستمسك شدن برخی خانوادهها و دانشجویان به دانشگاههای خارجی برای تحصیل و بدتر از آن برای خرید مدرك دانشگاهی وارد عرصه جامعه دانشگاهی شدند. رشد این مسئله چنان چراغ خاموش و در سایه غفلتهای سهوی و عمدی صورت گرفت كه در برخی موارد دیده شد كه این مسئله دامنگیر مدیران كشور نیز شده است.
اخیراً و با تأكیدات مكرر و الزام آور مقام معظم رهبری در حوزه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری كشور و مطالبات ایشان، این روند تغییرات مباركی بر خود دیده كه هنوز در آغاز راه رساندن ایران به جایگاه واقعی خود در عرصه علمی و اقتصادی دنیا است.
دراین بین برنامهریزی و كنترل تحصیل دانشجویان ایرانی در دانشگاههای خارجی از جمله این مجموعه تغییرات به شمار میرود. این امر در ابتداییترین گام از آسیبهای به وجود آمده در این حوزه از جمله خرید مدرك تحصیلی كه وزیر علوم از آن به عنوان دغدغه خود نام میبرد، جلوگیری میكند.
مدارك یا خریدنی هستند یا دانشگاه مجوز ندارددر این رابطه محمد حسین مجلس آرا، مدیركل امور دانش آموختگان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به «جوان» گفت: فروش مدرك دانشگاهی معمولاً از سوی نمایندگیها و شعبات دانشگاههای خارجی در ایران صورت میگیرد. وی افزود: البته برخی هم ممكن است مدرك نفروشند، بلكه واحد درسی ارائه و كلاس برگزار كنند. اما باید در نظر داشت كه برای این كار هم نیاز به مجوز دارند و تاكنون وزارت علوم به هیچ دانشگاهی مجوز ارائه نكرده است. مجلس آرا American word university امریكا، اینترگوا از روسیه و دانشگاه هاوایی را به عنوان سه دانشگاهی كه شعبات آنها در ایران به صورت گسترده و بدون مجوز فعالیت میكنند، معرفی كرد.
فقط مدرك بیرمنگام معتبر استهمچنین وی دانشگاه بیرمنگام انگلستان را تنها دانشگاهی كه شعبات آن با مجوز دفتر گسترش وزارت علوم و با امضای تفاهمنامه با دانشگاه امیركبیر اجازه فعالیت در كشور در حوزه آموزش عالی را دارند، عنوان كرد.
به گفته مدیر كل امور دانش آموختگان وزارت علوم گفته كامران دانشجو بر اقدام افرادی سودجو دلالت دارد كه اعلام میكنند میتوانند به راحتی در رشته مورد علاقه متقاضی و از دانشگاهی كه میخواهد برای او مدرك دانشگاهی تهیه كنند.
مجلس آرا در پاسخ به این سؤال كه آیا اینها زیر نظر دانشگاههای داخلی فعالیت میكنند؟ گفت: اكثر اینها به خارج وابستهاند و ممكن است افرادی در ایران نمایندگی آنها را داشته باشند و ادعای تهیه مدرك از آن دانشگاهها داشته باشند.
مدرك با امضای هیلاری كلینتون!البته خرید و فروش مدرك دانشگاهی در كشور مثل بسیاری دیگر از اقداماتی كه انجام میشود، صحنههای جالبی را نیز رقم میزند. مدیر كل امور دانش آموختگان وزارت علوم یكی از آنها را اینگونه بیان كرد: اخیراً شخصی مدركی از یكی از دانشگاههای امریكا با امضای هیلاری كلینتون برای ارزیابی پیش من آورده بود. من از آن فرد پرسیدم واقعاً كلینتون آنقدر وقت دارد كه مدرك مردم را در سراسر دنیا امضا میكند؟!
وی درخصوص امكان پیگیری قضایی این مسئله افزود: ما گزارشمان را به حراست وزارتخانه ارائه كرده ایم، به واحد حقوقی مان نیز اسامی و نوع فعالیت غیر قانونی آنها را اعلام كردهایم و پیگیری جنبه حقوقی و قضایی این مسئله با قوه قضائیه است. ما همیشه آمادگی استعلام مدارك را داریم.
مدرك بیاعتبار یعنی...مجلس آرا در تعریفی از مدرك غیر معتبر گفت: مداركی كه یا از دانشگاههایی كه شاخصهای ارزیابی وزارت علوم را ندارند صادر شدهاند یا خود پس از بررسی در 11 كمیسیون تخصصی شاخصهای مورد تأیید وزارت علوم و تحقیقات را احراز نكنند.
وی همچنین در پاسخ به اینكه این مدارك اغلب در رشته و در چه مقطعی صادر میشوند نیز ادامه داد: معمولاً افرادی به این مراكز مراجعه میكنند كه تنها دنبال یك مدرك دانشگاهی هستندو خیلی رشته برایشان مهم نیست. بنابراین سراغ رشتههای فنی و مهندسی و علوم پایه نمیروند، بلكه بیشتر متقاضی رشتههای علوم انسانی، علوم سیاسی و گرایشهای مختلف مدیریت هستند. وی خاطرنشان كرد: علاوه بر این، بیشتر متقاضیان در مقاطع ارشد و دكترا به دنبال اخذ چنین مداركی هستند.
10 میلیون بده، مدرك دانشگاهی بگیر!به گفته این مقام مسئول در وزارت علوم اطلاعی از مبلغ دقیق خرید و فروش مدارك در دست نیست اما هزینهای كه دانشگاه AMERICAN WORD UNIVERSITY برای مدرك كارشناسی از داوطلبان میگیرد چیزی حدود 10 میلیون تومان به ازای 120 واحد درسی است.
به هر روی، آنچه از این گزارش بر میآید این است كه وزیر علوم در این زمینه دغدغه بحقی دارد و در مواردی كار بیش از آنچه وی میپندارد بیخ پیدا كرده است. زیرا این اقدامات در ایران صورت میگیرد و اصلاً لازم نیست خانوادههای كم در آمد و متوسط جامعه فرزندان دلبندشان را به خارج از كشور بفرستند بلكه میتوانند پیش گوش خودشان و مثلاً در میدان فردوسی تهران برایشان مدرك آن هم با امضای رجل و احیاناً بانوان سیاسی دنیا بخرند یا آنها را دانشجوی دانشگاه خارجی معرفی كنند.