سفير اسبق ايران در سوريه ضمن بازخواني حادثه ربايش 4 ديپلمات ايراني در لبنان انتشار اخبار مربوط به شهادت اين اتباع کشورمان از سوي رسانههاي صهيونيستي را نشانه تلاش تل آويو براي فرار از مسئوليت اين واقعه و نوعي فرار به جلو دانست.
به گزارش مهر، حجتالاسلام علي اکبر محتشمي پور دبيرکل کنفرانس بينالمللي قدس و حمايت از انتفاضه مردم فلسطين مسئوليت اصلي پرونده چهار ديپلمات ايراني که 26 سال قبل در لبنان ربوده شدند را بر عهده دولت لبنان دانست و اظهار داشت: مسئول اين موضوع در درجه اول دولت لبنان و سپس رژيم صهيونيستي است.
وي افزود: همانگونه که ميدانيد بر اساس مقررات و کنوانسيونهاي مختلف بين المللي و چارچوبهاي مشخص مربوط به امور کنسولي، حفظ حقوق اتباع هرکشور درکشورهاي ديگر لازم الاجراست و بر اين اساس ديپلماتهاي کشورهاي مختلف در کشورهاي ديگر از مصونيت ويژه ديپلماتيک برخوردار بوده و مسئول حفظ امنيت و جان آنها دولت ميزبان است.
عمليات ربايش ديپلماتهاي ايراني توسط فالانژها انجام شده اما بر اساس اطلاعات موجود از آن زمان، نيروهاي موسوم به قوات لبنانيه و به ويژه فالانژها روابطي نزديک با صهيونيستها داشته و هماهنگيهاي فشردهاي نيز با آنها انجام ميدادهاند
سفير اسبق ايران در سوريه ضمن بازخواني بخشهايي از حادثه ربايش 4 ديپلمات ايراني در لبنان، ادامه داد: نکته مهم و حائز اهميت در اين جريان، اين است که در زمان حمله اسرائيل به لبنان و اشغال اين کشور تا بيروت، سازمان "امن سفارات" که زيرمجموعه وزارت خارجه لبنان است، براي انتقال ديپلماتهاي ايراني ازدمشق به بيروت گروهي را بعنوان محافظ و اسکورت همراه اين افراد کرد و لذا ديپلماتهاي ما با اسکورت مجموعه "امن سفارات" راهي اين سفر شدند.
محتشميپور همچنين گفت: به هرصورت 4 ديپلمات ايراني و گروه محافظان شان ازطريق شمال لبنان يعني طرابلس راهي بيروت ميشوند و نکته قابل توجه ديگر اين است که در اين خط عبوري، نيروهاي اسرائيلي حضور نداشتهاند اما پس از رسيدن ديپلماتهاي ايراني به بيروت شرقي، عمليات ربايش در «پست ايست بازرسي برباره» انجام ميشود.
وي يادآور شد: همانطورکه ذکر شد نيروهاي رژيم اشغالگر قدس در اين منطقه حضور نداشتند و ايست بازرسي مذکور نيز متعلق به نيروهاي موسوم به"قوات لبنانيه"وبه ويژه نيروهاي موسوم به «فالانژيستها» بود؛ با توجه به اين مقدمه طبيعتا عمليات ربايش ديپلماتهاي ايراني توسط فالانژها انجام شده اما براساس اطلاعات موجود از آن زمان، نيروهاي موسوم به قوات لبنانيه و بويژه فالانژها روابطي نزديک با صهيونيستها داشته و هماهنگيهاي فشردهاي نيز با آنها انجام ميدادهاند.
دبيرکل کنفرانس بينالمللي قدس وحمايت ازانتفاضه مردم فلسطين در ادامه اظهار داشت: به هر ترتيب با بالاگرفتن اختلافات جاري بين سمير جعجع و ايلي حقيبه ، کليه دستگاههاي سياسي و امنيتي قوات لبنانيه به دست سمير جعجع که او نيز روابطي نزديک با محافل اسرائيلي داشت، ميافتد.
بر اساس اطلاعات موجود، ديپلماتهاي ايراني دراين دوره زماني تحويل نيروهاي رژيم صهيونيستي شدهاند. البته پس از اين جريان، اطلاعات تکميلي مرتبط با اين پرونده نيز از مشاهده ديپلماتهاي ايراني در زندانهاي اسرائيل حکايت داشت.
محتشمي پور با اشاره به انتشار رسانهاي گزارشات مربوط به سرنوشت اين چهار ديپلمات ايراني از سوي محافل صهيونيستي، افزود: با نگاهي به اين واقعه در مييابيم که مسئوليت آن اولا و بالذات بر عهده دولت لبنان و ثانيا رژيم صهيونيستي بوده است؛ مسئوليت دولت لبنان در اين باره که طبعا با مرور قوانين بين المللي مربوط به حفظ حقوق ديپلماتها در کشور ميزبان روشن است. مسئوليت رژيم صهيونيستي هم به زيرپا گذاشتن قوانين بينالملل مرتبط با اشغالگران باز ميگردد.
سفير اسبق ايران در سوريه ادامه داد: بر اساس قوانين بينالمللي، اشغالگران هر کشور يا منطقهاي وظايفي بر عهده دارند که يکي از موارد آن حفظ امنيت ديپلماتهاي ساکن در کشورهاي اشغال شده است؛ با توجه به اين اصل ثابت، مشخص و قطعي رژيم صهيونيستي به هيچ وجه نميتواند از زير بار اين مسئوليت شانه خالي کرده و با بهانه تراشي مسئوليت اين موضوع را صرفا بر عهده دولت لبنان بيندازد.
جوسازيهاي رسانهاي مورد اشاره با مقاصد مشخص و براي تحقق سلسله اهدافي معين صورت ميگيرد که در راس آن شانه خالي کردن از بار مسئوليت اين اقدام ضد انساني و فرار از پاسخگويي به حزب الله بر مبناي توافق صورت گرفته دو طرف قرار دارد
وي در تحليل انتشار گسترده اخبار رسانههاي صهيونيستي مبني بر شهادت ديپلماتهاي ايراني، گفت: تصور ميکنم جوسازيهاي رسانهاي مورد اشاره با مقاصد مشخص و براي تحقق سلسله اهدافي معين صورت ميگيرد که در راس آن شانه خالي کردن از بار مسئوليت اين اقدام ضد انساني و فرار ازپاسخگويي به حزب الله برمبناي توافق صورت گرفته دو طرف قرار دارد.
دبيرکل کنفرانس بينالمللي قدس و حمايت از انتفاضه مردم فلسطين در بخش ديگري از گفتگوي خود با خبرنگار مهر در ارزيابي انتقاداتي که نسبت به عملکرد دستگاه ديپلماسي کشور درباره پرونده چهار ديپلمات ايراني مطرح ميشود، تاکيد کرد: البته نميتوان تمام انتقاداتي که در اين باره مطرح ميشود را با صراحت تائيد کرد يا درباره آن سخني گفت چرا که بر اساس اطلاعاتي که من در اين رابطه دارم، مسئوليت پيگيري اين پرونده ظاهرا به درخواست خانوادههاي ديپلماتها يا حداقل خانواده کاردار عزيزمان در لبنان بر عهده برادر سيد حسين موسوي يعني سيد احمد موسوي گذاشته شده و اقدامات بسياري هم از سوي اين گروه ويژه در جهت روشن شدن سرنوشت اين ديپلماتها صورت گرفته است.
محتشمي پور همچنين اظهار داشت: از همان آغاز روند پيگيريهاي مربوط به اين موضوع تا به امروز، وزارت امور خارجه کليه امکانات مادي خود در سفارتهاي کشورمان در سوريه و لبنان را در اختيار کميته ويژه پيگيري سرنوشت چهار ديپلمات ايراني قرارداده و حقيقتا بايد اذعان کرد که دامنه اين امکانات هم بسيار وسيع و گسترده بوده است. سيد احمد موسوي هم به عنوان مسئول انجام اين پيگيري ها، هم در لبنان وهم دربيروت تيم مفصلي براي پيگيري مسائل اين پرونده را دراختيار داشته و در طول سالهاي گذشته تقريبا از هيچ اقدام سياسي در اين باره دريغ نشده است.
سفير اسبق ايران در سوريه از منتقدان عملکرد دستگاه ديپلماسي کشور درباره چهار ديپلمات ربوده شده ايراني در لبنان پرسيد: به واقع درطول اين سالها چه اقداماتي بوده که وزارت خارجه بايد انجام ميداده و ترتيبات آن را فراهم نکرده است؟ به هر صورت اين پرونده در اختيار تيمي قوي و حرفهاي قرار داشته که بخشي از مسئوليت اصلي آن نيز بر عهده خانواده کاردار ربوده شده کشورمان در لبنان بوده است.
وي خاطرنشان کرد: از سوي ديگر نبايد از ياد برد که در طول ساليان گذشته هم روساي جمهور ايران و هم شخص مقام معظم رهبري به طور مستقيم در جريان جزئيات اين پرونده قرار داشته و مسئوليت پيگيري مسائل اين حادثه نيز بر عهده افراد کارکشته با سوابق روشن بوده است. با توجه به اين مقدمات، به نظر من برداشت کم کاري يا کوتاهي از عملکرد وزارت خارجه، داوري اي به دور از انصاف است.
دبيرکل کنفرانس بينالمللي قدس وحمايت ازانتفاضه مردم فلسطين همچنين گفت: البته به تازگي شنيده ام با توجه به برخي مسائل، مسئوليت پيگيري اين پرونده از سيد احمد موسوي گرفته و در اختيار فرد ديگري گذاشته شده است. شايد انتقادات وارد شده به اقدامات تيم جديد پيگير موضوع باز گردد، درغير اين صورت بايد درصحت انتقادات مربوط به عملکرد تيم سابق پيگيرسرنوشت چهار ديپلمات ايراني شک کرد، چرا که قطعا هر کس کمترين بهره از وجدان انقلابي، اسلامي و انساني برده باشد، حاضر به کوچکترين کوتاهي در اين مسير نخواهد شد.
به نظر من برداشت کمکاري يا کوتاهي از عملکرد وزارتخارجه، داورياي به دور از انصاف است.
محتشمي پور در پاسخ به اين سوال که در صورت قطعيت شهادت چهار ديپلمات ايراني، چه انتظاري از دستگاه ديپلماسي کشور وجود خواهد داشت؟ افزود: طبيعتا در اين خصوص، دو مسئله متفاوت وجود دارد که به جزئيات احتمالي اين پرونده که در گزارش رژيم صهيونيستي روشن ميشود، باز ميگردد. بر اين اساس چنانچه ديپلماتهاي ايراني زنده به نيروهاي اسرائيلي تحويل شده باشند، طبعا برخورد اسرائيل با اتباع مظلوم ايراني قابل پيگيري در مجامع بينالمللي است.
سفير اسبق کشورمان در سوريه تاکيد کرد: در صورت قطعي شدن نقش رژيم صهيونيستي در شهادت اين عزيزان بايد اقدام جنايت کارانه اين رژيم اشغالگر را در چارچوبي مشخص و فعال در مجامع بين المللي مطرح و با جديت پيگيري کنيم و اينجاست که وزارت خارجه ايران بايد با تمام قوا وارد ميدان شده و حرکتي اساسي را عليه جنايت اسرائيل ساماندهي کرده و مقامات اين رژيم را به محاکمه بکشاند.
وي ادامه داد: گزينه ديگري که در اين خصوص مطرح است، احتمال شهادت اين عزيزان پيش از تحويل به نيروهاي رژيم صهيونيستي است که در اين صورت بحث مسئوليت مستقيم لبنان در اين ماجرا پيش ميآيد. در اين صورت قطعا دولت لبنان بايد عوامل درگير با اين جنايت را شناسايي، محاکمه و به سزاي اعمالشان برساند که طبعا تحقق چنين مسئلهاي نيازمند جديت وزارت امور خارجه خواهد بود.