در پي انتشار گزارشي با نام «طلاي ايران، همچنان در چنبره انگليسيها»،
شركت «پرشينگلد» جوابيهاي فرستاد كه به همراه توضيحات «تابناك» پس از هر بند آن، در ادامه ميآيد:
1. شرکت پرشين گلد (سهامي عام) يک شرکت ايرلندي است (و نه انگليسي) که تعدادي از مديران آن نيز ايراني ميباشند و همانند بسياري از شرکتهاي معتبر دنيا سهام آن در بورس لندن عرصه ميشود.1ـ در ماهيت اين شرکت که ايرلندي بوده، اما دفاتر و فعاليت آن در انگلستان متمرکز شده است و مديران آن داراي پاسپورت انگليسي و ساکنان جزيره بريتانيا هستند، ابهامي نيست، اما اين شرکت با توجه به عضويت در بازار بورس لندن، ميتواند بنا بر قوانين کمپانيهاي انگليسي عمل كند.
بايد گفت كه براي حقوق سهامداران، اختلاف جزيي بين قوانين کمپانيهاي انگليس و ايرلندي وجود دارد و در خبر «تابناک» نيز بر همين مبنا، اين کمپاني، «ايرلندي ـ انگليسي» خوانده شده است. البته دليل ديگر ثبت شرکت در ايرلند، پايين بودن ماليات آن است که به اين مقوله ميتوان در زمان مناسب رسيدگي کرد.
2. شرکت پرشين گلد در حال حاضر تنها شرکت اروپايي است که بدون توجه به تحريمها در زمينه سرمايهگذاري اکتشاف مواد معدني در ايران فعال است.2ـ به نظر ميرسد تحريم ايران ارتباطي با فعاليتهاي معدني ندارد و براي آگاهي بيشتر بايد گفت، ايران تنها در سال گذشته، حدود پنجاه ميليارد دلار واردات تکنولوژي، خدمات فني و مهندسي، کالا و لوازم و ماشين آلات استخراج معادن و ديگر اقلام داشته و نه تنها در اين زمينه، کمپانيهاي خارجي در صف فروش اين ماشين آلات و انتقال تکنولوژي به ايران، بلکه در پي حذف رقيب خود از گردونه رقابتها نيز بودهاند. باز هم به آگاهي ميرساند، اگر امتياز اکتشاف شش معدن طلاي ايراني به کمپانيهاي گوناگون داده ميشد، چه بسا با يک نظارت درست، به وظايف ذاتي و قانوني خود عمل ميکردند، نه اينکه ... !
3. پرشين گلد، هيچگونه قرارداد يا توافقنامهاي با دولت يا بخشهاي دولتي در زمينه انتقال تکنولوژي به ايران ندارد که به آن عمل نکرده باشد.3ـ در صورتي كه انتقال تكنولوژي در قرارداد اين شركت نبوده، مسئولان سابق وزارت صنايع و معادن بايد پاسخ دهند كه اساسا چرا اين قرارداد بسته شده است؟
4. متاسفانه در ايران تنها يک معدن طلا به نام «موته» وجود دارد که متعلق به سازمان توسعه و نوسازي معادن و صنايع معدني ايران است و هيچ معدن طلاي ديگري وجود ندارد که امتياز بهرهبرداري و استخراج آن به پرشين گلد واگذار شده باشد.
4ـ بر خلاف توضيح مدير شركت در ايران، آنگونه که در سايت رسمي شرکت اعلام شده است، پروژههاي معدني طلاي ايران توسط اين کمپاني در اختيار گرفته شده و يکي از آنها در «دوست بيگلو» که در چهارصد کيلومتري شمال شرقي تهران در منطقهاي به وسعت ده کيلومتر مربع که از سنگهاي دگرگون شده آتشفشاني سليکا تشکيل شده، باز هم صد درصد مالکيت آن در اختيار اين شرکت بوده و به قول رؤساي انگليسي آن، «wholly owned » است.
http://www.persiangoldplc.com/about
5. پروژههاي مطالعاتي ـ اکتشافي طلاي چاه زرد و مس دالي متعلق به بخش خصوصي است (و نه دولتي) که پرشين گلد به عنوان شريک سرمايهگذار در آنها حضور دارد و در پروژههاي مذکور تاکنون ميليونها دلار سرمايه گذاري کرده است و تنها حجم حفاريهاي انجام شده به چندين هزار متر ميرسد. اين پروژه ها هنوز مراحل اکتشافي را طي مي کنند و تا تعيين اقتصادي بودن و امکان سنجي بهرهبرداري از آنها راه طولاني دارند.
5ـ درباره پروژههاي مطالعاتي ـ اکتشافي طلاي چاه زرد و طلا و مس دالي نيز بايد گفت، همان گونه که مردم ايران ميدانند، بر پايه قانون اساسي، معادن جزو «انفال» هستند و حق کشف و بهرهبرداري و استخراج آن، متعلق به دولت است. همچنين بنا بر قانون جذب سرمايهگذاري خارجي در کشور، ارايه بيش از 49 درصد سهم پروژه به خارجيها، مجاز نبوده و مشخص نيست چگونه حداقل سهم گرفته شده از سوي اين کمپاني، 70 درصد است و گاه به 100 درصد هم ميرسد و ديگر آن كه به اين کمپاني اجازه داده شده تا اين ميزان سهم از اکتشاف معادن ايران را از آن خود كند؟!
اما در اين زمينه که اعلام شده: «تا تعيين اقتصادي بودن و امکان سنجي بهرهبرداري از آنها راه طولاني دارند»، اعلام ميشود، آنگونه که در سايت اين شرکت آمده، اين کمپاني در تپه جنوبي «دالي»، طلاي با بالاترين عيار را کشف کرده است و با اين وصف، جوابيه مذکور، نشان ميدهد يا اين شرکت، بازار بورس لندن را منحرف کرده، يا قصد انحراف افکار هفتاد ميليون ايراني را دارد!
6. مطابق قانون معادن ،بخش خصوصي در اکتشاف و استخراج تمامي مواد معدني مي تواند حضور داشته باشد. شرکت پرشين گلد مجوز سرمايه گذاري اکتشافي -معدني را از سازمان سرمايه گذاريهاي خارجي وزارت اقتصاد و دارايي اخذ کرده است و همچنين با ثبت شرکت در داخل کشور ،با هويت ايراني مطابق قوانين جمهوري اسلامي فعاليت ميکند که در اين راستا کليه مراحل قانوني کسب مجوزهاي لازم از قوه قضائيه و بانک مرکزي نيز طي شده است.
6ـ بخش خصوصي ميتواند در اکتشاف و استخراج مواد معدني مشارکت كند، اما به دليل انفال بودن اين معادن، نميتواند بر آنها مالکيت داشته باشد؛ چه از نوع 70 درصدي و چه از نوع 100 درصدي آن.
7. در مورد ناحيه تاکستان به رغم موافقت و همکاري کامل وزارت صنايع و معادن، به دليل واقع شدن در محدوده پناهگاه حيات وحش سازمان حفاظت محيط زيست، اين شرکت نتوانسته پروانه اکتشاف اخذ کند. بدين سان درج کلمات: برخي روابط و امتياز اکتشاف، استخراج و استحصال هيچ صحتي ندارد.
7ـ در اين مورد هم شرکت در سايت خود اعلام نموده که فعاليتهايي را انجام داده و اکنون منتظر دريافت مجوز محيط زيست است تا فازهاي بعدي عمليات را انجام دهد.
8. حيطه فعاليتهاي پرشين گلد محدود به ايران نيست و در کشورهاي ديگر از جمله پارهاي از کشورهاي همسايه سرمايه گذاري اکتشافي انجام ميدهد.
8ـ همان گونه که اين کمپاني در سايت خود اعلام نموده، در سال 2003 شركت ياد شده با هدف اکتشاف و ارزيابي ذخاير عظيم طلاي ايران راهاندازي شده و نام پرشين گلد هم بر اين هدف تأکيد ميکند.
نمودار نوسان قيمت سهام پرشين گلد در بورس لندن 9. جالب آنکه ارقام و اعداد ذکر شده در مورد ارزش سهام و نوسانات آن مربوط به شرکت پرشين گلد نيست بلکه ميانگين ارزش سهام شرکتهاي معدني فعال در بورس لندن مي باشد و از سوي ديگر سهام در بورس لندن بر حسب پوند عرضه مي شود ونه دلار. خوانندگان محترم مي توانند با مراجعه به سايت اين شرکت و يا بورس لندن اعداد واقعي را ملاحظه فرمايند.9ـ درباره اعداد و ارقام مورد اشاره که اعلام شده مربوط به شرکت پرشين گلد نيست، به آگاهي ميرساند اين آمار، دقيقا متعلق به کمپاني «پرشينگلد پيـ ال ـ سي» است و ارزش سهام اين شرکت را در بورس لندن نشان ميدهد. (
http://www.persiangoldplc.com/investor/) و چنانچه اطلاعات ديگري در اين زمينه نياز باشد، با ارايه جداول و نمودارها اعلام ميشود.
10. جا داشت تا پيش از درج اين مطالب که پر از ايرادهاي فاحش کارشناسي، حقوقي و حتي املايي است، از وزارت صنايع و معادن در مورد صحت و سقم مطالب استعلام ميشد و يا حداقل يک کارشناس زمين شناسي يا معدن آن را بازخواني ميکرد، تا سبب نشويش اذهان عمومي و خدشه وارد کردن به بحث سرمايهگذاري خارجي در بخش معدن نگردد.
در حالي که کارشناسان خانه معدن، وزارت صنايع و معادن و کميسيون صنايع و معادن مجلس در حال بازنگري و ارتقای قانون معادن و فراهم کردن شرايط حضور و مشارکت هر چه بيشتر سرمايهگذاران داخلي و خارجي در چارچوب اصل 44 قانون اساسي و سياستهاي ابلاغي خصوصي سازي هستند، درج ناآگاهانه چنين مطالبي بر مهجور ماندن و توسعه نيافتگي بخش معدن ميافزايد.10ـ دفاع از سرمايهگذاري داخلي و خارجي و نيز افزايش مشاركت بخش خصوصي در اقتصاد ايران، از اصول مورد پيگيري سايت «تابناك» است، اما شركتي كه اين سايت را به كارشناسي دعوت ميكند و همه مديران آن، داراي گذرنامه انگليسي هستند، به جاي استفاده از كارشناسان معدن، از چهرههايي چون منوچهر تکين که متولد ايران و تنها ايراني عضو مديريت اين شرکت است، استفاده ميكند، در حالي كه وي از کارمندان کنسرسيوم نفت ايران و همچنين کمپاني نفتي «انگلو ـ امريکن» بوده که سالها سرمايه نفتي ايران را به يغما برده و متأسفانه، صدا و سيماي ايران هم با نامبرده به عنوان کارشناس برجسته نفتي از شهر لندن مصاحبههاي گوناگون ميگيرد.
براي همين، دستكم پيشنهاد ميشود، اين کمپاني که در زمينه طلا فعاليت ميکند، يک مدير اجرايي برگزيند که کارشناس معادن طلا باشد، نه کارشناس نفتي!
ارزش سهام اين شركت كه داراي 33 ميليون سهم در بازار بورس لندن متعلق به 6 سهامدار انگليسي است، هنگام ورود به بازار بورس 2 پوند بود كه با پشتوانه معادن بكر طلاي ايران و ارائه اخبار آن، گاه ارزش سهم آن به بالاي 20 پوند هم رسيده است كه با توجه به تعداد زياد سهم، هر افزايش قيمت سهم، باعث سود كلاني براي آنها ميشود.
آخرين رشد سهام شرکت پرشين گلد
اما آخرين اخبار حاکي است، سهام اين شرکت ديروز از چهار پوند در هر سهم در بازار مالي لندن، به 7.25 پوند در هر سهم افزايش يافت.
به گزارش خبرنگار «تابناك»، اين امر به خاطر خبر اعلام حفاري به عمق هزار متري در معدن طلاي «دالي» توسط اين شرکت بوده است.
بنا بر اين گزارش، آنها اعلام نمودند در اين حفاري، رگههايي از طلا و مس که قابليت بهرهبرداري تجاري از اين معدن را ايجاد ميكند، يافتهاند و نيز در حفاريهاي تپه جنوبي اين معدن، رگههايي از طلاي ناب با درجه خلوص بالا به دست آمده است.
اين شرکت که رئيس هيأت مديره آن، «جان تلينگ» است، داراي 70 درصد حقوق کشف و استخراج از پنج معدن طلاي ايران است.
علاوه بر اين، آنها مالکيت کامل معدن طلاي «دوست بيگلو» به مساحت 10 کيلومتر مربع، واقع در چهارصد کيلومتري شمال شرقي تهران را دارند؛ اين معدن داراي سنگهاي دگرگون شده «ولگانيک سيليکا»ست.