نمودار «حداقل دستمزد کارگر در ایران به دلار از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۴» تصویری روشن از یک روند نگران‌کننده را نشان می‌دهد: افت شدید قدرت خرید دلاری نیروی کار.
سقوط دستمزد دلاری کارگران

 نمودار «حداقل دستمزد کارگر در ایران به دلار از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۴» تصویری روشن از یک روند نگران‌کننده را نشان می‌دهد: افت شدید قدرت خرید دلاری نیروی کار. این شاخص که با تبدیل حداقل مزد ریالی به دلار به دست می‌آید، در ابتدای دهه ۹۰ در سطوحی نزدیک به ۳۰۰ دلار قرار داشت، اما در ادامه مسیر، تحت تأثیر جهش‌های ارزی و تورم مزمن، به‌طور محسوسی کاهش یافته و در سال‌های اخیر در محدوده‌ای بین حدود ۷۵ تا ۱۰۰ دلار نوسان می‌کند.

به گزارش تابناک، در این مسیر، چند نقطه عطف قابل توجه است. نخست، سقوط شدید حوالی سال‌های ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۲ که همزمان با شوک ارزی رخ داد و دستمزد دلاری را به محدوده نزدیک ۱۰۰ دلار رساند. سپس دوره‌ای از بهبود نسبی تا حوالی ۱۳۹۶ دیده می‌شود که دستمزد دلاری دوباره تا حدود ۲۴۰ دلار افزایش یافت. اما این بهبود پایدار نبود؛ از سال ۱۳۹۷ به بعد، همزمان با بازگشت تحریم‌ها و جهش دوباره نرخ ارز، دستمزد دلاری بار دیگر سقوط کرد و حتی در مقاطعی به کف تاریخی حدود ۷۵ دلار رسید.

در سال‌های اخیر (۱۴۰۰ تا ۱۴۰۴)، نمودار نشان می‌دهد که حداقل دستمزد دلاری در یک «تله نوسانی» گرفتار شده است؛ افزایش‌های اسمی مزد نتوانسته‌اند همگام با رشد نرخ ارز حرکت کنند، و هر بار که دستمزد ریالی بالا رفته، جهش جدید دلار اثر آن را خنثی کرده است. به همین دلیل، حتی در بهترین نقاط این دوره نیز سطح دستمزد دلاری به سختی از ۱۵۰ دلار عبور کرده و اغلب زیر ۱۰۰ دلار باقی مانده است.

این روند چند پیام مهم دارد. نخست اینکه سیاست‌های تعیین مزد، به‌ویژه در شرایط تورمی، از «حفظ قدرت خرید واقعی» عقب مانده‌اند. دوم اینکه بازار کار ایران با نوعی «ارزان‌سازی نیروی کار» در مقیاس بین‌المللی مواجه شده؛ موضوعی که اگرچه ممکن است در کوتاه‌مدت برای برخی صنایع مزیت رقابتی ایجاد کند، اما در بلندمدت به کاهش رفاه، افزایش فقر شاغلان و حتی مهاجرت نیروی کار منجر می‌شود. سوم اینکه نوسان شدید این شاخص نشان‌دهنده وابستگی بالای معیشت کارگران به ثبات اقتصاد کلان، به‌ویژه نرخ ارز است.

در مجموع، این نمودار فقط روایتگر کاهش یک عدد نیست؛ بلکه بازتابی از شکاف عمیق میان رشد هزینه‌های زندگی و افزایش دستمزدهاست. شکافی که اگر با اصلاحات ساختاری در سیاست‌های مزدی، کنترل تورم و ثبات‌بخشی به بازار ارز همراه نشود، می‌تواند به یکی از چالش‌های جدی‌تر اقتصاد ایران در سال‌های آینده تبدیل شود. سوال کلیدی اینجاست: آیا در سال‌های پیش رو، سیاست‌گذار می‌تواند این چرخه فرسایشی را متوقف کند؟

سقوط دستمزد دلاری کارگران

ما را دنبال کنید

به اشتراک گذاری این مطلب!
مطالب مرتبط
نظرات
ایرانی -> 1405/03/23
پاسخ

حق عائله مندی زنان سرپرست خانوار ودارای فرزند مجرد رو تامین اجتماعی به همراه کمک معیشتی قطع کرده ،دیگه نمی دونیم به کجا پناه ببریم با این مستمری کم ،تامین اجتماعی یادش افتاده مزایای زنان سرپرست خانوار وبچه های یتیم رو قطع کنه

کاربر مهمان -> 1405/03/23
پاسخ

تیتر کاستن مستمر از ارزش دستمزد کارگران بنظرم بهتر بود

کاربر مهمان -> 1405/03/23
پاسخ

دستمزد الان به دلار میشه 110 دلار، چرا زدید روی رنج 70 تا 80 دلار؟ خبرتون موثق نیست

کاربر مهمان -> 1405/03/23
پاسخ
ایرانی -> 1405-03-23 11:02:08

حق عائله مندی زنان سرپرست خانوار ودارای فرزند مجرد...

منم امروز رفتم شعبه تامین اجتماعی این خبر رو شنیدم ،سالاری زورش به زنان بیوه وبچه های یتیم رسیده ،در همه کشورها اولویت با زنان و کودکان هست،حقوق حداقلی جایی برای کم کردن نداره آقای سالاری از حقوق نجومی بگیرها کم کن

کاربر مهمان -> 1405/03/23
پاسخ
ایرانی -> 1405-03-23 11:02:08

حق عائله مندی زنان سرپرست خانوار ودارای فرزند مجرد...

تامین اجتماعی ورشکست س.امیدت به کجا بنده...

کاربر مهمان -> 1405/03/23
پاسخ

مسئولین فکری بحال این حقوق ها بکنین

ناشناس -> 1405/03/23
پاسخ

یعنی سه ونیم برابر کاهش داشته!!!!!؟

کاربر مهمان -> 1405/03/23
پاسخ

بیچاره کارگر بیچاره مردم

کاربر مهمان -> 1405/03/23
پاسخ

فرزند اوری کنیم؟؟؟

کاربر مهمان -> 1405/03/23
پاسخ

اینم اضافه کن که خود دلار هم تورم داره

کاربر مهمان -> 1405/03/23
پاسخ
کاربر مهمان -> 1405-03-23 11:53:31

بیچاره کارگر بیچاره مردم...

و بیچاره حقوق‌بگیران. بخصوص بازنشستگان معمولی

کاربر مهمان -> 1405/03/23
پاسخ
ناشناس -> 1405-03-23 11:43:18

یعنی سه ونیم برابر کاهش داشته!!!!!؟...

اکنون من بازنشسته ۷۵ ساله نصف حقوق زمان سربازی (افسر وظیفه) را نمیگیریم! و نیز کمتر از یک سوم حکم بدو استخدام را

بازنشسته خجل از خانواده -> 1405/03/23
پاسخ

تابناک عزی! لطفا در مورد معیشت و حقوق بازنشستگان اعم از بازنشستگان دولتی و غیردولتی ، گزارشی تهیه کنید. با اشکر

کاربر مهمان -> 1405/03/23
پاسخ
ایرانی -> 1405-03-23 11:02:08

حق عائله مندی زنان سرپرست خانوار ودارای فرزند مجرد...

دولتمردان زورشون به ضعفا رسیده،جرات داریدحقوق نجومی بگیرها رو کم کنید به قول خودتون ۷۵درصد مستمری بگیران تامین حداقل بگیرن یعنی زیر ۲۰ میلیون، با این تورم وحشتناک زورشون به بازمانده های بدبخت رسیده

کاربر مهمان -> 1405/03/23
پاسخ

درمورد بی کاران وپرداخت نشدن حق بیمه هم بگید

کاربر مهمان -> 1405/03/23
پاسخ
ایرانی -> 1405-03-23 11:02:08

حق عائله مندی زنان سرپرست خانوار ودارای فرزند مجرد...

دلت خوشه 16سال بیمه ریختم محل کار تعطیل شد الن 3ساله پول خوم را که ریختم به صندوق نمیدن همه چیز قطع وبیمه بیکاری پرداخت نشده

نظر شما

نظرهای حاوی توهین، افترا یا نوشته‌شده با حروف لاتین (فینگلیش) منتشر نمی‌شوند.

نظرسنجیآرشیو
نظرسنجی
آخرین اخبار