همزمان با تلاش وزيران امور خارجه کشورهاي عربي براي بحث درباره اوضاع سودان، سازمانهاي عربي از درخواست بينالمللي براي بازداشت رهبر سودان انتقاد کردند.
به گزارش راديو فردا، دادستان دادگاه جنايي بينالمللي که مقر آن در لاهه است، روز دوشنبه عمر حسن البشير، رئيسجمهوري سودان را متهم به نسل کشي در دارفور کرد و خواستار بازداشت وي شد.
«وئيس مورنو ـ اوکامپو» دادستان دادگاه جنايي بينالمللي، از سه قاضي اين نهاد خواست تا حکم بازداشت رئيسجمهوري سودان را صادر کنند تا مانع کشته شدن دو ميليون و ۵۰۰ هزار نفر ديگر در دارفور شوند.
رهبر سودان متهم شده که نقشي کليدي در کشتار دارفور، منطقهاي در غرب سودان، داشته و از شبه نظاميان عرب تبار اين کشور، که به قبايل آفريقايي در اين منطقه حمله ميکنند، پشتيباني کرده است.
خبرگزاري رويترز از عمر الحسن البشير نقل و قول کرده که گفته است: «اتهامهاي مطرح شده دروغ است.»
روز دوشنبه همچنين پارلمان موقت عربي از درخواست حکم بازداشت براي عمر حسن البشير انتقاد کرد و آن را «شرم آور» خواند.
دادستان دادگاه جنايي بينالمللي اعلام کرده است که نسلکشي همچنان در دارفور ادامه دارد و بايد هر چه زودتر متوقف شود.
اکنون قضات اين دادگاه بايد تصميم بگيرند که حکم دستگيري رئيسجمهوري سودان را صادر کنند يا خير.
دادگاه بينالمللي کيفري که نهادي دائمي و مستقل است در سال ۲۰۰۲ ايجاد شد و مسئول رسيدگي به جنايت عليه بشريت، نسل کشي و جرائم جنگي بوده و ۱۰۶ کشور جهان تاکنون به آن پيوستهاند.
به گزارش سازمان ملل، از سال ۲۰۰۳ تاکنون حدود ۳۰۰هزار نفر در دارفور کشته شده و دو ميليون و ۵۰۰هزار نفر ديگر نيز مجبور به ترک محل سکونت خود شدهاند.
اين نخستين بار است که يک دادگاه مستقر در لاهه درخواستي را براي بازداشت يک رهبر در قدرت مطرح ميکند. دولت سودان گفته است که اين اقدام تلاشهاي صلح در منطقه را تحت تاثير قرار ميدهد.
معاون رئيس جمهوري اين کشور نيز چنين حکمي را داراي انگيزههاي سياسي دانسته است.
در همين اتحاديه عرب که مقر آن در قاهره، پايتخت مصر، است نشستي اضطراري را براي روز 19 ژوئيه ترتيب داده است تا در باره موضع مشترک کشورهاي عربي در قبال چالش ميان سودان و دادگاه جنايي بين المللي رايزني شود.
اين نشست به درخواست سودان برگزار ميشود که از سوي کشورهاي سوريه، مصر، عربستان سعودي، ليبي و دولت خودگردان فلسطيني مورد حمايت قرار گرفته است.
گزارشها حاکي است که عمرو موسي، دبير کل اتحاديه عرب در حال رايزني با کشورهاي عربي براي فراهم کردن مقدمات اين نشست است.
اوايل روز يکشنبه اتحاديه وکلاي عرب دادگاه جنايي بين المللي را به دليل اينکه قصد دارد درخواست بازداشت رئيس جمهوري سودان را مطرح کند به شدت مورد سرزنش قرار دادند.
اين اتحاديه چنين درخواستي را در تضاد با قوانين بينالمللي دانسته بود.
آمريکا گفته است که وضعيت به وجود آمده در رابطه ميان دادگاه جنايي بينالمللي با سودان را از نزديک دنبال ميکند.
در همين حال، سازمان ملل در حال خارج کردن برخي از کارمندان غير ضرور خود از منطقه دارفور سودان است. اين سازمان دليل اقدام خود را بروز خشونتها پس از درخواست بازداشت رهبر سودان عنوان کرده است.