در حالی که در سالهای اخیر با تثبیت فرهنگ اعتکاف جوانان کشورمان اقبال کمنظیری به این سنت نبوی نشان دادهاند، بهرغم تلاش خالصانه هزاران نفر از خادمان اعتكاف در قم، تنها به علت سوءمديريت حلقه اصلي مديران اين ستاد و استفاده نكردن از نيروهاي متبحر و كارشناس، اين مراسم معنوي در كام بسیاری تلخ ميشود.
به گزارش خبرنگار «تابناك» از قم، سي سال پيش، مراسم معنوي اعتكاف به زيرزمين مسجد امام حسن قم و طلاب انگشتشماري محدود ميشد كه به گفته آنها، اين سنت را از پيامبر اكرم (ص) به يادگار داشتند، اما در سالهاي اخير در كشورمان، با تبليغات گسترده رسانهاي و از سوي ديگر، نياز جامعه به بهرهگيري از اين سنت معنوي، اقبال وصفناپذير مردمي، به ويژه قشر جوان را با ظواهر و تفكرات گوناگوني شاهد بودهايم، اما با نگاهي متفاوت به برگزاري اين مراسم، واقعيتهاي تلخي را ميبينيم كه ديدن آن هر بينندهاي را متأثر ميكند.
در شهر مقدس قم به علت برگزاري متمركز مراسم اعتكاف، همه برنامههاي اين مراسم توسط گروهي مديريت ميشود كه به علت ناتواني در مديريت درست، نارضايتيهاي فراواني را در پي داشته است.
سالهاي گذشته، بانوان قمي مجبور بودند براي دريافت كارت اعتكاف از نيمه شب، خود را از مناطق گوناگون قم به مصلاي قدس رسانده و پس از قرار گرفتن در صفي چند كيلومتري، شانس خود را براي دريافت كارت امتحان كنند و در بسياري از موارد، با دست خالي بازميگشتند. هرچند بروز چنين صحنههايي براي مسئولان ستاد اعتكاف قم نوعي بيلان كار و افتخار به شمار ميرفت، اما همواره مورد انتقاد شديد مردم بود.
تا آن كه امسال زشتي چنين صحنههايي مورد اعتراض گسترده علما قرار گرفت و ستاد اعتكاف، به ناچار مجبور به نامنويسي رايانهاي شد؛ نامنويسي رايانهاي از علاقهمندان اعتكاف در مرحله نخست، باعث خوشحالي هزاران بانوي قمي شد، اما اين خوشحالي شب گذشته و با فرا رسيدن آغاز مراسم اعتكاف به تلخي ديگري منجر شد.
اشتباه در ثبت شمارهها و بينظمي ستاد اعتكاف، باعث شد هزاران بانوي قمي در حالي كه كارت ورود به مسجد را در دست داشتند، تا نيمه شب پشت درهاي مساجد معطل بمانند. اين وقايع، تنها بخشي از نابسامانيهاي برگزاري مراسم معنوي اعتكاف در قم است.
به رغم تلاش خالصانه هزاران نفر از خادمان اعتكاف در قم، تنها به علت سوءمديريت حلقه اصلي مديران اين ستاد و به كار نبردن نيروهاي متبحر و كارشناس، اين مراسم معنوي در كام هزاران نفر تلخ ميشود.
براي نمونه، برخورد نادرست و ناتواني عجيب مسئول اطلاع رساني ستاد اعتكاف قم باعث شده است بسياري از خبرنگاران و فعالان رسانهاي، همواره در انزوا قرار گيرند و نتوانند حتي بخش كوچكي از اين مراسم را پوشش دهند. مسئول ستاد اطلاعرساني اعتكاف قم كه تلاش دارد همه عرصههاي اطلاع رساني اين شهر را در اختيار خود بگيرد و همزمان، مسئوليت اطلاعرساني برنامههاي نيمه شعبان مسجد جمكران را نيز بر عهده دارد، همان شخصي است كه به نداشتن آگاهي از ابتداييترين مسائل رسانهاي، باعث شد سال گذشته يكي از شبكه هاي تلويزيوني آمريكايي با ساخت مستندي، چهرهاي سياه و غيرعاقلانه از مسجد جمكران به تصوير بكشد!
هرچند مسئولان ستاد اعتكاف قم هميشه در توجيه ضعف عملكرد خود، كمبود بودجه و امكانات را به رخ منتقدان ميكشند، ولي بايد گفت، همين سوءمديريت است كه باعث عدم جذب بودجه و امكانات كافي ميشود. در حالي كه در شهر قم، به علت فضاي مذهبي حاكم، بيشترين امكانات و بودجه مورد نياز هست و با تجديد نظر در هسته مركزي اين ستاد و بهرهگيري از نيروهاي توانمند، ميتواند الگويي براي همه شهرهاي ايران باشد.
اينك اين پرسش جدي مطرح است؛ در حالي كه روز به روز تهاجم فرهنگي غرب و دسترسي به ابزارهاي گوناگون شيطاني براي جوانان آسان ميشود، چرا بايد دختران جوان براي كسب معنويت و حضور در مراسم اعتكاف مصيبتهايي را تحمل كنند و آيا پس از تحمل مشكلات عديده كه به خاطر سوءمديريت ستاد پيش آمده است، ديگر آرامش روحي و رواني براي به دست آوردن معنويت وجود خواهد داشت؟ آيا هيچ چارهاي براي حل چنين مسائلي نيست؟