ایران و افغانستان یک قرارداد جدید برای صادرات بنزین و گازوییل امضا میکنند که پیشبینی میشود با این توافق، ترانزیت فرآوردههای نفتی کردستان عراق به افغانستان متوقف شود.
به نوشته «جهان صنعت»، به نقل از مهر، با گذشت چند هفته از اختلافات نفتی تهران- کابل که با اعتراضهای گسترده بازرگانان دو کشور همراه شده بود روز گذشته دهم بهمنماه ایران و افغانستان یک قرارداد جدید برای صادرات و ترانزیت فرآوردههای نفتی امضا کردند.
مذاکرات نفتی مقامات دو کشور که پشت درهای بسته در وزارت نفت با محوریت کلیات انتقال سوخت به افغانستان و چگونگی انجام کار، شامل نقطه شروع زمان تحویل فرآوردههای نفتی انجام شد.
قیمت فروش فرآوردههای نفتی ایران به افغانستان هم یکی از محورهای این مذاکرات دوجانبه در تهران است که به نظر میرسد فوب خلیجفارس با درصد کاهش معیار صادرات انواع فرآوردههای نفتی به این همسایه شرقی قرار بگیرد.
انتقال روزانه 2 میلیون لیتر سوخت به افغانستانبراساس این گزارش، وزیر نفت کشورمان در حاشیه دیدار و گفتوگو با وزیر مالی افغانستان از توافق جدید دو کشور برای انتقال بخشی از نفت گاز و بنزین مورد نیاز افغانستان از ایران خبر داد و گفت: با این توافق وضعیت سوخترسانی به این کشور بهتر خواهد شد.
وزیر نفت با بیان اینکه در این مذاکرات، زمینههای مطلوبی میان ایران و افغانستان گشوده شده است، تصریح کرد: براین اساس پیشبینی شده در سال جدید میلادی دو میلیون لیتر در روز سوخت به افغانستان منتقل شود.
وی درباره مبادلات سوخت میان ایران و افغانستان گفت: پیشتر از طریق کشورهای مشترکالمنافع، سوخت ایران و دیگر کشورها به افغانستان ترانزیت میشد که از این پس براساس توافق میان دو دولت سوخت موردنیاز این کشور تامین خواهد شد. وزیر نفت تصریح کرد: بخش خصوصی نیز میتواند طبق این توافقنامه با قیمت و کیفیت بهتر سوخت را از ایران خریداری کرده و در نقطه تحویل که در مذاکرات نهایی خواهد شد به افغانستان منتقل کنند.
در همین رابطه حمید حسینی، رئیس اتحادیه فرآوردههای نفتی ایران با اعلام اینکه در سالجاری برخی از محصولات با کیفیت بسیار پایین کردستان عراق از مسیر ایران به افغانستان ترانزیت میشده، تصریح کرد: سوختی که از عراق به افغانستان صادر میشود فاقد استاندارد و کیفیتهای بینالمللی بوده است.
به گفته این مقام مسئول از سوی دیگر با تردد نفتکشهای جاده پیمای عراقی در جادههای ایرانی علاوه بر اینکه این کامیونها از گازوییل یارانهای ایران استفاده میکنند مسایل و مشکلات متعدد فرهنگی برای مردم ایران به وجود آوردهاند.
سوخت صادراتی عراق استاندارد نیستحسینی با تاکید بر اینکه قطعا صادرات محصولات نفتی ایران با کیفیت مناسب و هزینههای اقتصادی کمتر منافع ملی دو کشور همسایه ایران و افغانستان را در بلندمدت تامین میکند، یادآور شد: در حال حاضر وزارت نفت و بخشخصوصی ایران برای تامین سوخت موردنیاز این همسایه شرقی کشور اعلام آمادگی کرده است.
رئیس اتحادیه فرآوردههای نفتی ایران با بیان اینکه هماکنون عراق به طور متوسط روزانه یک میلیون لیتر گازوییل از ایران وارد میکند، تبیین کرد: بر این اساس این کشور ظرفیت مازادی برای صادرات گازوییل به افغانستان ندارد و سوخت صادراتی به افغانستان به هیچوجه از استانداردهای لازم برخوردار نیست.
در همین حال گفته میشود با توافق نهایی نفتی ایران و افغانستان احتمال تعلیق ترانزیت سوخت مایع از کردستان عراق وجود دارد.
بر پایه این گزارش، عمر زاخیلول، وزیر مالی افغانستان نیز گفت: در این دوره از مذاکرات به طور عمده درباره توسعه تجارت و سرمایهگذاری میان دو کشور و انتقال سوخت از ایران به افغانستان صحبت شد.
وی افزود: با وزیر نفت ایران توافق شد که بخش عمده سوخت مورد نیاز افغانستان در سالجاری میلادی از ایران وارد شود.
وزیر مالی افغانستان با بیان اینکه سوخت تولید شده در ایران کیفیت و استاندارد مطلوب را دارد همچنین قیمت آن نیز مقرون به صرفه است، گفت: منطق ایجاب میکند که عمده سوخت موردنیاز افغانستان از ایران وارد شود.
عمر زاخیلول سطح مبادلات ایران و افغانستان را رو به رشد اعلام و تصریح کرد: این موضوع نشانگر رابطه حسنه میان دو کشور است و مسایل کوچک بر روابط دو کشور تاثیرگذار نخواهد بود.
شایان ذکر است، از اواسط آذرماه سالجاری ترانزیت فرآوردههای نفتی از مرزهای ایران به افغانستان متوقف شده بود و حتی برخی از رسانههای خارجی همچون خبرگزاری آسیا پالس با انتشار گزارشی اعلام کرده بود که ایران به صدها دستگاه نفتکش جادهپیما اجازه عبور از مرزهای افغانستان را نداده است، زیرا این نفتکشها سوخت موردنیاز نیروهای ناتو در افغانستان را تامین میکنند.
الهامالدین مظهر، رئیس گمرک نیمروز افغانستان هم از زیان 4/3 میلیون دلاری گمرک این کشور همسایه خبر داده و اظهار کرده بود: پایین بودن کیفیت سوخت عراق عامل اصلی متوقف شدن تانکرها در مرزهاست.