در طول سالهای گذشته و به ویژه یکی دو سال اخیر میزان استفاده شهروندان از مترو به دلیل ارزان و سریع تر بودن با توجه به ترافیک روز افزون تهران بیش از پیش شده اما نکتهای که در این میان وجود دارد این است که فرهنگ استفاده از مترو با این ارابه آهنی مانند همیشه به ایران نیامد.
به گزارش خبرنگار مهر، در حال حاضر بیشتر مردم با توجه به گران شدن بنزین و قفل ترافیک باز نشده تهران ترجیح میدهند برای سفرهای درون شهری روزانه خود از این وسایل بهره گیرنداما استفاده از مترو هم با مصائب بیشماری همراه است.
اگر از حجم بالای مسافران، تهویه نامطبوع، دستفروشهای هر روزه و دیگر مسائل بگذریم، نمیتوان از استفاده از تکنولوژی منفی بلوتوث در مترو گذشت، معضلی که بارها و بارها نسبت به آن تذکر داده شده است اما همیشه در پس تصمیمات سلیقهای جا ماند.
کافی است شما به عنوان یک شهروند پایتان را در اولین پله مترو تهران بگذارید و بلوتوث تلفن همراهتان را روشن کنید، به محض روشن شدن این تکنولوژی بدون اغراق بیست تا سی بلوتوث با نامهای مختلف بر صفحه تلفن همراهتان مینشیند.
اگر دل به دریا زدی و قبول کردی که تصاویر را ببینی، کافی است دکمه تایید را فشار دهی در این هنگام است که انواع تصاویر غیر اخلاقی بروی تلفن همراهت نقش میبندد.
60 درصد بلوتوثهای مترو محتوای جنسی دارند براساس همین مساله در پایان نامههای دانشگاهی و بررسی شده مشخص شده است که بلوتوثهایی که در مترو تهران مبادله میشوند 60 درصد محتوای جنسی دارند. در این پژوهش ۱۴۴ عدد فایل بلوتوث شده در مدت ۱۵ روز گردآوری شده که آمارهای مزبور حکایتهای ناگفتنی بسیاری دارد.
محتوای غالب این پایان نامهها اینچنین است:
فایلهای دریافتی دارای مضامین متنوعی هستند و با توجه به بررسی دقیق آنها، بدینگونه تقسیمبندی شدهاند:
- جنسی؛ شامل همه محتواهای کاملا غیر اخلاقی (۶۰/۳۱)
- خندهدار؛ شامل همه محتواهای طنزآمیز، خندهدار و بامزه که هدف اصلی آن نشان دادن یک رفتار، عمل یا صحنه خندهدار یا مسخرهآمیز باشد. (۵/۳۵)
- جالب و سرگرمکننده، شامل همه مضامین جالب، غیرعادی و عجیب. (۶/۱۱)
- سیاسی- اجتماعی (موضوعات روز)؛ شامل همه محتواهای مرتبط با مسائل جاری سیاسی و اجتماعی کشور. (۴/۵۸)
- عاشقانه؛ شامل همه مضامین عاشقانه و رمانتیک (۴/۵۸)
- توهینآمیز؛ شامل همه محتواها و مضامینی که آکنده از فحش و یا الفاظ رکیک باشد. (۲/۲۹)
- ترانه و موسیقی. (۳/۸۲)
- سایر؛ (۱۲/۹۸)
یکی از مسافران مترو به خبرنگار ما میگوید: با توجه به اینکه هم اکنون تصاویر حریم خصوصی خانوادهها مانند مجالس عروسی و حتی استخرهای زنانه به راحتی به وسیله بلوتوث دست به دست میشوند که زنان و دختران جوان، قشر هدف در این بازی شوم هستند. آیا نباید اقدامی اساسی در این مورد صورت گیرد؟
گروه بلوتوث بازهای حرفهای مترو مورد دیگری که بسیار تعجب انگیز است تشکیل گروه بلوتوث بازهای حرفهای در مترو است، شما با یک سرچ در فضای مجازی میتوانید عضو این گروه شوید و در نوبت خاص خود در مترو حضور پیدا کنید و بلوتوثهای خاص را برای مسافران بفرستید.
وظیفه این گروه این است که با عضوگیری ماموریت روزانه بر هر فرد تعریف میشود و بلوتوث باز عضو آن گروه با قدم زدن در ایستگاه مربوط یا سوار بر قطار مترو اقدام به انتشار بلوتوثهای سازمان دهی شده میکند که جدیدا ساعت و زمان تجمعات غیرقانونی نیز به آن اضافه شده است.
تحقیق درباره پشت پرده دسته بندی این گروه که با یک تقسیم کار در هر ایستگاه افرادی را بصورت سازماندهی شده به خدمت میگیرد، میتواند نتایج قابل توجهی را به دنبال داشته باشد.
پلیس تخصصی تلفن همراه وعدهای سر خرمن! در سال 87 سرهنگ مهدی احمدی مسئول اطلاع رسانی نیروی انتظامی اعلام کرده بود که پلیس تخصصی با عنوان پلیس تلفن همراه نداریم. اما ماموران به محض مشاهده موارد انتشار بلوتوثهای غیرمجاز و غیراخلاقی وارد عمل میشوند و با افراد متخلف برخورد کرده و آنها را با تشکیل پرونده به مراجع قضایی معرفی میکنند.
وی عنوان کرده بود که متاسفانه مدتی است مترو به یکی از مراکز انتشار این بلوتوثها تبدیل شده است و افراد به راحتی در داخل واگنهای مترو اقدام به انتشار این دسته از بلوتوثهای غیرمجاز میکنند که نیروی انتظامی با گسترش این موضوع اقداماتی را برای پیشگیری از این معضل در دستور کار خود قرارداده است.
اما از آن سال به بعد مشخص نشد نیروی انتظامی چگونه میخواهد این افراد را شناسایی و با آنها برخورد قانونی کند. البته در همان زمان اعلام شد منظور پلیس از برخورد با این افراد این نیست که هر کس که در مترو یا هر مکان دیگری مشغول ارسال بلوتوث به فرد نزدیکش باشد را بدون هیچ دلیلی دستگیر کند، بلکه زمانی با این افراد برخورد میشود که فردی از آنها شکایت کرده باشد یا پلیس از آنها جرم مشهودی ببیند و به نوعی به رفتار و کار آنها مشکوک شود.
البته نباید از این نکته هم گذر کرد که یکی از محورهای اجرای طرح امنیت اجتماعی، برخورد با افرادی بود که در مکانهای عمومی اقدام به انتشار بلوتوثهای مخرب میکرد که این تصمیم هم هیچ گاه اجرایی نشد.
احکام قضایی ارسال بلوتوث براساس ماده ۹۶ قانون آئین دادرسی کیفری، تفتیش و بازرسی منازل، اماکن و اشیا در مواردی به عمل میآید که حسب دلایل، ظن قوی به کشف متهم یا اسباب و دلایل جرم، در آن محل وجود داشته باشد. از سوی دیگر براساس ماده دو قانون تجارت الکترونیکی، تفتیش کامپیوتر بدون مجوز قانونی امکانپذیر نیست. ضمن این که در این قانون تلفن همراه جزو وسایل کامپیوتری محسوب میشود و پلیس بدون مجوز قضایی فقط هنگام مشاهده جرم مشهود میتواند با آن برخورد کند.
براساس قانون تصویبی مجلس توزیع، تکثیر یا تولید این فیلمها به قصد تجاوز و اخاذی افساد فی الارض است که اشد مجازات در انتظار مجرم است.
اما آنچه مسلم است این احکام هنوز اجرایی نشده و با این اقدامات و عدم هماهنگی میان دستگاههای دخیل در این موضوع اقدامات صورت گرفته برای برخورد با این معضل تاکنون نتوانسته به نتایج مطلوب برسد.
بلوتوث (BLUETOOTH) چیست؟بلوتوث در حقیقت نام تجاری برای شبکههای بی سیم شخصی (PAN) است که با استاندارد IEEE 802.15.1 هم شناخته میشود. بلوتوث با استفاده از یک فرکانس برد کوتاه رادیویی (بدون نیاز به مجوز) و ایمن امکان ارتباط و تبادل اطلاعات بین دستگاههایی چون کامپیوترهای جیبی، تلفنهای همراه، کامپیوترهای شخصی و LAPTOP، چاپگرها، دوربینهای دیجیتال و دستگاههای بازی کامیپیوتری را فراهم میآورد.
بلوتوث یک استاندارد رادیویی و پروتکل ارتباطی برای مصارف با توان پایین و برد کوتاه (1متر، 100 متر) میباشد که با نصب یک میکروچیپ ارزان قیمت در دستگاهها فعال میشود. دستگاههایی که در حدفاصل مجاز از یکدیگر قرار دادند میتوانند با استفاده از بلوتوث با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. از آنجایی که این دستگاهها از یک سیستم ارتباطی رادیویی استفاده میکنند احتیاجی به خط دید مستقیم بین آنها وجود ندارد و حتی میتوانند در اتاقهای مجزا از هم باشند. با توجه به طرحهای مختلف آنتن ها، میزان تضعیف سیگنال در مسیر انتقال و سایر متغیرها، بردهای موجود هم متفاوت هستند.
راهکارهای ارایه شده در «بلوتوث ممنوع» در پایان نامه دانشجویان دانشگاه راهکارهای ارایه شده بدین شرح است که " نه میشود و نه باید چشمها را بر روی این پدیده ارتباطی- اجتماعی ببندیم. اقدامات لازم در این خصوص باید متناسب با مقتضیات زمانه و چارچوبهای این شبکه جدید ارتباطی صورت بگیرد، وگرنه نه تنها سودی به دنبال نخواهد داشت بلکه میتواند بر دامنه تبعات و پیامدهای آن نیز بیفزاید."
"آنچه در این شبکه ارتباطی جدید اتفاق میافتد برآیندی از لایههای پنهان اجتماعی در فضای بیرون از این شبکه است. آنچه صاحبنظران اجتماعی از آن به عنوان بحران جنسی یاد میکنند، به وضوح خود را در این فضای ارتباطی نشان میدهد.
در سطوح خردتر ما نیازمند اقدامات عملی برای کاهش پیامدهای کوتاه مدت و میان مدت این فضای ارتباطی هستیم."
مترو تهران همچنان شلوغ است؛ اما به جز این شلوغیها تجاوز به حریم خصوصی افراد بسیار آزار دهنده شده است و سودجویان در این میان هم عقب نماندند و میدانند از این سرمایه چطور استفاده کنند. با توجه به هزینههای میلیاردی آیا وارد کردن یک دستگاه مسدود سازی بلوتوث در مترو یا تشکیل پلیس امنیت اخلاقی در آن کار مشکلی است؟
مسئولان به جای پاسکاری، تصمیم اساسی برای این موضوع بگیرند تا حقوق شهروندی اینچنین پایمال نشود.
منبع: مهرگزارش از: زینب کریمیان