جای خالی دیپلمات های مطرح ایرانی در مدیریت نهادهای بین المللی؛

وقتی مالدیو هم عرض اندام می کند، چرا دیپلمات های ما در خانه اند؟

همین چند سال پیش بود که «محمدعلی نوریان»، رئیس وقت سازمان هواشناسی کشور ـ که یکی از کاندیداهای احراز پست شهرداری تهران در زمان شورای شهر دوم بود ـ به دلیل کاندیداتوری اش برای ریاست سازمان جهانی هواشناسی، پیشنهاد شورا را نپذیرفت، اما با وجود شایستگی هایی که داشت و به سبب حمایت نکردن دستگاه دیپلماسی کشور و حتی بنا بر شنیده ها، سنگ اندازی های برخی اشخاص داخلی، در این راه ناکام ماند یا...
کد خبر: ۱۷۱۶۴۵
|
۲۹ خرداد ۱۳۹۰ - ۱۷:۰۲ 19 June 2011
|
18067 بازدید
|
سرویس سیاست خارجی ـ در حالی که دیروز وزارت خارجه مالدیو و شخص وزیر خارجه این کشور، با استقبال از انتصاب «احمد شهید»، وزیر خارجه سابق این کشور به عنوان گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر در امور ایران، این انتصاب را که طی آن یکی از دیپلمات های آنان موفق شده است، پستی مهم در یک نهاد بین المللی همچون سازمان ملل متحد به دست آورد، موفقیتی برای مالدیو خواندند، نگاهی کوتاه به جایگاه نمایندگان ایران در نهادهای جهانی نشان می دهد که نه تنها نمایندگان و دیپلمات های کشورمان، چنین موفقیت هایی را نداشته اند، بلکه با تأسفی مضاعف، سیستم مدیریتی و اداری نهادهای کشور از ارتقای نمایندگان سیاسی و غیر سیاسی کشور در نهادهای بین المللی نیز حمایتی نمی کنند.
 
به گزارش «تابناک»، در سی سال گذشته، تغییر دولت ها در ایران، باعث شده که دیپلمات های برجسته کشور و نمایندگان ایران در نهادهای بین المللی نیز خانه نشین شده و حتی از گرفتن پست های حساس بین المللی که به صورت خودکار تقویت ظرفیت سیاسی و بین المللی کشورمان را در پی دارد، محروم شوند.
 
این در حالی است که کشورهایی همچون اردن، قطر، کویت و... که بسیار کوچکتر از ایران هستند و ظرفیت های سیاسی بسیار محدودتری نسبت به آن دارند، پست های حساسی را در نهادهای بین المللی سیاسی، اقتصادی و ورزشی در اختیار خود گرفته اند.

بنا بر این گزارش، همین چند سال پیش بود که «محمدعلی نوریان»، رئیس وقت سازمان هواشناسی کشور ـ که یکی از کاندیداهای احراز پست شهرداری تهران در زمان شورای شهر دوم بود ـ به دلیل کاندیداتوریش برای ریاست سازمان جهانی هواشناسی، پیشنهاد شورا را نپذیرفت، ولی با وجود شایستگی هایی که داشت و به سبب عدم حمایت دستگاه دیپلماسی کشور و حتی بنا بر شنیده ها، سنگ اندازی های برخی اشخاص داخلی، در این راه ناکام ماند.

این تنها نمونه بارز از حمایت نکردن مقامات کشورمان از یک ایرانی برای تصدی پستی بین المللی نبود. همه به یاد دارند که مقامات سازمان تربیت بدنی با ارزیابی نادرست خود، پست ایران در کمیته اجرایی کنفدراسیون فوتبال آسیا را به سبب اختلاف دیدگاه با نماینده مقتدر ایران در کنفدراسیون آسیا، از دست دادند، یا در همین دولت اخیر، هنگامی که یکی از دیپلمات های کشور در آستانه گرفتن یک پست کلیدی در تشکیلات سازمان ملل بود، وزارت خارجه به سرعت به مأموریت وی پایان داد.
 
هر چند بهره گیری از ظرفیت های مدیران باتجربه و شخصیت های خبره در حوزه تخصصی سیاست خارجی و جهان، که سال ها از بیت المال برای آنها هزینه شده است، در درون کشور نیز دارای مشکلات بسیاری است، پشتیبانی نکردن از این نیروها در به دست گرفتن پست های کلیدی در سازمان های بین المللی، دردی دوچندان است؛ برای نمونه، دیپلماتی همچون «محمد جواد ظریف» که زمانی نماینده دایم ایران در سازمان ملل متحد بوده است، به رغم تمایل رهبر انقلاب به ادامه کار وی، شرایط به گونه ای پیش می رود که کنار گذاشته می شود و اکنون در گوشه ای از تهران نشسته و از تجربه سی ساله وی در نهادهای بین المللی هیچ استفاده ای نمی شود.

از این نمونه کم نیستند؛ دیپلمات ها و شخصیت های ورزیده ای در عرصه بین المللی همچون «محمد کاظم سجاد پور»، «دانش یزدی»، و... از جمله افرادی هستند که اکنون به دلیل نبود عقلانیت در مجموعه مسئولین مربوطه، در انزوایی زیانبار هستند و نه تنها برنامه ای برای به کار گیری توان ایشان در عرصه سیاست خارجی نیست، بلکه هیچ برنامه حمایتی کارسازی نیز برای پشتیبانی از آنها در عرصه بین المللی وجود ندارد.

شاید این پرسش که «از صدها پست کلیدی و مدیریت ارشد و میانی در سازمان های بین المللی سهم ایران با وجود این همه چهره دیپلماتیک و تخصصی شناخته شده چقدر است؟»، به خوبی بیانگر این درد بزرگ باشد که چرا ما نباید به مانند کشورهایی چون کره جنوبی، هند، مالزی، بنگلادش، اردن، کویت، قطر، مصر، تونس و چندین کشور دیگر آسیایی و آفریقایی نمایندگانی در پست های کلیدی بین المللی داشته باشیم؟

آیا تا کنون شده است که وزارت امور خارجه،  هدفمند برای این مهم برنامه ریزی کرده باشد؟ آیا توان دیپلمات های ما از مالدیو هم کمتر است؟ آیا تنها توفیق نداشتن نمایندگان ما در این عرصه ها، برگرفته از ضدیت قدرت های بزرگ با جمهوری اسلامی است؟

به یقین این گونه نیست، بلکه این موضوع زاییده تفکرات محدود و متأسفانه نگاه خودخواهانه حاکم بر مدیران ما در این سال ها بوده است.
 
گویا، پس از سال ها که از انقلاب اسلامی می گذرد، اینک زمان آن رسیده است که نهادی به حسابرسی عملکرد نمایندگان و مأموران کشور در نهادهای بین المللی بپردازد و با هر گونه کوتاهی و یا باند بازی و جناح بازی که مستقیم با منافع ملی کشور ارتباط دارد، برخورد کرده و از تلف شدن سرمایه ها در این زمینه جلوگیری کند. در واقع تا زمانی که عقلانیت در سیستم حاکم نباشد، وجود نهادهای نظارتی، بیش از پیش ضروری به نظر می رسد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۴۱
ناشناس
|
Kazakhstan
|
۱۷:۲۰ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۹
عرضم به حضور انور شما ، اگر منظور شما ديپلمات ها و مقامات سابق است . شما لطفا آنها را لگد مال نكنين و هزاران جور افترا و تهمت و وابسته بودن بهشون نزنين، دادن پست و مقام ديپلماتيك بين المللي پيش كش شما ... همين سايت وزين شما،‌در يال هاي 84 و 85 چه ها كه نكرد ... خدا به ما رحم كند
حسین
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۲۲ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۹
کجای کارید برادر. دبیرکل یک سازمان بین المللی در یک جلسه رسمی با سفیر کشورمان اعلام کرد که چون ایران در ان سازمان بین المللی مذکور هیچ فردی در رده کارشناس و بالاتر ندارد، به نمایند ایران (اولین نماینده) در پایان ماموریتش پیشنهاد کار در آن سازمان خواهد داد ولی در پایان ماموریت این فرد، رئیس دستگاه مربوطه حمایت نکرد. حتی مدیرکل مربوطه در وزارت خارجه گفت که کافی است رئیس سازمان مذکور به آنها تلفنی رضایت شان را اعلام کنند. درنهایت هرچه آن فرد به رئیس سازمان مربوطه گفت که آقا اگر بنده جذب نشوم یک امریکایی یا یک انگلیسی یا...این پست را خواهد گرفت ولی بی فایده بود و سرانجام یک فرانسوی آن پست را گرفت. ما خیلی راحت منافع ملی را فدای تمایلات و گرایش های شخصی میکنیم. این مورد نه اولین است نه آخرین. ولله عاقبت الامور
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۳۴ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۹
اين متن فقط مي تواند توسط يك فرد غيرآگاه يا ناشي نوشته شده باشد. نويسنده اولا نمي داند يا نمي خواهد اذعان كند كه پست گرفتن در عرصه بين المللي صرفا مستلزم تلاش ديپلماتيك نيست بلكه نيازمند كسب حمايت ديگر كشورهاست . ثانيا كشور ما در شرايط ويژه اي است كه براي كسب هر پستي بايد با مداخلات همه جانبه غرب به رهبري امريكا مقابله كند و ثالثا نويسنده از پست هايي كه در پرتو كفايت ديپلمات هاي ايراني حتي در اين شرايط كسب شده ، بي اطلاع است يا حداقل نمي خواهد به آنها اذعان كند، مثلا پستي كه چند سال دكتر ممتاز در كميسيون حقوق بين الملل داشت يا ورود نامزد ايراني به اكوسك در سازمان ملل و ... . در مصحف شريف آمده است: اعدلوا فهو اقرب لتقوي
پاسخ ها
اراك
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۳۸ - ۱۳۹۰/۰۳/۳۰
اين شرايط ويژه كشور ما كه سالهاست شروع شده ميشه بفرماييد تا كي همچنان ادامه دارد. خوب امريكا و غرب را كه مي گوييد بد است و بايد پرچمش را آتش زد و ما تنها خوبهاي عالم هستيم ، چرا بقيه دنيا را نميتوانيم متقاعد كنيم كه به ما راي بدهند و به سمت ما بيايند. شخصي مي گفت وقتي بچه بودم ميخواستم جهان را تغيير بدهم ، كمي بزرگتر كه شدم ديدم تغيير جهان خيلي سخت است بايد كشورم را تغيير بدم همينطور ادامه پيدا كرد تا شهر و منطقه و خانه و... و بالاخره حالا فهميده ام كه انچه كه بايد تغيير بدهم طرز فكر و نگاه من بوده است نه چيزهاي ديگر. فقط بيچاره ما مردم كه در اين دورهء تست بايد قرباني شويم
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۵۰ - ۱۳۹۰/۰۳/۳۰
خدا امريکا را واسه ما نگه داره که هرچي بي کفايتي مسئولين را ميتونيم بندازيم گردنش
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۳۷ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۹
لطف کنید این سوال رو از کسانی بپرسید که چند سال پیش وعده مدیریت جهان توسط ایران رو میدادند
حبیبیان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۴۷ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۹
ژست دیپلوماسی قدرتمند ما متاسفانه بیشتر مصرف داخلی دارد .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۳۶ - ۱۳۹۰/۰۳/۳۰
بد بختی کشور اینه که ادمی که دیپلماسی رو دیپلوماسی می نویسه هم می خواد تو این مسایل نظر بده !!
ناشناس
| United States |
۱۸:۲۸ - ۱۳۹۰/۰۳/۳۰
سخت نگیر ناشناس جان، دیپلماسی یک کلمه خارجی هست حالا هر مدلی هم که بنویسی فرقی نمیکنه!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۵۲ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۹
عقلانیت؟؟ یعنی چه؟؟ باید از کودکی فرا گیریم هرچقدر فکر میکنم متوجه معنی اش نمیشوم چون در کشورم لمس نمیشود
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۵۷ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۹
فعلا دولت و مجلس به هم بپرن بقيه اوضاع خود به خود درست ميشه!!!!
ناشناس
|
Canada
|
۱۸:۲۲ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۹
مالدیو با با جمعیتی کمتر از یک میلیون نفر اینچنین جای خود رادر دیپلماسی جهانی گشوده و ما هم بر سر تقسیم نا عادلانه قدرت پتانسیل و انرژ خود را صرف تصاحب قدرت داخلی به هدر میدهیم.
آرش
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۵۱ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۹
شخصا شاهد بوده ام سایر دولتها برای اخنصاص پست های بین المللی به اتباعشان پیشقدم شده و بطور مستقیم درگیر چانه زنی می شوند، در حالی که اگر یک ایرانی شخصا با تکیه بر توانایی های فردی شانس احراز پست را به دست آورد، از سوی دستگاه های دولتی جمایت نمی شود.
پاسخ ها
مسعود
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۲۷ - ۱۳۹۰/۰۳/۳۰
ياد خاتمي مظلوم افتادم. با او كه ايراني را در جهان سرافراز كرد چه كرديم؟
حسن
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۱۱ - ۱۳۹۰/۰۳/۳۰
با نظر آرش کاملا موافقم. نه تنها از سوی دستگاه دیپلماسی کشور حمایت نمی شود بلکه تا دلت بخواهد نیز جلویش سنگ می اندازند و این ناشی از حسادتی است که متاسفانه درون خیلی ماها وجود دارد. باید درک کنیم که ایرانی هرچه باشد ایرانی است و قطعا دلش برای این آب و خاک از ملیتهای دیگر بیشتر می سوزد. اگر یک ایرانی یک پست بین المللی را اشغال نکند قعطا توسط یک خارجی اشغال می شود. پس نتیجه این سنگ اندازیها و عدم حمایتها چیزی نیست بجز بازی با منافع ملی
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۱۳ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۹
این موفقیت خارجی ها ظاهری است! ما باطنی مشغول مدیریت جهان هستیم!!
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟