سرویس اجتماعی «تابناک» ـ نیروی انتظامی این روزها می کوشد تا وظیفه خود را در برخورد با ناهنجاری های اجتماعی از قبیل بی حجابی و اقدامات خلاف هنجارهای اخلاقی انجام دهد، اما تعطیلی و یا ناکارآمدی دیگر خرده نظام های سیستم فرهنگی کشور، کار نیروی انتظامی را در نگاه عموم، رفتاری نابهنجار جلوه داده است.
به گزارش «تابناک»، بنا بر اظهارنظر کارشناسان اجتماعی، نظام کلان فرهنگی به صورت سیستمی کلان رفتار می کند که در درون آن خرده نظام های گوناگونی در ارتباط متقابل و به صورت در هم تنیده به هم عمل می کنند؛ بنابراین، خروجی این سیستم زمانی مطلوب خواهد بود که هر خرده نظام کار خود را به درستی انجام دهد. در غیر این صورت، حتی اگر یک خرده سیستم کار خود را به درستی انجام ندهد، خروجی و انتظاری که از سیستم هست برآورده نخواهد شد، چه برسد به اینکه دیگر خرده نظام ها اصلا عمل نکنند و فقط یک خرده نظام بخواهد وارد عمل شود.
بنا بر این گزارش، وضعیت فرهنگی ـ اجتماعی حجاب در حال حاضر در کشور ما بدین گونه است که خرده نظام تلویزیون ارزش های متعارض با نظام کلان فرهنگی تولید می کند، سینما ساز خودش را می زند، کمیسیون فرهنگی دولت و وزارت ارشاد در پی اهداف دیگری هستند، مساجد به محاق تعطیلی کشیده شده اند، ارزش های نسل های پیشین منتقل نشده است، در عصر ارتباطات دایم مواضع سلبی تکرار شده است تا یک مجموعه کارها نشود، اما مشخص نشده چه کارهایی باید بشود و... .
در واقع خرده نظام های این سیستم آنقدر متعارض با همدیگر و همچنین در تعارض با نظام کلان فرهنگی قرار گرفته اند که دیگر کمتر می توان از موجودیت خود سیستم سخن گفت. در این میان وظیفه ای هم در این نظام کلان به نیروی انتظامی داده شده تا در صورت هنجارسازی این خرده نظام ها و رعایت نکردن این هنجارها توسط هر فرد یا گروهی، با آنان برخورد شود؛ غافل از اینکه این وظیفه در یک ساختار منسجم و اصولی، قاعدتا باید آخرین حلقه و مرحله پایانی کار باشد.
این در حالی است که خرده نظام های دیگر، اتفاقا همان رفتاری را که نیروی انتظامی موظف است با آن برخورد کند، اشاعه داده و حتی تولید می کنند و وقتی کار به اینجا می رسد که راهکار مسائل فرهنگی به برخوردهای خیابانی می رسد، چهره ای نامناسب به خود می گیرد و باعث حساسیت افکار عمومی می شود.
شک نباید داشت که برخورد فیزیکی و سلبی با هر پدیده ای، باعث تغییر و تحول در بنیان آن پدیده نخواهد شد و تنها به صورت مقطعی و در حد دقیقه و ساعت کارایی دارد و در نهایت هم توان نیروی انتظامی را به عنوان ضابط اجرای قانون، تحلیل می برد.
بنابراین، اکنون پرسش این است که آیا با وجود زحمات نیروی انتظامی می توان ادعا کرد که چهره فرهنگی شهر دگرگون شده است؟ آیا چنین ادعایی درست است؟ کافی است سری بچرخانیم و... حال بگذریم از هجمه های بی امان و البته نرم دشمن که از رهگذر این نابسامانی بیشترین بهره را می برد و... .