نوین چرم صفحه خبر بالا گردشی
مفید صفحه خبر نسخه موبایل
کیان صفحه خبر نسخه موبایل
تبلیغات در تابناک صفحه خبر
اینترنت پیشگامان
فلای تو دی- صفحه خبر
گزارش مرکز پژوهش های مجلس از روند وارداتی شدن اقتصاد؛

افزایش 40 درصدی ضریب وابستگی ایران به واردات

همواره در شرایط افزایش درآمدهای عمومی دولت ها مانند ایران در سال های افزایش قیمت نفت، افزایش نقدینگی در صورت مدیریت نادرست بر منابع ارزی تحقق می یابد که موج نقدینگی تورم شدید را در پی خواهد داشت و البته دولت ها در چنین مواردی با افزایش واردات سعی در افزایش سمت عرضه و ارضای تقاضای ناشی از نقدینگی دارند تا بدین وسیله از رشد بی رویه قیمت ها یا تورم جلوگیری کنند.
کد خبر: ۱۷۹۸۶۹
|
۰۵ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۷:۱۱ 27 July 2011
|
6076 بازدید
|
سرویس اقتصادی ـ میزان وارداتی بودن یک اقتصاد یا در واقع میزان واردات یک کشور به نسبت تولید ناخالص داخلی، یکی از شاخص های کلان اقتصادی در ارزیابی میزان توانمندی اقتصاد یک کشور است.

به گزارش «تابناک»، در نیمه نخست دهه هشتاد اما این شاخص اقتصاد کلان برای کشور ایران  تا 35 درصد می رسید، ولی در پنج ساله اخیر با رشد 40 درصدی به 75 درصد رسیده است.

همواره در شرایط افزایش درآمدهای عمومی دولتها مانند ایران در سال های افزایش قیمت نفت افزایش نقدینگی در صورت مدیریت نادرست بر منابع ارزی تحقق می یابد که موج نقدینگی تورم شدید را در پی خواهد داشت و البته دولت ها در چنین مواردی، با افزایش واردات، سعی در افزایش سمت عرضه و ارضای تقاضای ناشی از نقدینگی دارند؛ تا بدین وسیله از رشد بی رویه قیمت ها یا همان تورم جلوگیری کنند.

اما این روش برای اقتصاد خطراتی دارد که افزایش وابستگی اقتصاد یک کشور به واردات و از آن مهمتر، تضعیف یا نابودی بخش های گوناگون تولیدی داخل در برابر موج بی رویه واردات از آن دسته اند؛ به بروز چنین حالتی در اقتصاد اصطلاحا «بیماری هلندی» می گویند.

اظهارات امروز رییس مرکز پژوهش های مجلس در همین راستا بجا و قابل تأمل است.

رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی گفت: وابستگی اقتصاد ایران به واردات در سال 84، 35 درصد بوده که درسال 89 به 75 درصد افزایش یافته است.

احمد توکلی امروز، چهارشنبه در نشست علنی مجلس شورای اسلامی که به بررسی علل واردات بی رویه محصولات کشاورزی اختصاص داشت، گفت: امنیت غذایی و عدالت اجتماعی وجوه سیاسی و اقتصادی دارد که باید برای آحاد ملت تأمین شود.

رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه سلامت مردم با کشاورزی گره خورده است و با واردات این محصولات به خطر می افتد، تصریح کرد: در سال های 84 تا 89 راهبرد اصلی نظام مبنی بر خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی زیر پا گذاشته شده است.

توکلی اظهارات خود را به ارایه آمار و ارقامی مستند کرد و گفت: واردات غلات در این سال ها از 4 میلیون و 473 هزار تن به 6 میلیون و 263 هزار تن افزایش یافته است. همچنین واردات گندم خوراک انسان نیز از 105 هزار تن در سال 84 به 764 هزار تن در سال 89 افزایش 7 برابری یافته است.

در راستای سخنان آقای توکلی، باید توجه داشت که در سال 1383، ایران جشن خودکفایی در گندم را برگزار کرد(!) هرچند در سال های بعد به دلیل بروز خشکسالی، دوباره ایران رو به واردات آن آورد، این انتظار می رفت که سیاستگذاری های دولت و مجلس در راستای روند کاهش این واردات تا دستیابی دوباره به خودکفایی در تولید این محصول استراتژیک باشد، نه افزایش هفت برابری آن ظرف پنج سال.

توکلی همچنین گفت: در سال 88 واردات بی حساب گندم، باعث شد مقدار بسیاری از این گندم ها کپک زده و قارچی و خوراک دام شود که البته از نظر بهداشتی تفاوتی ندارد، آلودگی  مستقیم به انسان انتقال یابد یا غیر مستقیم.

رئیس مرکز پژوهش های مجلس افزود: واردات میوه از 575 هزار تن در سال 84 به یک میلیون تن در سال 89 افزایش یافته و واردات مرکبات از 53 هزار تن به 270 هزار تن افزایش داشته است علاوه بر این واردات حبوبات از 25 هزار تن به 164 هزار تن افزایش جهشی داشته است.

توکلی با تأکید بر لزوم اصلاح رویکرد دولت گفت: طبق قانون افزایش بهره وری در بخش کشاورزی تعرفه واردات 26 قلم از محصولات کشاورزی باید مطابق با تعرفه واردات خودرو 90 درصد افزایش می یافت اما این قانون تنها 24 درصد اجرا شده است.

رئیس مرکز پژوهش های مجلس تأکید کرد: تولید محصولات کشاورزی ضریب یا مزیت کشورهای جهان سوم است؛ اما کشورهای توسعه یافته با حذف تعرفه این مزیت را از بین می برند. باید رویکرد دولت اصلاح شود تا قواعد داخلی، منافع ملی و فرمایش های رهبری را اصل دانسته و به ارضای خاطر مصرف کنندگان ترجیح دهد.

گفتنی است، در آخرین نشست سازمان تجارت جهانی WTO دلیل اصلی اختلاف میان کشورهای صنعتی عضو و کشورهای در حال توسعه برسر عدم حذف یارانه کشاورزی در کشورهای صنعتی و حذف نکردن تعرفه واردات کشاورزی در کشورهای در حال توسعه بود، زیرا در صورت حذف تعرفه ها، بازار کشاورزی این کشورها نیز توسط محصولات کشاورزی یارانه ای جهان صنعتی بلعیده می شد. جالب است در چنین شرایطی، ایران که عضو WTO نیز نیست، و به پیروی از قواعد آن الزامی ندارد، با تعرفه های پایین در بخش کشاورزی، یک طرفه راه را برای تصرف این بازار در حال زوال خود توسط دیگر کشورها باز کرده است.



برای دیدن نرخ های مرجع، آخرین اخبار و تحلیل های اقتصادی به «صفحه اقتصادی تابناک» مراجعه نمایید.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲۱
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۰۴ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۶
مبارکه
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۰۴ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۶
خيلي مترقي هستيم ، مگه نه تابناک گرامي.؟؟
bnd
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۴۰ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۶
چه تراژدی بزرگی . . قلم را آن زبان نبود که سر عشق گوید باز
ورای خد تقریر است شرح آرزومندی

این یک قسمت کوچک از هزارتوی اقتصاد فلج شده ماست
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۰۰ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۷
چشم آقایان بالا روشن ....!!!!
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۷
اینکانب از اقتصاد چیزی نمیدونیم ولی در مورد واردات دولت نظراتی داره که بی ربط نسبت به برنامه چهارم و پنجم نیست. این دو برنامه هم زیر نظر مجلس تصویب شده. به نظرم ارائه نظرات دولتیها در یک بحث نقادانه ضروری است.
نیما
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۵:۱۴ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۸
وقتی مطابق آمار رسمی اتاق بازرگانی تهران، نسبت وزنی و دلاری واردات به صادرات کاهش یافته چطور آقای توکلی ادعا می کند میزان وابستگی به واردات افزایش یافته است؟؟
يك ايراني
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۲۶ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۸
نگران نباشد تا 100 در صد هنوز 60 تاي ديگ باقي مونده
ر.ر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۹
جناب آقای توکلی نماینده محترم مجلس شورای اسلامی که همواره انتقادات تندی از دولت خدمتگزار دارید همه چیز را باید در میدان عمل و اداره کشور مورد سنجش قرار داد نه در حرف وسخن...
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۳۵ - ۱۳۹۰/۰۵/۰۹
آمار صادرات رو هم در کنارش مطرح کنه تا ببینه صادرات از بر نامه پیشی گرفته.
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟