روزنامه شرق نوشت:
داخل اتوبوس نشستهاي و با چشمهايت بيرون را ميپايي، روي تابلويي نوشته است «كوير مرنجاب پنج كيلومتر».
دوربينت آماده است براي لحظه رسيدن به كوير تا شات شات عكس بگيري، بقيه مسافران هم كه در اين تور يك روزه با تو هم سفر شدهاند، شاد و خندان چشم به بيرون دارند. كوير نزديكتر ميشود، تابلويي اشاره ميكند که كوير سمت راست است و بايد پيچيد توي يك جاده فرعي. راهنماي تور ميگويد جاده فرعي خاكي است و توضيحاتي ميدهد درباره نحوه كويرگردي و اينكه كسي حق ندارد اينجا زباله بريزد.
اتوبوس به جاده فرعي ميرسد. يك ماشين نظامي و چند مامور ابتداي جاده توقف كردهاند. يكي از مامورها با دست اشاره ميكند كه يعني ايست و بزنيد كنار.
راهنماي تور زير لب غرغري ميكند و رو به مسافران ميگويد اميدوارم مشكلي پيش نيايد و پايين ميرود. از پشت شيشه معلوم است كه مامورها ميگويند اتوبوس اجازه ورود به كوير را ندارد.
راهنما ملتمسانه مدارك و كاغذهايي را نشان ميدهد اما بيفايده است. مأيوس به اتوبوس ميآيد و به مسافران تور ميگويد: « دوستان متاسفانه اجازه ورود به كوير را نداريم و بايد به تهران برگرديم.» اعتراض و گلايه، همهمه و نگاه به بيرون با اعصابهاي به هم ريخته كمترين اثر اين خبر است. يك زن و شوهر جوان واسطه ميشوند شايد اجازه ورود اتوبوس داده شود، اما بيتاثير است.
كوير مرنجاب به دليل آنچه رفتار خارج از عرف تورهاي گردشگري خوانده شده به روي بازديدكنندگان بسته است، اين تصميم به دستور دادستان منطقه گرفته شده و اعلام ميشود هدف از آن، جلوگيري از برخورد و نزاع بين گردشگران و مردم محلي بوده است.
اين تصميم در حالي اتخاذ شده كه چند سالي است تورهاي كويرگردي به مقصد كوير مرنجاب، هر ساله بسياري از مشتاقان كويرگردي را براي تجربه زندگي يك روزه در كوير به اين محل ميبرند، اما آن گونه كه از آران و بيدگل خبر ميرسد حالا سه هفته است، هيچ توري اجازه ورود به كوير را ندارد. ماموران در جادهاي كه به كوير ميرسد بعد از امامزاده هلال ايستادهاند و از ورود همه تورهاي گردشگري ممانعت ميكنند. پيش از اين، چنين چيزي سابقه نداشته، اما حالا كوير به دستور مقامات تعطيل است.
عباس متولي، سرپرست اداره ميراث فرهنگي شهرستان آران و بيدگل در اينباره به ايسنا گفته براساس مصوبه شوراي تامين شهرستان آران و بيدگل مقرر شده تا از ورود تورهاي گردشگري بدون مجوز به كوير مرنجاب جلوگيري شود. براساس اين مصوبه، تورهاي گردشگري كه قوانين و شوونات اخلاقي و زيستمحيطي را رعايت ميكنند، مانند گذشته ميتوانند از كوير بكر مرنجاب ديدن كنند. وي همچنين از ايجاد ايست بازرسي توسط نيروي انتظامي در منطقه كوير مرنجاب خبر داد و گفت: با مستقر شدن ايست بازرسي، ورود گردشگران ساماندهيشده و از ورود افرادي كه رفتاري خلاف شوونات اسلامي دارند، جلوگيري ميشود. متولي از افراد و تورهاي مسافرتي خواست كه با داشتن مجوز و ارايه شناسنامه و مشخص بودن نسب خانوادگي افراد به منطقه گردشگري مرنجاب سفر كنند.
صادقي يكي از برگزاركنندگان تورهاي گردشگري به مقصد كوير مرنجاب كه حدود دو سال به اين كار مشغول بود در اينباره به «شرق» ميگويد: «براي عدم برگزاري تور به كوير مرنجاب هيچ دستورالعملي به ما داده نشد، ما تور خود را مانند هميشه با 30 گردشگر آماده سفر به كوير كرديم اما بعد از طي اين مسير و رسيدن به محل ورودي كوير با ماموران نيروي انتظامي مواجه شديم كه از ورود ما به كوير جلوگيري كردند. حتي وقتي تعدادي از گردشگران تور خواهش كردند با رفتاري نامناسب با آنها برخورد شد. به ما گفتند زود از اينجا برويد وگرنه بازداشت ميشويد! به ما گفتند اين دستور دادستان منطقه است و حتي مجوزهاي قانوني ما از طرف سازمان ميراث فرهنگي را هم براي ورود قبول نكردند.»
صادقي در ادامه ميگويد: « تاكنون چنين چيزي سابقه نداشته و ما هميشه بدون مشكل خاصي علاقهمندان كويرگردي را در قالب تورهاي داراي مجوز به مرنجاب ميبرديم، حتي يك سرمايهگذار براي خدماترساني به مسافران اين تورها با اجاره يك كاروانسراي مخروبه در اين محل و مرمت و احياي آن يك رستوران و يك كمپ كويري راه انداخته بود كه با استقبال مسافران مواجه ميشد، اما اگر اين ممانعت از ورود به كوير كه حالا سه هفته است اجرا ميشود همچنان ادامه پيدا كند او نيز ورشكست خواهد شد.»
مهدي نجاري يكي ديگر از تورگردانان كوير مرنجاب نيز به «شرق» ميگويد: «با وجود ممانعتهايي كه ميشود هنوز هم در برخي رسانهها تورهاي مرنجاب تبليغ ميشود، اما اين در حالي است كه نيروي انتظامي آران و بيدگل به هيچوجه اجازه ورود تورها را به كوير به دليل اختلاط زن و مرد نميدهد، در همين هفته گذشته اتوبوس تورهاي كوير از قبل از رسيدن به مرنجاب برگشت خوردهاند.»
اين راهنماي گردشگري در ادامه با انتقاد از اين وضعيت ميافزايد: « تورهاي گردشگري تاكنون آسيبهاي زيادي به منطقه بكر و دست نخورده مرنجاب وارد كردهاند، اما با اين حال اين محل معروف شده و مردم مشتاق ديدن اين منطقه هستند. در اين شرايط راهنمايان تور به دليل اينكه كار خود را به صورت تخصصي انجام ميدهند ميتوانند به مسافران نحوه تعامل با مردم بومي، گياهان و جانوران كوير و مراقبت از كوير را بياموزند، اما با اين قانون جديد فرهنگ مسافرتهاي انفرادي و شخصي تبليغ ميشود و افراد بدون داشتن اطلاعات درباره كوير به آنجا ميروند، نتيجه آن ميشود كه افراد بدون در نظر گرفتن ملاحظات و شرايط به كوير آسيب وارد ميكنند و زبالههاي خود را در آنجا رها ميكنند.»
پيش از اين مناطق شمال كشور مانند سواحل درياها و جنگلها توسط پليس و ساير نهادها، براي آنچه جلوگيري از رفتارهاي خارج از شوونات اسلامي عنوان ميشد، مورد نظارت قرار ميگرفت. هفته گذشته نيز خبري از سوي وبسايت قانون منتشر شد مبني بر اينكه حضور بانوان بدون سرپرست و يك همراه مرد در پيستهاي اسكي كشور ممنوع است. البته اين خبر از سوي نيروي انتظامي كشور تاييد يا تكذيب نشد، حالا با اين انتشار اخبار جديد كويرها هم به محدوده نظارتي نيروي انتظامي بدل شدهاست.