غار کتله‌خور؛ هنرآفرینی 30میلیون ساله +عکس

کتله خور غاری است خشکی - آبی، واقع در استان زنجان، شهرستان خدابنده و در ۸۰ کیلومتری جنوب قیدار و ۱۷۳کیلومتری شمال همدان و ۴۱۰ کیلومتری تهران و ۵ کیلومتری شهر کوچک گرماب واقع است.
کد خبر: ۲۳۳۶۳۴
|
۲۷ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۵:۳۷ 17 March 2012
|
29172 بازدید
|
هنرمندی 30 میلیون ساله طبیعت بر دل کوه، خالق گوهری شگفت انگیز و زیبا شده، گوهری ارزشمند و زیبا به نام کتله خور، شده، تلفیق زیبا از سنگ و زیبایی که چشم هر بیننده ای را نوازش می دهد.

به گزارش مهر، استان زنجان دارای آثار ارزشمند طبیعی و تاریخی فراوانی است که هر یک از آنها قابلیتهای بسیار در جذب گردشگر دارند که در این میان غار زیبا و باشکوه کتله خور در دل کوهها همانند نگینی درخشان در دل سنگ های عظیم الجثه خودنمایی می کند.

کتله خور غاری است خشکی ـ آبی، واقع در استان زنجان، شهرستان خدابنده و در ۸۰ کیلومتری جنوب قیدار و ۱۷۳کیلومتری شمال همدان و ۴۱۰ کیلومتری تهران و ۵ کیلومتری شهر کوچک گرماب واقع است.
 
در بعضی از مناطق غربی ایران به کوههای کم ارتفاع، کتل می‌گویند و احتمالاً وجه تسمیه غار نیز به همین علت باشد که غار در یکی از این کوهها قرار گرفته ‌است و خورشید از پشت آن طلوع می‌کند که به جای کتل خورشید به آن کتل‌خور گویند.
 
این غار قبل از سال 1300 ه.ش کشف شده‌است و در سال 1330 توسط شخصی به نام جمالی زنجانی به ثبت رسیده‌ است.
 
حدود سال ۱۳۴۳ خورشیدی کوهنوردان به علت طولانی بودن دهلیز ورودی و کوتاه‌ بودن سقف آن و مشکلات عبور و مرور و فقدان جاذبه‌ها، غارسنگی بی‌اهمیت جلوه داده شد ولی در سال ۱۳۶۵ گروهی مجهز از غارنوردان زبده همدان بازدید مفصلی از غار انجام دادند و توانستند شکل‌گیری این غار را به دوران ژوراسیک مربوط دارند یعنی بیش از ۱۲۰میلیون سال قبل.
 
ساختمان در زیر کوه‌کتل خور قرار گرفته و از پائین دست دهانه آن رودشور که از شعبات فرعی قزل‌اوزن است جاری می‌شود غار در منطقه مستطیلی شکلی به ابعاد ۲۰۰۰×۱۵۰۰ متر به ‌وجود آمده‌ است در محل یاد شده عملکرد هوازدگی مکانیکی و نیروهای درونی به کمک یکدیگر تعدادی ترک یا گسل متقاطع را در محدوده داخلی این فضا به وجود آورده و به دلیل فراهم شدن سایر شرایط، فرآیند غار زایشی شروع شده‌است دهانه غار در ارتفاع ۱۷۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد و اختلاف ارتفاع آن با ارتفاع چشمه‌ای که آبهای فرورو حاصل از ریزش جوی غار را خارج می‌کند و به رود شور می‌ریزد ۵۰متر است.
 
ورودی غار یک دهلیز ۴۰۰۰متری بوده با سقفی کوتاه و فاقد غار سنگ و چند دهلیز فرعی، پس از دهلیز فرعی یک دالان وسیع ۹۵۰متری با سربالایی‌هایی به ارتفاع ۲متر و گودالهای خشک قرار دارد که با دو شاخه ۵۰متری ادامه پیدا می‌کند و پس از عبور از یک سربالایی به تالار وسیعی پوشیده از چکنده و چکیده و ستون می‌رسد. در داخل تالار کوچک بلورین که به تالار ستونها چسبیده چاهی به عمق ۸ متر قرار دارد که احتمالاً محل خروج آبهای فرورو سازنده غار است.
 
در حال حاضر این غار به سه بخش فرهنگی، تفریحی و ورزشی تقسیم شده‌ است بخش ورزشی آن تنها مورد استفاده غارنوردان و صخره‌نوردان قرار می‌گیرد حدود ۴ کیلومتر است که البته هنوز انتهای آن کشف نشده‌است.
 
بخش تفریحی غار نیز که برای بازدید عموم مورد استفاده قرار می‌گیرد حدود ۲کیلومتر مسیر مستقیم است که گفته می‌شود این مسیر تنها 1.3 کل غار است. بخش فرهنگی غار نیز در بخش جنوبی آن قرار دارد قسمت اصلی آن دالانی است طبیعی که برای برگزاری مراسم مختلف مورداستفاده قرار می‌گیرد البته این دالان هیچگونه راه خروجی به بیرون نداشته و راه خروجی آن به صورت مصنوعی کنده شده اما خود دالان تماماً طبیعی بوده‌است.
 
غارکتله‌خور از لحاظ کیفیت بلورها و قندیلها، زیبایی و تعدد طبقات اولین غار آهکی جهان شناخته شده‌است  از بهره‌برداری اولیة این غار چیزی حدود ۱۵سال می‌گذرد که البته هنوز هم کاوش و فعالیت برای آماده‌سازی سایر قسمت‌های غار برای بازدید ادامه دارد.
 
غار کتله‌خور، غاری است آهکی که در برخی نقاط آن گل‌رس و خاکهای حاوی اکسیدآهن قابل مشاهده‌است. این غار از نظر سنی تقریباً هم‌سن غار علیصدر همدان است البته این دو غار از دو جهت با هم تفاوت دارند. یکی اینکه غار علیصدر همدان غاریست کاملاً آبی اما غار کتله‌خور زنجان غاری است تقریباً خشکی.
 
دوم اینکه آهکهای غار کتله‌خور نسبت به آهکهای غار علیصدر بسیار خالص‌تر هستند که این خود عاملی است برای زیباترشدن غار، چراکه خالص بودن آهکها موجب شفافیت آنها و در نتیجه عبور نور از قندیل‌ها می‌شود.
 
کتله خور زنجان به علیصدر همدان متصل است
 
یک نکته جالب توجه در رابطه با غار کتله‌خور اینست که شواهد و بررسی‌های انجام شده مؤید این موضوع است که این غار در نهایت به غار علیصدر در همدان متصل می‌شود. همچنین یکی دیگر از عجایب و زیبایی‌های این غار تعدد طبقات آن است که اینگونه غارها در جهان بسیار کم‌نظیر هستند. گمان می‌رود که این غار دارای ۷طبقه باشد که البته تاکنون تنها ۳ طبقه آن کشف شده است.
 
حدود ۷۰۰ متر اول غار قطری حدود ۷۰ سانتیمتر داشته‌است به‌طوریکه رهنوردان اولیه غار، این مسیر ۷۰۰ متری را به صورت سینه‌خیز طی کرده و مسیر خود را با علامتگذاری مشخص کرده‌اند. ۱۰۰ متر ابتدای غار محل زندگی انسان‌های نخستین بوده‌است که این موضوع را اسکلت ۸۰ انسانی که در این محل پیداشده‌است، تأیید می‌کند. این اسکلت‌ها همچنان در این محل نگهداری می‌شوند.
 
این غار دارای بخش‌های دیگری است که به ترتیب می‌توان میدان شیرخوابیده، میدان بیستون، میدان چهل‌ستون، سه‌راهی کوهی، میدان پنج‌شیر، تالار عروس، تونل قندیلی، اتاق عقد، پای فیل، شتر باجهاز، عروس و داماد، میدان شمع، دوجادوگر، نخل سوخته، میدان مریم مقدس و… را نام برد که تمام این بخش‌ها حاصل تجمع‌های مختلف آهکی است که هرکدام براساس شباهتی که به یکی از اشیاء اطراف ما داشته‌اند به این اسامی خوانده می‌شوند.
 
از ویژگیهای منحصر به فرد این غار می‌توان وجود ستونهای آهکی عظیم را نام برد که حاصل به هم پیوستن استالاکتیت‌ها و استالاگمیت‌های آهکی هستند که باعث شده‌اند که این غار خود نگهدارندة خود باشد یعنی اینکه این ستونهای عظیم نقش نگهدارنده‌هایی را بازی می‌کنند که مانع از فروریختن سقف غار می‌شود.
 
این غار در مراحل اولیة تشکیل خود غاری آبی بوده‌است که دراثر انحلال آبی گاهی اوقات توده‌های عظیمی از سنگها از توده اصلی جدا شده‌اند. تشکیل طبقات متعدد این غار باعث شده‌است که آب به طبقات زیرین نفوذ کرده و عملاً غار تبدیل به غاری خشکی شود. از دیگر ویژگیهای بارز این غار می‌توان وجود قندیلهای زیبا و شفاف آهکی و استالاکتیت‌های گُل‌کلمی را نام برد.
 
وجود چشمه‌های آب بسیار زلال در اطراف این غار و حفره‌های متعدد طبیعی هم از ویژگیهای منحصر به فرد این غار است. علاوه بر تمام این مسائل در غار کتله‌خور همانطور که در قبل آمد می‌توان تجمع‌های متفاوتی مشاهده کرد که یکی از این تجمع‌های زیبا و جالب‌توجه استالاگمیت‌هایی است که بسیار شبیه به عروس و داماد هستند و به همین اسم نامگذاری شده‌اند.

این غار در طول ۱۲۰ میلیون سالی که از عمرش می‌گذرد دستخوش تغییر و تحولات بسیاری شده‌است که برخی طبیعی و برخی هم مصنوعی بوده‌است. از تغییرات طبیعی این غار می‌توان شکستگیهای حاصل از زمین‌لرزه‌ها، گسل‌خوردگیها، لغزش‌ها و ریزش‌ها را نام برد.
 
.................................
گزارش: زهرا مقدمی
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱۹
انتشار یافته: ۲۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۵ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۷
ziba va didani ast irane ma
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۷
الان خارجی ها بودند از این جا میلیارد میلیارد پول در می آورند برای مردمشان
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۱ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۷
آی چه حالی میده روش یادگاری بنویسم
مهدي
|
Japan
|
۱۶:۰۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۷
باسلام و تشكر از اين گزارش اگه مثل غار جعيتا بيروت تبليغ و رسيدگي بشه منبع توريستي و پردرامدي خواهد شد
اميد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۴ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۷
قدرت خداوند است كه در اين مكان زيبا متجلي شده است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۷
با سلام
چه جالب که از استان زنجان هم بالاخره یادی در زمینه جاذبه های گردشگری شد . آخه معمولا در این زمینه ها که دارای درآمد اقتصادی است معمولا از استان های دیگر نظیر اصفهان ، یزد ، کرمان و سایر مناطق کویری بیشتر یاد می شود .
اسماعيل اميري
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۷
جل الخالق
مرتضی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۱ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۷
تصاویر خیلی زیبا بود. من که بیشتر غارهای ایران رو رفتم غاری به زیبایی کتله خور ندیدم.
علی اکبر بهاری فر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۷
با سلام. مطلب زیبا و درخور توجهی است و باید از نویسنده تقدیر کرد. با توجه به اینکه اینجانب جزو اولین گروههایی بوذم که در سال 1369، 70، 71 و 72 بارها برای اکتشاف غار از همدان به منطقه مسافرت کرده و در حال حاضر نیز به تناسب شغل و محل کارم، ارتباط نزدیکی با منطقه دارم، لازم دیدم چند نکته ضروری را ذکر کنم.
اولا تیتر مطلب که حکایت از عمر 30 میلیون سال دارد، با نتیجه گیری نهایی یعنی 120 میلیون سال سن غار، در تناقض است. در حقیقت غار کتله خور در آهکهای الیگومیوسن به سن حدود 30 میلیون سال قبل تشکیل شده است. بعبارت دیگر، سن سنگهایی که غار در آنها تشکیل شده، 30 میلیون سال بوده و پدیده تشکیل غار، بمراتب جوانتر از سن فوق است. غار علی صدر، در آهکهای ژوراسیک به سن حدود 150 میلیون سال تشکیل شده است. بنابراین سن غار کتله خور در نتیجه گیری و پاراگراف نهایی صحیح نیست و همان سن 30 میلیون سال در تیتر مطلب صحیحتر است. مسئله دوم اینکه غار کتله خور یک غار جوان و در حال تکامل محسوب می شود در حالیکه غار علیصدر یک غار پیر و در حال مرگ است. یعنی از دیدگاه غار شناسی، این دو غار در مراحل مختلفی از تکامل قرار دارند. مسئله سوم نیز ارتباط غار علی صدر با غار کتله خور است که متاسفانه راهنمای غار نیز در توضیحات خود برای بازدید کنندگان به آن اشاره می کند. هنوز هیچ دلیل علمی برای اثبات ادعای ارتباط بین دو غار ارائه نشده و با در نظر گرفتن فاصله دو غار (فاصله هوایی بیش از 80 کیلومتر)، سن سنگ های مادر غار، سن غار زایی و نیز مراحل غار زایی، اصولا از نظر علمی، این ارتباط تقریبا غیر ممکن است.
ضمن احترام به تلاش نویسنده، لازم است دقت لازم در ارائه اطلاعات صورت گیرد.
با آرزوی موفقیت
دکتر بهاری فر
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور مرکز ابهر در رشته زمین شناسی
یاسمن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۱ - ۱۳۹۰/۱۲/۲۷
ما پارسال رفتیم خیلی خیلی قشنگ بود.
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟