قرینههایی همچون تغییر نام خلیج عربی به دریای سرخ و پس از آن، طرح ادعای جعلی به جای خلیج فارس، کاری کرده که مارگزیده شویم و با طرح مسائلی مانند ادعای مالکیت امارات متحده عربی بر جزایر ایرانی، به تب و تاب بیفتیم؛ البته تکاپویی سراسر مردمی، وگرنه که در سطح دولتیها، کسی نه نگران است و نه واکنشی نشان میدهد!
به گزارش «تابناک»، واکنشهای گسترده به حذف نام خلیج فارس از نقشه گوگل (Google Map) در دو هفته اخیر، به جایی رسید که حتی رسانههای خبری خارجی نیز به بازتاب دادن واکنشهای گسترده هموطنانمان پرداختند، تا جایی که
یک شبکه خبری روس، در واکنشی تند و کم سابقه ـ اگر نگوییم بی سابقه! ـ از مواضع کشورمان در این باره دفاع کرد.
این در حالی است که پیشتر، هنگامی که به بازی دوجانبه مدیران گوگل در نامگذاری خلیج فارس در نقشههای نرم افزار «گوگل ارت Google Earth» پرداخته و این کار زشت را
«مشتری مداری گوگل برای همسایگان آنور آبی» دانستیم، به دیگر کار زشت و غیر حرفه ای گوگل در بینام رها کردن محدوده خلیج فارس هم اشاره کرده بودیم؛ اما متأسفانه نتوانستیم پیشینه زمانی دقیق این رخداد را کشف کنیم.
*اقدام گوگل در حذف نام خلیج فارس در پهنه آبی جنوب کشورمان را از این روی غیرقانونی و قابل تعقیب در مراجع جهانی میدانیم که به واکنشهای متعدد سازمان ملل در برابر اعتراضات کشورمان به جعل نام خلیج فارس دقیق میشویم؛ سازمان ملل متحد تا کنون پنج بار در دورههای گوناگون، بر رسمی بودن نام «خلیج فارس» تأکید کرده و افزون بر آن، از هیأتهای بینالمللی خواسته تا در نامهنگاریهای رسمی، به ویژه در اسناد سازمان ملل، از نام کامل «خلیج فارس» بهره گیرند. پاسخ این مرجع بینالمللی از این روی جالب توجه است که به استفاده از نام کامل تأکید کرده است و بنابراین، میتوان حدس زد که پای چه مستنداتی در پس این اظهارنظر قاطعانه باز است و در صورت شکایت به مراجع بینالمللی، چه سرنوشتی در انتظار جاعلان یا فراموش کنندگان این نام خواهد بود!
بدین ترتیب و با فرا رسیدن
روز جهانی خلیج فارس، اقدام غیر قانونی
* گوگل به شدت از سوی کاربران ایرانی دنیای مجازی نکوهش شد؛ بنابراین، اکنون با توجه به گسترده شدن واکنشهای جهانی به این موضوع، بد ندانستیم که به گردن نهادن مدیران این سایت بزرگ جهانی به یک واقعیت هم اشاره ای داشته باشیم تا در کنار گوشزد کردن حدود قانونی کشورمان، راه را بر تکرار خطا ببندیم!
از دید نقشه گوگل، تنب کوچک، تنب بزرگ و ابوموسی ایرانی هستند و این حقیقت، تنها به این دلیل منتشر میشود که از تغییر موضع ناگهانی (!) این سایت جهانی نگرانیم!کافی است در بخش نقشه گوگل (دکمهای که با نام Map در نوار ابزار بالای صفحه این سایت وجود دارد)، نام کشورمان را جستجو کنید تا نقشه کشورمان در صفحه بارگذاری شود.
به این ترتیب، بنا بر طراحی این محصول، محدوده سرزمینی یافته شده در جستجو ـ که شامل جزایر نیز میشود ـ با رنگ تیره و حاشیه رنگی درونی مشخص میشود و اگر نگاهی به موقعیت جغرافیایی جزایر ایرانی در خلیج فارس بیندازید، درخواهید یافت که گوگل نیز بر این حقیقت تاریخی تأکید کرده است.
این در حالی است که اگر با توجه به ادعای واهی مسئولین اماراتی نسبت به این سه جزیره ایرانی ـ که در امتداد مسیر کشتیرانی از تنگه هرمز قرار گرفتهاند ـ نام این کشور را جستجو کنیم، قاعده گوگل برای مشخص کردن رنگی محدوده یافته شده در نقشه شکسته میشود و کشور امارات، برخلاف نتیجه به نمایش درآمده برای کشورهایی مثل عمان یا قطر، بدون هیچ مرز مشخص شدهای به نمایش درخواهد آمد!
نتیجه جستجوی نام امارات متحده عربی، به رغم اینکه این کشور را نشان میدهد، هیچ محدودهای برای آن مشخص نمیکند؛ این تفاوت در جستجوی نام دیگر کشورهای منطقه بیشتر به چشم خواهد خورد: اینجاست که شاید این شائبه طرح شود که چون امارات متحده عربی، مجموعهای از امارتهای گوناگون است که در کنار هم قرار گرفته اند، نام تک تک این امارتها و شهرهای مهم آن در حاشیه خلیج فارس را در موتور جستجوی نقشه گوگل میگذاریم و این بار با محدودههای مشخصی روبهرو میشویم که هر بار، نام جزیره ایرانی ابوموسی مستقلا در آنها به چشم میخورد و به حق در هیچ محدودهای از خاک امارات قرار نمیگیرد.
به عبارتی بهتر، ادعای مسئولین این کشور نسبت به بخشی از خاک کشورمان، در حالی طرح میشود که پیشینه تاریخی این مسأله به اندازهای قدرتمند است که حتی در نقشههای کنونی گوگل هم لحاظ شده است!
با نگاهی به جغرافیای بحرین، به مالکیت این کشور بر برخی جزایر در نزدیکی قطر پی میبریم؛ این تصویر در قیاس با تصاویر بالا که «ابوموسی» در آن دیده میشود، معنا خواهد یافت! و این گونه است که نگرانی از اقدامات بعدی ـ که شاید منجر به تغییرات دیگری در نقشههای آنلاین بشود ـ به طرح چندباره این پرسش خواهد انجامید که چرا مسئولین امور خارجه نسبت به طرح شکایت در مراجع بینالمللی، تا این اندازه تعلل میکنند که گوگل و امثال آن نیز به خود جرأت دستکاری در حقیقت را میدهند؟!