نونهالانی که زیر گام‌های «تعجیل» ما جان باختند

محمد مطهری
کد خبر: ۲۴۵۷۴۴
|
۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۱ - ۱۰:۰۵ 19 May 2012
|
16770 بازدید
|
کمتر کسی است که نداند که جامعۀ ما به دردی به نام «تعجیل» مبتلاست. در بیماریهای اجتماعی برای بیمار شدن جامعه لازم نیست تک تک افراد بیمار باشند، همین که در صد قابل توجهی مثلا بیست درصد به آن درد مبتلا باشند کافی است. همچنانکه انتظار می‌رفت، درحادثه دلخراش خرمدره باز برای پیدا کردن مقصر به سراغ کوتاهترین دیوار رفتیم. روال معمول ما این است که به جای دیدن همه ابعاد یک حادثه وفراهم کردن تمهیدات لازم برای عدم تکرار این نوع حوادث، فردی را مقصر معرفی کرده و خودمان را از شر اعتراضات و انتقادات راحت می‌کنیم.

این نوشتار، ناظر به کوتاهی‌های احتمالی صورت گرفته از طرف برگزارکنندگان یا مسئولان محلی نیست؛ حاضر نبودن حتی یک آمبولانس در محل تجمع حدود دو هزار کودک، متأسفانه امری عادی درکشور ماست. بی شک این کوتاهی ها ـ که قبل از بررسی کامل و اثبات حقایق باید در این مرحله بدون «تعجیل در داوری» آن را محتمل خواند و نه قطعی ـ باید پیگیری شود. ده‌ها کار برای «ایمنی» و «امنیت» مردم می‌توان انجام داد و نمی‌کنند که نمی‌کنند. موارد زیادی را چهار سال پیش در سلسله مقالاتی توضیح داده ام.

دغدغه این نوشته امر دیگری است. اصلا فرض کنیم در حادثه خرمدره دست اندرکاران برنامه و مسئولان محلی مقصر بوده‌اند و از جمله در پایان مراسم در اصلی را بسته‌اند و تنها دو در خروجی فرعی باز بوده است. آیا می‌توان انکار کرد که اگر در همین سالن سه هزار نفری، حتی ده هزار نفر هم جمع شده بودند ولی در عوض بعضی از حضار هنگام خروج تعجیل نمی‌کردند هیچ کس آسیب نمی‌دید؟ آیا کشته شدن 7 نفر هنگام خروج از استادیوم آزادی در پنجم فروردین 84 نیز به خاطر تعداد بیش از حد تماشاگر بود یا به سبب رعایت نکردن فرهنگ خروج توسط برخی تماشاگران؟

هر روز در جامعۀ ایرانی «عجله کردن» در همه جا از صف نان و پمپ بنزین و عابر بانک گرفته تا رانندگی و مکانهای مقدس و سفره‌های عروسی، هزاران و شاید دهها هزار مصداق پیدا می‌کند  که حاصل آن در قالب اذیت دیگران یا بگو مگو و کشمکش، ضرب و جرح و گاهی حتی قتل جلوه گر می‌شود. چه باید گفت که حتی برنامه‌های تفریحی ما هم از این آسیب مصون نیست. به یاد داریم که وقتی در مهرماه 87 نمایندگان گینس مشغول اندازه گیری ساندویچ 1500 متری شترمرغ در پارک ملت برای ثبت رکوردی جهانی بودند، رکورد جهانی قبل از اتمام اندازه گیری بر اثر هجوم مردم خورده شد و «شبکه العربیه» آن را با عنوان «گرسنگی یا هرج و مرج» پوشش داد. «عجله برای هیچ»، شمال شهری و جنوب شهری، مذهبی و غیر مذهبی، ثروتمند و فقیر، و انقلابی و غیر انقلابی نمی‌شناسد. افراد عجول مانند افراد صبور در همۀ اقشار پراکنده‌اند گر چه این پراکندکی ممکن است به یک نسبت نباشد. هر گاه دیدیم دو کلمه «ازدحام» و «دعوا» در یک فرهنگ به وفور در کنار هم به کار می‌رود و اولی تداعی کننده دومی است بدانیم که تعجیل در رگ و خون آن جامعه نفوذ کرده است.

این که چرا در جامعۀ ما این تعداد افراد عجول ـ که شاید خود ما هم در برخی رفتارها از همین گروه باشیم ـ وجود دارند و اینکه چرا ما عجول بار می‌آییم دلایل متعددی دارد که محل بحث ما نیست. کوتاه اینکه کودک سه چهار ساله ما اولین تصوری که از خیابان پیدا می‌کند ترس از ماشینها و موتورهایی است که او را به هیچ می‌گیرند و به سرعت به طرف او می‌تازند حتی اگر روی خط عابر پیاده حرکت کند. آیا توقع داریم چنین کودکی عجول بار نیاید و در بزرگسالی حق دیگران را هم رعایت کند؟! این تنها یکی از عللی است که چرا جامعه ما «عجول پرور» است.

پرسش اصلی در اینجا این است که برای جامعه‌ای که حاضر است تاوان تعجیل را با آبروریزی برای نام ایرانی و حتی شیعه بپردازد و با مجروح و کشته دادن هم از عجله کردن دست بردار نیست  «قدم اول» و راه حل فوری کدام است؟ (البته برخورد ریشه‌ای با عوامل گوناگون چنین پدیده‌ای در جای خود باید مورد بررسی دقیق قرار گیرد).

گر چه برای اصلاح این نوع رفتارها در یک جامعه، معمولا باید از آموزش شروع کرد اما جامعه ما مقدم بر آموزش نیازمند امر دیگری است. برخلاف آنچه بسیاری می‌گویند «قدم اول» برای جامعه ما آموزش و فرهنگ سازی نیست زیرا جامعۀ ما فرهنگ احترام و صبر و فواید آن را در رفتار اجتماعی تجربه نکرده است و بسیاری افراد، این آموزشها را که تقریبا وجود هم ندارد فانتزی تلقی کرده عکس العمل مناسبی از خود نشان نخواهند داد. ما مقدم بر آموزش نیازمند «تلنگر» و بلکه شوک هستیم تا ابتدا بفهمیم چگونه خود را بی جهت از آثار و فواید فرهنگ صبر و حوصله و احترام که اتفاقا در مکتب شیعه مورد تأکید فراوان قرار گرفته و بالاتر از آن، یعنی فرهنگ ایثار از ما خواسته شده محروم کرده ایم. 

این تلنگر جز با مقایسه صریح میان وضع موجود خودمان و نمونه‌های فراوانی از نظم و انضباط در برخی کشورهای اسلامی و غیر اسلامی امکان پذیر نیست. این وظیفه رسانه ملی است که با برنامه‌های مناسب مقایسه ای، غیرت ملی و دینی جامعه را در این عرصه تحریک کند، البته اگر عدم صداقت رسانه‌ای بگذارد. متأسفانه فکر می‌کنیم اگر مردم را نسبت به نظمی که در برخی کشورهای غربی و شرقی عالم وجود دارد بی خبر بگذاریم و صرفا عیبهای دیگران را نشان داده و از خودمان تعریف کنیم مردم دلگرم می‌شوند. ما هنوز به خاطر مصلحت سنجیهای خود ساخته – مانند اینکه مردم ناامید می‌شوند - حاضر نیستیم یک گزارش 5 دقیقه‌ای از نحوه رانندگی یا احترامی که به عابر حتی در یک کشور اسلامی گذاشته می‌شود پخش کنیم. با همین استدلال، جامعه ما از آمار نابسامانیهای خود معمولا بی اطلاع است و باید اشاره‌ای به آمار مصرف الکل از لابلای جملات یک مسئول صید شود.

ما در مجموع ملت خوبی هستیم و از برخی جهات هم ممکن است بهترین باشیم ولی نباید تصور کنیم از «همه جهات» در عالم سرآمد هستیم و این متأسفانه چیزی است که به جامعه القا می‌شود. حتی این سخن امام در ایام جنگ که «من به جرأت مدعی هستم که ملت ایران و توده میلیونی آن در عصر حاضر، بهتر از ملت حجاز در عهد رسول الله ـ صلی الله علیه و آله ـ و کوفه و عراق در عهد امیرالمؤمنین و حسین بن علی ـ صلوات الله و سلامه علیهما ـ می‌باشند» منافاتی با وجود برخی عیبهای رفتاری ما ندارد.

جامعه ما به شوک رفتاری نیاز دارد تا ظرفیت عظیمی که برای اصلاح رفتار در آن وجود دارد تبلور یابد. تعریف از ملت ایران نباید مانع طرح مشکلات رفتاری ما در مقایسه با دیگر کشورها شود. چه ایرادی دارد رفتار اجتماعی مردم دیگر کشورهای مسلمان و غیر مسلمان که دستورات اسلامی را بهتر از ما به کار می‌بندند به نمایش گذاشته و ایرانی را در مقابل وجدانش قرار دهیم؟ آیا از این همه تعریف از خود و عیبجویی از دیگران خسته نشدیم؟

نونهالان مظلوم بهاره شادمهر، مهدی مولایی و نگار صالحی پیش از آنکه بفهمند در جامعه‌ای بی نظم زندگی می‌کنند و پیش از آنکه بتوانند عجله را با دستان کوچک خود بخش کنند قربانی تعجیل در رفتار ایرانی شدند. شاید قبرهای کوچکشان مسئولان رسانه در کشور ما را وادارد بدون ملاحظه شادی یا غم دشمن با نشان دادن بی پرده معضلات رفتاری جامعه، زمینه به فعلیت رساندن استعداد ایرانی در منظم ساختن جامعه‌ای که نامش به نام اهل بیت پیوند خورده است فراهم آورند.

ما افتخار داریم که پیرو مکتبی هستیم که امام معصومش در بیش از دوازده قرن پیش که نه ماشینی بوده و نه خیابان و جاده به معنای امروز، و رفت و آمد با اسب و شتر صورت می‌گرفته از حق تقدم داشتن پیاده بر سواره سخن گفته است. (امام صادق (ع): من الجور ان یقول الراکب للماشی الطریق) و یا در آن زمان به راکبان توصیه شده که هنگام عبور، به عابران توجه داشته و آنان را از حضور خود مطلع کنند (من الحق ان یقول الراکب للماشی الطریق (فروع کافی، ج 6، ص 540)).

آیا برای ما به عنوان شیعه با داشتن چنین میراثی ننگ نیست که به سبب اموری مانند تعجیل و بی نظمی روزی 13 نفر عابر در کشورمان کشته شوند؟ با توجه به آمار سال گذشته، در فاصله ده روزه‌ای که مشغول غمگساری برای سه کودک مظلوم خرمدره‌ای بوده ایم حدود 20 کودک  عابر زیر ده سال  در زیر چرخهای وسایل نقلیه جان باخته‌اند. (بنابر اعلام پزشکی قانونی در شش ماهه اول سال 90 تعداد 363 عابر زیر ده سال کشته شدند(جام جم، 10 آبان 90)). اگر دست از سر عیبهای بیگانگان برداشته به خود بپردازیم آینده درخشانی در پیش خواهیم داشت. 

و در آخر سخنی با تصمیم گیران عزیزی که هر حرفی را با منافع و مضارش برای نظام می‌سنجند. جای نگرانی نیست؛ مشکل رفتار ایرانی مربوط به دوران پس از انقلاب نیست تا نشان دادن صریح برخی عقب ماندگیهای رفتاری غباری بر دامن نظام بنشاند. برخی از آنها چند دهه و گاهی چند سده سابقه دارند. سخنی از شهید مطهری که دال بر همین مطلب بوده و مربوط به پیش از انقلاب است حسن ختام این نوشتار قرار می‌دهم: 

«مردم به حسب عواطف اجتماعی خود، دارای یکی از سه حالت می‌توانند باشند: یا به آن حد رسیده باشند که اهل احسان و ایثار باشند و رنج خود و راحت یاران بطلبند. حالت دوم این است که حقوق و حدود خود را حفظ کنند و به حقوق دیگران هم تجاوز نکنند که حالت عدل است و اولی حالت فضل و احسان و ایثار بود. حالت سوم این است که اهل بغی و تجاوز به مرزها و حدود اجتماعی باشند و به مال و جان و حیثیت دیگران تجاوز کنند. جامعه ما در حالت سوم می‌باشد (یادداشتهای استاد مطهری، ج 6، ص151 و 152)». 

muhamadmotahari@gmail.com

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۸۴
انتشار یافته: ۶۶
reza
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۳۰
به كجا ميرويم چنين شتابان.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۳۰
زمانيکه ناهنجاريها به هنجارهاي سخت و لايتغير بدل ميشود بدست آوردن حتي يک برگه کاغذ پيش از ديگران بعنوان ارزش مطرح ميشود در اينحالت احساس توفيق بيشتر زماني دست ميدهد که در تحصيل يک هدف مشترک به رقابت ميپردازيم و دراين راه فقط رسيدن به مقصود راضي کننده نيست بلکه زماني به اوج لذت و اقتدار ميرسيم که افراد بيشتري در تحصيل آن ناکام مانده باشند تا جائيکه به روايت پاسخهاي فوق ، با افتخار بيان ميکنيم چندين ظرف نذري را گرفته ايم و در حاليکه ديگران حتي يک قطعه نان هم گيرشان نيامده ، که بخش دوم جمله اوج کارآمدي و عرضه ما را اثبات ميکند و متاسفانه اين بصورت هنجار پذيرفته اجتماعي مبدل شده است
گوسفند سیاه گله
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۳۰
من هر روز از دست ادمایی که اشغالشونو همه جا می ریزن ادمایی که صف بلد نیستن ادمایی که رانندگی بلد نیست ادمایی که عفت کلام ندارن و بسیار موارد خجالت اور حرص می خورم نمی دونم چرا. شاید ژن من فرق می کنه که مثل بقیه نیستم یکی به من بگه مشکل از منه؟
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۳۰
گل گفتی واااقعاً
فقط ولمون کنن واسه دویدن و هووول زدن
رانندگی و ترافیک، مترو، اتوبوس، پمپ بنزین، پشت ماشین عروس! و هررر جای دیگه که روزمره همه دارن میبینن خودشون
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۲۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۳۰
در واقع ما عجله می کنیم چون شک نداریم اگر نجنبیم دیگران حق ما را پایمال می کنند! روحانیون ما آنقدر به حواشی دین پرداخته اند که ما از اصل غتفل شده ایم "رعایت حقوق دیگران"!
سعيد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۳۰
احسنت! بالاخره يكي اين ايراد بزرگ صداوسيما رو گفت. ولي كو گوش شنوا.
رصد آمار بيكاري در اروپا مهمتره آخه!!!
سيد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۰۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۳۰
نظر فاخري بود كه اين روزها متاسفانه در جامعه ما كمتر ديده مي شود.. جامعه به دنبال مقصراني است كه خود را از اتهام رها كند...
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۳۰
آفرين بر مطهري مطالب بسيار سنجيده وحساب شده اي بيان فرمودند كه از ديد مسئولين جامعه همواره مخفي مانده است اميدوارم همه كساني كه در آموزش پرورش وآموزشگاه هاي مختلف فعاليت ميكنند اين مهم را بفهمند ضمن پرهيز از عجله كردن همواره ديگران را به عجله نكردن تشويق وآموزش دهند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۲۰ - ۱۳۹۱/۰۲/۳۰
جانا سخن از دل ما می گویی. باید به شما احسن وآفرین گفت مقاله بسیار جالبی بود .از سایت تابناک می خواهم از اینگونه مقاله ها بیشتر داشته باشد.
جواد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۳۰
درود بر روان پاك شهيد مطهري و سلام بر فرزندان شجاع و عاقل و فرهيخته اين شهيد والا مقام. و همچنين درود بر همسر عاقل شهيد مطهري
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۳۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۳۰
از این تحلیل بسیار لذت بردم. امیدوارم ما و مسئولین به خود آییم.
محمد حسین دیانی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۳۰
آیا تاکید دولت بر تمام کردن برنامه هدفمند کردن رایانه ها طی دو سال بجای 5 سال از هیمن نوع عجله ها نیست و نتایج زیانباری برای انبوهی از مردم کگشورمان ندارد؟ چه د ستگاهی غیز از دولت می تواند بهترین الگو برای عجله نکردن باشد. مجلس هم که ناچار بود بودجه سال 1391 را با عجله تصویب کند، آیا این عجله پیامد ناخواسته برای ملت ندارد؟
شرایط را برای عجله نکردن فراهم آورید. بیشترین عجله ها در امور اقتصادی این است که اگر امروز این کار را نکنم یا این کالا را نخرم ، نمیدانم فردا چه مقدار بیشتر باید بپردازم.
مسئله بزرگتر از آنی است که مقایسه کشورهای دیگر در تلویزیون بتواند مشکل را حل کند.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۳۰
یکی دیگه از این عجول بازی ها زمان پیاده شده از هواپیماست، زمانی که درها هنوز بسته و پله نیامده و از بار هم خبری نیست اما بعضی ها سریع می خوان از جاشون بلند شن و خودشون رو سریع تر برسونن پایین که . . .
که احتمالاً بیشتر منتظر بارشون دم نقاله ها وایسن!
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
کدام وزیر دولت پزشکیان تاکنون عملکرد ضعیف تری داشته است؟