آجر دستی (فشاری) هفت هزار سال است که با دستان هنرمند قشر زحمتکش شکل گرفته و مستحکم کننده و زیبا ساز ساختمانها و بناهای امروزی ما بوده، اما امروزه این صنعت دستی هزاران ساله با تعطیلی کوره های آجرپزی سنتی آخرین نفسهای خود را می کشد. نبود کارگر یا ممنوع شدن کار بعضی کارگران افغان مهاجر، بالا رفتن قیمت سوخت کوره های آجرپزی و عدم گاز رسانی به واحدهای آجرپزی چندی از عوامل تعطیلی کوره های آجرپزی هستند. امروز تعداد کمی از کوره هاي آجرپزی در شهرستان «قم» در حال کار هستند که بعضی از واحدها برای جلوگیری از تعطیلی و مقاومت در برابر هزینه های بالای سوخت مبادرت به سوراندن مواد شیمیای و پسماندهای پلاستیکی میکنند که برای محیط زیست مخرب و زیان آور است.
بله . . . اینها کارگرانی هستند که اگر صبح سر کار نباشند هنگام شب چیزی برای سیر کردن شکمشان ندارند ولی بی خبرند که با همین آجرها ساختمانهایی ساخته میشود که بعدا متری 14 میلیون تومان به فروش میرسد و متراژ بعضی از این آپارتمان ها تا 500 و 600 متر هم میرسد . . .
اصلا معلوم هست چی میگی ، این نوع آجر هیچ چیز نداره جز از بین بردن انرژی ، نمیدونم کجای کشور های پیشرفته از این اجر ها استفاده میکنند ، این کارگر ها هم اگر اجر های مدرن تولید بشه میتونند توی اون کارخونه ها کار کنند ، اسمش را هنز هم نزارید ، هنر اینه که بتونی اجر پیشرفته تر تولید کنی ،
باید فکراساسی شود.دولت باید حمایت جدی کند اگر دغدغه حمایت ازمیراث ملی را دارد.مهمتر ازآن حمایت ازاین کارگران و خانوادهاوکودکانشان است که درمعرض انواع آسیب های اجتماعی و زیست محیطی هستد.
علت اصلی تعطیلی کوره پزخانه های شهر قم فقط گرانی سوخت نیست دلیل عمده آن عدم استقبال مصرف کننده از آجر فشاری بدلیل وزن زیاد آن و عایق صوت و حرارت نبودن آن است در صوریکه بلوکهای سفالی جدید و مصالح نوین جایگزین شده خیلی سبکترو با عملکرد بهتری نسبت به آجر های قدیمی کار میکنند. بحر حال رشد تکنولوژی باعث گردیده که محصولات قدیمی بتدریج جای خود را به محصولات بهتری بدهند.