به گزارش «تابناک»، افتتاح رسمی میدان نفتی هلفایا در استان میسان، در حالی انجام میگیرد که از چندی پیش، پارلمان عراق قراردادهای توسعه این میدان را با شرکتهای خارجی ـ که به دنبال فرصت سرمایهگذاری در این کشور بودند ـ امضا کرده بود.
فیصل عبدالله، سخنگوی وزیر انرژی عراق در این باره گفته است: افتتاح این میدان نفتی با حضور حسین الشهرستانی، معاون وزیر انرژی عراق صورت گرفته است.
وی گفته است: اقدام به استخراج نفت از این میدان توسط کنسرسیوم شرکتهای خارجی در ماه ژوئن آغاز شده و در سه هفته گذشته روند استخراج در جریان بوده، ولی دیروز این میدان رسما افتتاح شد.
بنا بر این گزارش، در این مدت میزان نفت استخراج شده از این میدان، نزدیک 70 هزار بشکه در روز بوده است، ولی شرکتهای چینی «سی.ان. پی.سی»، شرکت مالزیایی پتروناس و توتال فرانسه در نظر دارند تا سال 2017 میزان نفت استخراج شده از این میدان را به 535 هزار بشکه در روز برسانند.
این کنسرسیوم در مناقصهای در سال 2009 توانستند مسئولیت افزایش استخراج از این میدان نفتی را بر عهده بگیرند؛ بنابراین، قرار است این شرکتها معادل 1.4 دلار در هر بشکه، از عواید استخراج نفت از این میدان کسب درآمد کنند و برآوردها حاکی از آن است که میزان ذخیره این میدان نفتی 4.1 میلیارد بشکه است.
سهم شرکت چینی «سی.ان.پی.سی» در این قرارداد، بیش از همه و به میزان 37.5 درصد است و به دنبال آن، شرکتهای توتال و پتروناس هر کدام با 18.75 درصد سهم و شرکت دولتی نفت جنوب عراق نیز معادل 25 درصد از این میدان سهم خواهد داشت.
استان میسان عراق در جنوب این کشور و هم مرز استان خوزستان ایران است.
در این باره باید گفت، در چند سال اخیر، فروش نفت مهمترین منبع درآمد
دولت عراق و نیز نزدیک دو سوم از تولید ناخالص داخلی این کشور ناشی از
عواید نفتی بوده است.
این در خالی است که تولید نفت عراق به میزان سه میلیون بشکه در روز است و این کشور در صدد است تا میزان تولید نفت خود را به شدت افزایش دهد.
تحلیلگران بر این باورند که عراق میتواند تا سال
2016 میزان تولید نفت خود را به شش میلیون بشکه در روز برساند.
گزارش اخیر ماهیانه اوپک نیز با تأیید افزایش تولید عراق، حاکی از آن بود که اکنون نفت تولیدی عراق از ایران پیشی گرفته و با این سرعتی که عراق در حال توسعه میادین نفتی و جذب سرمایهگذاری خارجی در صنعت نفت خود است، احتمال میرود تا پایان سال جاری، میزان تولید نفت این کشور به بیش از 3.5 میلیون بشکه در روز برسد.
اکنون هلفایا، تنها میدان نفتی عراق نیست که سرمایهگذاران را به خود جذب کرده؛ اما یکی از نمونههایی است که به سرعت در حال توسعه است.
این درحالی است که هنوز برای عراق در نظام سهمیهبندی اوپک، سهمیه جداگانهای در نظر گرفته نشده و میزان تولید عراق در سهمیهبندی کلی اوپک ـ که سی میلیون بشکه در روز است ـ منظور میشود.
گفتنی است، تاکنون به نظر میرسید که افزایش تولید اوپک، تنها در نتیجه افزایش تولید عربستان سعودی است، ولی گزارش اخیر اوپک نشان داد که تولید عراق در این میان بیتأثیر نبوده است.
به این ترتیب، اگر همچنان تولید نفت عراق افزایش یابد و به زودی برای این کشور در اوپک سهمیهای مشخص در نظر گرفته نشود، این احتمال هست که روند نوسان قیمتی نفت اوپک که در هفته اخیر افزایشی بوده، دوباره و با افزایش عرضه و تولید اوپک، مسیر نزول را بپیماید و این امر، منجر به کاهش دوباره بهای سبد نفتی اوپک شود.
این گزارش در پایان آورده است، امروز بهای نفت در بازارهای جهانی افزایش یافت؛ نفت برنت به بیش از 106 دلار در هربشکه رسید و نفت وست تگزاس نیز بیش از 90 دلار معامله شد. ادامه تنشهای سیاسی در منطقه خاورمیانه، به همراه بمبگذاری اخیر در سوریه، از یک سو و گزارش بن برنانکه در کنگره ـ که حاکی از خوشبینی آینده اقتصادی بود ـ از سوی دیگر، منجر به افزایش قیمت شده است.
در همین حال نفت اوپک امروز به بیش از 101 دلار در هر بشکه رسیده است؛ بنابراین، با توجه به اوضاع کنونی در اقتصاد جهانی و ادامه تنشهای سیاسی، همان گونه که پیشتر پیشبینی شده، کاهش بهای نفت در کوتاهمدت دور از ذهن به نظر میرسد. در این میان، تنها افزایش عرضه و بار روانی درباره موجودی ذخایر در بازار است که میتواند به روند کاهشی قیمتها کمک کند که در نتیجه، کشور عراق و افزایش تولید آن میتواند تأثیر بسیاری در این امر داشته باشد.