معاونت روابط بینالملل بسیج مستضعفین در خصوص برگزاری اجلاس عدم تعهد بيانيهاي منتشر و 10 پيشنهاد به متولیان دیپلماسی و سیاست خارجی کشور ارايه داد.
به گزارش ايسنا در اين بيانيه آمده است:
اجلاس کشورهای عضو جنبش غیر متعهدها که به میزبانی جمهوری اسلامی ایران در حال برگزاری است و بزرگترین گردهمآیی دیپلماتیک تاریخ کشورمان محسوب میشود، در صحنه معادلات و چانه زنیهای بین المللی حائز اهمیت بسیاری میباشد. تحولات جاری منطقهای، امواج نوین بیداری اسلامی و تغییر محسوس معادلات قدرت بینالمللی همه در زمره عواملی قرار دارند که تاثیر تعیین کنندهای در رویکرد دیپلماتیک کشورهای مستقل و غیر متعهد دارند. بر این اساس استفاده از ظرفیت و موقعیت ویژه اجلاس تهران به منظور جهت گیری مناسب موضعی و عقیدتی اعضای عدم تعهد در قبال تغییرات و تحولات شگرف منطقهای و بین المللی میبایست به عنوان اولویت اصلی متولیان دیپلماسی کشورمان قرار گیرد.
در این راستا برای کسب برونداد مناسب از اجلاس بینالمللی تهران، میبایست نکاتی چند مد نظر مسئولان دستگاه دیپلماسی کشورمان قرار گیرد:
1- اجلاس تهران تنها به عنوان نشست بررسی مسائل و چالشهای فراروی کشورهای عضو مطرح نیست بلکه هم نگاه مسئولین عالی نظام و هم رویه دستگاهها و سازمانهای فعال کشورمان در عرصه بین الملل بر این تعلق گرفته است که اجلاس فوق زمینه لازم را برای بهینه سازی حداکثری مصالح اسلامی و منفعت و منزلت ملی فراهم کرده و بستر مناسبی را برای کسب پرستیژ بین المللی و مطلوبیتهای اقتصادی و فرهنگی آماده کند.
2- فلسفه جنبش عدم تعهد در نظام بین الملل کنونی و بعد از فروپاشی سیستم دو قطبی از بین نرفته است و همان گونه که سران کشورهای عدم تعهد در اجلاسهای متعدد و از آن جمله اجلاس 1989 یوگسلاوی، 1992 اندونزی و 1995 کلمبیا فروپاشی نظام دو قطبی را منافی تداوم کارویژهها و کارکردهای بین المللی جنبش عدم تعهد ندانستهاند، در مقطع کنونی بیش از هر زمان دیگری فرصت بسیج موثر منابع و ظرفیتهای بین المللی این جنبش برای تحقق اهداف استقلال طلبانه و غیر متعهدانه کشورمان وجود دارد.
3- در طول سالیان پس از جنگ سرد، اراده فعالی در جهت باز تعریف اهداف و کارویژههای جنبش عدم تعهد وجود نداشته است و به رغم تاکیدات سران این کشورها برای متناسب سازی رسالت جنبش با تحولات بینالمللی، عملا هیچ راهکاری در این زمینه ارائه نشد. از این رو اجلاس تهران و همچنین ریاست 3 ساله کشورمان بر جنبش غیر متعهدها فرصت مناسبی را برای طرح موضوع بازتعریف ساختاری و کارکردی جنبش مطابق با اهداف نظام و البته با لحاظ واقعیتهای بین المللی فراهم میکند که ضروری است این اولویت مهم مد نظر مسئولین دیپلماسی کشورمان قرار گیرد.
4- بنا به نظر اکثر کارشناسان بین المللی در مقطع کنونی مبارزه و مقابله با چالشهای نظام بینالملل و تحقق اهداف استقلال طلبانه جنبش عدم تعهد رویارویی و موضع گیری شفاف در مقابل یک جانبه گرائی ایالات متحده آمریکا میباشد. بدیهی است که استفاده از ظرفیتهای جنبش غیر متعهدها برای جبهه بندی علیه اقدامات گلادیاتور مآبانه و مغایر مقررات آشکار بین المللی آمریکا، رسالتی خطیر است که هم به احیا و بازتعریف ماهیتی جنبش غیر متعهدها کمک میکند و هم با اهداف سیاست خارجی و اسلامی کشورمان تطابق کامل دارد.
5- در جهت بهینه سازی ساختار و باز تعریف کارویژههای جنبش غیر متعهدها در مقطع پس از جنگ سرد، تشکل بندی ساختاری و ایجاد سازههای لازم معنایی و فیزیکی همچون دبیرخانه دائمی، کنفرانسهای کارشناسی، شوراهای صلح و امنیت چند جانبه و تشکیلات متنابه اقتصادی بسیار ضروری مینماید. بدیهی است که ریاست دورهای و سه ساله ایران بر این جنبش فرصت مناسبی را برای عملیاتی نمودن این برنامهها فراهم خواهد کرد.
6- اجلاس تهران فارغ از جنبههای ماهوی و سازه انگارانه مربوط به موقعیت کنونی جنبش، از جنبههای گوناگون اقتصادی، فرهنگی و سیاسی، منافع و مطلوبیتهای زیادی برای کشورمان در بر دارد. در شرایط کنونی اعمال تحریمهای یک جانبه آمریکا و غرب و همچنین اعمال برخی محدودیتهای اقتصادی در بازارهای مالی و تجاری دنیا علیه کشورمان، این اجلاس فرصت مناسبی را برای انجام مذاکرات تجاری و اقتصادی بخشهای خصوصی و دولتی و همچنین انعقاد قراردادها و تفاهم نامههای اقتصادی با هیاتهای اعزامی بیش از 118 کشور حاضر فراهم میکند.
7- ورود بیش از 9 هزار مهمان بینالمللی، سران بیش از 51 کشور دنیا و نمایندگان دیپلماتیک 118 کشور، فرصتی ایده آل برای تقویت و پیگیری دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران محسوب میشود و از آنجا که برنامههای فرهنگی و سیاحتی و بازدیدهای علمی و صنعتی از مراکز و تاسیسات علمی و هستهيی کشورمان برای هیاتها و سران اعزامی تدارک دیده شده است، ضروری است که دست اندرکاران برای شناسایی بهتر و موثرتر فرهنگ، تاریخ و دستاوردهای علمی و صنعتی کشورمان به بازدیدکنندگان، به مناسبترین روش ممکن عمل کنند.
8- در بعد دیپلماتیک همانگونه که اجلاسهای قبلی عدم تعهد نشان داد، حمایت از آرمانهای استقلال طلبانه و غیر متعهدانه جمهوری اسلامی ایران همواره جزو رئوس موضعی و حمایتی جنبش به شمار رفته و بارها شاهد مواضع صریح جنبش در حمایت از برنامههای صلح آمیز هستهيی و حقوق مسلم بین المللی کشورمان بودهایم. در شرایطی که مذاکرات ایران و 1+5 شرایط حساسی را طی میکند، استفاده از ظرفیت حمایتی و پشتیبانی جنبش غیر متعهدها برگ برندهای برای موفقیت دیپلماسی هستهيی کشورمان به شمار میرود.
9- لفاظیهای اخیر رژیم صهیونیستی در بیان تهدیدات مصرح نظامی و جنگی علیه کشورمان که نقض قواعد و مقررات بین المللی به شمار میرود، میتواند در اجلاس تهران مورد بررسی قرار گرفته و در قالب اسناد نهایی و همچنین بیانیه پایانی به محکومیت این رژیم منجر شود.
سوابق ضد صهیونیستی جنبش عدم تعهد که نمونه بارز آن را در اجلاس شرم الشیخ و محکومیت شدید این رژیم در اجلاس مذکور شاهد بودیم، مثال بارزی از مشی غیر متعهدانه این جنبش در مقطع کنونی به شمار میرود.
10- اجلاس تهران بزرگترین نشست دیپلماتیک کشورهای مستقل بین المللی پس از تحولات اخیر بین المللی و امواج نوین بیداری اسلامی به شمار میرود. رسالت جمهوری اسلامی ایران به منظور جهت گیری و موضع گیری مناسب سران جنبش در قبال این تحولات شگرف و حمایت از وقایع بیداری اسلامی منطقهای بسیار خطیر است. برنامههای کشورمان در خصوص سوریه که در قالب طرح جامع حل بحران این کشور ارائه خواهد شد نیز حساسیت ویژهای را میطلبد. بدیهی است که در شرایط کنونی که تبلیغات رسانهای و روانی آمریکا و غرب، فشارهای فزایندهای را به سوریه تحمیل کرده است، حمایت دیپلماتیک سران حاضر در نشست تهران از حل مسالمت آمیز بحران سوریه و محکومیت فشارها و تحریمهای آمریکا و غرب، جبهه جدیدی را در خصوص حل مسالمت آمیز بحران این کشور به وجود خواهد آورد.