به مناسبت آغاز جشن مهرگان؛

روزی باستانی که قابلیت بازآفرینی دارد

هیچ می‌دانید که چرا ایرانیان خود را مهربان‌ترین مردم دنیا می‌دانند و اصلا چرا اینقدر واژه‌هایی مانند مهر، مهربان، نامهربان، مهربانی کردن و... در گفتارمان شایع و جاری است؟ آیا مثلا به گوشتان خورده که ایرانیان باستان مهر پرست بوده‌اند؟
کد خبر: ۲۷۷۲۱۹
|
۱۷ مهر ۱۳۹۱ - ۰۷:۲۳ 08 October 2012
|
10853 بازدید
|
حتما کسانی که نشست چند روز پیش رئیس‌جمهور و خبرنگاران را دیده‌ و یا شنیده‌اند، سخنان آن خبرنگار کذایی را یادشان هست که هم تشکر داشت، هم انتقاد و هم پرسش؛ همان خانم خبرنگاری که سرانجام هم معلوم نشد نماینده کدام رسانه در آن جمع بوده، ولی خود را مشاور رئیس جمهور در اردوهای راهیان نور می‌نامید و در بخشی از سخنانش، از پیام تبریک احمدی‌نژاد بابت فرار سیدن «مهرگان» تشکر فراوانی کرد.

به گزارش «تابناک»، شانزدهم مهر ماه (مهر روز) در تقویم باستانی کشورمان مصادف است با آغاز مهرگان؛ جشنی شش روزه که با نام «جشن مهر» هم شناخته می‌شود و پس از نوروز، بزرگ‌ترین جشن ایرانیان باستان بوده‌ و جالب اینکه مانند آن از دو بخش، مهرگان عامه و مهرگان خاصه تشکیل شده و البته هنوز هم در میان زرتشتیان گرامی داشته می‌شود.

بنا بر این گزارش، تاریخچه این جشن را برخی مورخان، هزاره دوم پیش از میلاد دانسته‌اند و در شرایطی که برخی دلیل برگزاری آن را تشکر از نعمات خداوند دانسته‌اند، برخی دیگر مناسبت برگزاری مهرگان را در به پا خاستن کاوه آهنگر علیه ضحاک (اژی دهاک) و یا غلبه فریدون بر ضحاک دانسته‌اند و افسانه‌های کهن این روز را روزی دانسته‌اند که اهورامزدا در آن زبرجد [بلورهای پریدوت که طیف درخشانی از رنگ سبز را نشان می‌دهند] را آفریده است.

نوشیروان کیهانی‌زاده در این باره می‌گوید: «محاسبات تقویمی تازه بر پایه نوشته‌های یونانیان و رومیان عهد باستان نشان می‌دهد که آگوست سال ۵۰۰ پیش از میلاد ـ دوران پادشاهی داریوش بزرگ ـ و به احتمال زیاد ۲۹ آن ماه، میترا از سوی دربار هخامنشی پس از مشورت با روحانیون آیین زرتشت، به عنوان نماد آفتاب، مهر و دانایی رسمیت یافت.

میترا هزاران سال پیش، از خدایان آرین‌های جنوبی بود که پس از پیدایش آیین زرتشت و رسمیت یافتن آن، از قرن ششم پیش از میلاد مقام خدایی را از دست داد که با این مصوبه نماد مهرورزی، محبت، صمیمیت و دوستی شد و قرار شد این صفات که تا آن زمان اختصاص به ایرانیان داشت، جهانی شوند؛ افزون بر آن، هر سال در روز مهر از ماه مهر (جشن مهرگان) تدابیری به کار گرفته شود (مثل سخنرانی و اندرز گفتن) تا مهر و دوستی و نور و دانایی در دل‌ها تقویت شده و نهال مهرورزی پرورش یابد و پندار بد، دشمنی ورزیدن و ظلمت نهی شود.

هخامنشیان از میترائیسم که آیین زرتشت جای آن را گرفته بود، برداشت دیگری هم کردند و آن، جهانی کردن این برداشت به عنوان یک عامل مبارزه درونی با شیطان، نادانی، بدی‌ها، تاریکی و ستم بود، تا به این وسیله مردم از جنگ و خونریزی بیزار شده و مسائل، راهکار انسانی به دست آورد.

به این ترتیب، به تدریج میترائیسم در آسیای غربی و اروپا گسترش یافت، به گونه‌ای که مکتب رومی‌ها و به ویژه ایلری‌ها (مردم ساکن یوگوسلاوی سابق) قرار گرفت و تا هنگامی که مسیحیت خود را با آن هماهنگ نکرد، موفق نشد در قلمرو روم پذیرفته شده و گسترش بیابد»؛ تندیس‌های متعدد میترا در سراسر اروپا، تأییدی بر این گفته کیهانی‌زاده است.

این در حالی است که حکیم فردوسی در شاهنامه، به روشنی به این جشن کهن و پیدایش آن در دوران پادشاهی فریدون دانسته و بار‌ها این موضوع را مورد اشاره قرار داده است؛

 به روز خجسته سرِ مهر ماه                      به سر بر نهاد آن کـیانی کلاه
 زمانه بی‌اندوه گشت از بدی                      گرفتند هر کس ره بخردی
 دل از داوری‌ها بپرداختند                           به آیین یکی جشن نو ساختند
 نشستند فرزانگان شادکام                         گرفتند هر یک ز یاقوت جام
 می‌ِ روشن و چهرهٔ شاه نو                         جهان نو ز داد از سرِ ماه نو
 بفرمود تا آتش افروختند                            همه عنبر و زعفران سوختند
 پرستیدن مهرگان دین اوست                      تن‌آسانی و خوردن آیین اوست
 اگر یادگارست از و ماه و مهر                      بکوش و به رنج ایچ منمای چهر

همه این نظر‌ها در حالی قابل توجه هستند که بدانیم در مهر ماه هم مشابه زمان جشن نوروز، اعتدال کیهانی به وقوع پیوسته و اندازه شب و روز برابر می‌شود و شاید از همین روی، این ماه را به نام مهر که ایزد داوری و عدالت و دادگستری است، گذاشته‌اند؛ به عبارتی بهتر، مهرگان به نوعی نوروز دوم ایرانیان بوده که در پاییز واقع شده و چون در پایان فصل برداشت محصول قرار گرفته، هنگامه خوبی برای برگزاری جشن به شمار می‌آمده است.

با این تفاسیر درمی‌یابیم که مهرگان رسمی بسیار کهن و نیک بوده که به رغم اینکه امروزه توسط زرتشتیان گرامی داشته می‌شود، ظاهرا ریشه در گذشته‌های بسیار دور‌تر داشته و بر‌‌ همان مبنایی استوار باشد که نوروز را به دقت هر چه تمام‌تر، به عنوان آغاز سال بنا نهاده است؛ اینجاست که شاید بد نباشد، فارغ از اینکه آداب و سنن آن چه بوده، لختی به این نکته بیندیشیم که چرا با گذشت قرن‌ها، هنوز مهربانی را یک ویژگی شاخص ایرانی می‌دانیم و به آن می‌بالیم؟

و بیندیشیم که آیا کلید حل بسیاری از مشکلات امروزیمان، مهر و دوستی نمی‌تواند باشد؟ چه بدی دارد که مهرگان را روزی برای پالایش نا‌مهربانی‌ها از وجودمان دانسته و با بازآفرینی و یادآوری آن، دست کم به مقابله با ویژگی‌های زشتمان برخیزیم؟
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۱۹
انتشار یافته: ۳۰
محمد از نور
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۳۹ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۷
ای کاش همه مسیولین ما مثل شما با دید باز به مسایل نگاه کنند
امير
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۷
احسنت به تابناك .اين ميشه استفاده از آيين كهن در راستاي بهينه كردن جامعه فعلي .نميدونم چرا ما با تاريخ خودمون مشكل داريم كجاي اسلام اومده كه وقتي مسلمون شدي همه چيزتو فراموش كن .مرسي از گزارش خوبتون .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۷
دلت خیلی خوشه تابناک
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۷
متاسفانه تمام این جشنها از سطح جامعه جمع شده درصورتیکه جامعه نیاز به جشن وشادی دارد.
امید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۷
متن بسیار زیبا،منطقی وپسندیده بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۷
به نظر من تا این جشن رو هم مثل سایر چیزا کشورای دیگه به اسم خودشون مصادره نکردند خودمون دست به کار بشیم .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۷
البته به یاد داشته باشیم که این جشن به زمان دروی محصولات کشاورزی نیز مربوط بوده است
ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۷
جشن های و رسوم زیبایی داشته ایم اما حیف که هویتمان کاملا عوض شده و آن همه خوبی و نیکی از بین رفته است.
پارسا پژماني
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۷
با درود
گذشته از آن ،جشن مهرگان همزمان است با هنگام برداشت گندم به دست كشاورزان عزيز كشورمان و جالب اينجاست كه ماچه اين مناسبت راجشن بگيريم و چه نگيريم خواه ناخواه در اين برش زماني از سال كشاورزان ما به از درگاه ايزد يكتاسپاسگذاري خواهند كرد و از آنجا كه اين جشن با سپهر وطبيعت گره خورده است لذا در ميان ما ايرانيان زنده وجاريست پس چه بهتر آنكه رسمأ اين يادگار زيبا را جشن بگيريم
اکبر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۷
درود بر ایرانی و ایرانی دوستان و هرکه برای حفظ فرهنگ ایران تلاش می کند. متاسفانه از این دست مقاله ها و یادداشت ها در روزنامه ها و سایت ها و بسیار کم دیده میشه
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟