از عصر تابستانی بیست و یکم مرداد ماه تا امروز، بیش از دو ماه و نیم گذشته و البته یک تغییر فصل هم روی داده تا دیگر نشانی از گرما در هوا نبوده و یادآوری درد بازماندگان زلزله آذربایجان بیش از پیش آزاردهنده باشد؛ اینکه چطور شد از آن همه شور و هیجان مردمی در زمان بروز این حادثه به جایی رسیدیم که برخی در چادرهایی سکونت دارند که نه در مقابل سرما عایق بوده و نه در بارندگی سرپناه خوبی هستند، نه خانه محسوب میشوند و نه حتی خیال بینندگان را تسلی هستند!
به گزارش «تابناک»، غلامرضا نوری قزلجه، نماینده مردم بستان آباد در مجلس شورای اسلامی ضمن بازدید از غرفه «تابناک» در نوزدهمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها، با گلایه از وضعیت اسکان زلزله زدگان اهر و ورزقان گفت: با اینکه از همان ابتدای وقوع زمین لرزه درخواست کردیم که با توجه به زودرس بودن فصل سرما در منطقه، مسئولان ترتیبی اتخاذ کنند تا خسارت دیدگان هر چه سریعتر در کانکس مستقر شوند اما برخی با کوفتن بر طبل ساخت منازل مسکونی در یکی دو ماه کاری کردند که متاسفانه نشانه های خوبی از آن به چشم نمی خورد.
وی تلاش های صورت گرفته را درخور تقدیر دانست اما با اشاره به شرایط امروز زلزله زدگان گفت: زمانی که مسئولان ساخت و ساز سریع منطقه را وعده دادند، ظاهرا نگاهی به وسعت ادعای مطرح شده نداشتند وگرنه در صورت تحقق نسبی وعده های ایشان لزومی نداشت که دوباره به طرح اسکان زلزله زدگان در کانکس برگردیم. آن هم با این ملاحظه که این وعده و وعیدها ما را از تدارکات در سایر زمینه ها بازداشت و سبب شد که شروع فصل سرما هم زلزله زدگان را تحت فشار قرار دهد حال آنکه اگر از ابتدای به دنبال این امر رفته بودیم، دست کم این مشکل پیش نمی آمد.
نوری با اشاره به این موضوع که حتی همه خسارت دیدگان از کانکس هم بهرهمند نشدهاند افزود: به گفته مسئولان، تنها ۷۰ درصد مردم زلزله زده در کانکس اسکان داده شدهاند و به عبارتی بهتر، هنوز 30 درصد آنها در چادر زندگی میکنند. این در حالی است که اگر پیش از وقوع حوادث، در مناطق گوناگون کشور، تدارکات مناسبی اندیشیده و برای نمونه، اندوخته چند هزارتایی کانکس فراهم شود، اداره بحرانهای به وقوع پیوسته راحتتر بوده و دستکم اسکان موقت خسارت دیدگان رویدادهایی مانند سیل، زلزله، توفان و... با سرعت بسیار بالاتری محقق خواهد شد.
نماینده مردم بستان آباد در مجلس افزود: در اختیار داشتن این امکانات اولیه، کمترین کاری است که برای مدیریت بحران نیاز داریم و تاکنون تدبیر نشده که امیدواریم این کار انجام پذیرد، چراکه چادر تنها برای گذراندن چند روز مناسب است، نه بیشتر. به این منظور طرحی در دست اقدام داریم که انشاءالله به زودی در دستور کار مجلس قرار گرفته و امیدواریم با تصویب آن بر سرعت کمکرسانی در کشورمان افزوده شود.
نوری در ادامه به فرسودگی بسیاری از روستاهای منطقه اشاره کرد و گفت: هنگامی که برای بازدید از مناطق زلزلهزده رفته بودیم، گاه روستاهایی میدیدیم که حتی یک دیوار سالم در آنها به چشم نمیخورد و حتی روستایی دیدم که هیچ نشانهای از بتن و آهن در سقف یا دیوارهای آن به چشم نمیخورد. این موضوع نشان دهنده وضعیت بسیار نامطلوب توسعه روستایی در کشورمان است. اصلا در این مواقع است که آمارهای واقعی خودشان را نشان میدهند، وگرنه در قالب شعار حرفهای زیادی میشود زد؛ اما رویدادهای غیرمترقبه محک این سخنان خواهند بود.
وی ادامه داد: البته ساختمانهای بتنی و فلزی هم بود که آسیب دیده بودند اما شرایطشان به گونهای نبود که امنیت ساکنانشان را به مخاطرات جدی دچار کنند و بیگمان، توسعه این نوع ساختوساز میتواند از شدت حوادث غیرمترقبه بکاهد اما اینکه چرا به سراغ مسئولان نرفته و آنها را درباره آمارهای عیان شده ورد پرسش قرار نمیدهیم، تنها به این دلیل است که نمیخواهیم همین روند کند کمکرسانی متوقف شود، وگرنه پرسشهای بسیاری برای طرح در این زمینه وجود دارد.
این عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس در ادامه نگرشها به بخش کشاورزی در کشورمان را نامناسب ارزیابی کرده و با توجه به زلزله اخیر گفت: از یک سو اوضاع و احوال جامعه در پی بروز مشکلاتی مانند ماجرای نرخ ارز، گرانیها و غیره اخیر نشان دهنده اهمیت بسیار بالای مقوله امنیت غذایی بوده و توجهها را به بخش کشاورزی معطوف میکند و از سوی دیگر، با بروز حوادثی مانند زلزله آذربایجان معلوم میشود که کشاورزان تا چه اندازه در تنگنا بوده و در چه شرایط بدی هستند.
نوری افزود: این موضوع بیش از پیش نشان دهنده نگرشهای نادرست به بخش کشاورزی است چرا که توسعه کشاورزی میتواند توسعه صنعتی را هم به همراه بیاورد و اصلا تمامی کشورهای صنعتی مطرح در دنیا، نخست در بخش کشاورزی قدرتمند هستند. بخش کشاورزی نزدیک به شصت 70 درصد مواد اولیه صنایع کشورمان را تأمین میکند؛ اما آنقدر به حاشیه رفته که کشاورزان به عنوان متولیان آن، به شدت آسیب پذیر شدهاند تا جایی که در مدیریت بحران اصلا نشانهای از این موضوع به چشم نمیخورد و هیچ تدبیری برای بازسازی مزارع یا حتی نگهداری دام مردم آسیب دیده مطرح نمیشود.
این نماینده مردم در مجلس، با تأکید بر لزوم ادامه یافتن یارانهها در بخش کشاورزی به شکل «یارانه به تولید»، افزود: به جای پرداخت یارانه به مصرف کننده، باید این یارانه را به تولید کنندگان اختصاص دهیم، نه اینکه مثلا نرخ خرید تضمینی را این قدر پایین در نظر بگیریم که کشاورزان تمایلی به تولید نداشته باشند؛ برای نمونه، پس از وقوع حوادثی مانند زلزله اخیر، برای رونق گرفتن زندگی این کشاورزان اقدامی صورت بدهیم تا هر چه سریعتر زندگیشان به روال عادی برگردد، نه اینکه کاری کنیم که در مدیریت بحران رخ داده برای کشاورزان هم «کشاورزی» مغفول واقع شود!