ازدواج با فردی که ممکن است اچآیوی مثبت باشد اما بیماری وی در مرحله بروز قرار نگرفته و حتی خودش از ابتلا به ایدز آگاهی نداشته باشد، زن یا شوهری که هیچ رفتار پرخطری نداشته اما با همسری زندگی می کنند که او اینچنین نبوده، فرزندی که با این بیماری به دنیا خواهد آمد و ...؛ اینها بخشی از واقعیت های تلخ موج سوم شیوع ایدز هستند.
به گزارش «تابناک»، مدتی است موج سوم ایدز از راه رسیده و به سرعت در حال اوج گیری است تا جایی که بنا بر آمار با رشد 20 درصدی آمار مبتلایان به این بیماری از راه روابط جنسی روبهرو هستیم و گسترش پنهانی این بیماری و حتی ابتلای افرادی که رفتار پر خطر از خود بروز ندادهاند، بسیاری از کاشناسان و حتی مسئولان را نگران میکند.
بنا بر این گزارش، موج نخست شیوع این بیماری در کشورمان که با خونهای آلوده آغاز شده بود، سالهاست با کنترل دقیق خون و فرآوردههای آن کاملا مهار شده است؛ اما موج دوم که بر اثر اعتیاد تزریقی شیوع یافته بود، به رغم کارهای بسیار خوبی که انجام شده بود، در پایان با کاهش حمایت از معتادان و همچنین رواج مواد مخدر جدید، تنها چند وقتی کنترل شد تا هشدار کارشناسان نشان دهنده بازگشت آن باشد و حتی در شیوع انتقال اچآیوی از راه روابط جنسی، همان موج سوم، کارآمد واقع شود.
این هشدارها در شرایطی بیان میشود که زنگ خطر کاهش نرخ رشد جمعیت هم به صدا درآمده و از جمله وجه اشتراک این دو مقوله، استفاده از ابزار مراقبتهای جنسی است که از سویی به دلیل تحدید نسل از چرخه حمایتی بیرون گذاشته خواهد شد و از سویی شیوع موج سوم ابتلا به ایدز بر ضرورت کاربرد و ترویج استفاده از آن خواهد افزود؛ مرزی بسیار باریک و مهم میان ازدیاد نسل و ایمنی در برابر بیماریهای جنسی که به نظر برای پرداختن به آن، نیاز به تدبیری ویژه و ظریف باشد.
حسین طلا، نایب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در این باره به خبرنگار ما میگوید: ما در حوزه این معضل اجتماعی، دچار یک تناقض هستیم؛ از یک طرف واقعیتی در حال رخ دادن است که جوانان ما را تهدید میکند و از سوی دیگر، حیا و عفت عمومی ایرانیان به ویژه بر مبنای نوع مذهب اسلامیشان، موجبات این را پدید آورد که در نهایت در این زمینه ضعیف کار کردیم؛ بنابراین، از یک سو میبایست نسل جوان را آگاه کنیم و از سوی دیگر، مراقبت باشیم که حیای آنها دچار آسیب نشود.
وی میافزاید: رسانهها، اعم از تصویری و نوشتاری نقش مهمی در این ماجرا دارند اما پیش از آن، نیازمند یک کار کارشناسی دقیق و موشکافانه در این زمینه هستیم. مجموعه کمیسیون اجتماعی نیز توجه خاصی به این موضوع داشته و در گذشته هم این اهمیت وجود داشته، ولی به ظاهر ماجرای ایدز هم شبیه اعتیاد شده که نه میدانیم بیماری است و نه میدانیم جرم است و این نتیجه نبود کار کارشناسی است.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با توجه به در دست نبودن آمار مستند از شمار مبتلایان به ایدز میگوید: عدم اطمینان و شفافیت موجب میشود که آمارهای مرتبط با ایدز دقیق نباشد. البته شاید این موضوع برگرفته از طبع ایرانی هم باشد که همیشه پردهای در جلوی همه چیز قرار میدهد و نمیگذارد که خیلی همه چیز آشکار باشد.
اینجاست که میبایست به سراغ روشهای مطالعات تطبیقی برویم و از تجربه دیگر کشورها در این زمینه بهره بگیریم، چرا که حتما آنها هم با تعارضاتی از این دست روبهرو بودهاند و میتوان تجربیات آنها را با فرهنگ خودمان تطبیق داده و به یک راهکار مناسب دست یافت.