نام فیلمهای سینمایی برگزیده سودای سیمرغ و نگاه نو سی و یکمین جشنواره فیلم فجر، امروز در حالی اعلام شد که گمانهزنی به حقیقت مبدل شد و برخی فیلمهای مهم به جشن سی و یکم سینمای ایران نرسید و مهمترین اینها «چ» ساخته ابراهیم حاتمی کیا بود که گمانهزنیها را از هم اکنون برای برترینهای بخش اصلی این دوره سادهتر ساخته است.
به گزارش «تابناک»، روابط عمومی جشنواره سی و یکم فیلم فجر، امروز نظر قطعی هیأت انتخاب بخش سینمای ایران و نیز ترکیب دو بخش سودای سیمرغ و نگاه نو این دوره جشنواره را اعلام کرد. در این میان، شاید غیبت شمار چشمگیری از کارگردانان صاحب نام بسیار جالب توجه است که در روزهای آینده مورد توجه قرار خواهد گرفت؛ اما در لیست حاضران شاید تنها بتوان مهرجویی، درخشنده، داودنژاد، میری و ده نمکی را میان مدعیان جدی قلمداد کرد.
با این اوصاف، شاید رقابت گرم و پدیدهساز در نگاه اولیها بیش از بخش اصلی مسابقه با همان سودای سیمرغ متبلور باشد؛ بخشی که میتواند معرف پدیدههای تازهای به سینمای ایران باشد و دایره کارگردانان دارای جایگاه نزد مخاطب را توسعه ببخشد و البته در میان نامهایی که انتظارش نمیرود، نمایش فیلمهایی به مراتب جدیتر از آثار بخش اصلی را ببینیم!
در بخش مسابقه اصلی اما پنج فیلم «چه خوبه که برگشتی» به کارگردانی داریوش مهرجویی، «هیس دخترها فریاد نمیزنند» به کارگردانی پوران درخشنده، «کلاس هنرپیشگی» به کارگردانی علیرضا داودنژاد، «حوض نقاشی» به کارگردانی مازیار میری، «رسوایی» به کارگردانی مسعود ده نمکی همچون نام کاگردانانشان از هم اکنون توجه بیشتری را به خود جلب کردهاند و درباره «دربند» به کارگردانی پرویز شهبازی نیز بحثهایی مطرح شده و احتمالاً به واسطه متن یا حواشی، این فیلمها سانسهای شلوغ کاخ جشنواره را از آن خود کنند.
در عین حال طولانی شدن تولید «آشغالهای دوست داشتنی» ساخته محسن امیریوسفی، «آینه شمعدون» به کارگردانی بهرام بهرامیان و «چ» ساخته ابراهیم حاتمی کیا که به ظاهر همچنان مشغول تکمیل جلوههای ویژه و تدوین است، باعث شد این سه فیلم از جشنواره جا بمانند و هیأت انتخاب موفق به دیدن نسخه نسبتاً کامل و قابل قضاوتی از این دو اثر نشود.
این اتفاق در حالی رخ داد که به نظر میرسد در صورتی که آخرین ساخته ابراهیم حاتمی کیا با محوریت چند روز از روزهای حساس زندگی شهید چمران به جشن امسال میرسید، آقای کارگردان با تعدادی سیمرغ در این دوره کم رقیب میدان را ترک میکرد و احتمالاً از مخاطبان نیز عنوان فیلم برتر را دریافت میکرد؛ اما این فرصت ناخواسته از دست رفت و مشخص نیست در دوره بعدی این رویداد، «چ» با چه رقبایی و در چه فضایی مورد قضاوت قرار گیرد.
«آقای الف» به کارگردانی علی عطشانی، «پرویز» اثر مجید برزگر و «لرزاننده چربی» ساخته محمد شیروانی نیز سه فیلمی هستند که پشت در کاخ جشنواره ماندند و به ظاهر نتوانستهاند به واسطه ملاحظات ممیزی در کلیت اثر و یا در جزییات متعدد فیلم موفق به دریافت مجوز حضور در بخش اصلی یا نگاه اول جشنواره شوند و البته به این سه فیلم شاید بتوان چهار اثر دیگر را نیز افزود.
فیلم «داستان عوضی» فریدون جیرانی که بر خلاف ساخته قبلیاش تم ملتهبی نیز نداشته، «آسمان زرد کم عمق» به کارگردانی بهرام توکلی و «فرزند چهارم» به کارگردانی وحید موسائیان به گفته علی معلم عضو هیأت انتخاب، از سوی این هیأت پایینتر از سطح سایر فیلمهای بخش اصلی تشخیص داده نشده و به جشنواره راه نیافته است.
البته همین موضوع درباره «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» ساخته روح الله حجازی، نیز مطرح شد که درباره آخری حرف و حدیثهایی مطرح است!
به این لیست میتوان «همه چیز برای فروش» امیرحسین ثقفی را نیز افزود که مشخص نیست کدام یک از سه عامل سطح کیفی، نقص اثر ارائه داده شده یا ممیزی علت قرار نگرفتن در لیست نهایی بوده است.
در واقع چنین گمان میرفت که برگزارکنندگان این دوره از جشنواره همراه با هیأت انتخاب، تلاش کردهاند فیلمهایی را به نمایش بگذارند که کمترین التهاب را در پی داشته باشد و حاشیه اندک و آرامش دوره سی و یکم را به رونق بیشتر به انضمام به جان خریدن حواشی ترجیح دادهاند.
فهرست ۲۲ فیلم بخش فیلم اولیها و پانزده فیلم بخش سودای سیمرغ جشنواره فجر ۱۳۹۱ که رقابت اصلی را رقم خواهند زد، از این قرار است:
فيلم اولیهااشیا از آنچه در آینه می بینید به شما نزدیک ترند؛ به كارگرداني نرگس آبیار و تهيه كنندگي ابوذر پورمحمدی، محمد حسین قاسمی
افسانه سرزمین گوهران؛ به كارگرداني و تهيه كنندگي مجید شاکری
او خوب سنگ می زند؛ به كارگرداني سیدهادی محقق و تهيه كنندگي ابراهیم اصغری
برلین 7؛ به كارگرداني رامتین لوافی و تهيه كنندگي سیامک پور شریف
بزرگمرد کوچک؛ به كارگرداني صادق صادق دقیقی و تهيه كنندگي پروانه مرزبان - حبیب الهیاری
تابستان طولانی؛ به كارگرداني علی خزاعی فر و تهيه كنندگي سیاوش حقیقی
تجریش... ناتمام؛ به كارگرداني پوریا آذربایجانی و تهيه كنندگي مهدی داوری
خاکستر و برف؛ به كارگرداني روح اله سهرابی و تهيه كنندگي فرهاد گلی
خسته نباشید؛ به كارگرداني محسن قرایی و تهيه كنندگي سازمان توسعه سینمایی سوره حوزه هنری
دهلیز؛ به كارگرداني بهروز شعیبی و تهيه كنندگي سید محمود رضوی مجد
رنجرو؛ به كارگرداني احسان عبدی پور و تهيه كنندگي ادریس عبدی پور
روز روشن؛ به كارگرداني حسین شهابی و تهيه كنندگي غلامرضا گمرکی
سر به مهر؛ به كارگرداني هادی مقدم دوست و تهيه كنندگي محمدرضا شفیعی
من از سپیده صبح بیزارم؛ به كارگرداني علی کریم و تهيه كنندگي علی آشتیانی پور، علی کریم
یک ، دو ، سه ... پنج؛ به كارگرداني و تهيه كنندگي محمد معیری
سودای سيمرغآفتاب، مهتاب، زمین؛ به كارگرداني و تهيه كنندگي علی قوی تن
استرداد، به كارگرداني علی غفاری و تهيه كنندگي محسن آقا علی اکبری- بنیاد سینمایی فارابی
برلین 7؛ به كارگرداني رامتین لوافی و تهيه كنندگي سیامک پور شریف
بشارت به یک شهروند هزاره سوم؛ به كارگرداني محمد هادی کریمی و تهيه كنندگي علی لدنی
جیب بر خیابان جنوبی؛ به كارگرداني سیاوش اسعدی و تهيه كنندگي علی سرتیپی- حسن دادخواه
چه خوبه که برگشتی؛ به كارگرداني و تهيه كنندگي داریوش مهرجویی
حوض نقاشی؛ به كارگرداني مازیار میری و تهيه كنندگي سازمان توسعه سینمایی سوره حوزه هنری
خاک و مرجان؛ به كارگرداني سیدمسعود اطیابی و تهيه كنندگي سید امیر پروین حسینی
خسته نباشید؛ به كارگرداني محسن قرایی و تهيه كنندگي سازمان توسعه سینمایی سوره حوزه هنری
دربند؛ به كارگرداني پرویز شهبازی و تهيه كنندگي امیر سمواتی
دلتنگی های عاشقانه؛ به كارگرداني رضا اعظمیان و تهيه كنندگي محمد رضا شرف الدین
دهلیز؛ به كارگرداني بهروز شعیبی و تهيه كنندگي سید محمود رضوی مجد
رسوایی؛ به كارگرداني و تهيه كنندگي مسعود ده نمکی
روز روشن؛ به كارگرداني حسین شهابی و تهيه كنندگي غلامرضا گمرکی
زیباتر از زندگی؛ به كارگرداني انسیه شاه حسینی و تهيه كنندگي سیدسعید سیدزاده
غریبه؛ به كارگرداني حمید بهمنی و تهيه كنندگي محمد قهرمانی - محصول مؤسسه شهید آوینی
قاعده تصادف؛ به كارگرداني و تهيه كنندگي بهنام بهزادی
کلاس هنرپیشگی؛ به كارگرداني و تهيه كنندگي علیرضا داودنژاد
گناهکاران؛ به كارگرداني و تهيه كنندگي فرامرز قریبیان
گهواره ای برای مادر؛ به كارگرداني پناه برخدا رضایی و تهيه كنندگي پناه برخدا رضایی- محمد احمدی
هیچ کجا، هیچ کس؛ به كارگرداني ابراهیم شیبانی و تهيه كنندگي حسن کلامی
هیس دختر ها فریاد نمی زنند؛ به كارگرداني و تهيه كنندگي پوران درخشنده
بر پایه اعلام دبیرخانه جشنواره در هر دو بخش سودای سیمرغ و نگاه نو، دو فیلم رزرو از سوی هیأت انتخاب جشنواره پیشبینی شده است که چنانچه هر کدام از فیلمهای برگزیده به دلائل مسائل فنی، نسخه نهایی آنها تحویل دبیرخانه نشود، جایگزین میشوند که این رویکرد عمل به زمانبدی در اجرای مراحل جشنواره و ارجحیت نظم در این رویداد تقدیر شدنی است.
گفتنی است، جشنواره فجر سی و یکم دوازده تا بیست و دوم بهمن ماه برگزار خواهد شد و مسئولان برگزاری در تلاشند با تجهیز سالنهای سینما به فناوری دیجیتال، معضل نرسیدن کپی فیلمها برای برخی یا همه سالنها را برطرف سازند که در صورت تحقق این مسأله، جشنواره امسال از دقت عمل بالاتری در پیاده سازی برنامههای اعلام شده اکران فیلمها بهره خواهد برد.