مأموریت صالحی در مصر چیست؟

علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه کشورمان، روز گذشته به مصر سفر کرد و قرار است امروز با شماری از مقامات بلندپایه این کشور دیدار و گفت‌و‌گو کند. در این میان، هرچند گمانه‌زنی‌های اولیه، از تمرکز این مذاکرات بر موضوع سوریه حکایت داشتند، شواهد حاکی از وجود دستور کاری گسترده‌تر برای سفر صالحی است.
کد خبر: ۲۹۶۸۳۷
|
۲۱ دی ۱۳۹۱ - ۱۳:۳۹ 10 January 2013
|
16892 بازدید
|
علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه کشورمان، روز گذشته به مصر سفر کرد و قرار است امروز با شماری از مقامات بلندپایه این کشور دیدار و گفت‌و‌گو کند. در این میان، هرچند گمانه‌زنی‌های اولیه، از تمرکز این مذاکرات بر موضوع سوریه حکایت داشتند، شواهد حاکی از وجود دستور کاری گسترده‌تر برای سفر صالحی است.

به گزارش «تابناک»، قرار است در جریان این سفر دو روزه، صالحی امروز با محمد کامل عمرو، وزیر خارجه و محمد مرسی، رئیس‌جمهوری مصر دیدار کند؛ اما افزون بر این، دیدار با شماری دیگر از شخصیت‌های مصری و بین‌المللی، از جمله شیخ الازهر و نیز اخضر ابراهیمی، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه در دستور کار صالحی است.

هرچند صالحی از زمان سقوط حسنی مبارک تاکنون، دو بار دیگر نیز به مصر سفر کرده، آنچه سفر جاری را از موارد پیشین متمایز می‌کند، این است که سفرهای پیشین به طور کلی در چهارچوب‌های چندجانبه بوده و این نخستین بار است که وی برای مذاکراتی دوجانبه به مصر می‌رود.

بنا بر این گزارش، سفر پیشین صالحی به مصر در شهریور ماه گذشته و به منظور شرکت در نشست گروه تماس سوریه بود که به ابتکار محمد مرسی و با شرکت وزرای خارجه مصر، ایران، ترکیه و عربستان تشکیل شد.

اما افزون بر این، نکته مهم دیگری که در سفر جاری صالحی بسیار جلوه پیدا کرده، وقوع رخدادهایی است که می‌تواند به نوعی بیانگر آماده‌سازی فضا برای برقراری روابط نزدیک‌تر میان ایران مصر باشد.

در این باره، نزدیک یک هفته پیش خبری در برخی رسانه‌های مصری منتشر شد، مبنی بر اینکه سردار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران با یکی از مشاوران مرسی و از سران اخوان المسلمین دیدار و گفت‌و‌گو داشته باشد. بر پایه این گزارش‌ها، هدف از این دیدار، استفاده نیروهای امنیتی و نظامی مصر از تجربیات ایران بوده است.

هرچند این خبر به زودی از سوی «یاسر علی»، سخنگوی ریاست جمهوری مصر تکذیب شد، روز گذشته گزارش جدیدی منتشر شده که بر احتمال جدی بودن چنین گمانه‌هایی صحه می‌گذاشت.

در این گزارش که از سوی شبکه خبری «العربیه» انتشار یافته، ادعا شده دلیل برکناری «احمد جمال الدین»، وزیر کشور سابق مصر ـ که هفته گذشته از سوی مرسی با فرد جدیدی جایگزین شد ـ مخالفت وی با دیدار مشاور مرسی با سردار سلیمانی بوده است.

«مکتب الارشاد»، از شخصیت‌های برجسته اخوان المسلمین در این باره گفته: «دولت درخواست دیدار با مقامات بلندپایه ایرانی را مطرح کرد و ایران نیز سردار سلیمانی را به مصر فرستاد».

بنابراین، در صورتی که این گزارش‌ها درست باشد، می‌تواند بیانگر جدیت مرسی و سران اخوان در گسترش روابط با جمهوری اسلامی ایران باشد.

نکته مهم دیگر درباره سفر صالحی آن که این سفر تنها به مقامات دولتی مصر محدود نشده و برخی چهره‌های سر‌شناس اما غیردولتی مصر را نیز دربر می‌گیرد. مهم‌ترین این شخصیت‌ها، «شیخ احمد الطیب»، شیخ اعظم «الازهر» است که قرار است عصر امروز با صالحی دیدار کند.

به نوشته خبرگزاری رسمی «مِنا»، طیب و صالحی درباره آخرین تحولات در جهان اسلام و جهان عرب و نیز آنچه الازهر می‌تواند برای آشتی ملی در مصر انجام دهد، با یکدیگر گفت‌و‌گو خواهند کرد.

به این ترتیب، می‌توان یکی از اهداف سفر صالحی به مصر را تلاش برای فعال کردن دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران در این کشور از راه ارتباط گیری با نهادهای غیررسمی، به ویژه تشکیلات مذهبی مصر ارزیابی کرد. این تلاش‌ها، در صورت موفقیت آمیز بودن، می‌تواند در زمینه‌سازی برای برقراری روابط رسمی با مصر کارآمد باشد.

در این باره، یادآوری این نکته نیز اهمیت دارد که به گفته سخنگوی ریاست جمهوری مصر، صالحی حامل پیام محمود احمدی‌نژاد، رئیس جمهوری ایران به مرسی نیز هست.

بنابراین، در مجموع و با توجه به همه این تحولات، می‌توان گفت هدف اصلی از سفر صالحی به مصر، فراهم کردن زمینه‌های لازم برای برای گسترش روابط با مصر و گنجاندن آن در قالبی رسمی است.

با این حال، تقریباً همه تحلیلگران بر این نکته اتفاق نظر دارند که تفاوت مواضع ایران و مصر درباره بحران سوریه، یکی از چالش‌هایی است که هم‌اکنون می‌تواند در روند عادی سازی روابط دو کشور مانع ایجاد کند؛ اما در صورتی که دو کشور بتوانند آغاز این روند عادی سازی را بر منافع مشترک دوجانبه قرار دهند، این اختلافات می‌تواند کم و بیش در فرایندی گسترده‌تر به حاشیه رانده شود.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۵۶
انتشار یافته: ۱۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۶ - ۱۳۹۱/۱۰/۲۱
بايد مد نظر داشت مصر اينك با مشكل شديد مالي روبروست وفعلا پول مهمترين دغدغه اش است.ازاينرو قطريها قبلا پيش قدم شده و ميلياردها دلار به مصر تزريق نموده بنا براين براي اينكه بتوانيمحضورمان در شمال آفريقا و تنگه سوئز و ديگر مناطق استراتژيك جهان افزايش دهيم بايد مهمترين دغدغه مصريها را كه ماليست تامين كنيم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۳ - ۱۳۹۱/۱۰/۲۱
اولویت هر کشوری منافع ملی آن کشور است به غیر از ایران
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۲۱
آقای نابقه اگه مسئله مالی میبود هیچ وقت سراغ ایران نمیومدن چون قطر و عربستان به مراتب بیشتر از ایران پول دارن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۴ - ۱۳۹۱/۱۰/۲۱
کدام پول ؟ اگه داشتیم خوب وضع دارو این نمی شد .
رسول
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۵۳ - ۱۳۹۱/۱۰/۲۱
با این ظر بطور قطع مخالفم چون دل یک ملت را با مال نمیتوان بدست آورد..ایران با این راهکارها میتونه غیر از راه مالی میتونه با استفاده از سیاستی که داره عرصه رو بر کشورهای مخالف حضور ایران در مصر وشمال آفریقا هستند تنگ کند...وکشورهای خلیج فارس فکر میکنند همه چیز با پوله در حالی اگر با این راه حلها مشکلی حل میشد یا باعث نفوذی میشد همه دولتها اینکارو میکردند.
رضایی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۴۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۲۱
برای بهتر شدن روابط بین دو کشور تمام تلاش مسولین را می طلبت چرا جون مصر کشوری تاثیر گذار در منطقه است وبه نفع ایران است روابط حسنه داشته باشد انشاله انقلاب مصر یک انقلاب اسلامی کامل تبدیل گردد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۰۱ - ۱۳۹۱/۱۰/۲۲
یک نکته جالب روتو این سفر نگفتید وان دعوت مرسی از احمدی نژاد برای اجالا سران اسلامی درقاهره است که به نظرم عرف دیپلماتیک تو این دعوت رعایت نشده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۳۰ - ۱۳۹۱/۱۰/۲۲
چراغي كه به خانه رواست به مسجدحرام است مابايدبفكروضعيت اقصادي مملكت خودباشيم وآنقدرزيرك باشيم كه سرمايه هاي كشورهاي ديگررابه مملكت خودجذب نماييم اگرصاحب ثروت متحرك نباشيم قدرت نيز نخواهيم داشت
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳:۰۰ - ۱۳۹۱/۱۰/۲۲
به نظرم مرسی داره پروژه ای عمل میکند نه سلیقه ای.ذکرنکاتی درزیرضروریست:
- این احتمال که عربستان یاقطر وضعیت مشابه تونس-مصرو... راتجربه کنددورازانتظارنیست.
- اگرچنین شودکه میشودهم اکنون چشم اندازجذابی برای مرسی ندارد.لطفانظرم رادرسایت قراربدین.باسپاس
-ازطرفی دیگرمنافع امریکا، باحضورونفوذ افراطیون موردحمایت عربستان وقطردرمنطقه کاملا درتضاد است.
- توهم عربستان برای رهبری جهان اسلام ازسوی مرسی ومصرقابل پذیرش نیست.
- ازطرفی درمنطقه خاورمیانه ،جهارکشورمهم (ایران-مصر-عربستان-ترکیه)وجوددارندکه درآینده به علل قدرت بسیار، حضوردرخط مقاومت دربرابراسرائیل،قدرت تاثیرگذاردرمعادلات جهانی ایران؛ برای مرسی ،ایران بزرگ درآینده شایان اهمیت است.
وجودترکیه نیزبعلت روابط سیاسی واقتصادی بااسرائیل ،برای اخوان المسلمین ومرسی جذاب نیست درثانی ترکیه بعلت بی اعتنایی اتحادیه اروپاجهت عضویت؛نگاه به شرق رادردیپلماسی خودمدنظرقرارداده ،که منجربه اتحادسردباعربستان وقطرشده ودرآینده بافروپاشی استبدادمطلقه درعربستان وجاهت منطقه ای راازدست خواهدداد.
درپایان روزی میرسد که ایران ومصرمتحدشده وعلیه اسرائیل غاصب به وحدت اصولی دست می یابندچون مرسی باکانون تصمیم سازی دراخوان المسلمین ،قدم به قدم به پیش میرود،تااینکه پیمان ننگین کمپ دیویدرانیزنادیده میگیرد.
البته درحال حاضراز دلارهای نفتی عربستان وقطر،باریسک قابل توجهی بهره می برد.
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۰:۵۳ - ۱۳۹۱/۱۰/۲۲
بابرخورد گستاخانه مرسی در مسافرت بتهران انتظار بود دیپلماسی خارجه کشور در مقابل آن برخورد پاسخ قاطعانه داشته باشد
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟