روز گذشته و در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ، «معاذ الخطیب»، رهبر ائتلاف مخالفان سوری با علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران و همچنین سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه دیدار و گفتوگو کرد. اخبار منتشره از این دیدار، بیانگر اهمیت بالای آن و احتمال تأثیرگذاری آن بر تغییر معادلات در سوریه است.
به گزارش «تابناک»، دیدار روز گذشته معاذ الخطیب، رئیس ائتلاف مخالفان سوریه با وزرای امور خارجه ایران و روسیه، امیدها به امکان یافتن راهکاری دیپلماتیک برای بحران سوریه را تقویت کرده است؛ این نخستین بار است که یک مقام بلندپایه ایرانی با اعضای ارشد گروههای مخالف اسد دیدار میکند.
خبرگزاری «رویترز» با اشاره به این موضوع مینویسد: با توجه به اینکه ایران و روسیه متحد دولت سوریه به شمار میروند، هر گونه توافقی میان آنها و گروههای مخالف، میتواند شکاف پدید آمده بر اثر خودداری طرفین درگیریها در سوریه از مذاکره را پر کند.
این خبرگزاری اشاره میکند، آنچه بیش از هر چیز زمینه گفتوگوهای روز گذشته میان خطیب با صالحی و لاوروف را فراهم کرده، اظهار نظر هفته گذشته خطیب است که گفته بود مایل است با نمایندگان دولت سوریه وارد مذاکره شود.
خطیب پس از دیدار خود با لاوروف گفت: «روسیه دیدگاه مشخصی دارد؛ اما ما از مذاکرات به منظور فرو نشاندن بحران استقبال میکنیم؛ جزییات بسیاری است که باید مورد بحث قرار گیرد».
وی همچنین پس از دیدار ۴۵ دقیقهای خود با علی اکبر صالحی اظهار داشت: «ما توافق کردیم که باید راهکاری برای پایان دادن به درد و رنج مردم سوریه پیدا کنیم».
به باور تحلیلگران، دیدارهای روز گذشته خطیب و به ویژه مذاکراتش با صالحی، دارای اهمیتی ویژه بوده و میتواند برای نخستین بار نشانگر پدیدار شدن امیدهای واقعی به حل بحران سوریه با مشارکت همه طرفهای درگیر باشد.
در همین رابطه، یک منبع دیپلماتیک به خبرگزاری رویترز گفته است: «مذاکرات درباره سوریه تشدید شده و ایرانیها نیز در این فرایند وارد شدهاند. باید دید اوضاع چگونه پیش میرود».
گفتنی است، خطیب هفته گذشته در اظهارنظری غیرمنتظره، اعلام کرد، مایل است برای گفتوگو درباره مرحله سیاسی انتقالی در سوریه، با مقامات دولت این کشور وارد مذاکره شود. البته وی این امر را وابسته به آزاد شدن همه مخالفان بازداشت شده دانسته بود.
این سخنان هرچند در میان گروههای مخالف اسد مخالفتهایی را برانگیخت، از سوی کشورهای خارجی دخیل در موضوع سوریه مورد استقبال قرار گرفت. در این راستا، ایالات متحده نیز از ورود دولت و مخالفین سوریه به فرایند گفتوگو استقبال کرده است.
به هر حال، در صورت جدی بودن سخنان خطیب و مهمتر از آن، فراگیر شدن این دیدگاه در میان گروههای گوناگون مخالف در سوریه، میتوان بالاخره به حصول پیشرفتی در زمینه حل دیپلماتیک بحران سوریه امیدوار بود.