طبق آمارهاي بهدست آمده، در سال 90، روزانه 142 دستگاه خودرو سرقت شده است، يعني هر ساعت 6 دستگاه خودرو در كشورمان به سرقت رفته است.
بهگزارش فارس، معضل سرقت خودرو، سالهاي زيادي است كه مشكلاتي را براي صاحبان خودروها، پليس، بيمهها، دستگاه قضايي و غيره به وجود آورده است. خودروهاي پرتيراژ داخلي مورد علاقه سارقان هستند و بهرغم هشدارها و پيگيريهاي انجام شده براي ارتقاي امنيت اين خودروها، سارقان همچنان به راحتي پرايد و پژو را به سرقت ميبرند.
سرهنگ فريدون خالقي فر، معاون مبارزه با سرقت پليس آگاهي كشور در مورد بيشترين خودروهايي كه از سوي سارقان ربوده ميشوند، ميگويد: پرايد بيشترين آمار سرقت را به خود اختصاص داده، اما توجه داشته باشيد كه اقبال عمومي و همچنين توليد اين وسيله نقليه در كشور زياد است. او با بيان اينكه شركتهاي سازنده خودرو اقداماتي را در راستاي افزايش ضريب ايمني خودروها انجام دادهاند، معتقد است پس از پرايد، محصولات گروه پژو بيشترين آمار سرقت را به خود اختصاص دادهاند.
بهگفتة خالقيفرد اقدامات خودروسازان در راستاي انجام اقدامات تاميني مطلوب است اما اين اقدامات جامع نيست و همچنان بايد براي افزايش ضريب امنيت محصولات خود تلاش كنند. او با بيان اينكه هنوز هم سارقان علاقهمند به ربودن وسايل داخل خودرو و قطعات هستند، از قطعهسازان خواسته است در راستاي «هويتسازي» براي قطعات خودروشان اقداماتي انجام دهند. خودروسازان توان افزايش ضريب امنيت محصولاتشان را دارند و خودروسازان بايستي به سمتي حركت كنند كه وقتي سارق با انجام اقدامات تخريبي وارد خودرو شد، نتواند اين وسيله را به حركت وا دارد. با اين حال آمارها نشان ميدهد 70 درصد خودروهاي سرقتي به صورت رها شده كشف ميشوند به اين معني كه مجرمان براي هر كاري اقدام به سرقت خودرو و پس از اعمال مجرمانه خودرو را رها ميكنند، البته بيش از 90 درصد خودروهاي سرقتي توسط پليس كشف ميشوند اما افزايش ايمنسازي خودروها در مقابله با سرقت، يك مطالبه و طبيعي براي شهروندان است.
شيوههاي سرقت خودرو از سوي سارقان
مهمترين موضوع براي جلوگيري از سرقت خودرو، پيشگيري است، با آگاهي از روشهاي مورد استفاده سارقان شايد ريسك سرقت خودرو را كاهش دهيم. سارقان براي سرقت خودروها هميشه چند قدم جلوتر از صاحبان خودروها و حتي پليس هستند. توپي زني، استفاده از شاه كليد، استفاده از سيم مفتولي، بكسل كردن، حمل با جرثقيل، سرقت تحت پوشش خريدار، سرقت تحت پوشش مامور، سرقت با ايجاد تصادف ساختگي، سرقت با سوئيچ روشن، سرقت با تعويضاي سي يو خودرو،سرقت توام با زورگيري و با سلاح سرد و گرم، سرقت به شيوه خوراندن مواد مسموم و آغشته به مواد بيهوشي و خوابآور و سرقت به شيوه سوار شدن زنان سارق و جلب اعتماد راننده از جمله روشهاي سارقان براي سرقت خودروهاي شماست. با رعايت نكات ايمني و عدم انجام برخي از اشتباهات كه به شيوه سارقان تبديل شده ميتوان سارقان را ناكام گذاشت.
10 استان سرقت خيز كشور
جوانان زير 25 سال، زنان و افرادي كه از شهرستانها به شهرهاي بزرگ ميروند بيشترين غفلت را در نگهداري از خودرو دارند و زمينه را براي سرقت فراهم ميكنند، اما اشتباه بزرگي كه توسط برخي صاحبان خودرو انجام ميگيرد كه جبران ناپذير است، خريد دزدگيرهاي ارزانقيمت با هدف صرفهجويي در هزينه است، كه باعث زيان چند برابري ميشود. اغلب دزدگيرهاي ارزانقيمت تقلبي هستند، البته بايد گفت برخي دزدگيرهاي موجود در سطح بازار تقلبي هستند و بهتر است براي امنيت بيشتر دزدگير خودرو را از نمايندگيهاي مجاز تهيه كنيد.
صاحبان خودروها در كلانشهرها و شهرهاي بزرگ بايد بيشتر مراقب خودرو شان باشند، بيشترين سرقت خودرو طبق آمار به ترتيب در تهران بزرگ، خراسان رضوي، استان تهران، اصفهان، فارس، كرمانشاه، آذربايجان شرقي، مازندران، آذربايجان غربي و خوزستان روي ميدهد. البته بايد براي محافظت از خودرو در شهر و روستا موارد امنيتي و ايمني را رعايت كنيم. نكته قابل توجه ديگر اينكه توليدكنندگان داخلي بايد سطح ايمني و امنيتي خودرو خود را افزايش دهند. پرايد، پژو 405، پارس، پژو 206، پيكان، وانت نيسان و سمند به راحتي توسط سارقان و با استفاده از غفلت صاحبان خودرو به سرقت ميروند.
خودروسازان داخلي با رعايت نكات ايمني و ضروري هنگام توليد خودرو ميتوانند بخشي از مشكلات را برطرف كنند، براي كاهش زمينه سرقت خودرو توجه به موضوعاتي مانند انتخاب نوع قفلها، چگونگي درج شماره قطعات بر بدنه و نصب دزدگير و نحوه سيمكشي در قسمتهاي محركه موضوعات مهمي است كه بايد مورد توجه قرار گيرد.براي جلوگيري از سرقت خودرو و مشكلات پس از آن بهتر است كاري كرد كه اصلا خودرو سرقت نشود. ايموبلايزر و سوئيچهاي داراي ميكروچيپ هر چند در ابتدا توانستند اندكي از حجم سرقتها بكاهند ولي از آنجا كه وسايل و تجهيزات الكترونيكي را ميتوان بهگونهاي آسان هك كرد، سارقان براي اين تجهيزات هم شگردهايي دارند.
زمان مورد نياز براي سرقت 2/5 دقيقه
به باور كارشناسان، وجود نقاط ضعف از جمله شيشهها كه به راحتي شكسته ميشوند، ضعف در بخشي از بدنه، لقيها، درزها، نقاط ضعف قفلهاي جانبي، در موتور و صندوق و نيز عدم حفاظت كافي از سيستم استارت، موجب شده كه طبق آمار بينالمللي سارقان براي ورود به هر خودرو در دنيا به بيش از 30 ثانيه و براي سرقت آن به بيش از 2/5 دقيقه زمان نياز نداشته باشند.البته اين موارد براي رد كردن تجهيزات و وسايل ضد سرقت خودرو نيست، اما براي ناكام گذاشتن سارقان و زمان بر كردن سرقت بايد از تمام تجهيزات استفاده كرد.
بهترين روش براي پيشگيري از سرقت يك خودرو نصب ابزارهاي بازدارنده مكانيكي مانند قفل فرمان، قفل چرخ، قفل پدال و... روي خودرو است و نصب ايموبلايزر، آلارم و رديابهاي ماهوارهاي در مقايسه با ابزار بازدارنده مكانيكي همگي از اهميت و اثربخشي پايينتري برخوردارند.
توصيههاي پيشگيرانه
اگر در جايي پاركينگ يا پاركبانها در دسترس نبودند، اتومبيلتان را در جايي پارك كنيد كه در ديد ماموران گشت پليس باشد. پس از خريد خودرو، قفل درها و صندوق آن را عوض كرده و از قفلهاي سوئيچي استفاده كنيد. از گذاشتن ساك، لوازم و اشياي گرانبها، اسناد و مدارك در داخل خودرو طوري كه در معرض ديد باشند و سارقان را وسوسه كنند خودداري كنيد. هنگام ورود يا خروج از پاركينگ، اول خودروتان را خاموش كنيد و سوئيچ آن را برداريد و بعدا براي باز و بسته كردن درِ پاركينگ اقدام كنيد. اگر براي فروش خودروتان آگهي كرديد و خريداراني به شما مراجعه كردند و با امانت سپردن خودروشان نزد شما از شما خواستند با خودروتان دور بزنند قبول نكنيد، اكثر موارد خودروها دزدي هستند.
چنانچه در جاده يا سطح شهر مخصوصا بزرگراهها افرادي با اتومبيل و لباس شخصي شما را متوقف كرده و عنوان كردند خودروتان مسروقه است، به هيچوجه تسليم نشويد، مگر آنكه از مامور بودن آنها مطمئن شويد. از سپردن سوئيچ و كليد به افراد غيرمطمئن و ناشناس در هر وضعيتي خودداري كنيد. از انتقال مسافران به مسيرهايي كه اصلا آشنايي نداريد پرهيز كنيد. اجازه ندهيد افراد متفرقه و ناشناس روي خودرو شما سيستم دزدگير نصب كنند.