از چند ماه پیش و با مطرح شدن نام جان کری و چاک هیگل برای سمتهای وزارت امور خارجه و وزارت دفاع آمریکا، برخی تحلیلگران این گمانه را مطرح میکردند که به سبب مواضع معتدلتر این دو تن، سیاست آمریکا در دوره جدید نسبت به ایران تغییر میکند؛ اما یک تحلیلگر ارشد مؤسسه بروکینگز نظری متفاوت در این زمینه دارد.
به گزارش «تابناک»، تحلیلگران بینالمللی اندک اندک و جدی به این نتیجه میرسند که بسیار نامحتمل است حضور جان کری و چاک هیگل در دو سمت کلیدی دولت آمریکا، تغییری چشمگیر در سیاستهای این کشور نسبت به ایران پدید آورد.
به نوشته «شین هوا»، مایکل اوهانلون، پژوهشگر ارشد مؤسسه بروکینگز از جمله افرادی است که چنین دیدگاهی دارد و بر این باور است، مسیر اوباما در قبال ایران، کاملاً روشن است. وی میگوید: «اوباما تاکنون ادبیات شدیداللحنی در این زمینه به کار برده است».
در این باره باید گفت، مقامات ارشد کاخ سفید، از جمله شخص باراک اوباما تاکنون بارها با طرح ادعاهایی علیه ایران، اظهار داشتهاند به هیچ وجه اجازه دستیابی ایران به سلاح هستهای را نمیدهند و در این راه، از همه گزینهها و امکانات بهره خواهند برد.
در همین راستا و در جدیدترین اظهارات در این زمینه، جو بایدن، معاون رئیس جمهور آمریکا روز دوشنبه در کنفرانس سالانه لابی یهودیان آمریکا (آیپک) اظهار داشت، تهدید اوباما مبنی بر احتمال استفاده از گزینه نظامی، بلوف نیست و این گزینه همچنان روی میز است.
بایدن گفت: «رئیس جمهور آمریکا نمیتواند بلوف بزند و چنین کاری هم نمیکند. باراک اوباما بلوف نمیزند».
از سوی دیگر، با وجود اینکه انتظار میرفت روی کار آمدن کری و هیگل به نرمتر شدن رویکرد آمریکا در قبال ایران منجر شود، هر دوی این مقامات آمریکایی در روزهای اخیر، ادعاهای کم و بیش تهدیدآمیزی علیه ایران مطرح کردهاند. جان کری در سفر خود به خاورمیانه از محتملتر شدن تقابل میان ایران و غرب سخن گفت و چاک هیگل نیز این روزها به شدت میکوشد دل اسرائیلیها را به دست آورد.
در این زمینه، اوهانلون میگوید: فارغ از این که چه کسی در رأس وزارتخانههای دفاع و امور خارجه باشد، موضع اوباما تغییری نخواهد کرد.
وی میافزاید: «رئیس جمهور، اوباماست. مقامات کابینه میآیند و میروند، و هیچ یک از آنها تصمیمی نمیگیرند. همه آنها پیش از این هم از سمتهایشان کنار گذاشته شدهاند؛ نه تنها توسط اوباما، بلکه در هر دولت دیگر».
وی میافزاید: «مهم است به یاد داشته باشیم که ادبیات شخص اوباما درباره این موضوع، نسبتاً شدید و سفت و سخت است».
گفتنی است، موضعگیریهای روز گذشته آمریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز شاهدی بر اظهارات اوهانلون است. در جریان نشست روز گذشته آژانس، نماینده آمریکا ضمن حمله لفظی شدید به ایران، اتهام وقتکشی، فریب و کارشکنی در موضوع هستهای را علیه ایران مطرح کرد.
به هر حال، مجموع موضعگیریهای اخیر مقامات آمریکایی که در تقابل آشکار با اظهارات حتی یک هفته پیش آنهاست، بار دیگر ثابت میکند که آمریکا به طور جدی و واقعی در پی حل و فصل مشکلات و تنشها با ایران نیست و ادعاهایش در این باره، بیشتر مصرف تبلیغاتی دارد تا واقعی.