«
شمار مبتلایان به ایدز در کشورمان در سال آینده روند افزایشی خواهد داشت»؛ این هشداری است که یکی از مسئولان وزارت بهداشت در پاییز پارسال ارائه کرده بود و مبنای آن چیزی نبود، جز در پیش بودن موج سوم ابتلا به ایدز و همچنین بازگشت موج دوم این بیماری؛ اتفاقی که به گواه آخرین آمار ارائه شده از سوی وزارت بهداشت، متأسفانه به وقوع پیوسته است.
اگر بخواهیم آمار دقیق تری از مبتلایان به ایدز در کشورمان داشته باشیم، ناچار هستیم به فراخور شرایط خاص این بیماری (مانند: علایم بیماری ایدز از ابتدای ابتلای فرد بروز نکرده و گاه ممکن است فرد مبتلا پس از سالها از بیماری خود آگاه شود)، به سراغ روشهای تأیید شده جهانی مانند برآورد کردن مبتلایان با استفاده از نرم افزارهای ویژه طراحی شده برای این امر برویم؛ سال گذشته رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت در گزارشی شمار ایرانیان مبتلا به ایدز را نود هزار تن اعلام کرده که به باور وی، هفتاد هزار نفر ایشان از بیماری خود خبر ندارند. البته این آمار نگران کننده از دید رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران، به مراتب بیش از این اعلام شده و جدای ۲۵ هزار بیمار مبتلا به این بیماری (تا آن زمان)، برآورد میشد که در ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار نفر شناسایی نشده باشد. به گزارش «تابناک»، بر پایه آمار جمعآوری شده از دانشگاههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی، از مهر ماه سال ۹۱ تا نخستین روز سال جاری، مجموعاً ۲۶ هزار و ۱۲۵ نفر افراد مبتلا به HIV/AIDS در کشور شناسایی شدهاند که ۸/۸۹ درصد آنان را مردان ۲/۱۰ درصد را زنان تشکیل میدهند.
بر پایه این آمار که صرفا بر اساس فراوانی افراد شناسایی شده (و نه مبتلایانی که گاه حتی خودشان از بیمار بودنشان آگاه نیستند) تنظیم شده است، ۳۳ درصد موارد انتقال در سال گذشته از راه روابط جنسی بوده و بدین ترتیب، درخواهیم یافت که موج سوم که مدتی پیش هشدارهای موکدی درباره از راه رسیدن آن مطرح میشد، نه تنها آغاز شده، بلکه به سرعت در حال گسترش است.
به عبارت بهتر، تنها کافی است بدانیم که در بحث انتقال از طریق تماس جنسی، زنان بیشترین مبتلایان را تشکیل می دهند؛ این نکته به آن معناست که بیشتر زنانی که ایدز دارند، از طریق تماس جنسی به این بیماری مبتلا شدهاند. این آمار هنگامی دردناک میشود که بدانیم این ابتلا غالبا از طریق تماس جنسی زنان با همسرانشان بوده که به دلیل اعتیاد تزریقی یا تماس های جنسی کنترل نشده ایشان، HIV را به این زنان منتقل کردهاند.
در ایران موج نخست بیماری از طریق انتقال خون و فرآوردههای خونی مطرح شد و موج دوم آن شامل شیوع بیماری بین افرادی بود که از طریق اعتیاد و سرنگهای آلوده مشترک دچار عفونت شده بودند. در حال حاضر موج سوم بیماری از طریق روابط جنسی کنترل نشده، به شکلی نگران کننده در حال گسترش است.
این شاخصه موج سوم که زنان قربانی آن هستند، میتواند در ادامه بسیار دردناک تر شده و دامنگیر کودکانی شود که با این بیماری به دنیا خواهند آمد؛ اینجاست که دیگر تلخی تا حدی فزونی خواهد یافت که جدا کردن مبتلایانی که در نتیجه رفتارهای پرخطرشان مبتلا شدهاند، با افرادی که رفتار پرخطری نداشتهاند، سودی نداشته و جامعه در معرض خطری است که نشانههای هشدار آن اگر نگوییم از بین رفته، دستکم بسیار رنگ پریده شده است.
برای درک بهتر ماجرا کافی است بدانیم میزان انتقال این بیماری از طریق روابط جنسی (33 درصد) تا چه اندازه میتواند زنانی را درگیر این بیماری کرده باشد که هیچ رفتار پرخطری از خود نشان نداده و صرفا با همسری در ارتباط زناشویی بودهاند که یا معتاد تزریقی است و یا پاکدامنی پیشه نکرده و از همه بدتر، این ارتباط زناشویی ممکن است با بی توجهی دو طرف منجر به شکلگیری کودکی شود که قربانی صرف اشتباهات دیگران است.
اینجاست که ماجرا به شدت نگران کنندهتر از پیش شده و اقدامات عجیبی مانند حذف روز جهانی ایدز (با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی و با تأیید رییسجمهوری) از تقویم ملی کشورمان به شدت آزار دهندهتر از قبل مینماید.
با این تفاسیر شاید تنها راه مقابله با موج سوم ایدز که به سرعت میتازد، جدای از کارهایی که مسئولان میبایست در دستور کار قرار دهند، افزایش سطح آگاهی عمومی نسبت به راههای انتقال این بیماری و خطرات آن، شناسایی رفتارهای پر خطر، راه های پیشگیری از ایدز و مراجعه به مراکز مشاوره در صورت لزوم خواهد بود؛
تلفنهای مراکز مشاوره بیماری ایدز در تهران: ۶۶۵۹۳۰۳۰- ۶۶۰۳۸۹۲۰- ۶۶۵۸۱۵۱۷
از تمامی زنان خواهشمندیم در صورت احتمال بیماری همسرانشان در تهران با شمارههای بالا تماس گرفته و ضمن کسب آگاهی از این بیماری، در صورت لزوم برای آزمایشهای رایگان و محرمانه به این مراکز بروند.
گفتنی است، در شهرهای دیگر نیز افراد میتوانند با سامانه 118 تماس گرفته و شماره مرکز مشاوره ایدز در شهر خودشان را از آنها دریافت کنند.