بهروز دهزاد، کارشناس اکولوژی آبهای داخلی و استاد دانشگاه شهید بهشتی، بر خلاف نظر اکثر کارشناسان از عوامل دیگری به عنوان دلایل اصلی خشک شدن دریاچه ارومیه نام برد و راهکارهای جدیدی برای نجات دریاچه ارائه نمود.
به گزارش ایسنا، بهروز دهزاد انتقال آب رود ارس به دریاچه ارومیه را بی فایده دانست و گفت: این طرح بدون مطالعه و بررسی ابعاد تخریب انجام شده است.
این کارشناس اکولوژی آبهای داخلی افزود: مانند دیگر طرحهایی که برای دریاچه ارومیه به اجرا درآمده، این طرح نیز کاملا احساسی و عجولانه است، چرا که رود ارس اکولوژی مخصوص به خود را داشته و متعلق به منطقه دیگری است و با وجود مبالغ بسیاری که در این طرح هزینه شده، تنها شاهد نابودی رودخانه ارس خواهیم بود.
وی ادامه داد: آبی که منتقل میشود اصلا به دریاچه نرسیده و روستاییان در میان راه آن را برداشت میکنند. زیرا انتقال آب تابع اصول و قوانینی است که هیچ کدام از آنها در این طرح در نظر گرفته نشده است.
سدها عامل خشکی دریاچه ارومیه نیستنداستاد دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: متاسفانه سالهاست که جامعه کارشناسی کشور حوصله بررسی آمارها و تحقیقات انجام شده را ندارند و همیشه راحتترین راه را برای حل مسائل و مشکلات ارائه میدهند. به عنوان مثال بسیاری از کارشناسان سدها را عامل خشکی دریاچه ارومیه معرفی میکنند در صورتی که اینگونه نیست.
این کارشناس ارشد محیط زیست تاکید کرد: دریاچه ارومیه از زمانی دچار این سرنوشت شد که جادهای را به صورت کاملا غیرعلمی و غیراصولی در وسط آن احداث کرده و با تخریب یک کوه و ریختن سنگهای به داخل آب، دریاچه را به دو نیم تقسیم کردند.
دهزاد افزود: این کار باعث قطع جریان آب دریاچه شد. در حالی که جریان آب دریاچه، حکم خون در بدن انسان را داشته و همانگونه که خون باعث اکسیژن رسانی به اعضای مختلف بدن میشود، با خنکتر کردن دریاچه، موجب کاهش تبخیر آبهای آن میشود.
استاد دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه برای نجات دریاچه ارومیه باید پیش از هر کاری جاده را از میان برداشت افزود: تا کنون مدیرانی که برای حل مشکل دریاچه ارومیه انتخاب شدهاند هیچ کدام سررشتهای از کار نداشته و با اقدامات نامناسب خود هر روز وضع آن را از آنچه که هست بدتر میکنند.
وی اضافه کرد: شاید بسیاری از این مدیران تحصیلات عالی دانشگاهی داشته باشند اما این به معنی آگاهی آنها از امور نیست و اکنون مشاهده میکنیم این مدیران چه نقشی در نابودی دریاچه ارومیه داشتهاند.
معلوم نشد پولهای بانک جهانی برای نجات ارومیه کجا رفت؟دهزاد گفت: در اواخر دولت دهم پروژهای با همکاری بانک جهانی برای نجات دریاچه ارومیه طراحی شد که حتی یک صفحه کاغذ هم از وضعیت اجرای آن ارائه نشده است و در آخر هم اصلا معلوم نشد وامهای هنگفتی که از بانک جهانی گرفته شده و باید بازگردانده شود کجا رفت؟
وی با بیان اینکه سازمان حفاظت محیط زیست نباید پشت درهای بسته برای محیط زیست کشور تصمیم بگیرد، افزود: کارها باید به صورت شفاف انجام گرفته و جامعه کارشناسی در جریان تصمیمگیریها قرار گیرند.