شستا برای کسانی که در کشور مشغول بهکار اقتصادی هستند، اسم بسیار وسوسهبرانگیزی است؛ شرکتی که در سال 1365 با سرمایه دومیلیاردتومانی آغاز بهکار کرد و آخرین گمانهزنیها از سرمایه کلی آن در سال 1390 حکایت از سرمایه سههزار و 900میلیاردتومانی دارد.
به گزارش شرق، شستا در ظاهر شرکتی است برای حفظ ارزش داراییها و مدیریت منابع مالی سازمان تامین اجتماعی، تا با رویکرد سودآوری داراییها سازمان تامین اجتماعی را حفظ کند. اما آنچه منتقدان این سازمان را برمیانگیزد تا بیش از پیش عملکرد این سازمان را زیر ذره بین قرار دهند، تاثیر کمارزش افزوده این شرکت بر عملکرد مالی سازمان تامین اجتماعی است. با این حال این سوال پیش میآید که شستا چه دارد که امروز به یکی از بزرگترین شرکت سرمایهگذاری کشور تبدیل شده است؟ در این شرکت چه میگذرد که در هر دوره از مجلس شورای اسلامی سوژهای برای تحقیق و تفحص است و چه میزان سرمایهای در این شرکت ردوبدل میشود که هر مدیری حاضر به از دستدادن صندلی خود یا پسدادن سهمی از این شرکت نیست؟
سازمان بینالمللی تامین اجتماعی (ISSA) در چارچوبهای هدایتی خود برای پایداری صندوقهای تامین اجتماعی توجه به موضوع سرمایهگذاری را برای تمام صندوقهای مزبور امری ضروری میداند تا این صندوقها درگذر زمان بتوانند ارزش داراییها و منابع خود را حفظ و صیانت کنند. به همین منظور شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا) بهعنوان یک مجموعه تخصصی در امر سرمایهگذاری در تاریخ 6/1/1365 بهصورت یک شرکت سهامی خاص با سرمایه اولیه 20میلیاردریال تاسیس شد.
براساس آنچه در اساسنامه این شرکت آمده است، هدف اصلی شستا مدیریت کارآمد منابع مالی تخصیصیافته با رویکرد سودآوری و ارزش افزوده حداکثری در بازارهای سرمایه داخلی و خارجی از طریق فعالیتهای تولیدی، خدماتی و بازرگانی است. این شرکت امروز پس از 5/2 دهه فعالیت، به یکی از شرکتهای بزرگ اقتصادی در سطح خاورمیانه تبدیل شده است و مسوولان آن پیشبینی کردهاند با تدوین چشمانداز و افقهای آرمانی خود و برنامهریزی استراتژیک در آیندهای نهچندان دور به یک بنگاه اقتصادی تراز اول در سطح جهانی تبدیل شود.
با این حال آنچه شستا را از سایر شرکتهای سرمایهگذاری داخلی مجزا و متفاوت میکند، تنوع فعالیتهای این شرکت در حوزههای فعالیت خود است؛ تنوعی که میتوان حوزههای فعالیت این شرکت را به «از شیر مرغ تا جان آدمیزاد» تشبیه کرد.
موضوع فعالیت شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا)، سرمایهگذاری و مشارکت در فعالیتهای اقتصادی و بازرگانی اعم از فعالیت تولیدی، بازرگانی، خدماتی (مالی، مدیریتی و...) و تشکیل انواع شرکتها به شرح زیر است:
1- خرید و فروش و پذیره نویسی سهام شرکتهای تولیدی، بازرگانی و خدماتی پذیرفتهشده در بورس و خارج از بورس. اولویت اجرای این بند برای شرکتهای پذیرفتهشده بورسی است.
2- مشارکت در شرکتهای جدید بهمنظور تحقق اهداف شرکت بهتنهایی یا با مشارکت با سایر بنگاههای اقتصادی.
3- خرید و فروش سهام و سرمایهگذاری در شرکتهای خارجی.
4- آمادهسازی و ورود شرکتهای سرمایهپذیر به بورس اوراق بهادار.
5- خرید و فروش اموال منقول و انجام فعالیتهای بازرگانی و تجاری.
6- استفاده از تسهیلات مالی و اعتباری بانکها و موسسات مالی و اعتباری داخلی یا خارجی یا تاسیس اینگونه موسسات.
7- اخذ نمایندگی از موسسات و شرکتهای سرمایهگذاری معتبر داخلی و خارجی جهت تحقق اهداف و موضوع فعالیت شرکت.
8- ایجاد شعب و نمایندگی داخلی و خارجی جهت تحقق اهداف و موضوع فعالیت شرکت.
9- ارایه خدمات مشاور مالی و اقتصادی و سرمایهگذاری به اشخاص حقیقی و حقوقی معتبر داخلی و خارجی.
10- انجام کلیه امور و فعالیتهایی که بهطور مستقیم یا غیرمستقیم برای تحقق اهداف و موضوع فعالیت شرکت لازم و مفید باشد یا در جهت تحقق موضوع فعالیت شرکت ضرورت داشته باشد.