پس از مطرح شدن نامهای بسیاری برای انتصاب در سمت رئیس سازمان محیط زیست، از معصومه ابتکار، اصغر محمدی فاضل، محمد رضا تابش گرفته تا فاطمه هاشمی، دکتر مسعود سلطانیفر و حتی محمد باقر قالیباف، اکنون گزینههایی نهایی برای تصدیگری این کرسی خالی مانده دولت یازدهم، در حالی معرفی میشوند که با توجه به سابقه ایشان، به نظر گزینه نهایی قابل حدس است.
به گزارش «تابناک»، ریاست سازمان محیط زیست از معدود پستهای بر زمین مانده دولت یازدهم است که با توجه به جایگاه بالای این مقام به عنوان معاون رئیس جمهور، تعیین نشدن آن تا به امروز هم جای ابهام خواهد داشت؛ به ویژه که مشکلات کنونی محیط زیست در کشورمان، گاه آنقدر کلان و حیاتی هستند که مانند ماجرای خشک شدن دریاچه ارومیه، در نخستین نشست هیأت دولت مطرح و روی آن بحث و بررسی شده است.
این در حالی است که تاکنون این دیرکرد در راستای انتخاب بهترین گزینه برای این پست خطیر تفسیر شده تا اعلام سه گزینه نهایی برای تصدیگری این پست، به معنای احتمال قریب الوقوع انتصاب یکی از ایشان بوده و بررسی کارنامه کاری این گزینهها، بهترین راهکار برای حدس رئیس سازمان محیط زیست و معاون رئیس جمهور باشد.
دکتر عیسی کلانتری، نخستین گزینهای است که برای تصدیگری این پست از وی نام برده میشود. او که سابقه دو دوره وزارت کشاورزی در دولتهای هاشمی رفسنجانی را در کارنامه دارد، متولد۱۳۳۱ شهرستان مرند (استان آذربایجان شرقی) است و پس از ادغام وزارتخانه کشاورزی و جهاد سازندگی، از سال ۱۳۸۱با تشکیل خانه کشاورز، دبیر کلی آن را عهدهدار شده و تاکنون در این سمت فعالیت میکند.
او فارغالتحصیل کارشناسی زراعت، اصلاح نباتات از دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه، فوقلیسانس فیزیولوژی زراعی از دانشگاه نبراسکا و دکترای فیزیولوژی و بیوشیمی محصولات زراعی از دانشگاه ایالتی آیوا آمریکاست که به لحاظ تحصیلات و رویکردهایش در کارنامه کاری، گزینه بسیار مناسبی در تصدیگری ریاست سازمان محیط زیست به نظر میرسد.
شاخصترین رویکرد زیست محیطی که از کلانتری در اذهان مانده، اشاره به شدت گرفتن بحران آب در کشورمان است که امروزه و در اثر بیتوجهی به هشدارهایی از این دست، نه تنها در قالب «بحران محیط زیستی با محوریت آب» متجلی شده و خشک شدن امثال دریاچه ارومیه و هامون را رقم زده که لطمات جبرانناپذیری به بخش کشاورزی وارد آورده تا با شدت گرفتن تحریمها علیه کشورمان در قالب بحرانی به شدت فراگیر متجلی شود.
بدین ترتیب اگر بدانیم که روزگاری دکتر کلانتری در پیشبینی وضعیت امروز، فریاد برآورده که «مسئولیت ناشناسی خودمان در قبال آب، دشمن به مراتب بزرگتر از دشمنان برای ثبات ایران است»، حق خواهیم داد که انتصاب او به سمت رئیس سازمان محیط زیست، اعتماد به فردی است که نه تنها درد امروز را سالها قبل پیشبینی کرده، بلکه میتواند با تکیه بر این دوراندیشی، افق دید سازمان پاسدار میراثهای تجدیدناپذیر کشورمان را روشنتر از همیشه تصویر کرده و امید را در دل دوستداران بوم ایران روشنتر از هر زمانی ترسیم کند.
در کنار نام کلانتری، از دکتر علی محمد نوریان نیز نام برده میشود که در آستانه شصت سالگی است و در سابقه کاریاش، حضور طولانیمدت در سمت معاونت وزیر راه و ریاست سازمانهای هواپیمایی کشوری و هواشناسی در دولتهای گوناگون ثبت شده، ولی ارتباط وی با سازمان محیط زیست، به ماجرایی نه چندان خوش در سال ۸۸ بازمیگردد که وی به سمت معاونت محیط زیست انسانی این سازمان منصوب شد و به فاصله کوتاهی استعفا داد.
با این توضیح درخواهید یافت که چرا این سابقه ناخوش توصیف شده، ولی بد نیست بدانید دلیل استعفای نوریان، اختلافنظر وی با محمدجواد محمدیزاده، رئیس پیشین سازمان گفته شد تا انتصاب وی به سمت مشاور احمدینژاد در زمینههای هواشناسی و تغییرات اقلیمی، از جمله ابهامات پاسخ نیافته پیرامون دولت دهم باشد، چراکه عجیب است کسی از سمت معاونت معاون رئیس جمهور (رئیس سازمان محیط زیست) به دلیل اختلاف نظر انصراف داده و بلافاصله به سمت مشاور رئیس جمهور در زمینهای منصوب شود که به نظر در حیطه عملکرد سازمان محیط زیست قرار دارد و عجیبتر آن که این تناقض بزرگ با سکوت رئیسجمهور و معاون و مشاور وی تا پایان دولت تداوم یافت.
بدین ترتیب هرچند شنیده میشود که برای تصدیگری پست ریاست سازمان، از نوریان نیز به عنوان یکی از گزینهها برنامه خواسته شده، به نظر نمیرسد از این مدیر که در بسیاری دولتها بوده و به نوعی رکورددار ثبات مدیریتی در کشور است، در سمت رئیس سازمان بهره گرفته شود، هرچند برخی این انتصاب را تا آنجا حتمی میدانند که با مراجعه به صفحه ویکی پدیای دکتر نوریان، او را رئیس سازمان خوانده و زمان نصب وی به این سمت را نیز مرداد ماه ذکر کردهاند!
برای دیدن تصویر در ابعاد بزرگتر روی آن کلیک کنید
گفتنی است که نوریان در پانزدهمین کنگره هواشناسی جهانی که با حضور رؤسای سازمان های هواشناسی188 کشور در سال 1386 و در ژنو سوئیس برگزار شد، به عنوان معاون اول سازمان هواشناسی جهانی انتخاب شد.
اما سومین و آخرین گزینه معرفی شده برای تکیه بر کرسی ریاست سازمان محیط زیست، نیره خوش خلق سیما، دارای مدرک دکترای فیزیولوژی گیاهی از دانشگاه هیروشیمای ژاپن است که در کنار کسوت تدریس در پژوهشکده بیوتکنولوژی با درجه استادیار، در سوابق وی ریاست بخش فیزیولوژی گیاهی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی و معاونت اداری و مالی و قائممقامی این پژوهشکده را نیز به چشم میخورد.
وی که عضویت در سازمان مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی و همچنین در کمیسیون هماهنگی و تصویب طرحهای تحقیقاتی سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی را عهده دار است، به تازگی در زمره گزینه های مطرح برای این پست معرفی شده و سابقه مدیریت کلان در این سطح را ندارد ولی از این رو که برخی نسبت به انتخاب نشدن وزیر زن، گلایه هایی را مطرح میکنند، شانس وی را برای نشستن بر کرسی معاونت رئیس جمهور زیاد ارزیابی میکنند ولی این فرضیه از آن رو مردود خواهد شد که دولت مردان، تاخیر در انتصاب رئیس این سازمان مهم را یافتن بهترین گزینه بیان کرده اند تا اتخاذ سیاست ورود زنان به هیات دولت برای رفع دلگیری برخی، بی اساس به نظر برسد.