عراقچی: مسائل دفاعی ایران قابل مذاکره نیست

کد خبر: ۳۷۷۴۵۰
|
۲۱ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۶:۰۰ 10 February 2014
|
6524 بازدید
سید عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای با بیان اینکه توافق ژنو به معنای عادی سازی روابط بین ایران و آمریکا و غرب نیست، گفت: مواضع اخیر مقامات آمریکایی از موضع ضعف و نشان دهنده ناتوانی آنها است.

به گزارش ایرنا، معاون امور حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه شامگاه یکشنبه در گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دوم صدا و سیما، گفت: بسیاری از مواضعی که آمریکایی ها در این مدت گرفته اند اگرچه ادامه خصومت دیرینه آنان با ایران و برگرفته از روحیه استبکاری است، اما حاکی از ضعف است.

عراقچی اظهار داشت: این اظهارات از موضع ضعف بیان می شود چرا که آنان باید به افکار عمومی، کنگره و دوستان خود در منطقه و خارج از منطقه توضیح دهند که چرا به ایران امتیاز می دهند و نتوانسته اند آنطور که می خواهند با ایران برخورد کنند.

وی گفت: آنها نتوانسته اند به خواسته های خود برسند، همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند آمریکایی ها به دنبال تغییر رژیم در ایران بودند اما به هیچ کدام از اهداف خود دست نیافته اند.

عراقچی اظهار داشت: اینکه امروز به غنی سازی ایران رضایت داده اند و قطعنامه های سازمان ملل را کنار گذشته و حق ایران را پذیرفته اند و نتوانسته اند مانع افزایش قدرت منطقه ای ایران شوند و قدرت ایران در منطقه افزایش یافته است، نشان دهنده ضعف آنها در مقابل ایران است.

وی گفت: پرسش هایی از وندی شرمن معاون وزیر خارجه آمریکا در کنگره آمریکا شده است که نشان از موضع ضعف آمریکا در مقابل ایران دارد.

عراقچی با بیان اینکه اظهارات مقامات آمریکایی بعد دیگری هم دارد، گفت: در آستانه شروع دور بعدی مذاکرات در وین، این اظهارات جنبه رجزخوانی نیز دارد.

معاون امور حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه گفت: به مقامات آمریکایی که چنین مواضعی می گیرند باید گفت که مواضع قبلی خود را تکرار نکنید چرا که تجربه نشان داده است ما زیر فشار مذاکره نمی کنیم و اجازه نمی دهیم کسی برای ما تصمیم بگیرد.

وی گفت: آمریکا یکی از اعضای 5 + 1 است و حق ندارد برای ما دستور مذاکرات بنویسد و ما هم اجازه نمی دهیم، شرمن یا هر کس دیگری برای ایران نیاز تعریف کند و بگوید که ایران به چه چیزی نیاز دارد یا ندارد.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای با بیان اینکه آنها به فوردو اشاره می کنند و می گویند که ما به آن نیاز نداریم، اظهار داشت: ما این اجازه را به هیچ کس نمی دهیم که درخصوص نیازهای ما تصمیم گیری کنند چرا که استقلال خود را با هیچ چیز معاوضه نمی کنیم.

عراقچی گفت: وقتی ما در طول ده سال گذشته به هیچ کدام از تحریم های اقتصادی و فشارهای سیاسی و تبلیغاتی و تهدیدهای نظامی وقعی نگذاشتیم دلیلی ندارد بخواهیم در مذاکرات به آنها باج بدهیم.

عراقچی اضافه کرد: باید میان اظهارات امروز و گذشته مقامات آمریکایی تفاوت قائل شویم و آنها هم باید بدانند که چنین اظهاراتی، کارکرد ندارد. ما در یک محیط بدون فشار مذاکره می کنیم و اجازه نمی دهیم، فشاری بیاورند.

وی در ادامه درمورد اظهارات اخیر وندی شرمن که گفته همه چیز را نمی شود در گام اول تعهد کرد و در ادامه مذاکرات تلاش می شود برنامه موشک های بالستیک ایران متوقف شود، گفت: به شرمن و سایر اعضای 5+1 اعلام می کنم که موضوعات دفاعی ایران قابل مذاکره نیست و در مذاکرات به غیر از موضوع هسته ای، درخصوص موضوع دیگری صحبت نخواهیم کرد.

وی گفت: همانطور که در مذاکرات قبلی اجازه ندادیم موضوع دیگری مطرح شود در گام های بعدی نیز اجازه نمی دهیم، چنین اتفاقی رخ دهد چرا که موضوعات دفاعی، خط قرمز ما است.

خصومت آمریکا و ایران ادامه دارد / هدف از توافقات ژنو برقراری روابط نیست

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای در ادامه با بیان اینکه مذاکرات ژنو برای برخی سوء تفاهم هایی را بوجود آورده است، گفت: هدف از این مذاکرات عادی سازی روابط بین ایران و آمریکا وغرب و ایجاد پیمان دوستی نیست.

وی گفت: ما بدنبال عادی سازی روابط نیستیم و توافق ژنو سعی می کند یکی از موضوعات مورد اختلاف ما و غرب را مدیریت کند.

معاون امور حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه گفت: این به معنی خاتمه دشمنی ها و خصومت ها نیست، ما با آمریکا در دهها موضوع از جمله حقوق بشر، سلطه طلبی و زورگویی آنها، سوریه و فلسطین مشکل داریم. از نظر ما آمریکا همان شیطان بزرگ است و خصومت هایش سرجای خود است و اینطور نیست که آنها بعد از توافقات خصومت ها را کنار بگذارند.

وی با بیان اینکه توافق ژنو رفاقتی بین دو طرف ایجاد نکرده است و دو کشور با هم دوست نشده اند، گفت: اختلافات سابق، بی روابطی وعدم پذیرش سلطه طلبی آمریکا و مخالفت با سیاست های سلطه طلبانه این کشور ادامه دارد.

عراقچی اظهار داشت: این مذاکرات برای مدیریت یکی از موضوعات تنش زا انجام می شود تا هم ایران به خواسته های خود برسد و غنی سازی را تثبیت کند و هم نگرانی 5+1 مبنی بر دستیابی ایران به سلاح هسته ای که یک ادعا است، مرتفع شود و ما اطمینان لازم در این زمینه را فراهم کنیم. چرا که موانع فقهی و دلایل استراتژیک در این خصوص داریم.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای گفت: قرار نیست رابطه ای بین دو طرف بوجود بیاید، نباید کسی توقع داشته باشد که چرا آنها خصومت خود را کنار نگذاشته اند، چرا که آمریکا همان آمریکا است و خصومت خود را ادامه داده است و در موضوع هسته ای نیز به مانند گذشته خصومت خود را حفظ کرده است.

عراقچی تصریح کرد: در برنامه ما دستیابی به سلاح هسته ای وجود ندارد چراکه هم مبانی فقهی برای این موضوع داریم و هم دلایل استراتژیک و تنها موضوعی که باعث شده ما در چارچوب مذاکرات با غرب همکاری کنیم اعتماد سازی است.

مشکلی در روند مذاکرات وجود ندارد

عراقچی در ادامه در خصوص توافقات هسته ای گفت: تا آنجا که به گام اول توافق مربوط می شود همه چیز طبق برنامه پیش می رود و مشکلی نداریم و تعهدات دو طرف انجام شده است.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای افزود: قرار بود در 20 ژانویه یا 30 دی که روز شروع توافق بود اقداماتی انجام دهیم که انجام شد، آژانس هم آنها را راست آزمایی و تایید کرد و همزمان طرف های آمریکایی و اروپایی دستورالعمل های لازم را برای برداشته شدن برخی از تحریم ها که در ژنو مقرر شده بود، انجام دادند. شورای وزیران اتحادیه اروپا نیز درهمان روز تشکیل شد و قوانین اروپا اصلاح کرد و دولت آمریکا هم با بیانیه ای بخشی از تحریم ها را برداشت.

عراقچی افزود: با ایجاد کانال های بانکی در تاریخ اول فوریه، مبلغ مورد توافق واریز شد و بقیه کارها طبق برنامه در حال انجام است.

ایران در مقرهای سازمان ملل مذاکره می کند

معاون امور حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه در خصوص محل برگزاری مذاکرات ایران و 5+1 گفت: تاریخ جدید برای شروع مذاکرات، گام نهایی مورد توافق دو طرف است، مذاکرات قرار است در 28 بهمن ( 18 فوریه) در شهر وین شروع شود.

وی با بیان اینکه این مذاکرات سخت خواهد بود، گفت: طبق توافق ژنو برای اینکه درگیر مذاکرات طولانی نشویم، مذاکرات برای رسیدن به نتیجه نباید بیش از یک سال طول بکشد، البته معنی آن این نیست که مذاکرات یک سال طول خواهد کشید.

عراقچی اظهار داشت: به عقیده ما اگر طرف دیگر اراده و حسن نیت لازم را داشته باشد، ظرف چند ماه می توان موضوع هسته ای را حل و فصل کرد و شاهد لغو تمامی تحریم ها باشیم و به نتیجه برسیم.

وی افزود: در جلسه اول در وین باید تصمیم بگیریم مذاکرات در این شهر باشد یا در شهر دیگری ادامه یابد، ما در شهرهایی که مقر سازمان ملل محسوب می شوند، مذاکره می کنیم.

عراقچی اظهار داشت: ژنو یکی از مقرهای سازمان ملل است که محل خوبی برای ادامه مذاکرات بود اما به دلیل اینکه مذاکرات سوریه به این شهر منتقل شده و با مذاکرات ایران همزمانی پیدا کرده، تصمیم گرفتیم در وین مذاکرات خود را ادامه دهیم.

عراقچی در واکنش به این پرسش که شهر نیویورک هم مطرح شده بود؟ گفت: نیویورک هم یکی از مقرهای سازمان ملل است بنابراین مورد پذیرش ما هم قرار دارد اما شرایط سیاسی از نظر ما آمادگی ادامه مذاکرات در این شهر را ندارد.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای گفت: خیلی علاقه مند به رفتن به نیویورک نبوده ایم و هنوز هم نیستیم و ژنو و وین را ترجیح می دهیم.

مذاکرات با آژانس و 5+1 روی یکدیگر تاثیر می گذارند

عراقچی در ادامه در خصوص مذاکرات دو روز اخیر ایران و آژانس و تاثیر آن بر مذاکرات ایران و 5+1 گفت: این دو مذاکره حتما تاثیر منفی یا مثبت روی همدیگر می گذارند اما در دو مسیر جداگانه هستند.

وی افزود: مجموعه ای از همکاری ها بر اساس معاهده ان پی تی و موافقت نامه پادمان که بین ما و آژانس انرژی اتمی وجود دارد انجام می دهیم و مجموعه ای از مسائل و سوالاتی است که پاسخ به آن ها در چارچوب موافقت نامه پادمان نمی گنجد اما برای نشان دادن حسن نیت تصمیم گرفتیم به این سوالات پاسخ دهیم.

عراقچی افزود: از این رو جمهوری اسلامی ایران در راستای شفاف سازی تصمیم گرفته است که برای بیان این مسائل با آژانس توافقنامه ای را امضاء کند از این رو شاهد بودیم که آمانو به تهران سفر و توافقنامه ای را در این باره با ایران امضاء کرد.

عراقچی افزود: قرار شده این همکاری ها گام به گام باشد، بطوری که در گام اول شش مساله مطرح شد که در شش ماه گذشته این مسائل کار شد و تعهداتی لازم داده شد و آژانس هم رضایت خود را از روند همکاری ها اعلام کرد.

معاون امور حقوقی و بین الملل وزیر امور خارجه گفت: در دو روز اخیر، هفت موضوع دیگر مطرح شده است که در ماه های آینده سعی می کنیم این موضوعات را بررسی و روشن کنیم.

وی افزود: مسیر مذاکرات تیم مذاکره کننده ایران و 5 + 1 و همینطور مذاکرات با آژانس بین المللی انرژی اتمی تاثیرات منفی یا مثبت روی هم می توانند بگذارند و به طور حتم پیشرفت در یکی بر روند تسریع دیگری تاثیر مثبت خواهد داشت.

عراقچی در واکنش به این پرسش که در گذشته با وجود همکاری های ایران با آژانس شاهد مطرح شدن ادعاهایی بودیم، آیا این بارهم این اتفاق خواهد افتاد؟ گفت: واقعیت تلخ این است که اگر چه برخی از موضوعات با آژانس فنی هستند اما یک ماهیت سیاسی پیدا کرده اند.

وی اظهار داشـت: بنابراین حل و فصل این موضوعات به یک اراده سیاسی نیاز دارد، مذاکرات 5+1 با ایران اگر چه موضوعی جداگانه است اما بر روی مذاکرات با آژانس تاثیر می گذارد. از این رو تصمیم گرفتیم این دو مذاکره را با یکدیگر جلو ببریم تا اراده سیاسی هم بوجود آید.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای افزود: در خصوص موضوعات اولیه، گام اول را تحقیقا با موفقیت با آژانس برداشته ایم و در حال برداشتن گام دوم هستیم.

وی افزود: موضوع ما با آژانس فراپادمانی است از این رو باید یک قاعده برای آن تعریف شود تا شامل هر چیزی نشود و هر موضوعی را اضافه نکنند.

عراقچی اظهار داشت: این طور نباید باشد که آژانس هر موضوعی را مطرح می کند و ما فراتر از پادمان بخواهیم به آن پاسخ دهیم.

وی گفت: پرسش ها باید پایه، اساس، منطق و یک منشا واقعی داشته باشد و بهانه ای برای اغراض دیگر نباشند. برای جلوگیری از نگرانی ها در این خصوص با آژانس مذاکره می کنیم تا از حد و مرزی که ما تشخیص می دهیم، عبور نکند.

تحریم های جدیدی اضافه نمی شود

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای در خصوص وضعیت تحریم های اعمال شده علیه ایران گفت: توافق ژنو بخشی از تحریم ها را تعلیق می کند و بخش دیگری از تحریم ها همچنان ادامه دارد اما تحریم های جدید اضافه نمی شود.

وی با بیان اینکه در مقابل تحریم های ادامه دار،غنی سازی ما هم ادامه دارد، گفت: تحریم شرکت هایی که تحریم های ادامه دار ایران را نقض می کنند اگر چه نقض توافقات ژنو نیست اما برخلاق روحیه توافقات است.

عراقچی با بیان اینکه این اقدام حمل بر حسن نیت طرف مقابل نیست، گفت: این اقدامات برخلاف روحیه همکاری و تفاهم جهت اجرای توافق ژنو است و شاید در راستای پاسخگویی به فشارهای داخلی آمریکایی ها صورت گرفته باشد چرا که آنها اصرار داشتند تحریم های جدید تری علیه ایران برقرار شود.

وی گفت: چندی پیش به همین دلیل، چند روز مذاکرات در سطح کارشناسی را تعطیل کردیم تا اینکه آنها اعلام کردند، تحریم های جدیدتری علیه ایران وضع نخواهد شد.

منشاء قدرت ما در مذاکرات اتکا به مردم است


عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای با بیان اینکه در هر مذاکره ای هر طرف متکی به مولفه های قدرت خود است، گفت: آنچه مسلم است داشته اصلی و مولفه قدرت اصلی ما مردم و توانایی هایمان است.

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران قدرتی است که به هیچ کشور خارجی وابسته نیست و منشا قدرتش اتکا به مردم است، در همه زمینه ها همواره وقتی به داشته های خود توکل کرده ایم، موفق بوده ایم.

عراقچی اظهار داشت: آنچه امروز آمریکایی ها را مجاب کرده که اراده و خواسته مردم ایران مبنی بر غنی سازی را بپذیرند به خاطر قدرت ملت بوده است و اعترافات رییس جمهوری آمریکا سند افتخار مردم و عزت ملت ایران است.

وی گفت: این که اوباما می گوید اگر می توانستم پیچ و مهره فناوری هسته ای ایران را باز می کردم،اعتراف به خارج از میز بودن گزینه نظامی است.

وی گفت: اظهارات اوباما که نتوانسته اند به خواسته های خود برسند، معنای آن را دارد که گزینه نظامی علیه ایران بر خلاف آنچه ادعا می کنند ، از دور خارج شده چرا که می دانند حریف مردم ایران نمی شوند و می دانند که توانایی ملت ایران، قدرت نیروهای نظامی، بسیج و سپاه ایران در چه حدی است.

وی گفت: ما با اتکا به پشتوانه مردم خود به این نقطه رسیده ایم و مردم 10 سال در برابر همه تحریم ها و فشارها مقاومت کرده و در نهایت اراده خود را تحمیل کرده اند.

عراقچی اظهار داشت: دعوا بر سر اراده ها بود، ما می گفتیم حقمان است که غنی سازی کنیم و آنها می خواستند که ما کاری نکنیم.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای گفت: سرانجام اراده مردم ایران غالب شد و 5+1 به اراده مردم ایران احترام گذاشت و این نتیجه ایستادگی و مقاومت ملت ایران و رهنمودهای داهیانه رهبر معظم انقلاب است که روشنگر مسیر راه ما بوده است.

وی افزود: مقاومت مردم ایران جواب داده است و در دور بعدی مذاکرات تنها عامل قدرت ما تداوم حضور مردم خواهد بود. تجلی این اراده در مناسبت های مختلف دیده می شود که یکی از آنها انتخابات ریاست جمهوری بود که با شور و شوق فوق العاده ای برگزار شد.

عراقچی اظهار داشت: برای بسیاری از دموکراسی های پیشرفته غربی یک آرزو است که به اندازه انتخابات ایران، مردمشان در انتخابات شرکت کنند.

وی گفت: در راهپیمایی 22 بهمن ، مردم کشورمان باز هم نشان خواهند داد که ایران از چه پیشتوانه خوبی برخوردار است و تیم مذاکره کننده نیز با عزت و صلابت در دور جدید مذاکرات شرکت می کند و به طور حتم با توکل به خدا قادر خواهیم بود حقوق مردم ایران را تثبیت کنیم.

در وزارت خارجه همه انقلابی هستند


عراقچی در پاسخ به این پرسش که شما خود را دیپلمات می دانید یا انقلابی، گفت: همه ما قبل از هر چیز انقلابی هستیم، همه ما به تبعیت از مقام معظم رهبری و آرمان های امام خمینی (ره)، نخست یک انقلابی هستیم.

وی با بیان اینکه من و همه همکارانم و شخص وزیر امورخارجه، انقلابی هستیم، افزود: ما انقلابی هستیم به این معنی که پایبند به اصول و ارزش های انقلاب هستیم و مبارزه با زورگویی و استکبار را یکی از اصول انقلاب می دانیم و همه پایبند به آن هستیم.

عراقچی ادامه داد: دیپلمات شرح وظایفی دارد و باید در راستای منافع نظام، کشور و انقلاب به آنها عمل کند. در وزارت خارجه همه متعهد به آرمان های انقلاب، منافع ملی مردم و کشور هستیم و آرمان های انقلاب را دنبال می کنیم.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
فرنام صنعت پاکسا
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با پاسخ ایران(وعده صادق 3) به حمله اسرائیل موافقید؟