مرکز مطالعات استراتژیک و بینالملل آمریکا معتقد است اقتصاد ایران بیش از آنکه از تحریمها آسیب ببیند، از سیاستهای اقتصادی دولتهای داخلی، آسیب دیده است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران مرکز مطالعات استراتژیک و بینالملل آمریکا در گزارشی مفصل هدف اصلی از تحریمهای اقتصادی علیه ایران را کنترل برنامه تسلیحاتی در نهایت تغییر حکومت ایران اعلام کرد.
در این گزارش که با عنوان «ایران، تحریمها، انرژی، کنترل تسلیحاتی و تغییر حکومت» Iran--Sanctions, Energy, Arms Control, and Regime Change منتشر شده چهار حوزه رقابت راهبردی میان ایران و آمریکا تحریمها، انرژی، کنترل تسلیحاتی و تغییر نظام معرفی شده است.
نویسندگان گزارش معتقدند از پاییز سال 2011 که تحریمهای جدید اقتصادی علیه ایران اعمال شد، وضعت رقابت راهبردی میان و آمریکا نیز تغییر کرد.
این تحریمها شامل محدودیتهای شدیدتر آمریکا و اتحادیه اروپا بر بخشهای تجارت، مبادلات بانکی و کلیت اقتصاد ایران میشود.
این گزارش با استناد به گزارش نوامبر 2011 آژانس بینالمللی انرژی هستهای، مدعی است ایران در سالهای اخیر به دنبال دستیابی به توان ساخت بمب هستهای بوده است.
مرکز مطالعات استراتژیک و بینالملل آمریکا مدعی است توانمندی دفاعی و نظامی ایران، ضعیف است و ایران تلاش دارد این ضعف را با دستیابی به بمب هستهای جبران کند. (این ادعا را با سخنان چندی پیش ظریف مقایسه کنید که میگفت آمریکا با یک بمب توان نظامی ما را منهدم میکند.)
مرکز مطالعات استراتژیک و بینالملل آمریکا دلایل دیگری نیز برای ادعا خود مطرح میکند که عبارتند از: تهدید لفظی ایران به بستن تنگه هرمز، افزایش حمایت سپاه قدس از دولتها و گروههای شیعه در منطقه، توطئه ترور سفیر عربستان در آمریکا با حمایت ایران، حمله مردم تهران به سفارت انگلستان در 30 نوامبر 2011 و حملات ایران به دیپلماتهای رژیم صهیونیستی.
در این گزارش، ادعا شده که بدون تردید علت آمدن ایران به میز مذاکره و امضای توافقنامه هستهای، اثرات وخیم تحریمها بر اقتصاد ایران بوده است.
نویسندگان گزارش اعتراف کردهاند که تمامی تحریمهایی که آمریکا از ابتدای پیروزی انقلاب در سال 1979 میلادی تا 2011 علیه ایران اعمال کرد، نتایج مطلوبی برای آمریکا نداشتهاند اما تحریمهای جدیدی که از سال 2011 تا 2013 اعمال شد، به مراتب شدیدتر و گستردهتر بوده و نتایج مورد نظر آنها را تا حد زیادی حاصل کرده است
مرکز مطالعات استراتژیک و بینالملل آمریکا معتقد است اقتصاد ایران بیش از آن که از تحریمها آسیب ببیند، از سیاستهای اقتصادی دولتهای داخلی، آسیب دیده است.
این گزارش متذکر شده که برآورد دقیق میزان تاثیر تحریمهای سه سال اخیر بر اقتصاد ایران، دشوار است چون به اعتقاد نویسندگان، بخش زیادی از مشکلات اقتصادی ایران ناشی از وابستگی بالا به درآمد نفت، اجرای طرح هدفمندی یارانهها و سوءمدیریت است.
با این حال، مرکز مطالعات استراتژیک و بینالملل آمریکا اعتراف کرده که از نگاه کارشناسی، اقتصاد ایران از آنچه که مردم این کشور فکر میکنند، قویتر و مقاومتر است.