سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه با بیان اینکه اوکراین باید کشوری فدرال شود، گفت: مسکو به طور قطع قصدی برای عبور از مرزهای اوکراین ندارد.
به گزارش ایرنان به نقل از خبرگزاری فرانسه ازمسکو، لاوروف درمصاحبه ای با تلویزیون دولتی روسیه 24 افزود : مواضع ما (روسیه و غرب) در مورد اوکراین به هم نزدیکتر شده و به تدریج از اختلافات کاسته میشود.
وی با اشاره به دیدارهای اخیر با مقامات اوکراین گفت : در این دیدارها تقریبا به ابتکار عملی دست یافتهایم که ممکن است آن را به همکاران اوکراینی خود ارائه دهیم.
لاوروف یادآور شد : اولویت مسکو این بود که اوکراین اصلاحات ضروری را اجرا کرده و ساختاری فدرالی روی کار آورد، در این صورت هر منطقه در سطح منطقهای خودمختار خواهد بود.
وزیر امور خارجه روسیه تصریح کرد: صادقانه بگویم، ما مسیر دیگری برای کشور اوکراین غیر از فدرالی شدن نمیبینیم و غرب نیز به این پیشنهاد روی باز نشان داده است.
لاروف خاطرنشان کرد: آنها به این پیشنهادات گوش میدهند، میتوانم بگویم فدرالی شدن برای اوکراین دیگر کلمهای ممنوع نیست. انتظار داریم غرب این موضوع را برای دولت فعلی اوکراین توضیح دهد.
به گفته لاوروف قانون اساسی جدید اوکراین باید به روشنی تصریح کند که این کشور، کشوری مستقل است و هر نوع عضویت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی؛ ناتو را رد میکند.
وی گفت: در این مورد نباید هیچ ابهامی وجود داشته باشد، پیش از این هم موارد فراوانی از این جملات مبهم داشتهایم که ˈما فعلا قصد پیوستن به ناتو را نداریمˈ.
وزیر امور خارجه روسیه همچنین گفت: زمان آن فرا رسیده است که معترضان خیابانها و بناهای گوناگون در شهرهای مختلف اوکراین از جمله میدان استقلال کییف را ترک کنند.
لاوروف خاطرنشان کرد: این مایه شرمساری برای یک کشور اروپایی و یکی از زیباترین شهرهای اروپاست که از شش ماه قبل یک میدان مهم آن اشغال شده باشد.
این سخنان لاوروف در حالی بیان میشود که باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا روز گذشته با ابراز نگرانی از استقرار بیش از 40 هزار سرباز روسیه در مرزهای اوکراین از مسکو خواست هر چه سریعتر به بسیج نیروهای نظامی در مرزهای اوکراین خاتمه دهد.
درهمین حال بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد نیز روز گذشته ( 8 فروردین) در پاسخ به سوالی در مورد احتمال مداخله نظامی روسیه در جنوب و شرق اوکراین که بیشتر ساکنان آن طرفدار روسیه هستند، گفت : ولادیمیر پوتین به من اعلام کرده است هرگز قصد انجام عملیات نظامی را ندارد.
وزیر امور خارجه روسیه در این مصاحبه همچنین با انتقاد از تحریف وقایع اوکراین در رسانههای غربی گفت: رسانههای غربی اغلب درباره فعالیتهای مخرب افراط گرایان اوکراین به ویژه اعمال خلاف جنبش ˈجناح راستˈ سکوت میکنند.
لاوروف گفت: رسانههای غربی در گزارشهای خبری خود در مورد اوکراین، فعالیتهای افراط گرایان ˈجناح راستˈ را منعکس نمیکنند.
وی با اشاره به تظاهرات خشونت آمیز پنجشنبه گذشته هزاران نفر از اعضا و طرفداران جنبش جناح راست در کییف در مقابل ساختمان پارلمان و تهدیدهای آنها به نمایندگان پارلمان افزود: در حالی که رسانههای روسی اخبار این حادثه را منعکس میکردند رسانههای غربی سکوت کردند.
وی افزود: به عنوان مثال شبکه یورونیوز روز پنجشنبه در بخشهای خبری خود به این حادثه هیچ اشارهای نکرد و اخبار اوکراین را به تصمیم صندوق بینالمللی پول برای ارایه بسته کمکی وام به این کشور محدود کرد.
وی گفت: بیش از یک ماه است که مساله فعالیت جنبش افراط گرای ˈجناح راستˈ را برای شرکای غربی مطرح کرده و خواستار موضعگیری صریح آنها در خصوص این جنبش شدهام.
وی ادعا کرد: این مساله به حزب افراط گرای ˈآزادیˈ اوکراین که به طور صریح از ایدههای فاشیستی حمایت میکند نیز مربوط میشود.
وی افزود : شرکای غربی در واکنش به درخواست روسیه برای اعمال فشار بر مقامهای اوکراینی برای فاصله گیری از جنبش ˈجناح راستˈ، رفتار عجیب دارند.
لاوروف گفت: برخی شرکا از پاسخ صریح خودداری کرده و وزیر امور خارجه آمریکا هم گفت که جناح راست تلاش میکند به حزب سیاسی تبدیل شود.
وزیر امور خارجه روسیه مدعی شد: افراط گرایان اوکراین از جمله جنبش جناح راست و حزب آزادی خطرناک هستند و روستبارهای اوکراین را تهدید میکنند و حتی در مواردی مورد ضرب و شتم قرار دادهاند.
لاوروف در باره قطعنامه اخیر مجمع عمومی سازمان ملل در مورد اوکراین که در آن همه پرسی جدایی کریمه از اوکراین غیرقانونی شناخته شده است، گفت: کشورهایی که به این قطعنامه رای ندادند شجاعانه رفتار کردند.
وی افزود: این اقدام آنها ضدغربی یا ضداوکراینی نبود بلکه نشانگر درک عمیق رویدادهای در اوکراین و کریمه از طرف بسیاری از کشورهای جهان است.
وی اضافه کرد: کشورهای غربی برای به تصویب رساندن این قطعنامه بیش از 50 کشور را تحت فشار قرار دادند.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز پنجشنبه با تصویب قطعنامه ای، خواستار احترام به تمامیت ارضی اوکراین شد و الحاق کریمه به خاک روسیه را غیر قانونی اعلام کرد.
پیش نویس قطعنامه ارائه شده توسط دولتهای اوکراین، کانادا، کاستاریکا، آلمان، لیتوانی و لهستان مبنی بر احترام به تمامیت ارضی اوکراین در این مجمع به رای گیری گذاشته شد که با 100 رای موافق، 11 رای مخالف و 58 رای ممتنع به تصویب رسید.
بر اساس بندهایی از این قطعنامه، ˈهمه پرسی برگزار شده در کریمه و الحاق آن به خاک روسیه غیر قانونی استˈ و همچنین از مقامهای مسکو و کییف خواسته شده که اختلافات خود را بر سر میز مذاکره حل و فصل کنند.