سرانجام با گذشت دو هفته از فوت «ریچارد فرای»، ایران شناس برجسته معاصر که وصیت کرده بود پیکرش در اصفهان و در مجاورت زاینده رود به خاک سپرده شود، مخالفان این اتفاق، تجمعی را ترتیب داده و مخالفت خود را آشکار نمودند.
به گزارش «تابناک»، بعداز ظهرامروز، جمعه، جمعی از مردم اصفهان با در دست داشتن پلاکاردها و پرچم هایی در کنار آرامگاه آرتور پوپ و همسرش فیلیس اکرمن که چند ده سال پیش در این شهر و در مجاورت زایندهرود دفن شدهاند، گرد آمده و با سر دادن شعارهایی مخالفت خود با عمل به وصیت فرای را نشان دادند.
آرامگاه پوپ و همسرش پیش از ظهر امروز تجمع کنندگان که در حضور نیروی انتظامی در محل حاضر شده بودند، ضمن بر افراشتن پلاکاردهایی با مضمون مخالفت با دفن ایران شناس سوئدی تبار ـ که
وصیتش مورد تایید دو رئیس جمهور ادوار کشورمان قرار گرفته و اقداماتش در شناساندن ایران به جهانیان و همچنین دفاع از حقوق کشورمان، تمجید بسیاری از صاحب نظران کشورمان را به همراه داشته ـ وی را «جاسوس سیا» معرفی کرده و پس از سردادن شعارهای «مرگ بر آمریکا» و «مرگ بر منافق»، دامنه انتقادات خود را به برخی تصمیمات دیگر نیز کشاندند.
این تجمع در حالی پایان پذیرفت که برخی از حاضران با تعرض بر بنای آرامگاه پوپ و همسرش، «بنای آمریکایی تخریب باید گردد» و شعارهای دیگری را به رغم حضور پلیس در صحنه، با رنگ بر این عمارت نوشتند و با چسباندن تراکتها و پلاکاردهایی که همراه آورده بودند، بر بدنه آرامگاه، آن جا را ترک کردند.
ریچارد نلسون فرای، استاد بازنشسته دانشگاه هاروارد، هفتم فروردین ۹۳ در ۹۴ سالگی در شهر واترتان در ایالت ماساچوست درگذشت و از آن روز تا کنون پیکرش در سردخانه مؤسسه کفن و دفنی در این شهر نگهداری میشود چراکه همسر ایرانیاش تلاش دارد با رایزنی با مسئولان ایرانی، مجوز انتقال پیکرش به ایران را گرفته و به وصیت وی ـ که مورد تأیید خاتمی و احمدینژاد، رؤسای جمهوری پیشین کشورمان قرار گرفته ـ عمل کند.
در روزهای گذشته، خانم عدن نبی، همسر آشوری فرای از درخواست مقامات کشور تاجیکستان برای انتقال پیکر فرای به این کشور و خاکسپاری در آنجا خبر داده؛ اما هنوز منتظر است پاسخ مقامات ایرانی را دریافت کرده و وصیت شوهر مرحومش، مبنی بر خاکسپاری در ایران را ولو با تدفین وی در نارنجستان شیراز، جامه عمل بپوشاند.
این در حالی است که تا کنون علت پاسخ ندادن مقامات ایرانی به این درخواست معلوم نشده و در پاسخ به پرسشهایی که در این باره مطرح میشد، از مخالفتهایی سخن به میان میآمد که در این زمینه وجود دارد؛ مخالفتهایی که ابراز کنندگانش آشکار نبودند تا اینکه در روزهای اخیر شرایط تغییر کرد.
احمد سالک نخستین کسی بود که در مخالفت با اجرای وصیت فرای سخن گفت. نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه حضوری در این رابطه با روحانی، رئیس جمهور کشورمان سخن گفته، افزود: از آقای رئیس جمهور و وزیر کشور درخواست میکنم هرچه زودتر جلو ورود جنازه پلید ریچارد فرای، جاسوس سازمان سیای آمریکا برای دفن در اصفهان در کنار قبر استاد سارقش آرتور پوپ در جوار رودخانه زاینده رود گرفته شود و به نمایندگان اعلام میکنم که زاینده رود به رودخانه مرده رود تبدیل شده است.
این مخالفت در ادامه با همصدایی افراد دیگری همراه شد و سرانجام تجمع امروز رقم خورد؛ هرچند در سوی دیگر نیز امثال محقق داماد، رئیس شورای تولیت بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار، انجام این وصیت را از روز نخست پیگیری کرده و افرادی چون علی مطهری هم خواستار تدفین فرای در کشورمان شدهاند.
فرای در گفتوگویی که سال ۲۰۰۸ با شبکه خبری سیانان داشته، با تأکید بر اینکه تمام عمرش را وقف ایران کرده، ابراز داشت که آرزو دارد پس از مرگش در کنار زاینده رود در اصفهان دفن شود و مجوز این کار را نیز دریافت کرده است.