نخستین روز از چهارمین دوره مذاکرات ایران و ۱+۵ در حالی به پایان رسید که دو طرف با نگاه مثبت نسبت به ادامه مذاکرات در حال گفتوگو درباره چهارچوب اصلی پیش نویس توافقنامه اصلی ایران و کشورهای غربی تحت عنوان «گام نهایی» برای رفع همیشگی مشکلات ایجاد شده بر سر راه برنامه هستهای ایران هستند.
به گزارش «تابناک»، روند تازه مذاکرات ایران با آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، انگلیس و آلمان از مهر ماه سال گذشته با حضور محمدجواد ظریف در ژنو آغاز شد که در دور سوم مذاکرات در این شهر ایران و ۱+ ۵ به توافقنامهای با نام برنامه اقدام مشترک رسیدند؛ توافقنامهای که تعهداتی در محدوده زمانی شش ماه برای طرفین ایجاد کرد و قرار شد در این دوره شش ماهه، طرفین برای رسیدن به راهکاری جامع برای برداشتن «گام نهایی» و حل همیشگی چالشهای پیش روی برنامه صلح آمیز هستهای ایران مذاکراتی داشته باشند.
در همین راستا دور تازه مذاکرات، از اسفندماه سال ۹۲ در وین از سر گرفته شد تا مفاد توافقنامه راه حل جامع تهیه شود. تاکنون سه دور از این گفتوگوها برگزار شده و طرفین دور چهارم این مذاکرات را از دیروز آغاز کردهاند که سه روز ادامه خواهد داشت.
روز گذشته، نگارش متن پیش نویس توافقنامه جامع هستهای به ریاست «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران و «کاترین اشتون» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در وین آغاز شد و رایزنیهای وزیر امور خارجه ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به منظور نگارش متن پیش نویس توافق جامع هستهای تا شب گذشته استمرار داشت.
روز گذشته یک مقام آمریکایی به المانیتور گفت: «صراحتا بگویم، کار بسیار دشواری است. با وجود آنکه پیشنویس را آغاز کردهایم... اما این بدان معنا نیست که توافق حتمی است. موضوعات پیچیده متعددی هست که باید برطرف شود. نمیدانیم که آیا ایران میپذیرد یا نه».
پس از برگزاری مذاکرات صبح به عنوان افتتاحیه دور چهارم میان شش کشور آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، انگلیس و آلمان با ایران به ریاست محمدجوادظریف و کاترین اشتون، گفتوگوهای داخلی گروه ۱+ ۵ درباره گام پایانی توافقنامه ژنو صورت پذیرفت و در همین حال، اشتون در صفحه توییتر خود نوشت که مباحث مقدماتی سازنده بود و یادآور شد: اکنون هیأتها در حال رایزنیهای داخلی هستند.
روز گذشته، طرفین مذاکرات از امکان رسیدن به توافق سخن به میان آوردند و در این میان، نقش روسیه در این زمینه مورد تأکید طرفهای غربی به ویژه آمریکا بوده است. در همین راستا، سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گفتوگو با رادیو فردا، درباره تأثیر وضعیت اوکراین بر مذاکرات هستهای گفت: «هیأت روسی، یک عضو خوب، فعال و قابل اتکا از گروه ۱+ ۵ (۳+۳) بوده و این روند همچنان ادامه دارد.
مان در آغاز درباره مذاکرات هستهای وین گفت: «ما در سه دور ابتدایی گفتوگو در وین به هر کدام از موضوعاتی که باید در توافق نهایی بیاید، پرداختیم. حال ما وارد مرحله تازهای شدهایم. تلاش میکنیم همه عناصری که در این سه ماه مطرح شده، کنار هم بیاوریم، که در عمل به معنای گفتوگوهای بسیار و بررسی جنبههای گوناگون است، تا ببینیم توافق نهایی چه شکلی خواهد داشت و برای کمتر کردن فاصله رویکردها تلاش کنیم. برخی هم صحبت از تدوین پیشنویس توافق کردهاند».
عصر روز نخست مذاکرات، اخباری درباره آغاز نگارش پیش نویس توافق نهایی منتشر شد؛ اما ظاهراً در دیدار عصر روز نخست میان ظریف و اشتون ـ که مهمترین اتفاق این روز به شمار میرود ـ تنها بر سر نگارش پیش نویس توافق شد و آغاز نگارش پیش نویس به روز دوم مذاکرات موکول شده است.