علی کفاشیان به دنبال این است تا بودجهای هشت تا ده میلیاردی برای فعالیتهای فرهنگی در جامجهانی برزیل از دولت دریافت کند و برای همین منظور اواسط هفته جاری به همراه وزیر ورزش و جوانان به نهاد ریاست جمهوری رفت و با محمدباقر نوبخت (سخنگوی دولت)، و محمد نهاوندیان (رئیس دفتر رئیسجمهور) دیدار کرد.
به گزارش «تابناک»، چند هفته پیش بود که فدراسیون فوتبال، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت ورزش و جوانان مراسم رونمایی از محصولات فرهنگی ایران در جامجهانی را برگزار کردند؛ مراسمی که در آن از جای جای ایران هنرمندان دستساختههای زیبای خود را با موضوع جامجهانی به نمایش گذاشته بودند و قرار بود مسافر برزیل شوند. حضور ۳۲ تیم در یک ماه در برزیل و هجوم گسترده تماشاگران فوتبال به محل برگزاری رقابتهای جامجهانی در کنار توجه جهانی به مسابقات مهم فوتبال، همواره بستر مناسبی بوده که هر کشور حاضر در این رقابتها علاوه بر نمایش تواناییهای خود در عالم فوتبال فرهنگ و هنر و تاریخ خود را هم به نمایش بگذارد و جهانیان را به کشور خود آشنا کند؛ رویدادی که در بیشتر دورههای جامجهانی رخ داده و کشورهای گوناگون با برگزاری فستیوالها و نمایشگاههای فرهنگی در حاشیه این رقابتها خودنمایی میکردند.
اکنون حضور تیم ملی ایران در جامجهانی برزیل فرصتی شده تا افزون بر اعزام تیم ملی فوتبال به برزیل، نمایشی از فرهنگ و هنر و تاریخ ایرانی را هم در این کشور ببینیم. این موضوع به خودی خود، خوب است، ولی هنگامی میفهمیم یک طرف ماجرا فدراسیون فوتبال ایران است، ناخودآگاه تنمان میلرزد. نه اینکه نتواند، بلکه موضوع این است که چگونه میخواهد این کار را انجام دهد. شاید فدراسیون فوتبال از کارمندهای توانمندی برای برگزاری چنین مراسمی هم برخوردار باشد، ولی کارنامه بلندبالای علی کفاشیان در زمان مدیریتش در فدراسیون فوتبال، ما را بر آن میدارد که از پایان این موضوع بیمناک باشیم و از هم اکنون هشدارهای لازم در این زمینه بدهیم.
محور اصلی نشست کفاشیان در نهاد ریاست جمهوری، حضور تیم ملی در جامجهانی و نمایش چهرهای مناسب از تیم ملی فوتبال ایران بود. دلیل اصلی تأکید مقامات نهاد ریاستجمهوری روی مانور بزرگ فرهنگی ـ ورزشی ایرانیها در برزیل، دستور حسن روحانی برای حمایت ویژه از تیم ملی در جام جهانی است. در واقع دولت یازدهم اعلام کرده، تیم ملی بدون هیچ مشکلی در رقابتهای جام جهانی حاضر شود و بستر لازم هم برای برگزاری گردهماییهای بزرگ فرهنگی برای تماشاگران ایرانی فراهم باشد.
چندی پیش، محمود گودرزی، وزیر ورزش و جوانان نیز در مصاحبه ای رسما اعلام کرد، رئیسجمهور دستورهای لازم را برای کمک ویژه دولت به تیم ملی فوتبال و تیمهای اعزامی به بازیهای آسیایی اینچئون کره جنوبی صادر کرده است. وزیر ورزش پیش از این درباره حمایت از تیم ملی فوتبال تأکید کرده بود: «رئیسجمهور قول مساعد برای کمک به تیم ملی و کاروان اعزامی به بازیهای آسیایی اینچئون کره جنوبی دادند و دستور لازم را در این خصوص صادر کردند. در واقع تیم ملی نیاز به یک همبستگی ملی دارد و افزایش انسجام ملی، کمک میکند برای افزایش آرمانهای ورزش توفیق حاصل شود. امیدوارم تیم ملی با این حمایتها در جام جهانی از هویت ملی و دینی ما دفاع کند و بازیهای خوبی به نمایش بگذارد. بدون تردید، دولت و وزارت ورزش و جوانان، حمایتهای لزم را از تیم ملی در جام جهانی ۲۰۱۴ بریل خواهند داشت».
گویا به مانند همیشه برنامههای فرهنگی شامل اجرای موسیقی زنده و برگزاری کنسرت توسط خوانندههای مجاز داخلی، گردهمایی ایرانیها در قالب مراسمهای شبانه، نمایش صنایع دستی و مسائلی از این دست شود.
شنیدههای حاکی است، برگزاری گردهمایی بزرگ «شکوه خلیج فارس» با حضور شمار بسیاری از ایرانیهای حاضر در برزیل مهمترین برنامه فرهنگی است که قرار است با این بودجه هشت میلیاردی تأمین شود.
بنا بر این گزارش، از آنجا که دولت تأکید دارد برنامههای فرهنگی در خلال جامجهانی به بهترین نحو ممکن برگزار شود، لازم است این حساسیت را هم به خرج دهد که بودجه این کار را در اختیار چه نهادی قرار میدهد. چه تضمینی است، فدراسیون فوتبالی که از کوچکترین مسائل ممکن، بحرانی بزرگ میسازد ـ که شاهد مثال آن دستهگلهای پیاپی است که فدراسیون در جریان عقد قرارداد با شرکت تأمین البسه تیم ملی بسته ـ بتواند به خوبی مجری برنامههای فرهنگی شود که قرار است چهره ما را به جهانیان بنمایاند؟ اصلا سپردن وظیفه بزرگ نمایندگی فرهنگی ایران در جام جهانی به علی کفاشیان کار درستی است؟
اگر آنها تبحر و کاربلدی داشتند، میتوانستند در همان حوزه فوتبال ـ که حوزه تخصص دارند ـ خودی نشان دهند. اکنون که قرار است با یک بودجه میلیاردی کار فرهنگی انجام دهند، معلوم نیست کار به کجا کشد!
بنابراین، اگر دولت می خواهد در لوای بودجه فرهنگی به فدراسیون فوتبالی که مشکل مالی دارد و سیاهچالههای فضاییاش هر بودجهای را در کسری از ثانیه میبلعد، کمک کند که مشکلی نیست؛ اما اگر اراده واقعی دولت از تخصیص این بودجه، انجام امور فرهنگی است، باید در تخصیص این بودجه به نهاد مجری طرح دقت شود تا کار به جایی نکشد که نمایشگاههای فرهنگی ما در بریل در یک ماه آینده به سوژه رسانههای جهانی بدل شود.
در پایان باید گفت، دوره حضور ایران در جامجهانی، محمود احمدینژاد بودجه دو میلیاردی برای امور فرهنگی برای تیم ملی در نظر گرفته بود و حالا دولت حسن روحانی قرار است بودجهای هشت میلیاردی را در این در نظر گرفته است.