بعد از اتفاقات شوک آور دیروز تهران که متاسفانه به جان باختن چند تن هم منجر شد، امروز خبر رسید که بار دیگر توفان مشابهی در راه است، ریسک صحیح نبودن پیش بینی موجب شد که توفان دیروز به رغم مشاهده شدن در نقشه های هواشناسی اعلام نشود و ده ها خبر ضد و نقیض دیگر.
به گزارش «تابناک»، وقتی اخبار هواشناسی روز گذشته را مرور کنیم، درخواهیم یافت که نشانی از پیشبینی وقوع توفان در آن دیده نمیشود؛ بر این اساس عجیب نیست که خیلی ها غیرموثق بودن گزارشهای هواشناسی را نتیجه گرفته و از مسئولان این سازمان بابت کوتاهی در هشدار گلایه کنند اما این گلایهها زمانی جنبه رسمی مییابد که میشنویم برخی مدیران، حوادث رقم خورده روز گذشته در پایتخت را ناشی از بی اطلاعی از موضوع عنوان میکنند و معتقدند که اگر از اوضاع جوی آگاهی مییافتند، به نیروهای امدادی آماده باش اعلام کرده و مانع از وسعت یافتن مشکل تا اندازه رقم خورده میشدند.
این در حالی است که مدیر کل هواشناسی استان تهران بی اطلاعی مسئولان تصمیم ساز در این رابطه را تکذیب کرد و به «تابناک» گفت: در بولتنهای روزانهای که یک روز جلوتر تهیه کرده و در اختیار مسئولان مختلف میگذاریم، وزش باد شدید و رگبار و رعد و برق در بعد از ظهر دوشنبه پیش بینی شده و اطلاع رسانی شده بود و این گونه نیست که بتوان منکر آن شد.
بولتن های روز یکشنبه و دوشنبه محمدعلی عزیزاوقلی افزود: علاوه بر این بولتن ها که یک روز زودتر تهیه و در اختیار مسئولان قرار میگیرد، در اطلاعیهای که روز گذشته صادر شده و به اطلاع مسئولان مختلف، من جمله مدیرت بحران رسیده (به رونوشتهای ذیل اطلاعیه دقت نمایید) بار دیگر پیش بینی «رگبار باران همراه با وزش باد شدید و گرد و خاک» به ویژه در ساعات بعد از ظهر تا اوایل شب مورد تاکید قرار گرفته است.
وی در تشریح چرایی رویداد روز گذشته در تهران گفت: سیستم هایی که وضعیت جوی در فصل بهار شکل میدهد، به این صورت است که ابرهای همرفتی شکل گرفته و رشد و نمو مییابند و به سمت بالا حرکت کرده و در زیر این ابرها، وزش باد و وقوع رگبار و رعد و برق رخ میدهد اما این اتفاق روز گذشته به دلیل تلفیق سامانه جوی وارد شده به کشور با جریان محلی، دگرگون شد و به جای بارش رگبار، تندبادی رقم زد که در زمین های کویری جنوب تهران، غبار آلود شد و توفان را رقم زد.
عزیز اوقلی در ادامه به تعریف توفان در علم هواشناسی اشاره کرده و گفت: در تعاریف وقتی سرعت وزش باد از 30 نات [هر نات برابر 1.852 کیلومتر بر ساعت است] عبور کرده و دید افقی کمتر از 1000 متر شود، توفان نامیده میشود که ممکن است ملایم، متوسط، شدید یا خیلی شدید باشد. بر این اساس هر کدام از شروط وجود نداشته باشد (سرعت بالا یا کاهش میدان دید)، توفان شکل نخواهد گرفت. پیش بینی های ما هم بر این اساس باد شدید را نشان میداد که درباره آن اطلاع رسانی کرده بودیم.
وی افزود: البته در پیش بینی های هواشناسی سرعت باد تخمین زده نمیشود ولی وقتی در تعامل با همکاران در شهرهای جنوب استان تهران متوجه وقوع تندباد شدیم، بلافاصله موضوع را اطلاع رسانی کردیم. وقتی باد شدید در رباط کریم گزارش شد، با هواشناسی فرودگاه بین المللی امام موضوع را چک کردیم و خودم شخصا با مدیریت بحران تهران تماس گرفتم و ماجرا را با ایشان در میان گذاشتم؛ البته آن زمان سرعت باد و گرد و غبار آن کمتر بود و زمان اندکی که باقیمانده بود، پیشگیری از وقایع را دشوار میکرد.
مدیر کل هواشناسی استان با تاکید بر اینکه نقش سازمان هواشناسی اطلاع رسانی است نه اقدام و هشدار، گفت: هر چه این باد تند به تهران نزدیک تر شد، بر سرعت و گرد و غبار آن افزوده شده و در نهایت مشکلات زیادی در سطح شهر پدید آورد و پس از آنکه به نواحی شمال و شمال غربی تهران رسید، از سرعت آن کاسته شد تا جایی که در دیگر شهرهایی که به آنها رسید، کاهش دید پدید نیاورد و تنها تندباد پدید آورد.
عزیز اوقلی در پاسخ به این سوال که چه کسی در حوادث رقم خورده روز گذشته مقصر است، گفت: وضعیت روز گذشته غیر منتظره بود و به نظر من نمیتوان برای اتفاقات آن مقصری معرفی کرد مگر آنکه زیرساخت ها را مدنظر قرار دهیم؛ وقتی داربستی ضعیف اجرا میشود و کسی کنترل نمیکند، هنگامی که درختی سست است و کنترل نمیشود و به طور کلی زمانی که ایمنی آن طور که بادی، جدی گرفته نمیشود، باید انتظار وقوع حوادث تاسف آوری از این دست را داشته باشیم. هرچند سرعت ثبت شده از توفان دیروز، یک رکورد برای تهران محسوب میشود.