آلودگی با نام پایتخت گره خورده؛ این روزها بحثهایی مانند آلودگی هوا، آب، سبزیجات و محصولات کشاورزی آلوده، امواج و دکلهای مخابراتی غیراستاندارد، آلودگی صوتی، زبالههای بیمارستانی و نبود شبکه فاضلاب از مسائلی است که زندگی پایتختنشینان را با چالش روبهرو کرده، ولی تاکنون برای رفع این مشکلات قدمهای جدی برداشته نشده و سازمانهای مسئول به بهانههای مختلف از زیر بار رسیدگی به آنها شانه خالی میکنند.
در این میان آلودگی هوای پایتخت یکی از مسائلی است که هرسال با نزدیک شدن به فصلهای سرد سال، رنگ و بوی جدیتری به خود میگیرد در حالی که کمتر از یک ماه به آغاز فصل پاییز و بازگشت روزهایی که در آن آلودگی هوا به مرحله هشدار میرسد باقی نمانده، جام جم به سراغ محمدهادی حیدرزاده، مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست استان تهران رفته است.
با توجه به نزدیک شدن به فصلهای سرد سال که معمولا با اوج آلودگی هوا در کلانشهرها همراه است، وضع آلودگی هوای پایتخت را چطور پیشبینی میکنید؟در این رابطه اخیرا دولت مصوبه خوبی داشته زیرا این مصوبه اختیارات سازمان حفاظت محیط زیست را خیلی افزایش داده و ایرادهای برنامه اول و دوم برنامه آلودگی هوا را نیز برطرف کرده است، افزون بر این لایحه هوای پاک نیز قرار است به مجلس فرستاده شود.
در لایحه هوای پاک چه نکاتی گنجانده شده است؟چنانچه این لایحه به قانون تبدیل شود اختیارات سازمان حفاظت محیط زیست بیشتر خواهد شد به این شکل برخورد با مشکلات و تخلفات راحتتر میشود، برای نمونه اگر صنایع یا وزارت نفت استانداردها را رعایت نکنند، سازمان حفاظت محیط زیست اختیارات لازم برای برخورد با آنها را ندارد، اما در لایحه هوای پاک پیشبینی شده اختیارات سازمان افزایش پیدا کند،این لایحه حکم بارقه امیدی برای کاهش آلودگی هوا را دارد.
به نظر میرسد اکنون آلودگیهای ناشی از بنزین بیکیفیت و ریزگردها، علت اصلی آلودگی هوای کلانشهرهاست.با توجه به بحث بهبود کیفیت سوخت و توزیع سوخت یورو 4 در تهران، البرز و اراک به نوعی آلایندههای گازی و ذرات معلق کاهش پیدا کرده، زیرا یکی از دلایل آلودگی هوا وجود ذرات معلق بنزین پتروشیمی است، افزون بر این پدیده گرد و غبار نیز مشکل جدی تهران است؛ برای نمونه توفان اخیر امنیت اکولوژیک را در تهران به حداقل رساند، زیرا این توفان بافت خاک بیابانهای اطراف تهران را تخریب کرده، به همین دلیل با حداقل وزش باد نیز گرد و خاک به هوا بلند میشود، بافت خاک به دلیل خشکسالی سست شده بود، اما اکنون تخریب نیز شده است.
این وضع ناشی از مدیریت بد منابع آب در کشور است؟بله، تمام این مشکل به همین دلیل است. ایران اولین کشور دنیا در سرعت بیابانی شدن است، تا مدتی دیگر اکوسیستم ما بیابانی شده و با بحران جدی آب مواجه خواهیم شد که تبعات اجتماعی و امنیتی به همراه دارد. مهمترین علت آن نیز ضعف مدیریت منابع آب در چند دهه گذشته است، چاههای غیرقانونی و سدهایی که زده شد سبب این مشکلات شده، این بحران بیشتر از آن که زیستمحیطی است میتواند امنیتی باشد.
بحران اجتماعی این مساله اکنون در کدام شهرها دیده شده است؟
اکنون مردم اصفهان از خشک شدن زایندهرود به شدت ناراحت و مردم اهواز از انتقال آب کارون نگران هستند و به تازگی نیز جنبش اجتماعی در کرج ایجاد شده و برخی میپرسند چرا آب رودخانه کرج باید به تهران برود، چون کرج مشکل قطعی آب دارد، به همین دلیل این محدودیت در منابع آب ممکن است امنیت داخلی کشور را تحت تاثیر قرار دهد.
شما سابقه فعالیت در شهرداری تهران را دارید، اکنون مسائل زیستمحیطی یا مدیریت آب در شهر درست صورت نمیگیرد، برای نمونه به ساخت دریاچه خلیج فارس میتوان اشاره کرد که در آن سالانه دو میلیون مترمکعب آب تبخیر میشود، آیا سازمان محیط زیست، برای برخورد با چنین عملکردهایی اهرمهای لازم را در اختیار دارد؟ساخت دریاچه خلیج فارس ارزیابی محیط زیستی داشته است و این ارزیابی نیز جواب داده بوده، این دریاچه یک بار در سال آبگیری میشود، نکته اینجاست که خشکسالی و کمبود آب باعث شده پیشبینیهای گذشته تحت تاثیر قرار بگیرد.
بنابراین ساخت دریاچه را تائید میکنید.از لحاظ ارزیابی زیستمحیطی توجیه داشته، طرح نیز قبل از پیروزی انقلاب مطرح شده، افزون بر این اکنون نمیتوان با دریاچه کار دیگری کرد.
بیشترین مقدار آب در کشورمان در کدام بخش هدر میرود؟بیشترین هدررفت آب در کشور با 92 درصد در کشاورزی، 6 درصد آب آشامیدنی و حدود 2 درصد نیز در بخش صنعت است. ما باید بخش کشاورزی را مدیریت کنیم که بیشتر به علت روشهای نامناسب آبیاری و الگوی کشت اشتباه مشکلساز شده، کشاورزی اکنون آب کشور را هدر میدهد. برای نمونه گوجه فرنگی یا سیب جزو محصولات پرمصرف آب هستند، بیشتر کشورهای دنیا به علت میزان مصرف آب بالای این دو محصول، کاشت آنها را ممنوع کردهاند و چنانچه کشاورزی این محصولات را پرورش دهد، کارش تخلف محسوب میشود، اما در کشور ما مرتب گلخانههای گوجهفرنگی و توتفرنگی ساخته میشود، بنابراین باید به سمت کاشت محصولات کم مصرف آب و دیم برویم، علاوه بر این سیستم آبیاری کشور نیز باید مکانیزه و قطرهای شود تا هدررفت آب به حداقل برسد.
علاوه بر مدیریت نادرست منابع آب در شهر تهران، مدتی است تغییر کاربریها سبب شده درختان کهنسال را نیز قطع کنند. در این باره چه کارهایی انجام دادهاید؟این موضوع به کمیسیون ماده 5 در تغییر کاربریها مربوط میشود که سازمان حفاظت محیط زیست نیز در آن عضو است، اما متاسفانه ما فقط یک حق رای داریم، ولی شورای عالی شهرسازی نیز ورود جدی به مصوبات کمیسیون ماده 5 شهرداری تهران کرده و سعی دارد عبور از طرح جامع تفضیلی متوقف شود، نگاه جدید نیز در دولت این است که با ساخت و سازهای جدید و تغییر کاربری که مغایر با طرح جامع تفضیلی است به طور جدی برخورد شود.
مساله زیستمحیطی دیگری که در شهر تهران با آن روبهرو هستیم، خرید و فروش گونههای حیات وحش است. برای این مساله چه راهکاری دارید؟فروش غیرقانونی و قاچاق حیات وحش در تهران بشدت توسعه پیدا کرده و انرژی زیادی از یگان حفاظت محیط زیست گرفته است، اکنون در فضای مجازی نیز بحث قاچاق و خرید و فروش حیات وحش مشکلساز شده، دلیل آن این است که جریمه با تخلف همخوانی ندارد، اکنون مجرمان با پرداخت جریمه دوباره کارشان را شروع میکنند، بنابراین باید قوانین سختگیرانهتری وضع شود.
مراکز نگهداری حیوانات نیز در استان وضع مناسبی ندارد.
نگهداری از حیوانات در برخی نقاط مخصوصا سیرکها بشدت غیراخلاقی است، بنابراین سازمان حفاظت محیطزیست در اعطای مجوز نگهداری از حیوانات حساسیت بیشتری نشان خواهد داد، در برههای از زمان مجوز نگهداری از حیوانات خیلی راحت داده میشد، اما سازمان حفاظت محیط زیست دستورالعمل جدیدی تدارک دیده که در آن شیوهنامه نظارت روی این مراکز و نحوه کار آنها بررسی شده است.
برنامهای برای توقف فعالیت سیرکها در تهران دارید؟ما چنین برنامهای در سازمان حفاظت محیط زیست نداریم، هیچ جای دنیا سیرک متوقف نمیشود، بلکه سیرکها باید براساس استانداردها عمل کنند. نکته اینجاست که کاربری سیرک در ایران صرفا آزار حیوان است، اما دربسیاری از کشورها سیرک جنبه آموزشی دارد. هرچند سیرک کلا نمیتواند موضوع زیستمحیطی باشد، اما سازمان نیز این اختیار را ندارد که مانع فعالیت آنها شود.
برای تفکیک زباله از مبدأ در تهران چه برنامهای دارید؟تفکیک زباله وظیفه شهرداری است.
درباره استفاده از کیسههای نایلونی تجزیهپذیر چه؟در همه جای دنیا قوانین سختگیرانه برای توزیع کیسههای پلاستیکی وجود دارد، اما در کشورمان کیسههای پلاستیک در فروشگاهها رایگان توزیع میشود. سیستم خرید باید به سمت زنبیل برود و محدودیتهایی برای فروشگاهها ایجاد کر،د نکته اینجاست که مدیریت فروشگاههای خرد سخت است.
پرونده شلیک به گوزن زرد ایرانی در پارک پردیسان هنوز در جریان است؟پلیس آگاهی از چند نفر در این باره بازجویی کرد، اما هنوز به شواهد کافی برای شناخت مجرم اصلی دست پیدا نکردهاند، ولی پرونده هنوز در جریان است.
امکانات یگان حفاظت محیط زیست برای برخورد با چنین مسائلی مناسب نیست، برای نمونه مدتی پیش محیطبانان استان تهران از نبود سلاح بیهوشی گلایه داشتند؟محیطبانان درباره بهکارگیری سلاح بیهوشی آموزش ندیده بودند، اما آموزشهای لازم به آنها داده شد.
برنامهای برای افزایش تعداد محیطبان استان تهران دارید؟بتازگی قرارداد 48 نفر از محیطبانان ما که قراردادی بودند، پیمانی شد و تلاش میکنیم به همین تعداد نیز دوباره نیروی قراردای استخدام کنیم.
پای موتورسیکلتهای برقی چه زمانی به تهران باز میشود؟برای اجرایی شدن این طرح دو مشکل وجود دارد؛ اول عمر کوتاه باتریهای موتورسیکلتهای برقی است، بنابراین باید شارژرهایی در سطح شهر برای شارژ دوباره آنها ساخته شود، مساله دیگر شیب تهران است که محدودیت ایجا کرده، اما قرار است ورود موتورسیکلتهای بنزینی به محدوده طرح ترافیک ممنوع و ورود موتورسیکلتهای برقی به این محدوده آزاد شود.
امحای درست زبالههای بیمارستانی هنوز یکی از مشکلات تهران است. برای رفع این مشکل چه کارهایی انجام شده؟براساس قانون، وزارت بهداشت متولی رسیدگی به این موضوع است، اما به نظر ما باید به جای اتوکلاو از زبالهسوز برای امحای زبالههای بیمارستانی استفاده کرد، به همین دلیل برای واردات چند زباله سوز با دولت ژاپن مذاکراتی شده که اکنون کارهای کارشناسی این طرح در حال پیگیری است.
قدردانی از آندرانیک تیموریان برای نجات جان سنجاقک در بازی فوتبال کار زیبایی بود، آیا برای گسترش کارهایی از این دست و مسائل فرهنگی برنامهای دارید؟مدتی قبل نیز از بازیکنان فولاد خوزستان به دلیل جمعآوری زبالههای استادیوم قدردانی شد. این در حالی است که میخواهیم باشگاهی به نام ورزش و محیط زیست تاسیس کنیم تا ورزشکارانی که به محیط زیست علاقهمند هستند در آن عضو شوند و ارتباطی بین ورزش و محیط زیست ایجاد شود. یکی از محورهای کمیته بینالمللی المپیک نیز موضوع محیط زیست است. اکنون هنگام اعطای میزبانی جامهای جهانی یا المپیکها به موضوع محیط زیست نیز توجه میشود بنابراین باید به این مساله بیشتر توجه شود.
وضع حیات وحش استان تهران چگونه است؟
محدویتهای حیات وحش زیاده شده اکنون به دلیل ساخت و ساز در محل گذار حیات وحش گونههای جانوری برای حیات با مشکل روبهرو شدهاند؛ برای نمونه طرح مسکن مهر پردیس سبب شده گلههای کل، بز و قوچ دیگر نتوانند با یکدیگر قاطی شوند، به همین علت درونآمیزی در گلهها زیاد شده به این شکل مشکلات ژنتیکی در گلهها به وجود آمده و آمار حیات وحش کاهش پیدا میکند. این در حالی است که آمار تخلفات زیستمحیطی در تهران نیز بیشتر از شهرهای دیگر است، زیرا مناطق مسکونی فاصله کمی با زیستگاهها دارند.
با چه کمبودهایی در استان تهران روبهرو هستید؟استان تهران معادل چند استان است، برای نمونه اسلامشهر حدود 700 هزار نفر، شهر تهران حدود 9 میلیون و شهر ملارد 400 هزار نفر جمعیت دارد، اما ادارات استان تهران زیر سایه وزارتخانه و سازمانها قرار گرفته و در توزیع امکانات مشکل دارند، برای نمونه اکنون بودجه کلان استان تهران با حدود 13 میلیون جمعیت در رده استانهای هفتم و هشتم کشور است، زیرا توزیع اعتبار با توجه به وسعت جغرافیایی استانها انجام میشود، به همین دلیل اعتبار استانهایی مانند کرمان و یزد از تهران بیشتر است، نکته اینجاست در توزیع اعتبار باید به پارامترهایی مانند ظرفیتهای اکولوژیک منطقه و مقدار تخریب زیستمحیطی به ازای هر نفر توجه کرد.
آبیاری مزارع اطراف تهران با فاضلاب نیز مساله دیگری است که تاکنون برطرف نشده، چرا؟مهمترین بحران شهر تهران نبود شبکه فاضلاب است که باید هر چه سریعتر برطرف شود. تهران جزو ده کلانشهر آخر دنیاست که شبکه فاضلاب ندارد، ابتدا باید این مشکل برطرف شود تا این آلودگیها که عمده آنها از مصارف خانگی است وارد کانال و مسیلها نشود. هنوز بسیاری از جاها از گرفتن انشعاب فاضلاب قصور میکنند.
برای حل این مشکل چه تصمیمهایی گرفته شده؟کارگروهی در استانداری تشکیل شده که آبیاری زمینهای کشاورزی به وسیله فاضلاب را ممنوع کرده، سازمان حفاظت محیط زیست نیز عضو این کارگروه است. وظیفه ما برخورد با آلایندههای صنعتی مانند قالیشویی و کارواش هاست، زیرا پسابهای این کارگاهها حاوی فلزات سنگین است و با وارد شدن به رودها و کانالها مشکلساز میشود، ریشه اصلی همه مشکلات نبود شبکه کامل فاضلاب در شهر تهران است.
سلامت آب تهران را تائید میکنید؟ آیا شهروندان راحت میتوانند آب لولهکشی را به عنوان آب شرب مصرف کنند؟در جلسهای که شورای عالی امنیت ملی داشت، وجود نیترات در آب تهران تائید شد، اما نمیتوان گفت آب صددرصد آلوده است. به دلیل این که آبهای سطحی ما کاهش پیدا کرده و نمیتواند به طور کامل مصرف آب شرب را پوشش دهد، بنابراین باید از منابع زیرزمینی استفاده کرد، این در حالی است که تهران روی دریاچه فاضلاب قرار دارد، به همین علت قطعا سفرههای آب زیر زمینی به نیترات آلوده شده است.
در این شرایط میتوان نسبت به سلامت آبهای بستهبندی اطمینان داشت؟این پرسش را باید وزارت بهداشت پاسخ دهد.