تنها چند روز به آغاز آبان مانده است؛

چه کسی باید هزینه کارمزد کارت خوان‌ها را بپردازد؟

بر پایه اعلام بانک مرکزی، قرار بود از آبان امسال، از پذیرنده‌های دستگاه‌های کارت خوان فروشگاهی در ازای هر تراکنش، کارمزد کم شود، حال آنکه چند روز بیشتر به پایان مهر و آغاز آبان ماه نمانده است؛ اما همچنان مردم و کسبه بلاتکلیف اند.
کد خبر: ۴۴۲۸۷۵
|
۲۶ مهر ۱۳۹۳ - ۱۹:۱۹ 18 October 2014
|
37808 بازدید
|
چه کسی باید هزینه کارمزد کارت خوان ها را بپردازد؟بر پایه اعلام بانک مرکزی، قرار بود از آبان امسال، از پذیرنده‌های دستگاه‌های کارت خوان فروشگاهی در ازای هر تراکنش، کارمزد کم شود، حال آنکه چند روز بیشتر به پایان مهر و آغاز آبان ماه نمانده است؛ اما همچنان مردم و کسبه بلاتکلیف اند.

به گزارش «تابناک»، در پی اعتراضات گسترده کسبه و بازاریان نسبت به گرفتن کارمزد از دارندگان دستگاه‌های کارت خوان فروشگاهی، هیأت دولت به بانک مرکزی دستور داد که همه جوانب این موضوع را بررسی کرده و پیشنهادهای لازم درباره چگونگی و میزان گرفتن کارمزد را به شورای پول و اعتبار منعکس و پس از تصویب آن در شورای مذکور، اقدام کند.

بر پایه تصمیم بانک مرکزی، قرار بود از آغاز آبان ماه سال جاری، به ازای هر تراکنش در دستگاه‌های کارت خوان فروشگاهی مبلغ ۱۰۰ تا ۱۲۰ تومان از دارندگان این دستگاه‌ها کارمزد دریافت و این کارمزد از حساب بانکی آن‌ها کسر شود.

البته بانک‌ها دریافت کارمزد در ازای خدمات الکترونیکی و پیامکی خود را به صورت چراغ خاموش از ماه‌ها پیش آغاز کرده‌اند. در واقع نخستین مرحله اجرای طرح اخذ کارمزد از خدمات الکترونیک به خردادماه امسال با دریافت کارمزد در ازای گرفتن موجودی از حساب‌ها از طریق دستگاه‌های خود‌پرداز و کارت خوان برمی‌گشت.

کار‌شناسان بر این باورند که بنا بر آمار رسمی شاپرک، ‌مجموع تراکنش‌ها در پایانه‌های فروش در خردادماه ۴۲۹ میلیون تراکنش است که شامل خرید، مانده‌گیری و پرداخت قبوض و خرید شارژ است. با احتساب به آمار یک ماهه تراکنش‌های پایانه‌های فروش و همچنین با توجه به قیمت تمام شده ۲۰۰-۲۵۰ تومانی این تراکنش‌ها باید گفت، ‌هر ماه ۸۵ میلیارد و ۹۸۹میلیون تومان برای این بخش هزینه می‌شود.

همچنین یک حساب و کتاب سرانگشتی نشان می‌دهد در دوازده ماه هزینه‌ای که برای تراکنش‌های فروشگاهی می‌شود، چیزی حدود یکهزار میلیارد تومان است. در صورت اجرایی شدن دریافت کارمزد از پذیرنده‌ها از آبان ماه با تصویب رقم ۱۰۰-۱۵۰ تومانی اگر آمار یک ماه را در ۱۲ ماه ضرب و حاصل را در کارمزد احتمالی ۱۰۰ تومان ضرب کنیم، عددی که به دست می‌آید۵۰۰ میلیارد تومان است.

بنابراین این اعداد نشان می‌دهد که اجرایی کردن گرفتن کارمزد از هر تراکنش سود هنگفتی را نصیب بانک‌ها خواهد کرد که قبلاً هیچ گونه پیشینه‌ای نداشته است.

با این حال، چند روز پیش ولی الله سیف، رئیس بانک مرکزی در حاشیه نشست هیأت دولت اعلام کرده که گرفتن کارمزد اجتناب ناپذیر است و کاربران ناگزیر باید هزینه استفاده از این خدمات را پرداخت کنند. وی همچنین اعلام کرده که قرار است در جلسه شورای پول و اعتبار، موضوع کارمزد مطرح و تصمیم نهایی گرفته و عملیاتی شود؛ بنابراین، تاکنون گرفتن کارمزد منتفی نشده است.

این سخنان آقای سیف در حالی مطرح شده که چند روز بیشتر به پایان مهرماه باقی نمانده است؛ اما همچنان از خبر قطعی موضوع گرفتن کارمزد از تراکنش‌ها خبری نیست. از سوی دیگر، هرچند بیشتر کار‌شناسان اقتصادی بر این باورند که هزینه دار بودن خدمات الکترونیک بانکی گریز ناپذیر است، اما پرسش اصلی این است که هزینه این خدمات را چه کسانی باید بپردازند؟

در طرح بانک مرکزی قرار است، پذیرنده‌های دستگاه‌های کارت خوان فروشگاهی یا به عبارتی دیگر فروشنده‌ها و کسبه هزینه استفاده از این خدمات را بپردازند که مطمئنا آن‌ها نیز این هزینه را به راه های گوناگون از مصرف کننده نهایی دریافت خواهد کرد.

در واقع واحدهای صنفی یا اقدام به جمع آوری دستگاه‌ها می‌کنند یا با گران‌فروشی این هزینه‌ها را جبران خواهند کرد. از سوی دیگر، این کار تورم را افزایش خواهد داد، زیرا تجربه نشان می‌دهد، واحدهای صنفی هر گاه مجبور به پرداخت هزینه‌ای شوند، این هزینه را از خریدار دریافت می‌کنند و برخی اصناف بهای اجناس خود را افزایش می‌دهند تا به نوعی جبران پرداخت آن هزینه شود.

با توجه به این استدلالات، هنوز معلوم نیست چرا دولت اصرار دارد که طرح خود را مبنی بر دریافت کارمزد از پذیرنده‌های دستگاه‌های کارت خوان فروشگاهی اجرایی کند! این در حالی است که نگاهی به عملکرد بانک‌ها و تبلیغات آن‌ها برای استفاده مردم از خدمات الکترونیکی، نشان می‌دهد، نه تنها خدمات الکترونیکی برای سیستم بانکی هزینه ندارد، بلکه سودهای فروانی نیز دارد که آنان را مجاب می‌کند، تبلیغات فراوانی را برای استفاده مردم از دستگاه‌های کارت خوان بانک خودشان انجام دهند.

بنابراین آیا بهتر نیست دولت هزینه بحق کارمزد را از بانک‌ها به خاطر رسوب پول در حساب‌هایشان دریافت کند تا هم هزینه استفاده از خدمات الکترونیکی پرداخت شود و هم اینکه با ارائه تسهیلات بیشتر، مردم را به استفاده بیشتر از این خدمات ـ که مطمئناً فواید بسیاری برای اقتصاد کشور خواهد داشت ـ تشویق کنیم.

از سوی دیگر، با توجه به اینکه بانک‌ها، سودهای کلانی از این کارتخوان‌ها به دست می‌آورند ـ که نمونه آن تبلیغات گسترده‌ای است که برای خرید از کارت خوان‌های بانک‌های خودشان انجام می‌دهند ـ‌‌ همان بانک‌ها با چشم‌پوشی از بخشی از سود‌هایشان، هزینه‌های پرداخت‌های الکترونیکی و هزینه استهلاک شبکه را پرداخت می کنند.

به هر حال، همه مردم و فعالان اقتصادی منتظر اقدام و تصمیم گیری مبتنی بر منافع مردم در موضوع کارمزد‌ها هستند. البته شائبه‌ای نیز هست که عقب‌نشینی دولت و دستور به بانک مرکزی تنها برای پایان دادن به اعتراضات و فراموشی این موضوع است تا در آینده نزدیک، به صورت چراغ خاموش، طرح گرفتن کارمزد از تراکنش‌ها را اجرایی کند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۲۶۸
انتشار یافته: ۵۱
مجید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۶
پس سود حسابهای مردم که به صورت عادی و بدون سود در اختیار بانکها است چی! چرا هر روز شنبه !! یه روز هم جمعه!! دولت همش به فکر هزینه های است که از مردم بگیرد !
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۶
بگیرید ، ما هم دستگاه های کزایی شما رو جمع میکنیم .
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۷
فقط بحث جمع کردن پول کاسبها با این دستگاهها و سود ناشی از آن نیست . وقتی کارتخوان ها جمع شوند ، من کارمند هم مجبورم برای اینکه بتوانم خرید کنم ، همه حقوقم را مثل قدیم اول ماه از حساب بیرون بکشم و مقدار زیادی نقدینگی نیز به همین علت از دست بانکها خارج خواهد شد .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۶
طبق معمول مردم باید هزینه بی‌فکری مسولان رو بدن
جاوید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۶
من نمیدونم پول نفت کجا میره.همه که دارن پول نگاه کردنشونم جدا میگیرن پول نفتو جدا یکی بگه چه خبره؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
پاسخ ها
منتظر
| Iran, Islamic Republic of |
۲۰:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۶
پول نفت کجا میره؟ پول نفت اومده سر سفره من و تو. واقعا تفاوت رو احساس نمی کنی؟
امیر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۶
همین الان که از اپ ها و USSD ها ی موبایلی موجودی مییگیری 1206 ریال کارمزد کم میکنه.کردم چقدر بدبختن به خدا. من همیشه دو سه میلیون کف حسابم هست.ماه پیش بانک ملت واسه 6 ماه 5000 تومن کم کرده واسه اس هایی که میده.حالا اونم داره میگیره.پس پول من که میدونم خیلی ها مثل من تو حسابشون پول دارن چی؟؟؟
اقتصاددان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۶
راه حل خیلی سادس. پول از خودپرداز ورمیداری از دستگاه پوز خرید میکنی. تا حال بانک مرکزی جا بیاد
ناشناس
|
Italy
|
۱۹:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۶
من کاسب هستم اما بلا تکلیف نیستم به هر پنج بانکی که از انها کارتخوان دارم اعلام میکنم بیایند کارتخوان ها را جمع کنند و ببرند.هر کسی جنس خواست یا پول می اورد و یا میرود به حساب بانکی واریز میکند. بطور میانگین اینجانب روزانه حدود 100 نفر را به بانکها میفرستم. ببینید در سطح کشور چه اتفاقی خواهد افتاد.بجای اینکه بیایند به مانده شبانه سود بدهند.هر روز یک داستانی درست میکنند. صرفنظر از تراکنش های مردودی که پول تا چند روز نه به حساب خریدار میرود و نه بحساب فروشنده. براستی امار این پولهای سرگردان در روز چقدر است ؟ با یک محاسبه ساده خواهید دید که فقط سود انها برای بانکها سر به فلک میگذارد.حالا ببینید اگر یک قسط یکساعت به تاخیر بیفتد با مشتری چکار که نمیکنند!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۰:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۶
عملی نیست اونجوری باید کاسبیتو تعطیل کنی ملت یه کم قر میزنن بعد 1 ماه هم یادشون میره
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۶
حالا که قرار کارمزد گرفته بشه (چون زورشون زیاده) لااقل از کاسب نگیرن چون این دستگاه رو جمع میکنه
از مردم بگیرید اما از دو درصد بیشتر نشه :| شما هم به پولتون میرسید مردمم از این دستگاه ها محروم نمیشن
پاسخ ها
احمد
| Iran, Islamic Republic of |
۲۰:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۶
آقا شما این کار رو نمیکنی چون من از شما خرید نمیکنم
حداقل مبلغی که از کارت خوان پرداخت میشه 10000تومان هست که اگر اگر اگر بسته به نوع جنست حداقل 10% که توی بوتیک ها تا 300% هم میرسه شما سود بگیری میشه 1000 تومان 100 تومان رو میدی به بانک سودت میشه 900 تومان
اگر من از شما به خاطر نداشتن عابر بانک خرید نکنم سودت میشه صفر حالا کدوم رو انتخاب میکنی
من به بحث درستی یا نادرستی کار دولت کاری ندارم ولی اینکه مغازه دارها کارتخوان رو جمع کنن یک بلف
نهایت اینکه بگن زیر 10000 تومان کارت نمیکشن
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۶
من از اسکناس استفاده میکنم که دولت عذیذ بره پول چاپ کنه
احسان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۶
دستگاه ها جمع می شوند! شاید هم به مبادله کالا به کالا رو بیاوریم...
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۷/۲۶
بانک مرکزی به دنبال کسب منافع بیشتر برای خود است کاری ندارد که چه بلایی سر مردم میاید
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟