باراک اوباما با برگزاری کنفرانس خبری، مواضع خود را درباره مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+۵ مطرح کرد.
به گزارش «تابناک»، رئیسجمهور آمریکا با برگزاری کنفرانس خبری در واشنگتن درباره توافق هستهای ایران و گروه ۱+ ۵ اظهارنظر کرد و در ابتدای کنفراس خبری خود گفت: من از ابتدا مسیر دیپلماتیک را بهترین راه برای حل موضوع برنامه هستهای ایران میدانستم.
وی گفت: واقعیت این است که ما سه گزینه داریم؛ اول اینکه به توافق خوبی مثل توافق کنونی برسیم. گزینه دوم آنکه تأسیسات ایران را بمباران کنیم که این کار، تنها برنامه هستهای آن را به تأخیر میاندازد. گزینه سوم این است که تحریمها را تشدید کنیم که این گزینه احتمالا در نهایت ما را به گزینه دوم سوق میدهد.
اوباما افزود: تحریمها به تنهایی نمیتوانست برنامه هستهای ایران را متوقف کند، ولی ایران را مجبور کرد به میز مذاکره بازگردد و ادامه داد: توافق خوبی شد که به اهداف کلیدی ما پایبند است و مانع از رسیدن ایران به سلاح هستهای میشود. ایران دیگر در تأسیسات فردو برای ده سال آینده اورانیوم غنی سازی نخواهد کرد و بخش عمدهای اورانیوم ایران خنثی خواهد شد.
وی گفت: حتی اگر ایران توافق کنونی را نقض کند، منابع مورد نیاز برای تولید بمب نخواهد داشت. با این توافق، ایران نمیتواند مخفیانه بمب تولید کند و اگر ایران تقلب کند، جهان خواهد فهمید؛ بنابراین، اگر به چیزی شک کنیم از آن بازرسی خواهیم کرد. با این توافق، ایران بیش از هر کشور دیگری بازرسی خواهد شد.
اوباما افزود: جامعه جهانی قبول کرده که ایران در ازای اقداماتش، برخی از تحریمها علیه آن حذف شود و این کار، مرحله به مرحله و البته بازگشت پذیر خواهد بود؛ یعنی اگر ایران تخطی کند، تحریمها بازخواهند گشت. تحریمهای دیگر از جمله حمایت از تروریسم و موشکهای بالستیک و حقوق بشر همچنان باقی خواهند ماند.
رئیس جمهور آمریکا گفت: این توافق بر پایه اعتماد نبوده، بلکه بر پایه راستی آزمایی است. ایران حتی به خاطر تحریمها نیز از برنامه هستهای خود عقب نمینشست. از مذاکره کنندگان خواستم کنگره را در جریان مذاکرات قرار بدهد. من همواره گفتهام که یک راه حل دیپلماتیک، بهترین است، چون به یک راه حل کامل و فراگیر خواهد رسید، ولی همیشه این احتمال وجود دارد که ایران تقلب کند؛ اما این توافق امکان فهمیدن تقلب ایران را بسیار خواهد کرد.
وی همچنین یادآور شد: به مردم ایران میگویم که میخواهم با همدیگر تعامل کنیم. بر اساس احترام مشترک و از آنجایی که رهبر ایران یک فتوا علیه بمب هستهای صادر کرده و این توافق امکان راستی آزمایی در برنامه هستهای را فراهم می آورد، این امکان را فراهم میکند که بار دیگر به جامعه بین المللی بازگردد؛ اما این توافق به تنهایی حتی اگر عملی شود، بیاعتمادی عمیق بین دو کشور را حل نخواهد کرد و نگرانیها بر سر جای خود خواهد ماند.
نگرانی از نیروهای دست نشانده و تروریسم و تهدید ایران علیه اسرائیل و تا زمانی که این تهدیدها وجود داشته باشد، این مشکلات باقی خواهد ماند و کاملا آشکار است که من و نتانیاهو درباره راه حل برنامه هستهای ایران توافق نداریم. نتانیاهو میخواهد اطمینان یابد که ایران به سلاح هستهای دست نیابد. امروز با نتانیاهو صحبت میکنم که وقتی پای امنیت اسرائیل در میان باشد و بحث اینکه مانع از دستیابی ایران به سلاح هستهای شویم تردیدی نخواهیم داشت و تعهد ما در امنیت اسرائیل خدشه ناپذیر است. با پادشاه عربستان نیز در این باره صحبت کردم.
وی گفت: این توافق میان ایران و ایالات متحده و قدرتهای جهانی است و نه توافقی میان دولت من و دولت ایران و اگر کنگره این توافق را نابود کند، یک شکست دیپلماتیک خواهد بود و جامعه جهانی شکست خواهد خورد و مردم آمریکا خواهند فهمید؛ اکثر مردم آمریکا، خواستار راه حل دیپلماتیک برای برنامه هستهای ایران بودند.
امروز میخواهم از شرکای بین المللی تشکر کنم. پیشتر با نخست وزیر کامرون و رئیس جمهور اولاند صحبت کردم و از وزیر خارجه خستگی ناپذیرمان جان کری تشکر میکنم. موفقیت تضمین شده نیست اما یک فرصت تاریخی داریم که برنامه صلح آمیز ایران را اثبات کنیم.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.