بیکارترین رشته‌ ها در ایران کدامند؟

بیشترین بیکاران در رشته های کامپیوتر، صنعت و فناوری، معماری و ساختمان، محیط زیست، کشاورزی، جنگلداری و شیلات هستند.
کد خبر: ۴۹۳۰۸۴
|
۳۱ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۱:۰۶ 20 April 2015
|
79954 بازدید
|
بیشترین بیکاران در رشته های کامپیوتر، صنعت و فناوری، معماری و ساختمان، محیط زیست، کشاورزی، جنگلداری و شیلات هستند.

 به گزارش مهر، مهم ترین معضل فعلی کشور در بخش اشتغال و بازار کار؛ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی است که عموما پس از فراغت از تحصیل و آماده شدن برای ورود به عرصه کار و تولید با مشکلات جدی مواجه می شوند. در شرایط فعلی، مسائل مربوط به بیکاری تقریبا در تمامی رشته های دانشگاهی حتی در مهندسی و پزشکی نیز وجود دارد.

دو دهه پیش که خانواده ها فرزندان خود را برای ادامه تحصیل در دانشگاه های کشور تشویق می کردند هرگز فکر نمی کردند که در آینده ای نه چندان دور، تحصیلات دانشگاهی به معضلی برای ورود جوانانشان به عرصه اجتماع تبدیل خواهد شد.

کارشناسان معتقدند دانشگاه همانقدر که می تواند به افزایش دانایی ها و آگاهی افراد کمک کند به همان میزان نیز می تواند شدیدا ذائقه جوانان را برای کار تغییر دهد به نحوی که اغلب جوانان پس از طی دوران تحصیل خود برای ورود به بازار کار و پذیرش پیشنهادهای شغلی با مشکل مواجه می شوند.

آنها فکر می کنند که تنها در رده های مدیریتی و مشاغل پشت میزنشینی باید وارد شوند و اساسا اگر قرار بود وارد مشاغل ساده، فنی، مهارتی و کارگری شوند راه دانشگاه را در پیش نمی گرفتند؛ بنابراین قالب شدن این دیدگاه در بین جوانان دانشگاه رفته، باعث می شود تا معضل بیکاری آنها به بزرگترین مسئله داخلی دولت تبدیل شود.

معضلی به نام بیکاری تحصیل کرده ها

از سویی، کارشناسان بازار کار و کارفرمایان می گویند آنچه که جوانان از دانشگاه ها می آموزند منطبق بر نیازهای روز بازار کار کشور نیست و اساسا چنین نگاهی که شاید لازم باشد برای دوره ای پذیرش دانشجو در برخی رشته ها به دلیل اشباع بازار متوقف شود، وجود ندارد.

دانشگاه ها سالیان متمادی است که با ایجاد رشته های گوناگون مرتبط و بدون ارتباط با بازار کار کشور در حال تشویق جوانان به ورود به عرصه های تحصیلی هستند بی آنکه لازم بدانند پژوهشی کاربردی انجام دهند تا مشخص شود آیا واقعا امروز تحصیلات آکادمیک توان رفع نیازهای بازار کار کشور را دارد و یا خیر؟ همچنین این پرسش باید جواب داده شود که تا چه زمانی لازم است دانشگاه ها در تمامی رشته ها دانشجو تربیت و به صف بیکاران اضافه کنند، بدون اینکه لحظه ای برای کار آنها فکری شده باشد؟

به عقیده کارشناسان، نگاه کسب درآمد دانشگاه ها از پذیرش دانشجو و فرار از پذیرش هرگونه مسئولیت درباره اشتغال و پس از تحصیلات دانشگاهی افراد باعث شده تا امروز دست کم یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از خروجی دانشگاه ها تجربه تلخ بیکاری را بچشند.

وزارت کار در تازه ترین گزارش خود درباره وضعیت اشتغال و بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی و بیکارترین رشته های دانشگاهی کشور اعلام کرد: جامعه فارغ التحصیل یا در حال تحصیل سرمایه انسانی هر کشوری محسوب می شود. امروزه منطبق نبودن رشته های تحصیلی با نیاز بازار کار یکی از مشکلاتی است که گریبان بسیاری از دانش آموختگان دانشگاهی را گرفته است.

در یکی دو دهه اخیر جامعه با گرایش روزافزون جوانان برای ورود به دانشگاه ها مواجه بوده و این روند همچنان ادامه دارد. این مساله به حدی رسیده که امروز در بسیاری از رشته های دانشگاهی که جوانان از آنها فارغ التحصیل می‌شوند، بازار کاری وجود ندارد و به اصطلاح بازار کار بسیاری از رشته اشباع شده است.

۵.۷ میلیون نفر درس خواندند تا مدرک بگیرند

باقی ماندن این شرایط درباره اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی و بی توجهی دانشجویان به لزوم کسب مهارت های شغلی مورد نیاز بازار کار، باعث شده تا همواره نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی که انتظار می رود باید در وضعیت مناسبی باشد، بیش از سایر گروه ها در کشور باشد.

بنابراین یکی از دغدغه های کنونی کشور افزایش فارغ التحصیلان و دانش آموختگان آموزش عالی و جذب آنان در بازار کار است. در این میان، از یکسو خیل عظیم دانش آموختگان دانشگاه ها در کشور و رشد قابل توجه آنان و از سوی دیگر ناسازگاری مهارت های گروهی از آنان با فرصت های شغلی موجود، این احتمال را تقویت کرده که این ظرفیت و فرصت بزرگ، تبدیل به تهدیدی بزرگتر شود.

در همین راستا با نگاهی به نرخ بیکاری در بین فارغ التحصیلان دانشگاهی مهم ترین سوالی که به ذهن می رسد این است که دانش آموختگان چه رشته هایی بیشترین درصد بیکاران جامعه را تشکیل می دهند؟

از حدود ۱۱.۲ میلیون نفر جمعیت دارای تحصیلات عالی و یا در حال تحصیل در کل کشور، متاسفانه ۵.۷ میلیون نفر (۵۱.۴ درصد) غیرفعال هستند. به عبارت دیگر بیش از نیمی از جمعیت فارغ التحصیل یا در حال تحصیل دانشگاهی هیچ نقشی در تولید ندارند. همچنین ۴.۴ میلیون نفر (۳۹ درصد) شاغل و ۱.۲ میلیون نفر (۹.۲ درصد) بیکار هستند.

۶ گروه از بیکارترین رشته های تحصیلی

در سال ۱۳۹۲ حدود ۵.۹ میلیون نفر جمعیت دارای تحصیلات عالی و یا در حال تحصیل را مردان تشکیل داده اند که متاسفانه ۲.۳ میلیون نفر (۳۹.۰ درصد) از آنان غیرفعال هستند. همچنین حدود ۵.۱ میلیون نفر جمعیت دارای تحصیلات عالی و یا در حال تحصیل به زنان اختصاص دارد که از این جمعیت نیز حدود ۳.۴ میلیون نفر جمعیت غیرفعال (۶۵.۶ درصد) بوده اند.

نرخ بیکاری جمعیت فارغ التحصیل یا در حال تحصیل در سال ۱۳۹۲ برای گروه مردان و زنان در کل کشور ۱۸.۹ درصد برای گروه مردان ۱۲.۸ درصد و برای گروه زنان ۳۱.۳ درصد بوده است. بیشترین نرخ بیکاری در گروه مردان در بین گروه های عمده رشته تحصیلی، به ترتیب مربوط به رشته های تحصیلی علوم کامپیوتر (۲۲.۳ درصد)، صنعت و فناوری (۲۱.۸ درصد) و معماری و ساختمان سازی ۲۰.۸ درصد است.

همچنین نرخ بیکاری در گروه زنان در بین گروه های عمده رشته تحصیلی، به ترتیب مربوط به رشته های تحصیلی حفاظت محیط زیست ۵۷.۷ درصد، کشاورزی، جنگلداری و شیلات ۵۶.۲ درصد و معماری و ساختمان سازی ۵۵.۵ درصد بوده است.

بر اساس این نتایج، بیشترین نرخ بیکاری جمعیت فارغ التحصیل یا در حال تحصیل دانشگاهی به ترتیب به استان های لرستان ۲۹.۵ درصد، کهگیلویه و بویراحمد ۲۷.۸ درصد و فارس ۲۷.۱ درصد اختصاص دارد. همچنین کمترین نرخ بیکاری مربوط به استان هرمزگان ۶.۲ درصد است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱۴۹
انتشار یافته: ۵۲
امید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
من سال 73 که کنکور دادم با رتبه 800 به زور کامپیوتر قبول شدم. الان تو دانشگاههای آزاد و پیام نور هر روستایی این رشته وجود داره و کسایی که درصدهای منفی دارند هم قبول می شوند. واقعا تاسف انگیزه ...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
مشکل اصلی مدک گرایی و دکاتشه که سود خوبی داره هم کنکور هم کلاسای کنکور هم فروش کتاب و مدرک و...هیشکی به فکر فنی حرفه ینیس کشوری مث آلمان الان با فنی حرفه ی داره کار یاد مردمش میده وصنعتشو پیش میبره مام شدیم دکتر ومهندس بی سواد
امین
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
من ارشد کامپیوتر نرم افزار هستم و ده سال است برنامه نویسی انجام می دهم. به جرات میگویم که سخت ترین رشته برنامه نویسی است چرا که دانسته های شما و تجربیات شما طی شاید 2 سال دیگر ارزش خاصی ندارد و تکنولوژی عوض شده است. از طرف دیگر مردم قدرت درک سختی کار نرم افزار را ندارند چون به سی دی ویندوز 1000 تومانی عادت کرده اند. در ایران بیکار ترین هستیم و در خارج از ایران پر درآمد ترین خواهیم بود. حالا اگر امکان رفتن نداشته باشیم یا اصلا دوست نداشته باشیم که کشورمون را ترک کنیم چه کسی مسئولیت اینهمه اختلاف بین داخل و خارج را به عهده می گیرد و چه کسی پاسخگوی بیکاری ماست؟ برنامه نویسان جزو نخبه ترین ها هستند اما خیلی مظلوم واقع شده اند.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
تاسف انگیزه نه
تاسف برانگیز
دایی حسین
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
حالا نه که واسه فارغ التحصیل رشته های دیگه کار مثل نقل و نبات فراوونه!!!؟؟؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
حفاظت محیط زیست ۵۷.۷ درصد

قابل توجه سازمان محترم که می گوید حل مشکل گرد و غبار 10 سال زمان میخواهد ولی کارشناسانش بیکارند؟؟؟؟؟؟؟؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
نگهبان ساختمون ما فارغ التحصیل محیط زیست بود!!
فرغ التحصیل سال های دور
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
مشکل فقط تعداد فارغ التحصیلان نیست. متاسفانه طی سالهای اخیر بخصوص از اوایل دهه 80 به بعد همزمان با افزایش کمی دانشجویان سطح کیفی دانشگاهها و فارغ التحصیلان بشدت افت نموده که این مشکل بخصوص در دانشگاههای غیر دولتی بسیار حاد میباشد. لذا با فرض بکار گرفتن و کاریابی همه فارغ التحصیلان بدلیل افت کیفی سطح دانش گره هیچ مشکلی حل نخواهد شد
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
هر بار میرم سازمان برای تحقیقی که پروژه اش یکسال پیش اوکی شده، میگن بودجه نداریم. پول نداریم
جالبه اون همه اتاق اون همه کارمند . تقریبا بیشتر اوقات بیکارن یا تو اینترنت میچرخن یا بازی میکنن. به چشم دیدم که میگما.

کارمنداشون کار تحقیقی نمیکنن، صرفا استخدام شدن و حقوق میگیرن. ما کارشناسا هم این بیرون بیکاریم یا شغلای غیر رشتمونو گاهی انجام میدیم . به هر حال زندگی خرج داره دیگه. ازدواجم که هیچی. کلا ازش گذشتم
ناشناس
|
United States
|
۱۱:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
زندگی کردن سخت شده...یعنی زنده موندن سخت شده
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
یه بنده خدایی سالها قبل می گفت ما برای زندگی کردن برنامه میریزیم و اروپا و آمریکا برای زنده ماندن.
چی میخواستیم چی شد.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
اتفاقا زنده موندن سخت نیست. ی نون بخور و نمیره میشه جورش کرد. اما هممون فقط زنده ایم. زندگی کردن آرامش، آسایشآ امنیت و شادی میخواد و امید به اینده. ماها فقط زنده ایم. زندگی نمیکنیم.

من که دیگه میانسال شدم، تمام عمرم پای امید به آینده رفت. و هر روز هم سیاه تر از روز قبل. 10 سال طلایی زندگیم نابود شد
تابش
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
بایستی اصلاحات زیر در نظام اموزش عالی صورت گیرد.
1-افزایش ظرفیت رشته پزشکی و رشته های خدمات درمانی
2-کاهش شدید ظرفیت در رشته های علوم انسانی فنی مهندسی کشاورزی و محیط زیست علی الخصوص در دوره تحصیلات تکمیلی
3-برچیدن دانشگاه های بی کیفیت و تبدیل انها به شرکت های دانش بنیان و مراکز تحقیقاتی
4-نظارت شدید بر جذب دانشجو در دانشگاه پیام نور غیرانتفاعی و ازاد در مقطع ارشد و دکترا
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
مهندس کامپیوتر اگه مهندس باشه بیکار نمیمونه
سوسان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
تنها در تبریز 3700 کارشناس حقوق برای وکالت ثبت نام کردند که فقط 120 نفر قبول شدند یعنی 3580 نفر بیکار موندند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
تو دانشگاه ها هیچی یاد نمیدن در نتیجه نیروی متخصصی وجود نداره که ازش بهره بگیرن
آخرشم ختم میشه به این نرخ بیکاری بین تحصیل کرده ها
مدرک خالی بدون تخصص رو معلومه که کسی نمی پذیره
كارجو
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
اصلا از اين حرفا نيست
من فوق ليسانس شيلات گرفتم
براي جستجوي كار كه اوضاع خرابه حرفشو نزنيم بهتره
ولي ميرفتم به صاحبان مزارع تقاضا ميدادم كه براي كسب تجربه عملي اجازه بدن در مزرعشون مشغول شم (كارگري)
ولي هيچ كس قبول نكرد
روشمو عوض كردم گفتم ديپلم هستم يك دوره هم تو فني حرفه اي هم گذروندم براي كسب تجربه اجازه بديد وارد مزرعه شم ( بدون حقوق و مزايا)
يك نفر قبول كرد اونم هر روز قبلش بايد بهش زنگ بزنم تا اجازه بده برم مزرعش
خلاصه از اين حرفاي شعار گونه كه دانشگاهي ها ميخوان مدير شن نديد
كه مثل باقي شعاراتون فقط براي سلب مسئوليت از خودتونه
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۱/۳۱
در عوض آموزش عالی هر سال ظرفیت این رشته ها را افزایش میده.
ملت هم که همه حول هستند، فکر کردن مدرک که بگیرن یه کار جور میشه.
جمعش کنید بابا تا نزدم همتونو بترکونم.
اه. حالم به هم خورد.
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟