حدود یک سال پیش بود که «تابناک» از طرح عجیب مسئولان شهرداری برای اسکان بیش از ۵۳ هزار تن در بوستان ولایت به روایت اسناد پرده برداشت تا تکاپویی برای پیگیری منویات رهبری در روز کلنگ زنی این پروژه بزرگ شکل بگیرد و مسئولان را مجاب کند، مصوباتی که ساخت و ساز در این پهنه وسیع را مجاز دانسته بود، مهر ابطال بزنند، ولی ظاهرا همه چیز آن گونه که تصور میکردیم خوب هم پیش نرفته است!
به گزارش «تابناک»، به فاصله چند سال از خروج نهادهای مستقر در قلعه مرغی و تحویل زمین چند صد هکتاری این پادگان قدیمی به شهرداری تهران برای ساخت بزرگ ترین بوستان کشورمان و در حالی که هنوز تنها بخش کوچکی از این پروژه بزرگ که بوستان ولایت نام دارد، افتتاح شده، حکایت های بسیار متفاوتی درباره ادامه پروژه مطرح میشود که گاه نگرانی های جدی به دنبال داشته است.
نخستین بار سال گذشته بود که خبردار شدیم مسئولان شهرداری برای 120 هکتار از زمین های این مجموعه خواب ساخت و ساز دیده اند و قرار است در آن 53 هزار تن را سکونت دهند. البته با افشاگری «تابناک» در این باره خوشبختانه نهادهای نظارتی به میدان آمدند و مانع از رقم خوردن این اتفاق شوم شدند.
نکته جالب توجه در آن ماجرا این بود که مسئولان برای ساخت و ساز در این بوستان حتی مجوز کمیسیون ماده 5 را نیز دریافت کرده بودند و این مهم زمانی رسانهای شد که شورای عالی معماری و شهرسازی اعلام کرد، این مصوبه را ابطال کرده و اجرای هرگونه طرحی در این محدوده منوط به دریافت مجوز از این شوراست.
در ادامه در حالی که واکنش مسئولان مختلف، به ویژه اعضای شورای شهر تهران به این انحراف آشکار از اهداف خروج پادگان قلعه مرغی از تهران و تبدیل آن به فضای سبز، وفق فرمان رهبر انقلاب ادامه داشت، مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران در نشست خبری خود
سخنانی درباره بوستان ولایت بیان کرد که لابه لایشان پرده از حقایق تلخ دیگری درباره این بوستان برداشته شد؛ از جمله اینکه نیروی انتظامی سهم زمین خود از پادگان قلعه مرغی را واگذار نکرده و اختلاف بر سر نرخ، مانع از تداوم کار این پروژه بعد از چهار سال شده است!
البته رئیس شورای شهر موارد عجیب دیگری هم درباره این بوستان مطرح کرد که همه در نوع خود پر ابهام و سؤال برانگیز بودند. مثل این مورد که هنوز طرحی برای این بوستان تهیه نشده و معلوم نیست چه نقشه ای در آنجا به درآید، یا اینکه سازمان هواپیمایی سهم خود را فروخته اما اعتراض دارد!
بدین ترتیب با طرح موارد ابهام آور فراوان، همه چیز برای مدتی به محاق رفت تا اینکه روز گذشته سخنانی درباره این پروژه توسط مسئول آن مطرح شد که بر اساس آن هم میتوان خرسند شد و هم ناراحت.
مدیر پروژه بوستان ولایت در حالی سطح زیر اشغال ابنیه این پروژه را 10 درصد و فضای سبز آن را 90 درصد اعلام میکند که پیشتر، مجتبی عبدالهی، معاون خدمات شهری و محیط زیست شهرداری تهران از تبدیل 85 درصد فضای این پروژه به فضای سبز و اختصاص 15 درصد دیگر آن به ابنیه سخن گفته بود!
علیرضا نادری، مدیر پروژه بوستان ولایت با اشاره به تدوین کلیات طرح جامع این بوستان به مهر گفت: بر اساس مصوبه کمیسیون ماده پنج، ۷۰ درصد این زمینها فضای سبز و ۳۰ درصد ابنیه بود ولی با پیگیریهای شهردار تهران، فضای سبز این زمینها به ۹۰ درصد افزایش یافت و تنها ۱۰ درصد سطح اشغال پیشبینی شده است.
وی در ادامه درباره سهم ناجا گفت: بر اساس مصوبه مجلس ۳۰ درصد زمینهای پادگانها به ناجا و ۷۰ درصد به شهرداری برای ایجاد فضای سبز منتقل خواهد شد. بر اساس تفاهمی که اسفندماه سال گذشته انجام شده قرار است ناجا در برابر این ۳۰ درصد مبالغی دریافت و آن را به شهرداری واگذار کند. همچنین آنها با توجه به بیانات مقام معظم رهبری اصراری به کاربری مسکونی، اداری و تجاری در این زمینها ندارند.
اما جالب ترین بخش سخنان نادری آنجاست که به طراحی های صورت گرفته برای 10 درصد سطح اشغال پروژه با ابنیه سخن گفته است. وی در این باره گفت: قرار است در این فضا بزرگترین مرکز درمانی خاورمیانه که مرکزی تحقیقاتی و درمانی است، ساخته شود که امکان جذب توریست بیمار نیز وجود دارد. کشور ایران مرکز جهان تشیع است، بنابراین پیش بینی شده بزرگترین مرکز تشیع در این مکان ساخته شود. همچنین سالن همایشهای ۵ هزارنفره نیز به همراه ساختمانهای جانبی و احتمالا هتل نیز در این زمینها احداث خواهد شد. همچنین قرار است در این زمینها یک سیتی هال نیز احداث شود که در این ساختمان شیشهای برنامه ریزی شده اعضای شورای شهر و شهرداری نیز حضور داشته باشند. این موضوع در بسیاری از جاهای دنیا رواج دارد و... .
بدین ترتیب مشخص میشود که نه تنها هنوز مشکلات تملک بخشی که در اختیار ناجاست، رفع نشده و پیوستن این بخش بزرگ از زمین پادگان سابق قلعه مرغی به بوستان ولایت با تردیدهای فراوان روبروست، بلکه قرار است باز قسمتی از این بوستان به ساخت بیمارستان، سالن همایش، هتل و ساختمان مرکزی شهر (همان چیزی که نادری از آن با عنوان "سیتی هال" یاد میکند) و چه بسا ابنیه دیگر اختصاص بیابد!
با این گزاره، میتوان حدس زد که بخش های دیگری از بوستان به ساخت راه های دسترسی، ابنیه حراستی و حفاظتی و امور مشابه اختصاص یابد، در حالی که در مجاورت این بوستان و این مجموعه ابنیه شهری، زمینی به وسعت حدود یک دوم بوستان در اختیار ناجا مانده و احتمالا این نهاد نیز برنامه های خود را در آن به اجرا درخواهد آورد!
همه اینها در حالی است که نه خبری از تصویب این طرح ها در شورای عالی معماری و شهرسازی مطرح میشود و نه حتی از طرح تدارک دیده شده، برای آگاهی عموم رونمایی شده تا مشخص شود که ساختمان های طراحی شده، محل جاگذاری شان در بوستان و مواردی از این دست کجاست و دقیق تر درباره آشی که مسئولان شهرداری برای این زمین چندصدهکتاری پختهاند اظهار نظر کرد!